Arama

Eski ve yeni teknolojik ürünler hakkında kompozisyon nasıl yazılır?

En İyi Cevap Var Güncelleme: 27 Ekim 2016 Gösterim: 7.337 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
24 Şubat 2013       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Eski ve yeni teknolojik ürünler hakkında kompozisyon nasıl yazılır?
EN İYİ CEVABI Electrify verdi
İletişim alanında kullandığımız teknolojik ürünler; telefon, televizyon, faks, radyo, bilgisayardır.Evimizde yemek yaparken kullandığımız teknolojik ürünler; ocak, fırın, aspiratör, bıçak, kaşık, tencere, mikser, su ısıtıcısı, tabak, bardak, kase, rende gibi eşyalardır.Evimizde temizlik yaparken kullandığımız teknolojik ürünler; elektrik süpürgesi, yer ve cam silme bezi, toz alma araçları, kova gibi eşyalardır.Çamaşır makinesi ve bulaşık makinesi de temizlik amacıyla kullandığımız teknolojik ürünlerdir.

Sponsorlu Bağlantılar
Evimizdeki koltuk, sandalye, masa, yatak ve değişik amaçlı birçok dolap vardır. Bu ürünler sayesinde evimizde rahat ederiz.Sağlık alanında kullanılan teknolojik ürünler; röntgen cihazı, stetoskop, tansiyon aleti, MR cihazı, işitme cihazı, diyaliz cihazı gibi ürünlerdir.Eğitim alanında kullanılan teknolojik ürünler; bilgisayar, televizyon, slayt makinesi, mikroskop, tepegöz, asetat, saat, takvim, projeksiyon aleti gibi ürünlerdir.

Ulaşım alanında kullandığımız teknolojik ürünler; otomobil, tren, gemi, bisiklet, motosiklet, tramvay, otobüs, uçak, helikopter gibi araçlardır.

Teknolojik Ürünlerin Yaşamımıza Etkileri Teknolojik ürünler yaşamımıza birçok kolaylıklar getirmiştir. Dünyanın bir ucunda meydana gelen olayları kısa sürede televizyon, radyo, internet gibi iletişim araçlarıyla öğrenmemiz mümkündür. Yemek yaparken, evimizi temizlerken, evde dinlenirken yararlandığımız teknolojik ürünler bizlere zaman kazandırır. Bu ürünleri kullanırken genellikle bir düğmeye basarız ve ürün çalışır. Bu sayede az yoruluruz. Kendimize daha fazla zaman ayırabiliriz. Teknolojik ürünler yaşamımızı kolaylaştırmıştır. Ama hareket etme olanağımızı azaltmıştır. Bu nedenle spor, yürüyüş gibi alışkanlıkları edinmemiz gerekir.

Teknolojik Ürünlerin Kullanım Alanları Teknolojik ürünlerden; sağlık, eğitim, ticaret, ulaşım, iletişim, tarım, üretim, tüketim, temizlik, inşaat gibi birçok alanlarda yararlanılmaktadır.Okulda; tepegöz, bilgisayar, büyüteç, mikroskop, deney tüpü, cetvel, pergel, iletki, gönye, küp, prizma, piramit, harita, slâyt makinesi, belgegeçer, saat, takvim gibi teknolojik ürünler kullanılır.

Teknolojik Ürünlerin Yapılış Nedeni Teknoloji, ilk insanların basit aletleri yapmasıyla başlamış, günümüze kadar hızla gelişmiş ve gelişimini sürdürmeye devam etmektedir. Teknolojik ürünler insanların ihtiyaçlarını gidermek, yaşamı kolaylaştırmak amacıyla yapılmıştır. İnsanlar birbirleriyle haberleşmek için çok önceleri duman, davul kullanırken zamanla telgraf, telefon, radyo, televizyon, internet, cep telefonu gibi sürekli geliştirilen ürünler yapılmıştır. Bu ürünler insanların hayal gücü, zekâ ve yoğun emekleri sonucu ortaya çıkmıştır.

Aydınlanma Ürünlerindeki Değişim İnsanlar önceleri ateş yakıp aydınlanıyorlarmış. Daha sonra kandil, mum, gaz lambası, fener gibi araçları kullanmışlardır. Ampulün icadı bu alanda bir devrim olmuştur.

