Arama

Kutuplardaki Buz Erimeleri

Güncelleme: 21 Eylül 2012 Gösterim: 3.959 Cevap: 5
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
4 Kasım 2009       Mesaj #1
Avatarı yok
Yasaklı
Kutuplardaki buzların hepsi erirse dünya yüzeyindeki deniz seviyesinin ne kadar yükseleceğini hesap etmek geometri ve matematik yardımıyla oldukça kolaydır ama yükselen suların karalar üzerinde ne kadar yer kaplayacaklarını hesaplamak pek kolay değildir

Karaların kıyı şekilleri ve kıyıdan itibaren yükseklikleri ve eğimleri o kadar farklıdırlar ki ancak yaklaşık değerler elde edilebilir.

Sponsorlu Bağlantılar
Yeryüzünde toplam 37,5 milyon kilometreküp hacminde buz tabakası vardır. Su buzdan biraz daha yoğun olduğundan, buzun tamamen erimesi sonucu ortaya 33 milyon kilometreküp su çıkar.

Okyanusların yüzölçümü 363 milyon kilometrekaredir. Eğer bu yüzey alanını sabit yani yükselen deniz seviyesinin karalara doğru yayılmadığını kabul edersek, buzların önemli bir kısımlarının da zaten su altında olduklarını hesaba kattığımızda, bu ilave su kütlesi sonucu deniz seviyesinin 90 metre civarında yükseleceği ortaya çıkıyor.

Şüphesiz yükselen sular karalara da yayılacaklarından ve çok geniş bir alan su altında kalacağından, denizlerin yüzey alanı daha genişlerdi. Ayrıca bu ilave su kütlesinin getireceği ağırlık yükünün altında okyanus tabam da biraz çökecektir. Bu hususlar göz önüne alındığında, kutupların erimeleri sonucu deniz seviyesinin yükselmesinin 90 metre değil 60-70 metre civarında olacağı öngörülebilir.

Dünyadaki buzların yüzde 85-90'ı güney kutbundadır. Burada buzlar denizin altında 600 metreye kadar inerler. Buradaki buzların erimeleri ile tüm dünyadaki deniz seviyesinin 60 metre yükseleceği hesap ediliyor.

Kuzey kutbu ise altında hiçbir kara parçası olmaksızın, denizin üstünde yüzen bir buz kütlesidir. Buradaki buzların erimelerinin deniz seviyelerini pek fazla etkileyeceği sanılmıyor. Bunlar donmuş deniz suyu kütleleri olup denizin üstünde kalan kısımları zaten birkaç metredir. Ancak kuzey kutbu civarındaki Grönland'da ciddi bir buz stoku bulunmaktadır. Sadece bu bölgedeki buzların erimelerinin de deniz seviyesine 7,0-7,5 metre etki edeceği sanılıyor.

Bu toplam 70 metre civarındaki su yükselmesi insan yaşamı bakımından çok ciddi sonuçlara yol açar. Deniz kenarındaki bir gökdelenin 20. katının bile üstüne çıkacak su seviyesi, yeryüzünde nüfus yoğunluğu en fazla olan, en gelişmiş bölgelerin su altında kalacağı anlamına gelir.

Bu arada denizlerde tuzlu su ortamında yaşayan canlılara ne olur derseniz, eriyen buzların meydana getirdiği tatlı suyun kütlesel hacmi, okyanusların toplam hacmi yanında yüzde 2 gibi küçük bir oranda kaldığından, deniz hayatı çok değişmez.

Araştırmacılar kutuplardaki erimeleri hassasiyetle takip ediyorlar ve olası bir çevre felaketine dikkat çekiyorlar. Zaten dünyamız jeolojik tarihi boyunca, karaların buzullarla kaplandığı buzul çağlarını yaşadığı gibi tüm buzulların eriyip okyanusların yükseldiği zamanlan da yaşamış.

