Arama

Alaska (Alaska Hakkında)

Güncelleme: 18 Ekim 2016 Gösterim: 13.313 Cevap: 7
DERF_YORK - avatarı
DERF_YORK
Kayıtlı Üye
28 Ekim 2008       Mesaj #1
DERF_YORK - avatarı
Kayıtlı Üye

Alaska

Ad:  Alaska1.jpg
Gösterim: 2063
Boyut:  51.8 KB

ABD’yi oluşturan eyaletlerden biri.
Sponsorlu Bağlantılar

Amerika kıtasının kuzeybatı ucunda, Büyük Okyanusun tektonik bakımdan hareketli kuzey kıyısında yer alır. ABD’nin, yüzölçümü en büyük (1.530.700 km2), ama nüfusu en düşük (1990; 551.947) eyaletidir.

Batıda, Bering Boğazı ve Denizi Alaska’yı Sibirya’dan ayırır. Kuzey ve kuzeybatıda Kuzey Buz Denizi, güneyde Büyük Okyanus, batıda Kanada’nın Yukon eyaleti ve İngiliz Kolumbiyası Alaska’yı çevirir. Başkenti Juneau’dur. Alaska anakarasının kuzey-güney uzaklığı 1.450 km, doğu-batı uzaklığı ise 1.290 km’dir. Aleut Adaları ve Güneydoğu Panhandle eklendiğinde, doğu- batı uzaklığı 4.800 km’yi bulur.

Alaska’da yaşayan Yerlilerin, günümüzden 15-40 bin yıl önce Bering Kara Köprüsü’nü geçerek Amerika kıtasına yerleşen ilk göçmenlerin soyundan geldiği sanılır. Eskimolar ve Aleutlar ise, bir olasılıkla, Alaska’ya 3-8 bin yıl önce gelen, daha yerleşik Kuzey Kutbu halklarının torunlarıdır.

Alaska’daki ilk AvrupalIlar, Kodiak Adasında bulunan Three Saints (Üç Azizler) Koyuna 1784’te yerleşen Rus kürk tacirleriydi. Bölge, 1799’dan 1867’ye değin bir Rus-Amerikan şirketi tarafından yönetildi. ABD dışişleri bakanı William H. Seward, bölgenin Amerika’ya satılmasını onaylayan belgeyi 1867’de imzaladı. Önemli altın kaynaklarının keşfi 1880’lerde ve 1890’larda çok sayıda Amerikalının Alaska’ya yerleşmesine neden oldu ve ABD Kongresi 1912’de Alaska Toprakları’nı kurdu. II. Dünya Savaşı sırasında Japonların bölgedeki etkinliği Alaska’da savunma tesisleri kurulmasını ve Alaska (Alcan) Karayolu’ nun yapımını zorunlu kıldı. Alaska 3 Ocak 1959’da 49. eyalet olarak ABD’ye katıldı. ABD hükümetinin çok geniş alanları elde tutması ve gene çok geniş alanların yerli halkların taleplerini karşılayabilmek için onlara dağıtılması, Alaska’nın iç yönetimini giderek karmaşıklaştırdı.

Jeomorfolojik açıdan Alaska dört ana bölgeye ayrılır:

1) Adalar ve sıradağlardan oluşan güney;
2) havzalar, ovalar ve yaylalardan oluşan iç kesimler;
3) Brooks Dağları;
4) tundralarla kaplı arktik ovaların bulunduğu Kuzey.

Alaska Sıradağlarındaki McKinley Dağı (6.194 m), Kuzey Amerika’nın en yüksek noktasıdır. Aleut, St. Elias ve Boundary dağlarının karakteristik özelliklerini etkin volkanlar, depremler ve buzullar belirler. Orta Alaska’nın bataklık iç kesimindeki sular, Yukon ve Kuskokwim ırmaklarınca akaçlanır.

Geniş alanlara yayılan coğrafi bölgeler ve farklı yüzey şekilleri, iklimin çok çeşitlenmesine yol açar. Güney kıyılarında hüküm süren deniz iklimi, oldukça ılıman, bol yağışlı ve sislidir. İç kesimlerde uzun yaz günleri ve uzun kış geceleri nedeniyle daha da sertleşen kara ikliminin yerini kuzeyde arktik çöl iklimi koşullan alır.