Zamanı Ölçme İnsanlar zamanı ölçmek için ilk önceleri güneş saati yapmışlardır. Daha sonra su saati, kum saati gibi araçlarla zamanı ölçmüşlerdir. Mekanik saatlerin bulunuşundan sonra da dijital elektronik saatlerle zamanı ölçmüşlerdir. Günümüzde atomla çalışan saatler bulunmuştur. Bu saatin hata yapma olasılığı üç milyonda bir saniyedir.

Ulaşım Araçları Çok önceleri insanlar bir yerden bir yere gitmek için eşek ya da at gibi binek hayvanlarını kullanmışlardır. İnsanların gideceği yere ulaşmaları uzun zaman alıyormuş. İnsanlar değişik tehlikelere maruz kalabiliyorlarmış.

Ulaşım araçlarının gelişimi tekerleğin bulunuşuyla başlamıştır. Tekerlek ilk olarak günümüzden 5000 yıl önce Mezopotamyada bulunmuştur. Tekerleğin bulunuşundan sonra otomobil, kamyon, otobüs, tren, uçak gibi ulaşım araçları hızla geliştirilmiştir.

Çamaşır Yıkama Önceleri insanlar çamaşırlarını yıkamak için suyun bulunduğu yere giderlermiş. Tokaç denilen tahtadan yapılmış aracı kullanarak çamaşırlarını yıkarlarmış. Evlerde suyun olmasıyla leğen, tekne, kazan kullanarak çamaşırlarını yıkamışlar. Günümüzde ise sürekli geliştirilen çamaşır makineleriyle çamaşırlar kolayca yıkanıp kurutulabilmektedir. İsteyenler çamaşırlarını kuru temizleme yapan temizlik firmalarına da temizletebilirler.

Takvim Zamanı; gün, ay, yıl gibi parçalara bölen ve düzenli bir sırayla gösteren çizelgeye takvim denir.

Miladi takvim (güneş takvimi) Hz. İsanın doğumunu başlangıç olarak kabul eder. Miladi takvimde güneş yılı esas alınmıştır. Güneş yılı, Dünyanın güneş etrafında bir tam dönüşü için geçen süredir. Bu süre 365 gün 6 saattir.

Hicri takvim (ay takvimi) Hz. Muhammedin Mekkeden Medineye göç ettiği 622 yılını başlangıç olarak kabul eden takvimdir. Ay yılı esas alınarak hazırlanmıştır. Hicri takvim ile miladi takvim arasında 11 günlük fark vardır.

Türkler çok eskiden On İki Hayvanlı Takvimi kullanmışlardır. Bu takvimde bir yıl on iki aya bölünmüş, her bölüm bir hayvanla ifade edilmiştir.

Cumhuriyetin ilanından önce ülkemizde hicri ve rumi takvim kullanılmıştır.
On İkili Hayvan Takvimi
1. Sıçan yılı 2. Öküz yılı 3. Pars yılı
4. Tavşan yılı 5. Timsah yılı 6. Yılan yılı
7. At yılı 8. Koyun yılı 9. Maymun yılı
10. Tavuk yılı 11. Köpek yılı 12. Domuz yılı

26 Aralık 1925 tarihinde çıkarılan Takvim ve Saat Kanunu ile hicri ve rumi takvimin yerine miladi takvim kullanılmaya başlanmıştır. Bu sayede çağdaş ülkelerle olan ilişkiler düzenlenmiştir.

Telefonun İcadı Telefonu Aleksander Graham Bell icat etmiştir. Aleksander Graham Bell İngiliz asıllı Amerikalı mucit ve fizikçidir. 1847 yılında doğmuş, 1922 yılında ölmüştür.
Müziğe yeteneği olmasına rağmen on altı yaşında müziği bırakmıştır. Ses bilgisi çalışmalarına önem vermiştir. Sağlık sorunları nedeniyle Londradan Kanadaya göç etmiştir. Orada duyma engellilere işaret dilini öğretmiş, 1874te is karasıyla cam levhaya sesleri kaydeden yapay bir kulak yapmıştır.

