Arama

Çernobil Reaktör Kazası

Güncelleme: 3 Mayıs 2017 Gösterim: 15.401 Cevap: 5
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
3 Aralık 2008       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi

Çernobil Nükleer Santralı kazası

Ad:  1111.jpg
Gösterim: 3477
Boyut:  109.8 KB

20. yüzyılın ilk büyük nükleer kazası. 1972’de SSCB’deki Kiev’in 140 km kuzeyinde kurulan Çernobil Nükleer Santralı’nda ortaya çıkan kazaya, her biri 1.000 mega-watt gücünde dört reaktördeki tasarım hataları ile reaktörlerden birinde güvenlik sisteminin devre dışı bırakıldığı bir sırada deney yapılması yol açtı.
Sponsorlu Bağlantılar

Deneyin yapılacağı 25 Nisan 1986’da önce reaktörün gücü yarıya düşürüldü, ardından da acil soğutma sistemi ile deney sırasında reaktörün kapanmasını önlemek için tehlike anında çalışmaya başlayan güvenlik sistemi devre dışı bırakıldı. 26 Nisan günü saat 01:00’i biraz geçe teknisyenler deneyin son hazırlıklarını tamamlamak üzere ek su pompalarını çalıştırdılar. Bunun sonucunda gücünün yüzde 7’siyle çalışmakta olan reaktörde buhar basıncı düştü ve buhar ayırma tamburlarındaki su düzeyi güvenlik sınırının altına indi. Normal olarak bu durumda reaktörün güvenlik sistemine ulaşması gereken sinyaller ise teknisyenler tarafından engellendi.
Ad:  1.jpg
Gösterim: 1309
Boyut:  77.0 KB

Su düzeyini yükseltmek için buhar sistemine daha fazla su aktarıldı ve saat 01:23’te deneyin fiilen başlatılması için koşulların oluştuğuna karar verildi. Deneyin amacı, reaktörün çalışması ansızın durdurulduğunda, buhar türbinlerinin daha ne kadar süre çalışmayı sürdüreceklerini ve böylece ne kadar süre acil güvenlik sistemine güç sağlayabileceklerini öğrenmekti. Geri kalan öteki acil güvenlik sinyali bağlantılarını da kestikten sonra türbinlere giden buhar akışı durduruldu. Bunun sonucunda dolaşım pompaları ve reaktörün soğutma sistemi yavaşladı. Yakıt kanallarında ani bir ısı yükselmesi görüldü ve yapım özellikleri nedeniyle reaktör tümüyle denetimden çıkmış oldu.
Ad:  3.jpg
Gösterim: 937
Boyut:  22.5 KB
Tehlikeyi farkeden teknisyenler reaktörün durdurulmasını sağlamak amacıyla bütün denetim çubuklarını derhal sisteme sokmaya karar verdiler. Ama aşırı derecede ısınmış bulunan reaktörde saat 01:24’te, yani deneye başlanmasından bir dakika sonra iki patlama oldu. Bu patlamanın ayrıntıları tam olarak bilinememekle birlikte, denetim dışı bir çekirdek tepkimesinin gerçekleşmiş olduğu anlaşılmaktadır. Üç saniye içinde reaktörün gücü yüzde 7’den yüzde 50’ye fırladı. Yakıt parçacıklarının soğutma suyuyla karşılaşması, suyun bir anda buhara dönüşmesine yol açtı. Oluşan aşırı buhar basıncı reaktörün ve santral binasının tepesini uçurdu. Reaktördeki zirkon ve grafitin yüksek sıcaklıktaki buharla karşılaşması sonucu oluşan hidrojen yanarak bütün santralı ateşler içinde bıraktı.
Ad:  4.jpg
Gösterim: 979
Boyut:  43.3 KB

