Arama

Matematiğimi nasıl geliştirebilirim?

En İyi Cevap Var Güncelleme: 5 Nisan 2017 Gösterim: 5.027 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
1 Ekim 2012       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Ben matematikte biraz gerideyim ve sizden yardım istiyorum.Nasıl bir çalışma yöntemi izlemeliyim?
EN İYİ CEVABI tokiohotel verdi
Çalışma stillerine geçmeden önce şunu belirtmeliyim ki herkes farklı çalışır ve matematik için tek doğru bir çalışma şekli yoktur. Burada birçok çalışma stilini bulacaksınız fakat zaman gibi çeşitli sorunlardan dolayı bütün bu yolları deneyebileceğinizi sanmıyorum. Bu bir sorun değildir. Tamam hepimiz farklı çalışırız ve bize sorulursa biz herzaman yapabileceğimizin en iyisini yapmaya çalıştığımızı söyleriz. Bence, burda vereceğim tekniklerle halihazırda çalımaya ayırdığınız zamanınızla en iyisini yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar
Şimdi, bu yazıyı okuyan iki tip insan olduğunu söyleyebilirim; aldığı notla mutlu olanlar ve söyleyeceğim şaylere ilgi duyanlar diğerleri de aldığı notlarla mutlu olmayıp kendilerini geliştirmek için fikir arayanlardır. Şimdi bu gruplar hakkında kısa değerlendirmelere bakalım.

Eğer rutin bir çalışma alışkanlığınız var ve matematik derslerinden aldığınız notla mutluysanız bu yazıyı ilginç bulacaksınız. Tabii ki eğer başarılıysanız önceki çalışma stilillerinizi değiştirmek zorunda değilsiniz. Fakat en azından vereceğim stillerle bir karşılaştırma yapma şansı bulacaksınız.

Eğer matematikten aldığınız notlardan memnun değil ve kendinizi geliştirmek istiyorsanız çalışma stillerine geçmeden önce bilinen bazı şeyleri hatırlatmak da yarar var. Matematikten durumu zayıf olan insanlar üç gruba ayrılırlar.

Birinci ve en geniş grup düzenli çalışma alışkanlıkları olmayan ya da matematiğe nasıl çalışacağını anlayamayanlardır. Bu kategorideki öğrenciler vereceğim stillerden hepsini uygulayamasa da bunlardan faydalanmalı ve kendisini geliştirmek için geterli sayıda stilleri takip edebileceğinden eminim.
Sıradaki kategori hergün birkaç saatini çalışmaya ayırdığı halde matematiği iyi yapamayanlardır. Bu gruptaki öğrencilerin çoğu yetersiz çalışma alışkanlıklarından çok şikayet ederler. Umarım bu notlar daha verimli çalışmanıza yardımcı olur ve zamanınızı boşa harcamamış olursunuz.

Son kategori ise çalışmaya yeterli zaman ayırmayan öğrencilerdir.Bu gruptaki öğrencilerin durumu çok çeşitli nedenlerden kaynaklanmaktadır. Bazıları ailevi nedenlerden ya da işte çalışmaktan dolayı matematikten başarılı olabilmeleri için gereken zamanı bulamıyorlar. Doğrusunu söylemek gerekirse eğer sizde bu durumdaysanız belki bu yazıyı okuduktan sonra daha verimli çalışırsınız ve sizin için bundan başka yapacak pek bir şey yok. Bu gruptaki öğrencilerin çoğu ne yazık ki bu grupta olduklarından habersizdirler. Çoğu da bir matematik dersinden başarılı olabilmek için ne kadar zaman harcanmasını gerektiğini bilmez. Öyleki bu yazı size daha çok çalışmanız gerekeceğini anlamanıza yardımcı olacaktır. Çoğu insan da kendisi için matematikten daha önemli şeylerin olduğunu düşünür ve önemsiz gibi gördüğü matematiğe zaman ayırmak istemez. Bu tamamen sizin için bir karar olmasının yanında doğal olarak matematik dersinizi geçmeniz için ona zaman ayırmanız gerektiğini düşünebilmelisiniz.
Hangi grupta olduğunuzu az çok biliyorsunuz. Şimdi çalışma stillerine geçebiliriz. Çalışma stillerini gruplara ayırmaya çalıştım ve bazı klişe sözleri gerektiğinde ekledim mesela ev ödevlerinizi yapmanız, sınavlara zamanında çalışmanız gibi… Fakat tüm çalışma stillerini üç ana gruba ayırabiliriz.
Matematik İzleme Sporu Değildir