ABD’nin, nüfusu ve nüfus yoğunluğu en düşük eyaleti olmasına karşın, genç göçmenlerin akını nedeniyle Alaska’da nüfus artış hızı çok yüksektir. 1940-80 döneminde nüfus yüzde 454 oranında artmış, 1980’de ortalama yaş 26 olarak saptanmıştır. Yerli halklar nüfusun yüzde 16’sını oluşturur. En kalabalık yerli grup Eskimolardır (34.000). Onları Amerika Yerlileri (22.000) ve Aleutlar (8.000) izler. Alaskalıların yaklaşık yüzde 54’ü Anchorage’da, yaklaşık yüzde 15’i Fairbanks çevresinde, yaklaşık yüzde 13’ü de güneydoğudaki Panhandle bölgesinin dağınık kentlerinde yaşar.

Alaska’da sanayi, petrol ve doğal gaz üzerinde yoğunlaşmıştır. Trans-Alaska Boru Hattı’nın 1977’de açılmasından sonra Alaska ham petrol üretiminde Texas’ın ardından ABD’de ikinci sıraya yükselmiştir. Kömür, altın, gümüş, bakır önemli madencilik ürünleridir. İşgücünün üçte biri, eyalet ve federal hükümet kuruluşları ile savunma tesislerinde çalışır. Geleneksel balıkçılık ve ormancılık etkinlikleri, aşırı üretimi engellemeyi amaçlayan hükümet düzenlemeleri altında sürdürülmektedir. Soğuk iklim ürünlerinin çoğu Alaska’da da yetiştirilir. Ama ekilebilir alanların sınırlı olması yüzünden gıda maddelerinin çoğu ithal edilmektedir. Tanıtım ve ulaşım olanaklarının artmasıyla turizmde büyük bir atılım gerçekleşmiştir.

îç ve dış ulaşım, ağırlıklı olarak havayoluyla sağlanır. Alaska Denizyolları, kıyıdaki yerleşmeler arasında feribot seferleri düzenler. Güney bölgesinin iç kesiminde yer alan kentler, karayollarıyla Alaska otoyoluna bağlanmıştır. Böylece Batı Kanada ve öteki 48 eyaletle karayolu bağlantısı kurulmuştur.
Ad:  Alaska2.jpg
Gösterim: 1204
Boyut:  99.4 KB
Eyaletin yükseköğrenim kurumu olan Alaska Üniversitesi’nin, Fairbanks, Anchorage ve Auke Lake (Juneau) kentlerinde kampüsleri, ayrıca 11 kırsal yerleşmede yüksekokulları vardır. Yerli halk için kurulmuş olan ve önceleri ABD Yerli Dairesi’nce yönetilen ilk ve orta dereceli okullar, eyalet kamu okulları kapsamına alınmıştır.

Alaska’nın kültür yapısı, yerli halkların özgün sanatları ile buradaki Rus yerleşmelerinin kalıntıları üzerine oturmuştur. Bu niteliğiyle ABD’nin genel kültür çizgisinden farklıdır. Zengin doğal kaynaklarla donanmış, insanları kendine özgü bir kişilik ve güzellik taşıyan bu geniş kuzey ülkesi, büyük bölümüyle Amerika kıtasının el değmemiş son bölgesidir.

kaynak: Ana Britannica

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 18 Ekim 2016 02:14
Beni Ona sorsanız, 1 ölüyüm. Bana O'nu sorsanız tüm kalemlerim...
DERF_YORK - avatarı
DERF_YORK
Kayıtlı Üye
28 Ekim 2008       Mesaj #2
DERF_YORK - avatarı
Kayıtlı Üye
Ad:  Alaska Day Festival..jpg
Gösterim: 1218
Boyut:  66.9 KB

Alaska Günü


(İngilizce: Alaska Day) ABD'nin Alaska eyaletinde 18 Ekim'de eyalette resmi tatil olan özel gündür. Bu gün 18 Ekim 1867'de Alaska'nın resmi olarak Rusya'dan Amerika Birleşik Devletleri idaresine geçtiği günün yıldönümü olarak kutlanmaktadır. Alaska Günü ülkenin tamamında kabul görmekle beraber, yalnızca Alaska'daki çalışanlar için tatil günü sayılmıştır. Okullar erken dağılırken, pek çok işyeri kapalıdır. Bu günde gösteriler düzenlenerek Amerika Birleşik Devletleri bayrağının çekilmesi tekrarlanır. Alaska, Rusya tarafından tüm enflasyon rakamları dahil edildiğinde 2008 karşılığı olarak 360 milyon dolara Amerika Birleşik Devletleri'ne satılmıştı.
Sponsorlu Bağlantılar