Kaza sırasında santralda bulunanlar ilk anda 400 rem şiddetinde bir radyasyondan etkilendiler. Kazada 31 kişinin öldüğü açıklandı. Bölgede yaşayan 135 bin kişi başka yörelere taşındı. Uzun dönemde binlerce insanın aşırı radyasyondan kaynaklanan kanser nedeniyle öleceği tahmin ediliyordu. Kazanın yol açtığı radyasyonun etkisi Çernobil bölgesiyle sınırlı kalmadı. Atmosfere yayılan radyoaktif maddelerle yüklü bulutlar özellikle Doğu Avrupa ve Karadeniz üzerinde etkili oldu. Türkiye’nin fındık, çay gibi bazı ürünlerinin ihracatının gerilemesine yol açtı.
Ad:  56.jpg
Gösterim: 802
Boyut:  29.2 KB
Çernobil nükleer kazası, bütün dünyada geleceğin enerji kaynağı olarak görülen nükleer santralların güvenliği konusunda kuşku uyandırdı ve yeni santral yapımında bir duraklama görüldü.

kaynak: Ana Britannica

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 29 Nisan 2017 23:52
ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
23 Mayıs 2011       Mesaj #2
ener - avatarı
Ziyaretçi

Çernobil


Ad:  ChernobylMIR.jpg
Gösterim: 464
Boyut:  64.6 KB
Sponsorlu Bağlantılar
Ukrayna'da, Kiev'in 160 km kuzeyinde şehir. Nükleer santral: dört reaktöründen birinin 1986'da patlamasından sonra, binlerce kişinin radyasyon almasına neden oldu ve çevrede önemli düzeyde bir radyoaktif kirlenmeye yol açtı; tüm dünyada büyük tepki yarattı.

Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs

Son düzenleyen Safi; 29 Nisan 2017 22:12
byseus - avatarı
byseus
Kayıtlı Üye
27 Nisan 2012       Mesaj #3
byseus - avatarı
Kayıtlı Üye
Ad:  1 (2).jpg
Gösterim: 643
Boyut:  27.0 KB

Çernobil'in bıraktığı miras


Fotoğrafçı Paul Fusco, 2000'de Çernobil Mirası başlığı altında topladı fotoğraflar nükleer felaketi gözler önüne seriyor.

Fusco: "İnsanların görmesini istedim. Lida için acı verici olmuş olmalı" diyor. Radyasyona kurban giden küçük bedenlerin çektiği acılar, tüm çıplaklığıyla objektiflere yansırken, yürek onlara bakmayı kaldırmıyor.

Çernobil reaktör kazası, 20. yüzyılın en büyük nükleer kazasıdır. Ukrayna'nın Çernobil kentindeki Nükleer Güç Reaktörünün 4. ünitesinde 26 Nisan 1986 günü erken saatlerde meydana gelen nükleer kaza sonrasında atmosfere büyük miktarda fisyon ürünleri salındığı 30 Nisan 1986 günü tüm dünya tarafından öğrenildi. İngiltere'nin Galler bölgesinde kazadan iki hafta sonra saptanan yüksek radyoaktivite nedeniyle yeşil alanlara koyun ve sığırların girişi engellenmiştir.
Ad:  32.jpg
Gösterim: 703
Boyut:  43.6 KB

Araştırmalarda ilk yıl doz açısından en fazla radyoaktiviteye maruz kalan Avrupa ülkesi Bulgaristan olarak belirlenmiştir. En yüksek radyasyon dozlarına, sayıları bini bulan acil durum çalışanları ve Çernobil personeli maruz kaldı. Çalışanların bazıları için maruz kaldıkları dozlar öldürücü oldu. Zaman içinde Çernobil’de çalışan kurtarma personelinin sayısı 600 bini buldu. Bunların bazıları, çalışmaları boyunca yüksek düzeyli radyasyona maruz kaldılar.Çöken radyoaktif iyodinden kaynaklanan çocukluk tiroid kanseri, kazanın en önemli sağlık sorunlarından birisidir.Kazadan sonraki ilk aylarda, radyoaktif iyodin düzeyi yüksek sütlerden içen çocuklar yüksek radyasyon dozları aldılar. 2002 yılına kadar bu grup içinde 4000’den fazla tiroid kanseri teşhis edildi. Bu tiroid kanserlerinin büyük bölümünün radyoiyodin alımından kaynaklanmış olması çok muhtemeldir.
Ad:  41.jpg
Gösterim: 697
Boyut:  32.2 KB