Zamanımızda kutuplardaki buzlar yine erime safhasındalar. Uydu kaynaklı araştırmalara göre kuzey kutbu denizindeki buz tabakasının yüzde 20'sinin 2050 yılına kadar eriyeceği saptanmış. Hızlanmanın nedeni olarak ozon tabakasının incelmesi ve atmosferdeki karbondioksit seviyesinin yükselmesi gösteriliyor.





Kaynak:Bilimvebiz

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
17 Mayıs 2012       Mesaj #2
Avatarı yok
Yasaklı
450 Bin km²'lik Dev Buzul Eriyor

Sponsorlu Bağlantılar
fileashxg

Antarktika’nın doğusunda da tehlike zilleri çalıyor. Bilim adamları 450 bin kilometrekarelik bir buzul alanının daha erime tehdidi altında olduğunu açıkladı.

Antarktika’nın doğusunda yer alan ve Weddell Denizi’ne sınır olan Filchner-Ronne buzulunda şimdiye kadar küresel ısınmadan dolayı erime görülmedi. Buzul erimesiyle ilgili yapılan gözlemler daha çok Antarktika’nın batısında yer alan Amundsen Denizi’nin çevresine odaklanmış durumda. Ancak yeni araştırma farklı bir sonuç ortaya koydu.

Almanya’daki Alfred Wegener Kutup ve Deniz Araştırmaları Enstitüsü, Antarktika'nın doğusundaki 450 bin kilometrekarelik bir buzul alanının tehlikede olduğunu açıkladı. Araştırması Nature dergisinde yayınlanan Dr. Harmut Hellmer’e göre Antarktika’daki bu buzul kitlesi, yüzyıl sonunda parçalara ayrılacak.

Bilim insanlarına göre, Antarktika’nın kenarındaki denizde yüzen büyük buz kütleleri karada yer alan büyük buzulların tabanını aşındıran ılık sulara karşı tampon görevi görüyor. Hellmer, buz kütlelerini buzun akışını azaltması ve buzul rüzgârlarını engellemesi açısından şişe mantarına benzetiyor.

Su Seviyesinde Yükselme

Eğer buz kütleleri alttan erimeye başlarsa buz tabakası inceliyor, sürüklenen yüzey küçülüyor ve arka tarafta yer alan buz hareket etmeye başlıyor.Hellmer ve araştırma takımı, Filchner-Ronne buzulunun erimesinin yükselen küresel su seviyesine her yıl 4,4 mm daha ekleyebileceğini tahmin ediyor.

Uzaktan algılama verilerinden edinilen son tahminlere göre bilim insanları, 2003 - 2010 yılları arasında buzul erimelerinden dolayı küresel su seviyesinin her yıl 1,5 mm yükseldiğini belirtiyor.Bunun yanı sıra okyanusların genişlemesi nedeniyle de ek olarak 1,7 mm’lik yıllık artış tahmin ediliyor.



Kaynak: DW TR / Nature (13 Mayıs 2012,12:19)

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
12 Haziran 2012       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı
'Bezelye Çorbası' Kuzey Kutbu'nu Kapladı

120608013002ecosolution

Kuzey Kutbu’nda araştırma yapan bilim insanları, bugüne kadar bir buz tabakasının altında var olan en büyük bitki planktonu oluşumunu tesbit etti. Bilim dünyası, yayıldığı alan 100 kilometreyi bulan planktonların dev buzulların altında nasıl bu kadar geliştiğini araştırıyor.

Arktik Okyanusu’ndaki Çukçi Denizi’nde iklim değişikliği üzerinde araştırmalar yapan NASA uzmanları, ortaya çıkarılan oluşumun, “124 bin km karelik Mojave Çölü’nün ortasında Amazon yağmur ormanı keşfetmek gibi bir şey” olduğunu belirtti.

Bilim insanları, buz tabakalarının güneş ışınlarını bloke ederek altında kalan sularda deniz yaşamının oluşmasını kısıtladığını düşünüyordu. Ancak buz tabakasının altında keşfedilen plankton miktarı, aynı bölgedeki buzullardan uzak sulardaki planktonların dört katı.

