Arama

İklim Değişikliği Nedir? İklim Değişikliği Hakkında - Sayfa 3

Güncelleme: 7 Ekim 2018 Gösterim: 19.525 Cevap: 21
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
28 Ağustos 2018       Mesaj #21
Avatarı yok
Yasaklı

İklim Değişikliğine Bağlı Olarak Kuzey Kutbu'ndaki Buzullarda Parçalanmalar Gözlendi!


Ad:  _103123952_buz.jpg
Gösterim: 251
Boyut:  32.0 KB
Bilim insanları, tarihte ilk kez Kuzey Kutbu'nun en soğuk bölgesinde bulunan en kalın ve sert buz kütlelerinin bile kırılmaya başladığını bildirdi. Grönland'ın kuzeyinde bulunan ve normalde yaz sıcaklarına bile dayanan bu buzulların incelerek kıyıdan uzaklaşması, "Kuzey Kutbu iklim değişikliğine en uzun direnen olacak" tezine de ters düşüyor. Kuzey yarımküredeki iklim değişikliğine bağlı sıcak hava dalgaları ve ılık rüzgarlar ilgili olaylara gerekçe gösterildi. Şubat ayından bu yana sıcaklıklarda görülen anormal artış da, bu ayın başında buzulların rüzgarlara direniş göstermesini daha da zorlaştırdı. Temmuz ayında Grönland'ın Innaarsuit Köyü, dev bir buz dağının yaklaştığı gerekçesiyle boşaltılmıştı.
Sponsorlu Bağlantılar

Grönland Buz Tabakası!

  • Buzla Kaplı Alan: 1.799 milyon kilometrekare (km2)
  • Toplam Buz Hacmi: 2,99 milyon kilometreküp (km3)
  • Ortalama Kalınlık: 1.673 metre (m)
  • En Kalın Buz Tabakası: 3488 metre (m)

Grönland'ın Kuzeyindeki Buzulların Büyük Bir Bölümü Çözüldü!


Ad:  _103122746_gettyimages-973116650.jpg
Gösterim: 260
Boyut:  15.8 KB
Uydu görüntülerinin kayıt altına alınmaya başladığı 1970'li yıllardan bu yana buzulların bu kadar inceldiği ve hareket ederek kıyıdan bu kadar uzaklaştığı gözlemlenmemişti. Danimarka Meteoroloji Enstitüsü'nden bir araştırmacı, Grönland'in kuzeyindeki buzulların "neredeyse tamamının" parçalanma ve kırılma belirtileri göstererek daha hareketli olduklarını belirtti. ABD Ulusal Kar ve Buz Veri Merkezi'nden kıdemli bir araştırmacı ise, "Buzullar ortalama 4 metreden fazla kalınlığa sahip ve bu yoğunluklarıyla bu kadar kolay hareket etmemeleri beklenir. Ancak geçtiğimiz kış aylarında ve bugün rüzgarlar buzulları giderek kıyılardan uzaklaştırıyor" şeklinde açıklamada bulundu.

İklim değişikliği sonucu Dünya sıcaklığı yaklaşık 1°C artmış durumda. Kuzey Kutbu ise küresel ortalamayı aşarak Dünya'nın geri kalanının 2 katı kadar ısındı. Zira sıcaklığın en düşük olduğu bölgelerden Alaska'nın Barrow (Utqiaġvik) ilçesi de, 1979'da kaydedilen sıcaklıkların 5,5°C üzerine çıktı. NASA'ya göre okyanuslar ve atmosfer ısınırken, buzullar da geçtiğimiz her on yılda yaklaşık yüzde 13 inceldi. Geçen yıl yayınlanan raporda söz konusu değişim, "Kuzey Kutbu'nun yeni normali" olarak nitelenmişti.

Kaynak: BBC Bilim / Guardian (22 Ağustos 2018)

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
7 Ekim 2018       Mesaj #22
Avatarı yok
Yasaklı

NASA'dan Uyarı: Rekor Soğuklar Görülebilir!


İklim değişikliği ve Küresel Isınma gibi konular üzerinde son zamanlarda yoğun çalışmalar yapan NASA'da görevli bilim adamları rekor soğuklara karşı uyarıda bulundu. Yeni iklim araştırmasını yayınlayan NASA'nın verileri pek iç açıcı değil. Zira ilgili kurum ileriki dönemde rekor seviyede soğuk beklendiğini açıkladı. Dr. Tony Philips ve Kıdemli Araştırma Bilimcisi Martin Mlynczak yaptıkları araştırma sonucunda Güneş'in eskisi kadar verimli olmadığını ve bu etkilerinin gitgide hissedilmeye başlanacağını belirtti. Yapılan uydu çalışmalarında termosferde soğuma ve buna bağlı daralma olduğu dikkatleri çekmiş durumda. NASA Kıdemli Araştırma Bilimcisi, nitrik oksit seviyesinin olması gerektiğinden 10 kat kadar daha düşük olduğunu belirterek, çok yakında uzay çağı için rekor soğukların görülme olasılığının bulunduğunu, bunun için henüz yeterli seviyenin oluşmadığını ancak birkaç ay içinde olabileceğini ifade etti. Bu bağlamda NASA tehlikenin boyutunu gözler önüne sermek için 1880'den günümüze kadar olan değişikliği gösteren materyalleri yayınlamıştı.
Sponsorlu Bağlantılar

Kaynak: Global Climate Change (6 Ekim 2018)


Benzer Konular

5 Aralık 2012 / Misafir Soru-Cevap
6 Aralık 2012 / Misafir Cevaplanmış