Alaska Akıntısı


Batı Rüzgârı Akıntısının bir kolu. Alaska Körfezi içinde saat yönünün tersine bir dönüşle akar. Büyük Okyanusa özgü kutup altı sularının tersine, Alaska Akıntısı sularının sıcaklığı 4°C’nin üzerinde, yüzey tuzluluk derecesi ise binde 32,6’nın altındadır. Akım hızının, akıntının güney kesimlerinde 5 m derinlikte saniyede 83 cm’ye ulaştığı saptanmıştır. Akış hacminin ise saniyede 10.000.000 - 20.000.000 m3 olduğu tahmin edilmektedir.

Alaska Dağları


Kuzey Amerika’nın Kayalık Dağları ve Büyük Okyanus kıyı sıradağlarının kuzeybatı uzantısı. Alaska Dağları, Alaska eyaletinin büyük bir bölümünü kaplar. Kuzeyde arktik yamaçlar ile Brooks Dağları, Orta Alaska Dağları ile Seward Yarımadası, güneyde Alaska Sıradağları, Aleut Sıradağları ve Adaları, Talkeetna, Wrangell, Kenai, Chugach ve St. Elias dağlarının büyük bir bölümünü içeren Pasifik Kıyı Sıradağlarından oluşur.

Arktik yamaçlar, Alaska Dağlarının en kuzeydeki kenarıdır; doğu-batı doğrultusundaki alçak eğimli sırtlardan, düzensiz, ayrı ayrı tepeleri olan dalgalı platolardan oluşur. Güneye doğru yükselen Brooks Dağları Kanada sınırından Çukçi Denizine yaklaşık 1.000 km boyunca uzanır. Yükseklik batıda 900 m ile doğuda 1.800 m arasında değişir. Alaska’nın orta kesiminde yer alan dağlar hem kuzeydeki Brooks Dağlarından, hem de güneydeki Alaska ve Aleut sıradağlarından daha alçaktır ve Kanada sınırından Bering Denizine kadar uzanır.

Alaska ve Aleut sıradağları, Kanada sınırından kuzeybatıya doğru bir yay çizer, sonra büyük bir denizaltı yükseltisinin sırtında yer alan volkanik dorukların oluşturduğu Aleut Adaları boyunca güneybatıya kıvrılır. Kuzey Amerika’nın en yüksek noktası olan McKinley Dağı (6.194 m), Alaska Sıradağlarının kuzey yüzüne egemen bir konumdadır ve güneydoğusundaki Talkeetna Dağlarına tepeden bakar. Talkeetna’lar, güneyde Kenai ve Chugach dağları, doğuda ise Wrangell Dağları ile çevrilidir. Chugach ve Wrangell dağları, Kanada sınırının yakınında St. Elias Dağları ile birleşir.

Alaska Dağlarında orman sınırının üzerinde yetişen bitkiler, liken, çimen, bodur söğüt ve kızılağaç türleri ile sınırlıdır. Daha alçak yamaçlarda ak ladin, huşağacı, balsam kavağı ve suga yetişir. Kodiak ayısı, kara ve boz ayı, Dall koyunu, dağ keçisi, sığın ve ren geyiği Alaska Dağlarında yaşayan büyük av hayvanları arasındadır.

Alaska Sıradağları


Büyük Okyanus kıyısındaki sıradağların bir bölümü. Aleut Sıradağlarından Alaska’nın güneyindeki Yukon sınırına kadar genel olarak kuzey ve doğu yönünde yaklaşık 640 km uzunluğunda bir yay çizerler. Sıradağların ortalarında, Denali Ulusal Parkı’nda yer alan McKinley Dağı (6.194 m) Kuzey Amerika’nın en yüksek noktasıdır. Silverthrone, Flunter, Flayes ve Foraker gibi yakın dorukların çoğu 4.000 myi aşar. Kuzeyde Yukon Irmağı güneyde ise Büyük Okyanus tarafından akaçlanan dağlar, Büyük Okyanus kıyı bölgesi ile iç tundra alanlarını birbirinden ayırır. Sıradağların dorukları dağcıların büyük ilgisini çeker. Dev boyutlu buzullar ve kutup bölgesine özgü doğal görünüm de turistler için çekicidir. Güneydeki bitiş noktası Valdez’e kadar uzanan Trans-Alaska Boru Hattı Alaska Sıradağlarını Isabel Geçidinde keser.