Araştırmacılar, kendilerini şaşkına çeviren uydu görüntüleri karşısında yeni teoriler üretmeye başladı. Üzerinde en çok durulan teori ise eriyen buzulların oluşturduğu havuzların, suyun altındaki deniz canlıları için ışık bacaları veya büyüteç görevi görmesi. Bu sayede, Antarktika’nın altını bezelye çorbasına çeviren bitki planktonları gelişebilmek için mükemmel imkanı yakalamış olabilir.

Oksijen Deposu

Okyanuslarda ilk olarak 1970’li yıllarda keşfedilen bitki planktonları, tıpkı karadaki planktonlar gibi atmosferdeki oksijenin oluşumu için büyük bir rol oynuyor. Bilim insanları, bitki planktonu patlamasının sebebini tam olarak çözememiş olsa da, bitki planktonlarının besin zincirindeki yerini göz önüne alarak, bölgede yaşayan canlılar için önemli bir etkide bulunacaklarını düşünüyor.

NASA’nın yürüttüğü ICESCAPE programı kapsamında bitki planktonu oluşumu ilk olarak Temmuz 2011’de keşfedilmişti. ABD Sahil Güvenlik birimine ait olan en büyük buz kırıcı Healy’deki bilim insanları, bölgede yüksek miktarda klorofil tesbit etmiş, böylece fotosentez yapan yoğun bir bitki oluşumuna ait ilk belirtiler elde edilmişti.

nasaicescapeseaicesunse

Araştırma yapılan bölgeye ait bir görüntü. Fotoğraf: NASA.

Şaka Gibi

Araştırma ekibinde yer alan Stanford Üniversitesi’nen Kevin Arrigo, “Eğer biri bana buzulların altında böyle bir görüntüyle karşılaşacağımızı söyleseydi, bunun imkansız olduğu cevabını verirdim” dedi.

Buzulların optik özelliklerini inceleyen jeofizikçi Donald Perovich, “kalın buzul tabakanın altındaki sular karanlık, ancak eriyen buzulların oluşturduğu göllerin altı fazlasıyla aydınlık” ifadesini kullandı.Eriyen buzullar, karla kaplı buzul tabakaya kıyasla suya dört kat daha fazla ışık gönderiyor. Morötesi ışınlardan da korunan su altındaki planktonlar, normalin iki katı hızlı büyüyor.

120610imagingflowcytobo

Imaging FlowCytobot.

“Imaging FlowCytobot” adı verilen gelişmiş mikroskop teknolojisi kullanan biyolog Sam Laney, planktonlara ait milyonlarca fotoğraf çekti. Laney, buzulların içinde deniz suyu içeren kanallar olduğunu tesbit etti.

Deniz Yaşamına Tehdit Oluşturabilir

Kıyılara yakın bölgelerde oluşan planktonlar, aldıkları ışın ve buldukları besin değerinin değişimine göre farklı boyutlara ulaşabiliyor. Mikroskobik şekilleri çok çeşitli olan planktonlardan bazıları insanları zehirliyebiliyor. Arrago, eğer Arktik Okyanusu’ndaki buzullar incelmeye devam ederse, planktonların daha fazla alana yayılabileceğini, bu durumun da göçmen kuşlar ve balinalar için olumsuz koşullar doğurabileceğini belirtti.

Arrigo, “Eğer göçmen kuşlar yemeklerini erkenden önlerinde bulursa, Arktik Okyanusu’nda geçirmeleri gereken zaman giderek bozulabilir... Plankton patlamalarının bu bölgede ne zamandan beri yaşandığını tesbit etmemiz lazım, geçmişte böyle bir şeyle karşılaşmamıştık” dedi.

120611algea1228995

Laney'in görüntülediği Phaeocystis yosunu hücreleri. Boyutları sadece birkaç mikrometre olsa da, yüzlercesi jel benzeri bir maddeyle bir araya gelip koloni oluşturuyor.