Duyma engellilerin işitmesini sağlamak için yaptığı çalışmalar sonucunda 1876 yılında telefonu icat etmiştir. Gramofon plaklarında balmumunu kullanması da önemli icatlarındandır.
Radyonun İcadı Radyoyu Marconi icat etmiştir. Marconi 1896 yılında ilk telsiz telgraf (radyotelgraf) sistemini geliştiren İtalyan fizikçi ve mucittir. 1874 yılında doğmuş, 1937 yılında ölmüştür. Fizik öğrenimi sırasında elektromagnetik dalga tekniklerini incelemiş, ilk önce 2400 mlik bir uzaklık arasında sinyaller göndermeyi başarmıştır. 1900 yılında pek çok telgraf istasyonu kurmuştur. 1902 yılında gündüzleri 1125 km, geceleri 3200 km uzaklıktan, 1910da 9650 km uzaklıktan sinyaller almayı başarmıştır. Eylül 1918de İngiltereden Avustralyaya ilk radyo sinyallerini göndermeyi başaran Marconi, 1909da Nobel Fizik Ödülünü kazanmıştır.

Matbaanın İcadı:Matbaayı Gutenberg icat etmiştir. Gutenberg Alman matbaacıdır. Gutenberg önceleri üç arkadaşıyla birlikte değerli taşları kesme işiyle uğraşmış, daha sonra ayna yapımı ile ilgilenmiştir. 1438 yılından itibaren de büyük bir gizlilik içinde matbaa harfleri yapımıyla uğraşmış, geliştirdiği yeni bir teknikle alaşımdan dökülmüş değiştirilebilir harfler imal etmeyi başarmıştır.

Teknolojik Ürünlerin Zararları:
Günümüzde teknolojinin ve bilimin olmadığı bir yaşamı düşünmek neredeyse imkânsızdır. Ancak teknolojik gelişmeler zaman içinde doğal ortama zarar vermeye başlamıştır.
Örneğin radyomuza ya da fenerimize koyduğumuz bir pili düşünelim. Pili kullandıktan sonra doğaya atmak toprağı kirletir. Yine günlük hayatımızda kullandığımız plastik, metal, cam gibi maddelerden yapılmış araç gereçleri çevreye atmak çevre kirliliğine neden olur.

Taşıt araçlarının egzozundan, ev, okul, fabrika gibi yerlerin bacalarından çıkan gazlar havayı kirletir. Kirli hava; su ve toprağın kirlenmesine yol açar. Kirli gazların artması, bina yapmak için ormanların yok edilmesi, karbondioksit gazının atmosferde çoğalmasına neden olmuştur. Bu durum da küresel ısınmaya yol açmıştır. Küresel ısınma; buzulların erimesine, mevsimlerin değişmesine, kuraklığa, suların azalmasına, bazı canlı türlerinin yok olmasına neden olmaktadır.

Uzun süre televizyon izlemek, bilgisayarla ilgilenmek özellikle göz sağlığımızı olumsuz yönde etkiler. Çünkü bilgisayarların yaydığı radyasyon alınan tüm önlemlere karşın engellenememektedir.

Uzun süre bilgisayar karşısında oturmak hareketsizliğe neden olduğundan beden sağlığını olumsuz yönde etkiler.

Bilgisayarın uzun süre oyun amacıyla kullanılması zamanımızın boş yere harcanmasına neden olur. İnsanların bilgisayara uzun zaman ayırması sosyal ilişkilerin zayıflamasına, aile bireyleri ve arkadaşlar arasında bağların zayıflamasına yol açmaktadır.

Teknolojik ürünlerin insanlara ve doğal çevreye verdiği zararlar düşünülüp gereken önlemler alınmalıdır.Bu amaçla fabrika, okul, ev bacalarına, taşıtların egzozlarına filtreler, yüksek sesle çalışan alet ve makinelere susturucular takılmalıdır.