Sadece okula gidip, sınıfta hocayı izleyerek ve tahtayı deftere geçirerek hayatta matematik öğrenemesiniz. Matematik öğrenmek için her adımda aktif rol almalısınız. Derse kesinlikle katılmalı ve dikkatle öğretmeni izlemelisiniz. Çok güzel ve özel not almalısınız. Öğretmen çalışma sorusu vermese bile oturup sorular üzerinde kafa yormalısınız. Sadece sınavdan önce değil devamlı çalışmalı ve düzenli bir çalışma alışkanlığınız olmalı. Başka bir deyişle öğrenme sürecinde siz de kendinizi aktif hissedebilmelisiniz.

Gerçek şu ki öğrencilerin çoğu matematikten geçmek için çok çalışmak zorundadırlar ve genel olarak diğer derslere oranla daha çok çalışmalıdırlar. İsterseniz bildiğiniz gibi yapın ve sınav öncesi sabahlara kadar çalışın ve göreceksiniz ki matematiği geçmek hiç de öyle kolay değil.

Eğer matematik öğrenme srecinde aktif rol almak istemiyorsanız okulda ya da dışarda herzaman matematikle başızın derde girecektir.

Matematik Kurallarını Anlamaya Gayret Et

Bir tarih dersini sadece birkaç tarih, isim ve olay ezberleyerek geçebilirsiniz. Fakat bir matematik dersi için sadece kuralları ezberlemek yetmez çok daha fazlasına ihtiyaç var. Önemli olan ezberlediğiniz bir kuralı nasıl kullanabileceğinizdir. Bu ise hiç de kolay değil.

Çoğu formullerin özel durumları vardır. Bu özel durumları mutlaka bilmeniz lazım. Zaten YGS, LYS, KPSS gibi SEÇME ve ELEME sınavlarında genellikle kuralların kendisi değil bunların özel durunmları ile sorular hazırlanır. Mesela “iki kare farkı” formülünü kullanabilmek için önce bu formulün en basit halini bilmen lazım. Eğer formulü yanlış öğrenmişsen ya da hatırlayamıyorsan doğal olarak doğru cevabı bulamazsın.

Diğer formuller de bazı genel bilgilerdir ve sorunun tümünden ziyade çözümün bazı aşamalında kullanmanız gereken kurallar ya da hintlerdir. Eğer formulun nasıl kullanılacağını ve bu formulun altında yatan düşünceyi bilmezsen o formulü kullanmak çok zor olacaktır. Mesela bir calculus/analiz dersinde parçalı integral(integration by parts) alma formulünü ezberlemek hiç de zor değil. Fakat formulu iyi anlamamışsan hangi kısmın integralini alacağını bilmiyorsan formul bir işine yaramaz.
Matematik Birikimle Olur (cumulative’dir)

Matematik dersinde herşey birbirine bağlıdır. Eski bilgileri doğru öğrenememişsen yenileri öğrenmede zorluk çekersin. Bir sonraki dersi alabilmek için önceki derslte öğrenmen gerekeni öğrenmiş olmalısın. Mesela lisede öğrendiğin türev-integral konularının çok zor olduğunu düşünürsün. Bir integral alabilmek için “ dört işlem, çarpanlara ayırma, denklem çözme, trigonometri, üslü ve köklü syaılar”, kısacası cebir ve geometriden birçok konuyu öğrenmiş olman gerekiyor. Bu da demek oluyor ki lise veya üniversitede matematikten başarılı olmak için taa ilkokuldan itibaren bütğn konuları en doğru biçimde öğrenmiş olman gerekiyor.

Şimdi bu üç öneri cepte dursun ve matematik öğrenmek için bazı spesifik detaylara inelim. Bazı öneriler birçok yerde karşınıza çıkacak ki bunlar ya süper önemli şeyler ya da diğer grupların altında da bulunmsı gereken şeylerdir.

MATEMATİK ÇALIŞMAK İÇİN GENEL STRATEJİLER

Burda vereceğim genel tavsiyeler bir kısmı önemli olduğu içinbir kısmı da diğer gruplar altında yer alamadığı için burda yeralmaktadırlar.

Okula Git: Matematiğin birikimle başarılabileceğini hatırla. Eğer derse gitmezsen sonraki derslerinde kullanman gerekecek çok önemli bilgileri ya da anonsları kaçırmış olursun.