Kaynak : Ntvmsnbc (11 Haziran 2012,09:16)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
21 Temmuz 2012       Mesaj #4
Avatarı yok
Yasaklı
'Grönland Tehlikeli Bir Hızla Eriyor'

resizephpmj

Grönland buzullarından dev bir parça daha kaybetti. Bilim insanları, kopan parçanın neredeyse New York’un Manhattan bölgesine eşit olan 120 km karelik bir alana denk geldiğini belirtti.

NASA uyduları, bu hafta başında Grönland'ın Petermann Buzulu'ndan dev bir parçanın koparak tamamen serbest kaldığını tesbit etti. Bilim insanları, dev bir buzul tabakanın Grönland'ın yüzeyinin beşte dördünü kapladığını belirterek, Petermann Buzulu'nun büyük kısmının kara üzerinde kaldığını, ancak buzulun donmuş bir dil gibi su dışına uzanan kısmının parçalandığını ifade etti.Petermann Buzulu, iki yıl önce kopan parçanın iki katı büyüklüğünde başka bir parçayı su yüzeyine itmiş ve parçalanmasına neden olmuştu. Son iki yılda yaşanan iki büyük kırılma, bilim insanlarını fazlasıyla rahatsız etmiş durumda.

ABD'nin Delaware Üniversitesi'nden jeolog Andreas Muenchow, "Yaşanan çok dramatik... Elimizde bölgeye ait 150 yıllık veriler duruyor ve şu an yaşananlar geçmişte eşi benzeri görülmemiş boyuttaki olaylar" dedi. Muenchow sözlerine, "Grönland'ın hızla değişim geçirdiğine tanık oluyoruz" ifadesini ekledi.

Sebep Belli Değil

Uzmanlar, Grönland'da yaşayan değişimi küresel sıcaklığın nedeni olarak görse de, bu konuda kesin bir yargıya varılamayacağını belirtti. Muenchow ve meslektaşları, son yıllarda Grönland'da yaşananların arkasında yatanları anlamanın oldukça zor olduğunu söyledi.Petermann üzerinde 10 yıldır çalışmalar yapan NASA uzmanı Eric Rignot, "Yaşananlar doğal varyasyonların bir parçası değil" yorumunu yaptı. Ohio Üniversitesi buz bilimcisi Ian Howat, "Buzulun uzayan bir tırnağını kaybettiğini söyleyebiliriz, ancak bu durumun devam etmesi, normal olmadığını gösteren bir işaret... Halen bu gelişmenin ne kadar ciddi olduğu konusunda değerlendirmeler yapıyoruz" dedi.

Beş Kat Hızla Eriyor

Grönland'ın güneyindeki çok sayıdaki buzul, yıllardır hızla erimeye maruz kalıyor. ABD'nin Colorado eyaletindeki Ulusal Kar ve Buz Veri Merkezi'nden Ted Scambos, yaşanan buzul kaybının geçmişe kıyasla çok büyük bir orana ulaştığını belirtti.Scambos, mevcut hızda buz kaybının devam etmesi halinde, deniz seviyesinin de kaçınılmaz olarak yükseleceğini belirtti. Şu ana kadar Grönland'dan kopan buzulların yüzmekte olduğunu belirten Scambos, parçaların erimediği için 'şu an' bir tehdit oluşturmadığını söyledi.

ABD'li jeolog Scambos, Grönland'ın kuzeyi ve Kanada'daki hava sıcaklığı artışının, küresel sıcaklık ortalamasının beş kat üzerinde olduğunu söyledi. Scambos, son 30 yıl içinde bölgedeki sıcaklığın 1,5 Santigrat derece arttığını ifade etti.Muenchow ise yeni kopan buzul parçasının, 2010'da kopan parçayla aynı güzergahı izleyeceğini düşündüklerini belirtti. İki yıl önce kopan parça küçük buzullara bölünerek, kuzey ve batıya yöneldi. Bir kısmı da, Kanada'nın Newfoundland eyaletine ulaştı.

Bilim insanları, Grönland'da yaşanan buzul kayıplarının yanı sıra, Haziran ayında Kuzey Kutbu'nda görülen en büyük buzul kayıplarına tanık olduklarını belirtmişti.