Cam, plastik, kâğıt atıklarının geri dönüşüm kutularında biriktirilmeleri sağlanmalıdır.
Doğaya bıraktığımız plastik bir şişenin yok olması için yaklaşık 1000 yılın geçmesi gerektiği, bir ton gazete kâğıdı geri kazanıldığında 8 tane çam ağacının kesilmekten kurtarılacağı unutulmamalıdır.
Son düzenleyen Safi; 27 Ekim 2016 18:31
Electrify - avatarı
Electrify
Ziyaretçi
24 Şubat 2013       Mesaj #2
Electrify - avatarı
Ziyaretçi
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
İletişim alanında kullandığımız teknolojik ürünler; telefon, televizyon, faks, radyo, bilgisayardır.Evimizde yemek yaparken kullandığımız teknolojik ürünler; ocak, fırın, aspiratör, bıçak, kaşık, tencere, mikser, su ısıtıcısı, tabak, bardak, kase, rende gibi eşyalardır.Evimizde temizlik yaparken kullandığımız teknolojik ürünler; elektrik süpürgesi, yer ve cam silme bezi, toz alma araçları, kova gibi eşyalardır.Çamaşır makinesi ve bulaşık makinesi de temizlik amacıyla kullandığımız teknolojik ürünlerdir.

Sponsorlu Bağlantılar
Evimizdeki koltuk, sandalye, masa, yatak ve değişik amaçlı birçok dolap vardır. Bu ürünler sayesinde evimizde rahat ederiz.Sağlık alanında kullanılan teknolojik ürünler; röntgen cihazı, stetoskop, tansiyon aleti, MR cihazı, işitme cihazı, diyaliz cihazı gibi ürünlerdir.Eğitim alanında kullanılan teknolojik ürünler; bilgisayar, televizyon, slayt makinesi, mikroskop, tepegöz, asetat, saat, takvim, projeksiyon aleti gibi ürünlerdir.

Ulaşım alanında kullandığımız teknolojik ürünler; otomobil, tren, gemi, bisiklet, motosiklet, tramvay, otobüs, uçak, helikopter gibi araçlardır.

Teknolojik Ürünlerin Yaşamımıza Etkileri Teknolojik ürünler yaşamımıza birçok kolaylıklar getirmiştir. Dünyanın bir ucunda meydana gelen olayları kısa sürede televizyon, radyo, internet gibi iletişim araçlarıyla öğrenmemiz mümkündür. Yemek yaparken, evimizi temizlerken, evde dinlenirken yararlandığımız teknolojik ürünler bizlere zaman kazandırır. Bu ürünleri kullanırken genellikle bir düğmeye basarız ve ürün çalışır. Bu sayede az yoruluruz. Kendimize daha fazla zaman ayırabiliriz. Teknolojik ürünler yaşamımızı kolaylaştırmıştır. Ama hareket etme olanağımızı azaltmıştır. Bu nedenle spor, yürüyüş gibi alışkanlıkları edinmemiz gerekir.

Teknolojik Ürünlerin Kullanım Alanları Teknolojik ürünlerden; sağlık, eğitim, ticaret, ulaşım, iletişim, tarım, üretim, tüketim, temizlik, inşaat gibi birçok alanlarda yararlanılmaktadır.Okulda; tepegöz, bilgisayar, büyüteç, mikroskop, deney tüpü, cetvel, pergel, iletki, gönye, küp, prizma, piramit, harita, slâyt makinesi, belgegeçer, saat, takvim gibi teknolojik ürünler kullanılır.

Teknolojik Ürünlerin Yapılış Nedeni Teknoloji, ilk insanların basit aletleri yapmasıyla başlamış, günümüze kadar hızla gelişmiş ve gelişimini sürdürmeye devam etmektedir. Teknolojik ürünler insanların ihtiyaçlarını gidermek, yaşamı kolaylaştırmak amacıyla yapılmıştır. İnsanlar birbirleriyle haberleşmek için çok önceleri duman, davul kullanırken zamanla telgraf, telefon, radyo, televizyon, internet, cep telefonu gibi sürekli geliştirilen ürünler yapılmıştır. Bu ürünler insanların hayal gücü, zekâ ve yoğun emekleri sonucu ortaya çıkmıştır.

Aydınlanma Ürünlerindeki Değişim İnsanlar önceleri ateş yakıp aydınlanıyorlarmış. Daha sonra kandil, mum, gaz lambası, fener gibi araçları kullanmışlardır. Ampulün icadı bu alanda bir devrim olmuştur.