Derse Zamanında Gir: Bazen ömenli duyurular sadece dersin ilk birkaç dakikasında yapılır.

Sınıfta DİNLE: Sınıf dışına kendinle beraber birşeyler taşıyabilmek için sınıf içinde dinlemelisin. Bu genellikle zor gelebilir ama yapmalısın. Bazen önemli şeyler tahtaya yazılmaz, sacede konuşulur. Öğretmenin vurguladığı şeyler bazı kelimeler bile olsa dikkatle dinle. Bu söylenen şeyin önemli olduğunu gösterir. Öğretmenin konunun önenmli olduğunu vurgulaması o konunun sınavda çakıcağının habercisidir!

Çok Güzel Not AL: Tahtaya yazılan herşeyi deftere geçirmeye çalış. Hocayı izlerken kolay gibi gözüken bazı şeyler genelikle sıra sana geldiğinde sana çok zor gelecektir. İyi not alırsan problemlerin nasıl çözüldüğünü daha rahat hatırlayabilirsin. Çünkü öğrenme sürecinde ne kadar çok duyu organın aktif ise o kadar çok kolay öğrenirsin. Bazı hocaların dersinde herşeyi deftere yazmak zor olabilir fakat yine de özellikle hocanın üzerinde durduğu noktalar olmak üzere önemli yerleri elinden geldiğince not almalısın.

Bu bir önceki öneriyle çelişiyor gibi görüneilir. “ hocam hem çok iyi dinle hem de çok iyi not al diyosunuz, aynı anda ikisini yapamam ki!” diyorsanız yanılıyorsunuz. Evet, dersi çok iyi takip etmek hem de çok iyi not almak aynı anda zordur fakat yaptıkça alışacaksınız ve yapabildiğinizi göreceksiniz. Tahtayı deftere geçirirken aynı zamnda da dersi takip edebilen gözü açık bir öğrenci olmalısınız.

Yine de eğer hem not almak hem dersi takip etmede zorluk çekerseniz o zaman yanınızda bir kayıt cihazı getirip hocadan izin almak kaydıyladersi kaydedin sonra önemli notları deftere geçirirsiniz.

Soru Sor: Eğer birşeyi anlamadıysan ya da hiç bir şey anlamadıysan mutlaka hocaya soru sor. Ne demiş atalarımız “isteyenin bir yüzü kara vermeyenin iki yüzü”. Unutmayın yalnız değilsiniz sizin gibi anlamayan birçok insan var ama önemli olan soru sorma cesaretinizi kendinizde bulmaktır.

Başkaları Soru Sorarken Dinle: Diğer arkadaşların hocaya soru sorarken hem soruyu hem de cevabı dikkatle dinlediğinden emin ol. Belki de senin sormaya çekindiğin şeyi o sormuştur ya da onun sorduğu şey senin aklına hayatta gelmemiştir.

Dersten Sonra Notlarına Göz Atıp Konuyu Tekrar et: Her dersten sonra mutlaka o dersin notlarını tekrar etmelisin. Sınıftayken anlamada zorluk çektiğin konu üzerinde çalışıp not al ya da bazı problemlerin çözümünü formül şeklinde düşünerek pratik kazan.

Kendine İndex Kartlaı yap: Önemli kuralları ve konuları kısa kısa küçük kağıtlara yazıp sürekli yanında bulundur. Hiç ezberleyemem dediğin şeyleri bile bu şekilde tekrar tekrar bakarak ezberyeyip mutlu olacaksın.

Doğru Notasyonu Öğren: Genellikle hocalar senin kuralları doğru bildiğini düşünürler. Bazı hocalar da kötü yazıya not vermezler. Şekillerdeki simetrinin güzelliğinden dolayı simetri anlayışı gelişmiş hocalar cevap yanlış olsa bile cevaba puan verirler.

Grup Çalışmasına Gir: Özellikle sözel dersler olmak üzere grup halinde çalışmak genellikle daha iyidir. İnsanların olaylara bakış açısı farklı olduğundan senin için zor gibi görünen bir soru arkadaşın için zor olmayabilir ya da senin anlamakta zorluk çektiğin konuyu o daha iyi öğrenmiştir ve sana yardımcı olmasını istemelisin.

Tarihlere Dikkat et: Ödev teslim tarihlerini ve sınav tarihlerini mutlaka not et ve görebileceğin bir yere koy. Bu şekilde hem tarihi unutmamış olursun hem de motive olmu olursun.