Bağımsız kaynaklar yüzlerce yıl boyunca Pripyat ve komşu bölgelerde yerleşimin güvenli olmadığını söylemektedirler. Ayrıca bölgeye giriş çıkışlar hala polis kontrolünde olup bazı bölgelere giriş yapılamamaktadır.Çernobil nükleer reaktöründeki patlama sonucunda çevre ülkelere yayılan radyoaktif parçacıkların büyüklüğü ve etkileri üzerine kazanın üzerinden geçen yıllarda ciddi bilimsel araştırmaların yapılmamış ve radyasyon seviyesini gösteren sayısal değerlerin açıklanmamış olması, patlamanın hemen sonrasında Türkiye üzerindeki etkilerle ilgili yeterli veriye ulaşmayı imkânsızlaştırmıştır.Ancak Çernobil kazasının Avrupa üzerindeki etkilerini gösteren harita ve çizelgeler, radyoaktif serpintinin çok geniş bir alanda yayıldığı ve Avrupa'daki pek çok ülkeyi doğrudan etkilediğini gösterdiği gibi; ülkedeki kanser vakalarının artışının nedeninin Çernobil kazası olduğuna ilişkin kuşkular hâlâ devam etmektedir.
Ad:  54.jpg
Gösterim: 697
Boyut:  20.6 KB

Türk Tabipler Birliği'nin ilk baskısı Nisan 2006'da yapılan "Çernobil Nükleer Kazası Sonrası Türkiye'de Kanser" başlıklı raporunda, Çernobil nükleer reaktör kazası ile Karadeniz bölgesindeki kanser vakaları arasındaki ilişkinin araştırılması sonuçları kamuoyuna sunulmuştur.

Raporda Çernobil'deki patlama sonrasında oluşan radyoaktif bulutların 3 Mayıs 1986 Cumartesi günü Marmara'ya, 4-5 Mayıs günleri Batı Karadeniz'e, 6 Mayıs günü Çankırı üzerinden Sivas'a, 7-9 Mayıs tarihlerinde Trabzon-Hopa'ya ulaştığı, 10 gün sonra da tüm Türkiye'ye radyoaktif parçacıkların yayıldığı belirtilmekte.Hopa’da kanser görülme sıklığı ile kanser nedeniyle ölümlerin, Türkiye’nin diğer coğrafi alanlarına göre daha fazla görülmesi olasılığının, araştırılmaya değer bir durum olduğunun ortaya çıktığı ifade edilmektedir. Rapor, elde edilebilen veriler ışığında, bölgede Çernobil nükleer kazası ile gerek kanser olgu sayıları, gerekse kanserden ölümlerle ilgili kanıta dayalı nedensel bir bağlantı kurmanın olanaklı görünmekte olduğunu kabul ederek, bu konuda kesin sonuca varmak için daha ayrıntılı araştırmalar yapılması gerekliliğini vurgulamaktadır.

İşte Çernobil'in bıraktığı miras...
Ad:  6.jpg
Gösterim: 589
Boyut:  46.5 KB Ad:  7.jpg
Gösterim: 518
Boyut:  58.3 KBAd:  57.jpg
Gösterim: 517
Boyut:  34.9 KB
Ad:  58.jpg
Gösterim: 505
Boyut:  35.9 KBAd:  74.jpg
Gösterim: 523
Boyut:  29.9 KBAd:  78.jpg
Gösterim: 487
Boyut:  22.5 KB
Kaynak: Ensonhaber
Son düzenleyen Safi; 30 Nisan 2017 00:07
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
29 Nisan 2017       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
ÇERNOBİL
Ad:  95.jpg
Gösterim: 498
Boyut:  27.0 KB