Zamanı Ölçme İnsanlar zamanı ölçmek için ilk önceleri güneş saati yapmışlardır. Daha sonra su saati, kum saati gibi araçlarla zamanı ölçmüşlerdir. Mekanik saatlerin bulunuşundan sonra da dijital elektronik saatlerle zamanı ölçmüşlerdir. Günümüzde atomla çalışan saatler bulunmuştur. Bu saatin hata yapma olasılığı üç milyonda bir saniyedir.

Ulaşım Araçları Çok önceleri insanlar bir yerden bir yere gitmek için eşek ya da at gibi binek hayvanlarını kullanmışlardır. İnsanların gideceği yere ulaşmaları uzun zaman alıyormuş. İnsanlar değişik tehlikelere maruz kalabiliyorlarmış.

Ulaşım araçlarının gelişimi tekerleğin bulunuşuyla başlamıştır. Tekerlek ilk olarak günümüzden 5000 yıl önce Mezopotamyada bulunmuştur. Tekerleğin bulunuşundan sonra otomobil, kamyon, otobüs, tren, uçak gibi ulaşım araçları hızla geliştirilmiştir.

Çamaşır Yıkama Önceleri insanlar çamaşırlarını yıkamak için suyun bulunduğu yere giderlermiş. Tokaç denilen tahtadan yapılmış aracı kullanarak çamaşırlarını yıkarlarmış. Evlerde suyun olmasıyla leğen, tekne, kazan kullanarak çamaşırlarını yıkamışlar. Günümüzde ise sürekli geliştirilen çamaşır makineleriyle çamaşırlar kolayca yıkanıp kurutulabilmektedir. İsteyenler çamaşırlarını kuru temizleme yapan temizlik firmalarına da temizletebilirler.

Takvim Zamanı; gün, ay, yıl gibi parçalara bölen ve düzenli bir sırayla gösteren çizelgeye takvim denir.

Miladi takvim (güneş takvimi) Hz. İsanın doğumunu başlangıç olarak kabul eder. Miladi takvimde güneş yılı esas alınmıştır. Güneş yılı, Dünyanın güneş etrafında bir tam dönüşü için geçen süredir. Bu süre 365 gün 6 saattir.

Hicri takvim (ay takvimi) Hz. Muhammedin Mekkeden Medineye göç ettiği 622 yılını başlangıç olarak kabul eden takvimdir. Ay yılı esas alınarak hazırlanmıştır. Hicri takvim ile miladi takvim arasında 11 günlük fark vardır.

Türkler çok eskiden On İki Hayvanlı Takvimi kullanmışlardır. Bu takvimde bir yıl on iki aya bölünmüş, her bölüm bir hayvanla ifade edilmiştir.

Cumhuriyetin ilanından önce ülkemizde hicri ve rumi takvim kullanılmıştır.
On İkili Hayvan Takvimi
1. Sıçan yılı 2. Öküz yılı 3. Pars yılı
4. Tavşan yılı 5. Timsah yılı 6. Yılan yılı
7. At yılı 8. Koyun yılı 9. Maymun yılı
10. Tavuk yılı 11. Köpek yılı 12. Domuz yılı

26 Aralık 1925 tarihinde çıkarılan Takvim ve Saat Kanunu ile hicri ve rumi takvimin yerine miladi takvim kullanılmaya başlanmıştır. Bu sayede çağdaş ülkelerle olan ilişkiler düzenlenmiştir.

Telefonun İcadı Telefonu Aleksander Graham Bell icat etmiştir. Aleksander Graham Bell İngiliz asıllı Amerikalı mucit ve fizikçidir. 1847 yılında doğmuş, 1922 yılında ölmüştür.
Müziğe yeteneği olmasına rağmen on altı yaşında müziği bırakmıştır. Ses bilgisi çalışmalarına önem vermiştir. Sağlık sorunları nedeniyle Londradan Kanadaya göç etmiştir. Orada duyma engellilere işaret dilini öğretmiş, 1874te is karasıyla cam levhaya sesleri kaydeden yapay bir kulak yapmıştır.