Çalışma Zamanını Ayarla: Matematik çalışmak diğer derslere nazaran daha çok zamannını alabilir. Matematik ödevi genellikle beklediğinden daha çok zaman alır. Bunu aklında tutarak iyi bir zamanlama yapmalısın.

Her Dersten Sonra Ödevini Yap: Her dersten sonra ödevlerini yapmak için bir zaman belirle ve o gün verilen ödevleri bir önceki tavsiyeyi dikkate alarak planladığın zaman içerisinde yap ve realist ol. Zamanında çalışarak başarıya ulaşmak için temelini sağlamlaştırmış olursun. Bu şekilde o gün işlenen konuyu daha rahat kavrayabilirsin ve düzenli bir çalışma alışkanlığı kazanmış olursun.Son dakikaya kadar ödevi yapmak için bekleme. Son dakikaya kalman konuyu anlamamana ya da genellikle eksik ödev yapmana neden olur. Son dakika golüyle herzaman maçı almazsın.

Ödev yaparken Defter ve Kitabı Uzak tut: İlk birkaç soruyu çözdükten sonra notlarını ve kitabını bir kenara kaldır geri kalan soruları bu şekilde çöz. Unutma ki sınavda defterin ve kitabından ayrı kalacaksın ve bu şekilde çalışarak sınav için pratik yapmış olacak ve hız kazanacaksın.

Daha Çok Ödev Yap: Kendini sadece hocanın verdiği ödevlerle sınırlama ve daha fazlasını iste çünkü derste hoca sınıfın ortalamasına göre ödev verir ve temelde konuyu anlamanızı ister. Fakat senin konuyu anlayıp arkadaşlarına fark atman lazım. Bunu da ancak daha çok ödev yaparak başarabilirsin. Ne kadar çok soru çözersen o kadar başarılı olursun.

Pratik, Pratik, Pratik: Öğrendiğin matematik kurallarıyla ilgili olabildiğince çok pratik yap. Soruları çözmeyi anlamanın tek yolu o sorularla daha çok haşir neşir olmaktır, daha çok yakınlaşmkatır. Ne kadar çok çalışırsan sınav zamanında o kadar iyi olursun.

Çalışmaya Devam: Matematik soyut bilim olduğundan derste herşeyi anında kavrayamazsın. Birçok konuyu iyi anlayabilme için önceden çalışmalısın. Bu konuları anlamanın tek yolu eve gidip konu hakında biraz düşünmen ve konuyla ilgili soru çözmendir. Bu şekilde çalışarak başlangıçta tamamen anlamsız gelen konuları biraz sonra anlamaya başladığını ve o konunun ne anlama geldiğini göreceksin.

Eski Ödevleri ve Sınavları Sakla: “Sakla samanı gelir zamanı”. Ödevlerini hocadan geri alınca fırlatıp atma. Ödevler sınavlara hazırlanmak için çok iyi kaynaklardır. Kendi arşivinizi kendiniz yapın.

Kitaplarını Unutma: Eğer derste takıldığın bir konu varsa bir kitabın olduğunu unutma. Çünkü kıtabında sınıfta işlenen konuyla ilgili çözümlü örnekler ve sorulara ve konulara farklı bakışaçıları vardır.

Yardım İstemeyi Unutma: Eğer matematikle başın beladaysa karşında birçok çıkış yolu olduğunu unutma ve bu yollardan faydalanmayı bilmelisin. Arkadaşlarından yardım iste, hocanın yanına git, laboratuara git olmadı özel hoca tut. Kütüphaeye git farklı kaynaklardan bak. “İlim Çin’de de olsa gidip alın” Hz. Muhammed (SAV).

Doğru Düşün Kararlı ol: Herzaman yapabileceğinin en iyisini yap ki herşeyin iyisine ulaşabilesin. Sadece yeterli oldğunu düşündüğünle kalma. Eğer öyle kalırsan ve dikkatli değilsen bazı sorunlarla karşılaşabilirsin. Sen “yetrince çalıştım” dersin fakat sınava bir girersin çıkışın hiç de muhteşem olmaz ve dersten kalırsın.

Herzaman yapabileceğinin en iyisini yapmalı ve en iyi notu almayı hedeflemelisin.