Alaska Yarımadası


Alaska anakarasından güneybatıya doğru 800 km uzanan kara parçası. Bering Denizinin bir kolu olan Bristol Körfezi ile Büyük Okyanus arasında yer alır. Volkanik Aleut Dağları yarımada boyunca uzanır. Katmai Ulusal Parkı ve Koruma Alanı, Aniakchak Ulusal Anıtı ve Koruma Alanı, Becharof, Alaska ve Izembek Doğal Yaşamı Koruma Ulusal Alanı bu yarımada üzerindedir.

kaynak: Ana Britannica

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 18 Ekim 2016 02:03
Beni Ona sorsanız, 1 ölüyüm. Bana O'nu sorsanız tüm kalemlerim...
The Unique - avatarı
The Unique
Kayıtlı Üye
14 Ekim 2009       Mesaj #3
The Unique - avatarı
Kayıtlı Üye
ALASKA
ABDde eyalet.
Kuzey Amerika'nın K.-B. ucunda; 1 518 769 km-; 527 000 nüf. (1989). Merkezi: Juneau.

COĞRAFYA.
Alaska, üç büyük bölgeye ayrılır. Yay biçiminde bir çift sıradağ, Alaska körfezini çevreler. Bunlardan kıyı sıradağları, adalar (Alexancjre adaları; Kodiak adası) ve yarımadalarla (Kenai yarımadası)kesintiye uğrar;yükseltisi B.’da 1 000 m'yi bulur. D.'daysa 3 000 m'yi aşar; tektonik bakımdan oturmuş değildir. Sık sık depremler olur (1964 martındaki deprem Archorage’e büyük zarar verdi). Bu dağlardan havzalarla (Susitna ve Ccpper ırmaklarının havzaları) ve su altında kalmış çöküntü alanlarıyla (Cook inlet) ayrılan ikinci bir dağ sırası kesintisiz olarak uzanır ve Aleut adaları yayını, Alaska yarımadasını, Alaska sıradağlarını (Kuzey Amerika'nın en yüksek doruğu olan McKinley dağında yükseltileri 6 200 m'ye yaklaşır), Wrangell ve Saint-Elias (yükseltisi 5000 m’yi aşar) dağlarını içine alır. Bu yüzey şekilleri, Kuzey Amerika'nın en büyük buzullarıyla örtülüdür.

Bu çifte sıradağın, K.'inde uzanan iç bölge, nispeten alçaktır; özellikle ovalar ve platolar ile küçük dağları (Kuskokvvim dağlarında ve Seward yarımadasında 1000 1 200 m) kapsar. Yukon ırmağı ile kolları (Porcupine, Tanana), geniş alüvyon ovaları oluşturur; Yukon ve Kuskokvvim ırmaklarının ortak deltaları, Benelüks'ün yüzölçümüne eşit bir alanı kaplar. Brooks sıradağlarının (en yüksek noktaları 3 000 m'ye yaklaşır) kuzeyinde, “Arktika yamacıyla" Kuzey Buz denizi kıyısındaki alçgk ovaya ulaşılır.

Büyük okyanus kıyısı, özellikle de Kutup Kuyruğu, kışları ve yazları olmayan (ocak ayında Sitka'da -2°C, ağustos ayında 11 °C), ama bol yağış alan (4 m) iğneyapraklı ormanların yetişmesine elverişli bir kutupaltı deniz ikliminin etkisindedir. iç bölgedeyse iklim son derece serttir: sıcaklık ortalamaları 10°C'ı yalnızca bir ya da iki ay boyunca aşar; donmuş toprakların buzları, yer yer küçük iğne-yapraklıların yetişmesine yeterli olacak kadaf çözülür. Arktika yamacında, tam bir kutup iklimi egemendir; yaz döneminde toprağın ancak ince bir tabakasının buzları çözülür: geçirimsiz donmuş toprakların üstünde, tundranın yerini, aşılmaz bataklık bir alan alır. Yaklaşık 50 000 eskimo, Aleut'lu ve kızılderiliden oluşan yerli halkın eski yaşama biçimlerinden vazgeçmek zorunda kalması, batı toplumuna katılmada güçlük çekmelerine neden olmaktadır.

