Arama

Yapıştırıcı nasıl üretilir?

En İyi Cevap Var Güncelleme: 23 Mart 2015 Gösterim: 2.503 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
21 Mart 2015       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Yapıştırıcı nasıl üretilir?
EN İYİ CEVABI _EKSELANS_ verdi
Ev Yapımı Yapıştırıcı (Kazein Tutkalı)

Sponsorlu Bağlantılar
Okullar tatile girdi, karneler alındı. Şimdi çalışan-çalışmayan bütün annelerin kafasında aynı soru: Nasıl yapsak da bu iki haftayı eğlenceli bir biçimde geçirsek?
Bugün, yapacağınız çeşitli el işi etkinliklerinde kullanabileceğiniz, kazein bazlı bir yapıştırıcı tarifi vereceğiz.
Kazein, sütün içindeki proteinlerden biri. Kazein bazlı tutkallar, bu proteinin asit yardımıyla sütün geri kalanından ayrıştırılması ve sonra suda eriyebilmesi için bir bazla buluşturulması esasıyla üretiliyor.

Malzemeler
  • 1 çay bardağı az yağlı inek sütü
  • 1 tatlı kaşığı sirke
  • 1 çay kaşığı karbonat (sodyum bikarbonat) veya 1/2 çay kaşığı toz kireç (kalsiyum hidroksit)
  • İstenen kıvam sağlanana kadar su


Hazırlanış:
Tarifleri hazırlamaya başlamadan önce Demedi Demeyin‘i okumayı ihmal etmeyin.
1. Sütü ısıtın, ama kaynatmayın.
2. Sirkeyi ekleyip bir süre karıştırın. Bir-iki dakika içinde sütün kesildiğini ve kazeinin dibe çöktüğünü göreceksiniz.



3. Bu sıvıyı bir kahve filtresinden veya tülbentten geçirerek iyice süzün. Sirke kalıntılarından arındırmak için bir kez de sudan geçirin.



Macunumsu bir şey elde edeceksiniz (Bunu sabah kahvaltısında peynir niyetine de yiyebilirsiniz!)



4. Bu macunu bir kaba alarak karbonatı veya kireci ekleyin. Kaşıkla iyice karıştırıp ezin.
5. Tutkal istediğiniz kıvama gelene kadar su ekleyip karıştırmaya devam edin.



Yukarıdaki, karbonatlı örnek… El işi çalışmaları için son derece yeterli.



Bu da kireçli… Bu biraz daha sağlam yapıştırıyor. Eskiden marangozlukta kullanılırmış.

Kullanım:

  • Bir kaşık, spatula veya fırça yardımıyla kâğıda veya ahşaba uygulayın.
Uyarı:
  • Tutkalı kullandıktan sonra ağzı kapalı bir kapta saklarsanız birkaç gün dayanır. Bozuk süt gibi kokmaya başlayınca atın.

Son düzenleyen _EKSELANS_; 23 Mart 2015 08:29
_EKSELANS_ - avatarı
_EKSELANS_
Kayıtlı Üye
23 Mart 2015       Mesaj #2
_EKSELANS_ - avatarı
Kayıtlı Üye
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Ev Yapımı Yapıştırıcı (Kazein Tutkalı)

Sponsorlu Bağlantılar
Okullar tatile girdi, karneler alındı. Şimdi çalışan-çalışmayan bütün annelerin kafasında aynı soru: Nasıl yapsak da bu iki haftayı eğlenceli bir biçimde geçirsek?
Bugün, yapacağınız çeşitli el işi etkinliklerinde kullanabileceğiniz, kazein bazlı bir yapıştırıcı tarifi vereceğiz.
Kazein, sütün içindeki proteinlerden biri. Kazein bazlı tutkallar, bu proteinin asit yardımıyla sütün geri kalanından ayrıştırılması ve sonra suda eriyebilmesi için bir bazla buluşturulması esasıyla üretiliyor.

Malzemeler
  • 1 çay bardağı az yağlı inek sütü
  • 1 tatlı kaşığı sirke
  • 1 çay kaşığı karbonat (sodyum bikarbonat) veya 1/2 çay kaşığı toz kireç (kalsiyum hidroksit)
  • İstenen kıvam sağlanana kadar su
Yapıştırıcı nasıl üretilir?

Hazırlanış:
Tarifleri hazırlamaya başlamadan önce Demedi Demeyin‘i okumayı ihmal etmeyin.
1. Sütü ısıtın, ama kaynatmayın.
2. Sirkeyi ekleyip bir süre karıştırın. Bir-iki dakika içinde sütün kesildiğini ve kazeinin dibe çöktüğünü göreceksiniz.

Yapıştırıcı nasıl üretilir?

3. Bu sıvıyı bir kahve filtresinden veya tülbentten geçirerek iyice süzün. Sirke kalıntılarından arındırmak için bir kez de sudan geçirin.

Yapıştırıcı nasıl üretilir?

Macunumsu bir şey elde edeceksiniz (Bunu sabah kahvaltısında peynir niyetine de yiyebilirsiniz!)

Yapıştırıcı nasıl üretilir?

4. Bu macunu bir kaba alarak karbonatı veya kireci ekleyin. Kaşıkla iyice karıştırıp ezin.
5. Tutkal istediğiniz kıvama gelene kadar su ekleyip karıştırmaya devam edin.

Yapıştırıcı nasıl üretilir?

Yukarıdaki, karbonatlı örnek… El işi çalışmaları için son derece yeterli.

Yapıştırıcı nasıl üretilir?

Bu da kireçli… Bu biraz daha sağlam yapıştırıyor. Eskiden marangozlukta kullanılırmış.

Kullanım:

  • Bir kaşık, spatula veya fırça yardımıyla kâğıda veya ahşaba uygulayın.
Uyarı:
  • Tutkalı kullandıktan sonra ağzı kapalı bir kapta saklarsanız birkaç gün dayanır. Bozuk süt gibi kokmaya başlayınca atın.


Benzer Konular

14 Mart 2015 / Ziyaretçi Soru-Cevap
17 Mayıs 2012 / Misafir Soru-Cevap
9 Ağustos 2009 / HASAN HÜSEYİN Soru-Cevap
12 Şubat 2012 / Misafir Cevaplanmış