Son düzenleyen perlina; 5 Nisan 2017 23:15
tokiohotel - avatarı
tokiohotel
VIP ''Ölü Gelin''
25 Şubat 2016       Mesaj #2
tokiohotel - avatarı
VIP ''Ölü Gelin''
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Çalışma stillerine geçmeden önce şunu belirtmeliyim ki herkes farklı çalışır ve matematik için tek doğru bir çalışma şekli yoktur. Burada birçok çalışma stilini bulacaksınız fakat zaman gibi çeşitli sorunlardan dolayı bütün bu yolları deneyebileceğinizi sanmıyorum. Bu bir sorun değildir. Tamam hepimiz farklı çalışırız ve bize sorulursa biz herzaman yapabileceğimizin en iyisini yapmaya çalıştığımızı söyleriz. Bence, burda vereceğim tekniklerle halihazırda çalımaya ayırdığınız zamanınızla en iyisini yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar
Şimdi, bu yazıyı okuyan iki tip insan olduğunu söyleyebilirim; aldığı notla mutlu olanlar ve söyleyeceğim şaylere ilgi duyanlar diğerleri de aldığı notlarla mutlu olmayıp kendilerini geliştirmek için fikir arayanlardır. Şimdi bu gruplar hakkında kısa değerlendirmelere bakalım.

Eğer rutin bir çalışma alışkanlığınız var ve matematik derslerinden aldığınız notla mutluysanız bu yazıyı ilginç bulacaksınız. Tabii ki eğer başarılıysanız önceki çalışma stilillerinizi değiştirmek zorunda değilsiniz. Fakat en azından vereceğim stillerle bir karşılaştırma yapma şansı bulacaksınız.

Eğer matematikten aldığınız notlardan memnun değil ve kendinizi geliştirmek istiyorsanız çalışma stillerine geçmeden önce bilinen bazı şeyleri hatırlatmak da yarar var. Matematikten durumu zayıf olan insanlar üç gruba ayrılırlar.

Birinci ve en geniş grup düzenli çalışma alışkanlıkları olmayan ya da matematiğe nasıl çalışacağını anlayamayanlardır. Bu kategorideki öğrenciler vereceğim stillerden hepsini uygulayamasa da bunlardan faydalanmalı ve kendisini geliştirmek için geterli sayıda stilleri takip edebileceğinden eminim.
Sıradaki kategori hergün birkaç saatini çalışmaya ayırdığı halde matematiği iyi yapamayanlardır. Bu gruptaki öğrencilerin çoğu yetersiz çalışma alışkanlıklarından çok şikayet ederler. Umarım bu notlar daha verimli çalışmanıza yardımcı olur ve zamanınızı boşa harcamamış olursunuz.

Son kategori ise çalışmaya yeterli zaman ayırmayan öğrencilerdir.Bu gruptaki öğrencilerin durumu çok çeşitli nedenlerden kaynaklanmaktadır. Bazıları ailevi nedenlerden ya da işte çalışmaktan dolayı matematikten başarılı olabilmeleri için gereken zamanı bulamıyorlar. Doğrusunu söylemek gerekirse eğer sizde bu durumdaysanız belki bu yazıyı okuduktan sonra daha verimli çalışırsınız ve sizin için bundan başka yapacak pek bir şey yok. Bu gruptaki öğrencilerin çoğu ne yazık ki bu grupta olduklarından habersizdirler. Çoğu da bir matematik dersinden başarılı olabilmek için ne kadar zaman harcanmasını gerektiğini bilmez. Öyleki bu yazı size daha çok çalışmanız gerekeceğini anlamanıza yardımcı olacaktır. Çoğu insan da kendisi için matematikten daha önemli şeylerin olduğunu düşünür ve önemsiz gibi gördüğü matematiğe zaman ayırmak istemez. Bu tamamen sizin için bir karar olmasının yanında doğal olarak matematik dersinizi geçmeniz için ona zaman ayırmanız gerektiğini düşünebilmelisiniz.
Hangi grupta olduğunuzu az çok biliyorsunuz. Şimdi çalışma stillerine geçebiliriz. Çalışma stillerini gruplara ayırmaya çalıştım ve bazı klişe sözleri gerektiğinde ekledim mesela ev ödevlerinizi yapmanız, sınavlara zamanında çalışmanız gibi… Fakat tüm çalışma stillerini üç ana gruba ayırabiliriz.
Matematik İzleme Sporu Değildir

Sadece okula gidip, sınıfta hocayı izleyerek ve tahtayı deftere geçirerek hayatta matematik öğrenemesiniz. Matematik öğrenmek için her adımda aktif rol almalısınız. Derse kesinlikle katılmalı ve dikkatle öğretmeni izlemelisiniz. Çok güzel ve özel not almalısınız. Öğretmen çalışma sorusu vermese bile oturup sorular üzerinde kafa yormalısınız. Sadece sınavdan önce değil devamlı çalışmalı ve düzenli bir çalışma alışkanlığınız olmalı. Başka bir deyişle öğrenme sürecinde siz de kendinizi aktif hissedebilmelisiniz.