Duyma engellilerin işitmesini sağlamak için yaptığı çalışmalar sonucunda 1876 yılında telefonu icat etmiştir. Gramofon plaklarında balmumunu kullanması da önemli icatlarındandır.
Radyonun İcadı Radyoyu Marconi icat etmiştir. Marconi 1896 yılında ilk telsiz telgraf (radyotelgraf) sistemini geliştiren İtalyan fizikçi ve mucittir. 1874 yılında doğmuş, 1937 yılında ölmüştür. Fizik öğrenimi sırasında elektromagnetik dalga tekniklerini incelemiş, ilk önce 2400 mlik bir uzaklık arasında sinyaller göndermeyi başarmıştır. 1900 yılında pek çok telgraf istasyonu kurmuştur. 1902 yılında gündüzleri 1125 km, geceleri 3200 km uzaklıktan, 1910da 9650 km uzaklıktan sinyaller almayı başarmıştır. Eylül 1918de İngiltereden Avustralyaya ilk radyo sinyallerini göndermeyi başaran Marconi, 1909da Nobel Fizik Ödülünü kazanmıştır.

Matbaanın İcadı:Matbaayı Gutenberg icat etmiştir. Gutenberg Alman matbaacıdır. Gutenberg önceleri üç arkadaşıyla birlikte değerli taşları kesme işiyle uğraşmış, daha sonra ayna yapımı ile ilgilenmiştir. 1438 yılından itibaren de büyük bir gizlilik içinde matbaa harfleri yapımıyla uğraşmış, geliştirdiği yeni bir teknikle alaşımdan dökülmüş değiştirilebilir harfler imal etmeyi başarmıştır.

Teknolojik Ürünlerin Zararları:
Günümüzde teknolojinin ve bilimin olmadığı bir yaşamı düşünmek neredeyse imkânsızdır. Ancak teknolojik gelişmeler zaman içinde doğal ortama zarar vermeye başlamıştır.
Örneğin radyomuza ya da fenerimize koyduğumuz bir pili düşünelim. Pili kullandıktan sonra doğaya atmak toprağı kirletir. Yine günlük hayatımızda kullandığımız plastik, metal, cam gibi maddelerden yapılmış araç gereçleri çevreye atmak çevre kirliliğine neden olur.

Taşıt araçlarının egzozundan, ev, okul, fabrika gibi yerlerin bacalarından çıkan gazlar havayı kirletir. Kirli hava; su ve toprağın kirlenmesine yol açar. Kirli gazların artması, bina yapmak için ormanların yok edilmesi, karbondioksit gazının atmosferde çoğalmasına neden olmuştur. Bu durum da küresel ısınmaya yol açmıştır. Küresel ısınma; buzulların erimesine, mevsimlerin değişmesine, kuraklığa, suların azalmasına, bazı canlı türlerinin yok olmasına neden olmaktadır.

Uzun süre televizyon izlemek, bilgisayarla ilgilenmek özellikle göz sağlığımızı olumsuz yönde etkiler. Çünkü bilgisayarların yaydığı radyasyon alınan tüm önlemlere karşın engellenememektedir.

Uzun süre bilgisayar karşısında oturmak hareketsizliğe neden olduğundan beden sağlığını olumsuz yönde etkiler.

Bilgisayarın uzun süre oyun amacıyla kullanılması zamanımızın boş yere harcanmasına neden olur. İnsanların bilgisayara uzun zaman ayırması sosyal ilişkilerin zayıflamasına, aile bireyleri ve arkadaşlar arasında bağların zayıflamasına yol açmaktadır.

Teknolojik ürünlerin insanlara ve doğal çevreye verdiği zararlar düşünülüp gereken önlemler alınmalıdır.Bu amaçla fabrika, okul, ev bacalarına, taşıtların egzozlarına filtreler, yüksek sesle çalışan alet ve makinelere susturucular takılmalıdır.

Cam, plastik, kâğıt atıklarının geri dönüşüm kutularında biriktirilmeleri sağlanmalıdır.
Doğaya bıraktığımız plastik bir şişenin yok olması için yaklaşık 1000 yılın geçmesi gerektiği, bir ton gazete kâğıdı geri kazanıldığında 8 tane çam ağacının kesilmekten kurtarılacağı unutulmamalıdır.
Son düzenleyen Safi; 27 Ekim 2016 18:38

Benzer Konular

11 Temmuz 2022 / Misafir Cevaplanmış
29 Mart 2011 / Misafir Soru-Cevap