Arama

Toprak Kazanımı

Güncelleme: 28 Mayıs 2009 Gösterim: 2.389 Cevap: 1
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
29 Nisan 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Toprak Kazanımı
MsXLabs.org & Temel Britannica
Sponsorlu Bağlantılar

Toprak Kazanımı, kullanılamaz durum­daki toprakları yararlı ve üretken alanlara dönüştürmek için yapılan çalışmalardır. Top­rak kazanımı çalışmaları 5.000 yıldan fazla bir süredir yapılmaktadır. Bu çalışmalar başlan­gıçta kurak yerlere su getirmeyi ve bataklıkla­rı kurutmayı kapsıyordu. Eski Babil'deki sulama sistemlerin­de, çölü verimli tarım alanlarına dönüştürmek için büyük ırmakların taşkın suları kullanı­lıyordu. Bu uygulama daha sonra Mısır, Hindistan ve Çin'e de yayıldı. Çinliler deneti­mi güç Sarı Irmak çevresindeki taşkın önleme ve sulama çalışmalarını günümüzde de sür­dürmektedir. Bu çalışmalar sonucu kurulan modern bir kanal sistemiyle 26.000
km²'lik alan yararlı duruma getirilmiştir.
Hollandalılar çağlar boyunca yaptıkları toprak kazanımı çalışmalarıyla denizden geniş alanlar kazandılar. Zuiderzee, Ussel Denizi ve Delta projeleri bu çalışmaların en büyük boyutlu olanlarıdır. Hong Kong'da, kurula­cak yeni yapılara gerekli olan alanı sağlamak amacıyla uygulanan bir toprak kazanımı pro­jesinde de bir dağ bütünüyle ortadan kaldırıl­mıştır. Avrupa'nın en büyük bataklık alanı olan, Rusya'daki Pripet Bataklıkları'nda ya­pılan toprak kazanımı çalışmaları sonunda verimli tarım alanları ve ormanlar oluşturul­muştur.
Akaçlama ve sulama sistemlerinin kurul­ması birbirine benzer mühendislik çalışmala­rını gerektirir. Bunlar arasında baraj, bent, akaçlama kanalı, kanal, gölet ve pompa istasyonu yapılması sayılabilir. Büyük çöl alanları sulanarak verimli tarım alanlarına dönüştürülmektedir. Toprak kazanım çalış­malarının uzun yıllardır devlet eliyle yürütül­düğü ABD'de, California'daki Imperial Vadi projesi gibi çok büyük projeler vardır.
Toprak kazanımı özellikle doğayı koruma çalışmaları için önemlidir. Günümüzde top­rak kazanımı alanında, sulamaya ek olarak iki önemli çalışma daha yapılmaktadır. Bunlar­dan biri gübrelerin ve modern tarım yöntem­lerinin kullanımı, ikincisi de inşaat ve maden­cilik gibi sanayi etkinlikleri nedeniyle zarar görmüş olan toprakların iyileştirilmesi çalış­malarıdır. Çorak topraklarda tek sorun susuz­luk değildir. Toprağın kimyasal özellikleri de büyük önem taşır. Örneğin California'da top­rağın tuz oranının yüksek oluşu önemli bir sorundur. Güney Avustralya'da Melbourne' un yakınlarındaki bir çöl alanında bir zaman­lar yalnızca çalılar yetişiyordu. Toprağın kim­yasal çözümlemesi, toprakta az miktarda bu­lunması gereken, ama varlığı yaşamsal önem taşıyan çinko ve bakınn bu bölge toprağında hiç bulunmadığını ortaya çıkardı. Kimyasal gübrelemeyle bu maddelerin toprağa katılma­sından sonra bu çöl günümüzde iyi bir otlağa dönüşmüştür. Toprağın yüzey katmanlarının yok olduğu yerlerde bu toprak kazanımı çalışmalarının hiçbiri başarıya ulaşamaz. Açık maden ocakları, taşocakları ve çakıl çıkarmak için yapılan kazılar toprağın verimli üst kat­manlarını bozup yok eder. Bazen de toprağın yüzeyi sanayi atıklarının ve yapıların altında gömülü kalır. Sanayinin havada ve sularda yol açtığı kirlenme, kirlilik kaynağından çok uzaklarda bile bitki örtüsünü yok ederek toprağı çölleştirebilir.