Gerçek şu ki öğrencilerin çoğu matematikten geçmek için çok çalışmak zorundadırlar ve genel olarak diğer derslere oranla daha çok çalışmalıdırlar. İsterseniz bildiğiniz gibi yapın ve sınav öncesi sabahlara kadar çalışın ve göreceksiniz ki matematiği geçmek hiç de öyle kolay değil.

Eğer matematik öğrenme srecinde aktif rol almak istemiyorsanız okulda ya da dışarda herzaman matematikle başızın derde girecektir.

Matematik Kurallarını Anlamaya Gayret Et

Bir tarih dersini sadece birkaç tarih, isim ve olay ezberleyerek geçebilirsiniz. Fakat bir matematik dersi için sadece kuralları ezberlemek yetmez çok daha fazlasına ihtiyaç var. Önemli olan ezberlediğiniz bir kuralı nasıl kullanabileceğinizdir. Bu ise hiç de kolay değil.

Çoğu formullerin özel durumları vardır. Bu özel durumları mutlaka bilmeniz lazım. Zaten YGS, LYS, KPSS gibi SEÇME ve ELEME sınavlarında genellikle kuralların kendisi değil bunların özel durunmları ile sorular hazırlanır. Mesela “iki kare farkı” formülünü kullanabilmek için önce bu formulün en basit halini bilmen lazım. Eğer formulü yanlış öğrenmişsen ya da hatırlayamıyorsan doğal olarak doğru cevabı bulamazsın.

Diğer formuller de bazı genel bilgilerdir ve sorunun tümünden ziyade çözümün bazı aşamalında kullanmanız gereken kurallar ya da hintlerdir. Eğer formulun nasıl kullanılacağını ve bu formulun altında yatan düşünceyi bilmezsen o formulü kullanmak çok zor olacaktır. Mesela bir calculus/analiz dersinde parçalı integral(integration by parts) alma formulünü ezberlemek hiç de zor değil. Fakat formulu iyi anlamamışsan hangi kısmın integralini alacağını bilmiyorsan formul bir işine yaramaz.
Matematik Birikimle Olur (cumulative’dir)

Matematik dersinde herşey birbirine bağlıdır. Eski bilgileri doğru öğrenememişsen yenileri öğrenmede zorluk çekersin. Bir sonraki dersi alabilmek için önceki derslte öğrenmen gerekeni öğrenmiş olmalısın. Mesela lisede öğrendiğin türev-integral konularının çok zor olduğunu düşünürsün. Bir integral alabilmek için “ dört işlem, çarpanlara ayırma, denklem çözme, trigonometri, üslü ve köklü syaılar”, kısacası cebir ve geometriden birçok konuyu öğrenmiş olman gerekiyor. Bu da demek oluyor ki lise veya üniversitede matematikten başarılı olmak için taa ilkokuldan itibaren bütğn konuları en doğru biçimde öğrenmiş olman gerekiyor.

Şimdi bu üç öneri cepte dursun ve matematik öğrenmek için bazı spesifik detaylara inelim. Bazı öneriler birçok yerde karşınıza çıkacak ki bunlar ya süper önemli şeyler ya da diğer grupların altında da bulunmsı gereken şeylerdir.

MATEMATİK ÇALIŞMAK İÇİN GENEL STRATEJİLER

Burda vereceğim genel tavsiyeler bir kısmı önemli olduğu içinbir kısmı da diğer gruplar altında yer alamadığı için burda yeralmaktadırlar.

Okula Git: Matematiğin birikimle başarılabileceğini hatırla. Eğer derse gitmezsen sonraki derslerinde kullanman gerekecek çok önemli bilgileri ya da anonsları kaçırmış olursun.

Derse Zamanında Gir: Bazen ömenli duyurular sadece dersin ilk birkaç dakikasında yapılır.