Ukrayna’da kent, Pripyat ırmağının Kiev baraj gölüne döküldüğü yerde. Nükleer santral. Dökümcülük. Çernobil nükleer santralı, Ukrayna'da nükleer santral, Kiev'in 140 km kuzeyinde, Dniepr ırmağı üzerinde oluşturulan baraj gölü kıyısında. 1972'de kuruldu. Her biri 1 000 megawatt (MW) gücünde RBMK (kaynar sulu çok güçlü re: aktör) tipi dört reaktörü vardır.
Ad:  98.jpg
Gösterim: 566
Boyut:  34.3 KB

Çernobil kazası


25 nisan 1986 da santralın 4 numaralı reaktörünün olağan ba kimi için kapatılmasından önce gereken bir deneyi yapmak üzere teknisyenler gücü yarı yarıya azalttı, iki türbinden birini durdurdu. Reaktörün kalbindeki 215 denetim çubuğundan, 8 tanesi dışında, hepsi çıkarıldı. Oysa parçalanma sürecinin denetim altında tutulması için en az 30 çubuğun bırakılması gerekiyordu. Daha sonra, en az 700 MW olması gereken gücü 200 MW'a düşürdüler. Deney sırasında reaktörün kapanmasını önlemek için, bir tehlike anında reaktörü kapayan güvenlik sistemini devreden çıkardılar. 12 saat süren deney sırasında soğutma sistemi de kullanılmadı. Daha fazla buhar sağlamak için 8 pompa birlikte çalıştırıldı; buhar basıncı giderek yükseldi. Üstelik acil soğutma sistemi de devre dışı bırakıldığı için sıcaklık artışı önlenemedi. Bu kez reaktörde zincirleme tepkimenin durdurulmasına karar verildi. Ancak denetim çubukları yerlerine yerleştirilemedi.
Ad:  236.jpg
Gösterim: 521
Boyut:  24.5 KB

Reaktörün gücü birkaç saniye içinde 200 MVV'tan 540 MW'a çıktı. Sonuçta buhar basıncı reaktör çatısının uçmasına yol açtı (26 nisan), radyoaktif madde ve hidrojen patladı. Reaktörün kalbindeki grafit tutuştu ve yakıt parçacıkları havaya yayılmaya başladı. Reaktörün yaydığı tüm radyasyonun % 25'i ilk anda, geri kalanı da sekiz gün süreyle çevreyi etkiledi. Santral- da bulunanlar ilk anda 400 remlik bir radyasyon aldılar (öldürücü doz 200 rem). 25 ağustosa kadar ölenlerin sayısı 31'i buldu. Öte yandan doğrudan radyasyon alanlar arasında kanserden binlerce kişinin öleceği ileri sürülmektedir Santral çevresinde 40 km yarıçapındaki dair£ içinde bulunanlar ortalama 12 000 milirem radyasyonla karşılaştılar. Ertesi gün ölçülen radyasyon normalin 100 000 katıydı; iki gün sonra 500 katına düştü. 135 000 kişi çevreden boşaltılarak başka yörelere taşındı.
Ad:  789.jpg
Gösterim: 551
Boyut:  24.7 KB

Reaktör kalbine gereken ölçü aletleri yerleştirildikten sonra çevrenin temizlenmesi için reaktör binası 410 000 metreküp çimento ve 7 bin ton çelik kullanılarak gömüldü. Ayrıca yeraltı sularının etkilenmesini önlemek amacıyla bir tünel açılıp binanın altı betonlandı. Bir yıl sonra reaktörün iç sıcaklığı 100 dereceye düştü.
Akarsuların temizlenmesi için Pripyat ve Uz ırmakları üzerine 130 filtre-baraj kuruldu. Bir yandan Kiev'e su sağlayan Dniepr göletlerinin kirlenmesi önlenirken, öte yandan yeni bir su verme sistemi oluşturuldu. Kentin tüm besin maddeleri başka yörelerden getirildi. Çevredeki 7 000 kuyu kapatıldı. Yaşanan bu en büyük nükleer kaza ilk kez isveçli uzmanların ölçümleri sonunda ortaya çıktı. Onların açıklamalarından sonra Sovyet yetkilileri olayı doğruladılar.
Ad:  457.jpg
Gösterim: 508
Boyut:  28.3 KB

Atmosfere yayılan radyoaktif maddelerle yüklü bulutlar tüm dünyada izlendi. Bulutta yer alan elementler şunlardı: iyot 131, 133, 135; stronsiyum 89, 90, 91; itrium 91; sezyum 134, 137; tellüryum 129,131, 132; baryum 140; lantan 140 vb.