Kaynak : Gençbilim (20 Temmuz 2012,09:57)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
27 Ağustos 2012       Mesaj #5
Avatarı yok
Yasaklı
Kuzey Buz Denizi Erime Rekoru Kıracak

resizecas0ycox

Uydu verileri, Kuzey Buz Denizi buzullarının ay sonunda rekor seviyelerde eriyeceğini gösteriyor.

ABD Ulusal Kar ve Buzul Veri Merkezi'nden uzmanlar, buzulların erime hızının, bir önceki rekorun izlerini takip ettiğini bildirdi.Bundan önceki en büyük erime 2007 yılında yaşanmıştı.13 Ağustos tarihinde 483 bin kare kilometre büyüklüğünde olduğu ölçülen buzul bölge, son beş senenin en düşük rekoruna ulaştı.Buzulların eylül sonuna kadar erimesi bekleniyor.Merkezin önde gelen bilim insanlarından Ted Scambos, Reuters haber ajansına "Yeni bir rekorun ağustos sonunda, buzların erime sezonu devam ederken kırılmasını bekliyoruz" dedi.

Erime İki Kat Hızlandı

"Deniz buzulu boyutu", Kuzey Buz Denizi'nin buzullarla kaplı olan bölgelerini tasvir etmek için kullanılıyor.Buzla kaplı olan alanları yüzde 15'in altında kalan bölgeler ise araştırmacılar tarafından "buzul köşesi" olarak kabul ediliyor.Yayınlanan son raporda haziran sonundan beri görülen ortalama erime oranının "hızlı" olduğu bildirildi.Her gün 100 bin kilometre kare buz eriyor.Merkez, ay başında normalin iki katına çıkan erime hızının, şiddetli bir fırtınadan kaynaklandığına dikkat çekiyor.

Kuzey Buz Denizi, kutup bölgelerinin soğuk kalması ve küresel iklim sisteminin genel dengesi için önemli bir rol oynuyor.Buzulun açık renkteki yüzeyi, güneş ışınlarının yüzde 80'ini gökyüzüne geri yansıtıyor.
Buzullar erimesi ise okyanusların daha karanlık bölgelerini görünür hale getirerek güneş ışınlarının yüzde 90'ını emiyor ve deniz suyunun ısınmasına yol açıyor.




Kaynak : Gençbilim / BBC (22 Ağustos 2012,12:12)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
21 Eylül 2012       Mesaj #6
Avatarı yok
Yasaklı
Kuzey Kutbu'nda 'Buz' Alarmı

120920buzwidec

Yapılan son tesbitlere göre 2007'de 4,17 milyon kilometrekare olan Kuzey Kutbu'ndaki buz miktarı 3,42 milyon kilometrekareye düştü. Bilim insanları bu seviyenin şu ana kadar ölçülen en düşük seviye olduğunu söylüyor.

Bilim insanları, Kuzey Buz Denizi'ndeki buz miktarının, şimdiye kadarki en düşük seviyesine indiğini belirledi. ABD'nin Colorado eyaletindeki Ulusal Kar ve Buz Veri Merkezi, Kuzey Kutbu'ndaki buz miktarının 1979 yılından bu yana yarı yarıya azalarak 3,42 milyon kilometrekareye düştüğünü açıkladı. Buz miktarı, 2007'de 4,17 milyon kilometrekareye inmişti. Kuzey Kutbu'ndaki buzların erimesi, küresel ısınmanın en önemli etkilerinden biri olarak kabul ediliyor.


Kaynak : Ntvmsnbc / BBC (20 Eylül 2012,00:48)

Benzer Konular

26 Mayıs 2009 / ThinkerBeLL Spor
8 Eylül 2009 / Mystic@L Spor
8 Eylül 2009 / ThinkerBeLL Spor
20 Aralık 2009 / Ziyaretçi Soru-Cevap
13 Nisan 2009 / ThinkerBeLL Genel Mesajlar