Sınıfta DİNLE: Sınıf dışına kendinle beraber birşeyler taşıyabilmek için sınıf içinde dinlemelisin. Bu genellikle zor gelebilir ama yapmalısın. Bazen önemli şeyler tahtaya yazılmaz, sacede konuşulur. Öğretmenin vurguladığı şeyler bazı kelimeler bile olsa dikkatle dinle. Bu söylenen şeyin önemli olduğunu gösterir. Öğretmenin konunun önenmli olduğunu vurgulaması o konunun sınavda çakıcağının habercisidir!

Çok Güzel Not AL: Tahtaya yazılan herşeyi deftere geçirmeye çalış. Hocayı izlerken kolay gibi gözüken bazı şeyler genelikle sıra sana geldiğinde sana çok zor gelecektir. İyi not alırsan problemlerin nasıl çözüldüğünü daha rahat hatırlayabilirsin. Çünkü öğrenme sürecinde ne kadar çok duyu organın aktif ise o kadar çok kolay öğrenirsin. Bazı hocaların dersinde herşeyi deftere yazmak zor olabilir fakat yine de özellikle hocanın üzerinde durduğu noktalar olmak üzere önemli yerleri elinden geldiğince not almalısın.

Bu bir önceki öneriyle çelişiyor gibi görüneilir. “ hocam hem çok iyi dinle hem de çok iyi not al diyosunuz, aynı anda ikisini yapamam ki!” diyorsanız yanılıyorsunuz. Evet, dersi çok iyi takip etmek hem de çok iyi not almak aynı anda zordur fakat yaptıkça alışacaksınız ve yapabildiğinizi göreceksiniz. Tahtayı deftere geçirirken aynı zamnda da dersi takip edebilen gözü açık bir öğrenci olmalısınız.

Yine de eğer hem not almak hem dersi takip etmede zorluk çekerseniz o zaman yanınızda bir kayıt cihazı getirip hocadan izin almak kaydıyladersi kaydedin sonra önemli notları deftere geçirirsiniz.

Soru Sor: Eğer birşeyi anlamadıysan ya da hiç bir şey anlamadıysan mutlaka hocaya soru sor. Ne demiş atalarımız “isteyenin bir yüzü kara vermeyenin iki yüzü”. Unutmayın yalnız değilsiniz sizin gibi anlamayan birçok insan var ama önemli olan soru sorma cesaretinizi kendinizde bulmaktır.

Başkaları Soru Sorarken Dinle: Diğer arkadaşların hocaya soru sorarken hem soruyu hem de cevabı dikkatle dinlediğinden emin ol. Belki de senin sormaya çekindiğin şeyi o sormuştur ya da onun sorduğu şey senin aklına hayatta gelmemiştir.

Dersten Sonra Notlarına Göz Atıp Konuyu Tekrar et: Her dersten sonra mutlaka o dersin notlarını tekrar etmelisin. Sınıftayken anlamada zorluk çektiğin konu üzerinde çalışıp not al ya da bazı problemlerin çözümünü formül şeklinde düşünerek pratik kazan.

Kendine İndex Kartlaı yap: Önemli kuralları ve konuları kısa kısa küçük kağıtlara yazıp sürekli yanında bulundur. Hiç ezberleyemem dediğin şeyleri bile bu şekilde tekrar tekrar bakarak ezberyeyip mutlu olacaksın.

Doğru Notasyonu Öğren: Genellikle hocalar senin kuralları doğru bildiğini düşünürler. Bazı hocalar da kötü yazıya not vermezler. Şekillerdeki simetrinin güzelliğinden dolayı simetri anlayışı gelişmiş hocalar cevap yanlış olsa bile cevaba puan verirler.

Grup Çalışmasına Gir: Özellikle sözel dersler olmak üzere grup halinde çalışmak genellikle daha iyidir. İnsanların olaylara bakış açısı farklı olduğundan senin için zor gibi görünen bir soru arkadaşın için zor olmayabilir ya da senin anlamakta zorluk çektiğin konuyu o daha iyi öğrenmiştir ve sana yardımcı olmasını istemelisin.

Tarihlere Dikkat et: Ödev teslim tarihlerini ve sınav tarihlerini mutlaka not et ve görebileceğin bir yere koy. Bu şekilde hem tarihi unutmamış olursun hem de motive olmu olursun.

Çalışma Zamanını Ayarla: Matematik çalışmak diğer derslere nazaran daha çok zamannını alabilir. Matematik ödevi genellikle beklediğinden daha çok zaman alır. Bunu aklında tutarak iyi bir zamanlama yapmalısın.