Kazanırı dünyadaki etkileri


Polonya ve Romanya'da ciddi sorunlar ortaya çıktı. İngiltere, İsrail ve Japonya gibi uzak ülkelerde bile normalin çok üstünde radyasyon ölçüldü. İsviçre, Batı Almanya ve Avusturya'da süt, yeşil sebze kullanılmaması önerildi. Batı Avrupa ve Arap ülkeleri, D. Avrupa'dan ve radyasyon etkisinde kalan bölgelerden, bu arada da Türkiye'den besin alimini durdurdular ya da radyasyon sınırlaması uyguladılar.
Ad:  belarus-5.JPG
Gösterim: 592
Boyut:  61.6 KB

Kazanın teknisyenlerin hatalarından kaynaklandığı açıklandığı halde, ülkede reaktörlerin % 50'si kapatılarak güvenlik sistemleri incelemeye alındı. Ayrıca, bu tür olayların yinelenmemesi için reaktörlerin güvenlik sistemlerinin geliştirileceği, personelin daha iyi eğitileceği ileri sürüldü. Ne var ki bu olay, bütün dünyada nükleer enerjiye duyulan güveni sarstı.

1986 yılında Türkiye’de de geniş yankılar ve heyecan uyandıran kaza, altı yılı aşkın bir süre sonra yeniden tartışmalara ve ağır ihmal suçlamalarına konu oldu.

Kaynak: Büyük Larousse
Son düzenleyen Safi; 30 Nisan 2017 00:09
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
29 Nisan 2017       Mesaj #5
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Ad:  sarkofag_chernobylskoy_ayes1.jpg
Gösterim: 1022
Boyut:  82.9 KB
Ad:  sarkofag_chernobylskoy_ayes2.jpg
Gösterim: 510
Boyut:  83.5 KB
Ad:  sarkofag_chernobylskoy_ayes4.jpg
Gösterim: 1169
Boyut:  110.2 KB
Ad:  Sarkofag.jpg
Gösterim: 651
Boyut:  69.1 KB
SİLENTİUM EST AURUM
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
3 Mayıs 2017       Mesaj #6
Avatarı yok
Yasaklı

Nükleer Felaketten 31 Yıl Sonrası Çernobil!


Ad:  ,MDzhwLOHhkSWBIIrxmzc-Q.jpg
Gösterim: 495
Boyut:  67.5 KB
Sovyetler Birliği tarafından bir zamanlar SSCB toprağı olan Ukrayna'da 4 Şubat 1970 tarihinde kurulan nükleer santralde 26 Nisan 1986 tarihinde meydana gelen kaza nedeniyle harabeye dönen Çernobil, Polonyalı fotoğrafçı Adam Bojanowski tarafından 31 yıl sonra fotoğraflandı. Bilgisayar oyunlarını aratmayacak nitelikteki kareler uluslararası basın ve sosyal medyada geniş çapta ilgi gördü.

Atom bombasından 400 kat fazla radyasyon yayan patlamadan sonra çoğunluk yaşamını yitirmiş, binlerce kişi kansere yakalanmıştı. Kaza sonrası reaktörden yayılan radyoaktif maddeler rüzgarın etkisiyle İskandinavya'dan Türkiye'ye kadar geniş bir coğrafyayı etkilemişti. Çernobil'i hayalete çeviren ve 20. yüzyılın en büyük nükleer felaketi olarak adlandırılarak kayıtlara geçen kazanın 31 yıl geçmesine karşın hala izleri silinebilmiş değil.

Kaynak: Ntv Bilim / Science (27 Nisan 2017)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

3 Ocak 2014 / woski Cevaplanmış
11 Ekim 2013 / Misafir Soru-Cevap
3 Aralık 2008 / Misafir Çevre Bilimleri
21 Kasım 2015 / Safi X-Sözlük