İngiltere'de, kötü kullanımla bozulmuş olan toprakları iyileştirmek amacıyla yapılan çalışmalara hükümet desteği sağlanmaktadır. Günümüzde yapıların çevrelerinin düzenlen­mesi yapım çalışmalarının bir parçası olarak görülür. İngiltere'de ve bazı başka ülkelerde­ki yasalara göre, maden ocağı işleten şirketler işlerini bitirdikten sonra ocağın bulunduğu yeri eski durumuna getirmek zorundadır.
Bazı sanayi atıkları artık kullanılmayan ma­den ocaklarının tünellerine doldurulur. Böy­lece hem toprak yüzeyindeki atık yığınları azalır, hem de boş tünellerin zamanla çökerek toprağın yüzeyinde çöküntüler oluşturması önlenir. Bazı yerlerde atık yığınları sıkıştırıla­rak belirli büyüklükte, kenarları eğimli tepe­ler oluşturulur ve üzerine çim ekilir. Böylece hem çirkin görünüm ortadan kaldırılmış, hem de atıkların belli yerlere depolanması sağ­lanmış olur. Almanya'da toprak kazanımı amacıyla yapılan benzer bir uygulamada atık yığınlarının bir yanı, üzerine çeşitli bitki ve ağaçlar ekilerek düzenlenirken yığının öbür yanına atıkların yığılması sürdürülmek­tedir.
Avustralya'nın doğu kıyısındaki büyük bir boksit madeninde cevheri çıkarmak için önce üzerinde bulunan çok büyük miktardaki ku­mun kaldırılması gerekmektedir. Cevher çı­karıldıktan sonra, daha önce kazılıp alınmış olan kumlar kum tepelerinin eski görünümü hemen hemen aynen oluşturulacak biçimde, eski yerlerine yığılarak bölgenin doğal görü­nümü önceki durumuna getirilir.
Toprak kazanımı çalışmaları belirli bir yö­reyi, belirli bir amaç için yeniden düzenleme olanağı da verir. Örneğin çakıl ocakları su ile doldurularak su sporları parkı haline getirile­bilir. Atık yığınları düzenlenip üzerine çeşitli bitkiler ekilerek sanayi bölgelerinde yeşil alanlar ve dinlenme yerleri oluşturulabilir. Terk edilmiş taşocakları gibi kullanılmayan alanlarda yabanıl yaşamı koruma alanları kurulabilir.
Bütün toprak kazanımı çalışmaları sürekli bir bakımı gerektirir. Sulama sistemlerinde çatlaklara ve çamur birikimine karşı sürekli denetim gerekir. Tarım alanlarında verimlili­ğin sürekli olması için gübreleme sürdürülme­lidir. Çöp ve sanayi atıklarının yığıldığı yerler­de, toprakta ve suda biriken zehirli atıkların miktarı sürekli olarak denetlenmelidir. Yığı­lan toprak zamanla sıkışıp hacmi küçüldüğü için kazanılmış topraklar genellikle çökme eğilimindedir. Bu nedenle kazanılmış toprak­lardaki her tür yapı düzenli olarak denetlenmeli ve gerektiğinde onarılmalıdır. Görüldü­ğü gibi toprak kazanımı çalışmaları bitmeyen bir süreçtir.

Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
ahmetseydi - avatarı
ahmetseydi
VIP Je Taime
28 Mayıs 2009       Mesaj #2
ahmetseydi - avatarı
VIP Je Taime
Temelde kaybedilen yaşamsal toprağı geri kazanır. Bir anlamda 'Doğaya Saygılı Mimarlık' örneği oluşturur. Kentsel yeşil alanlar ve yeni canlı yaşam ortamı yaratır. Biyolojik çeşitliliği arttırır. Yapı bünyesinde doğa ile teması sağlar, güvenli ve sağlıklı ortamlar yaratır.
Sponsorlu Bağlantılar
ѕнσω мυѕт gσ ση ツ

Benzer Konular

26 Ekim 2008 / Aynacan Ziraat
2 Temmuz 2010 / _KleopatrA_ Tiyatro tr
7 Temmuz 2015 / bi quan Coğrafya
19 Ağustos 2015 / ThinkerBeLL X-Sözlük