Her Dersten Sonra Ödevini Yap: Her dersten sonra ödevlerini yapmak için bir zaman belirle ve o gün verilen ödevleri bir önceki tavsiyeyi dikkate alarak planladığın zaman içerisinde yap ve realist ol. Zamanında çalışarak başarıya ulaşmak için temelini sağlamlaştırmış olursun. Bu şekilde o gün işlenen konuyu daha rahat kavrayabilirsin ve düzenli bir çalışma alışkanlığı kazanmış olursun.Son dakikaya kadar ödevi yapmak için bekleme. Son dakikaya kalman konuyu anlamamana ya da genellikle eksik ödev yapmana neden olur. Son dakika golüyle herzaman maçı almazsın.

Ödev yaparken Defter ve Kitabı Uzak tut: İlk birkaç soruyu çözdükten sonra notlarını ve kitabını bir kenara kaldır geri kalan soruları bu şekilde çöz. Unutma ki sınavda defterin ve kitabından ayrı kalacaksın ve bu şekilde çalışarak sınav için pratik yapmış olacak ve hız kazanacaksın.

Daha Çok Ödev Yap: Kendini sadece hocanın verdiği ödevlerle sınırlama ve daha fazlasını iste çünkü derste hoca sınıfın ortalamasına göre ödev verir ve temelde konuyu anlamanızı ister. Fakat senin konuyu anlayıp arkadaşlarına fark atman lazım. Bunu da ancak daha çok ödev yaparak başarabilirsin. Ne kadar çok soru çözersen o kadar başarılı olursun.

Pratik, Pratik, Pratik: Öğrendiğin matematik kurallarıyla ilgili olabildiğince çok pratik yap. Soruları çözmeyi anlamanın tek yolu o sorularla daha çok haşir neşir olmaktır, daha çok yakınlaşmkatır. Ne kadar çok çalışırsan sınav zamanında o kadar iyi olursun.

Çalışmaya Devam: Matematik soyut bilim olduğundan derste herşeyi anında kavrayamazsın. Birçok konuyu iyi anlayabilme için önceden çalışmalısın. Bu konuları anlamanın tek yolu eve gidip konu hakında biraz düşünmen ve konuyla ilgili soru çözmendir. Bu şekilde çalışarak başlangıçta tamamen anlamsız gelen konuları biraz sonra anlamaya başladığını ve o konunun ne anlama geldiğini göreceksin.

Eski Ödevleri ve Sınavları Sakla: “Sakla samanı gelir zamanı”. Ödevlerini hocadan geri alınca fırlatıp atma. Ödevler sınavlara hazırlanmak için çok iyi kaynaklardır. Kendi arşivinizi kendiniz yapın.

Kitaplarını Unutma: Eğer derste takıldığın bir konu varsa bir kitabın olduğunu unutma. Çünkü kıtabında sınıfta işlenen konuyla ilgili çözümlü örnekler ve sorulara ve konulara farklı bakışaçıları vardır.

Yardım İstemeyi Unutma: Eğer matematikle başın beladaysa karşında birçok çıkış yolu olduğunu unutma ve bu yollardan faydalanmayı bilmelisin. Arkadaşlarından yardım iste, hocanın yanına git, laboratuara git olmadı özel hoca tut. Kütüphaeye git farklı kaynaklardan bak. “İlim Çin’de de olsa gidip alın” Hz. Muhammed (SAV).

Doğru Düşün Kararlı ol: Herzaman yapabileceğinin en iyisini yap ki herşeyin iyisine ulaşabilesin. Sadece yeterli oldğunu düşündüğünle kalma. Eğer öyle kalırsan ve dikkatli değilsen bazı sorunlarla karşılaşabilirsin. Sen “yetrince çalıştım” dersin fakat sınava bir girersin çıkışın hiç de muhteşem olmaz ve dersten kalırsın.

Herzaman yapabileceğinin en iyisini yapmalı ve en iyi notu almayı hedeflemelisin.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 13 Ocak 2019 16:57
''Boşver''

Benzer Konular

12 Aralık 2012 / Misafir Cevaplanmış
2 Nisan 2017 / Misafir Cevaplanmış
26 Şubat 2016 / Misafir Cevaplanmış
30 Temmuz 2014 / woltka1001 Cevaplanmış
3 Temmuz 2012 / Ahmetttt Cevaplanmış