Beyazlar önce denizdeki gelir kaynaklarının (foklar, ayıbalıkları, som balıkları, sonra da altın yataklarının (1898’de Nome’ye, 1904’te Tanana ırmağına) çekiciliğine kapılarak Alaska'ya yönelmişlerdi. Maden çıkarma sanayilerinin, orman işletmeciliğinin, balıkçılığın gelişmesi ve özellikle de Alaska'nın stratejik konumu 1950 yıllarından bu yana nüfusun çoğalmasına yol açmıştır.
Günümüzde eyaletin başlıca gelir kaynağını maden yatakları oluşturur. Yukon, Tanana, Kuskokwim ırmaklarının alüvyonlarında ve Sevvard yarımadasında, Juneau bölgesinde bulunan altının yataklardan ya da damarlardan çıkarılması günümüzde büyük şirketlerin elindedir ve bu Şirketlerin işletme yöntemleri, çevrenin görünüşüne büyük ölçüde zarar vermektedir.
Ad:  Alaska3.jpg
Gösterim: 1238
Boyut:  112.3 KB
Bakır, Copper ırmağının havzasından çıkarılır, ama ulaşım yollarının eksikliğinden ötürü işletilmesi güç olan büyük bakır rezervleri vardır (Wrangell dağlarında. Brooks sıradağlarında, Katmai'de). Fairbanks hattı yakınındaki küçük havzalardan kömür ve linyit çıkarılır. Kenai yarımadasında, Cook İnlet in kuzey kıyısında, yılda 6-7 Mt petrol çıkar. Ama asıl büyük olay, 1968'de Arktika Ayısındaki Prudhoe körfezinde bulunan pelrol ve doğal gaz yataklarının değerlendirilmesi olmuştur; 1977'den bu yana, yılda 300 km uzunlukta bir boru hattıyla Büyük okyanus kıyısındaki,.Valdez limanına ulaştırılmaktadır, Alaska'nın ham petrol rezervlerinin 1 300 Mt (ABD1, deki rezervlerin üçte birinden çok) olduğu hesaplanmıştır; doğal gaz rezervleri daha az, ama genelde önemlidir (yaklş. 900 Gm3, yani ABD’nin toplam rezervlerinin yaklaşık °/o15’i).

ikinci önemli gelir kaynağı, deniz ürünlerinin işlenmesi (konserve fabrikaları) ve ormanların (kereste, kâğıt, kâğıt hamuru) işletilmesidir. Som balıkları ve kabuklular Kaliforniya, Kanada ve Japonya'dan gelen birçok tekne tarafından avlanmaktadır. Tarım denemelerinin başarısızlığa uğramasından bu yana, seralarda ılık suyla üretim denemelerine girişilmiştir. Aşağı yukarı eldeğmemiş durumda olan hidroelektrik kaynaklar çok büyüktür; eyaletin başlıca kentleri Anchorage, Fairbanks ve Juneau’dur.

TARİH.
1701'de, Ruslar'ın hizmetinde çalışan danlmarkalı Bering, Alaska’yı keşfetti. XVIII. ve XIX. yy.'larda kıyılar boyunca fok balığı avcılığı başlıca etkinlik oldu ve rus-amerikan şirketi 1799'da fok ticareti tekelini ele geçirdi. ABD, 1867'de, tok avcılığından başka şey yapılmayan bu toprakları 7 200 000 dolara satın aldı. 1896-97'de Kiondike'de gerçekleşen altına hücumun da katkısıyla, nüfus arttı ve 1900’de 63 500 kişiyi buldu. Ama Alaska'nın asıl gelişmesi daha soı ıra gerçekleşti: ikinci Dünya savaşı Alaska'nın stratejik önemini, savaştan sonraki dönemse maden zenginliklerini (özellikle petrol) ortaya çıkardı; Alaska, 1959'da ABD’ye katıldı ve eyalet oldu. ABD ve Kanada genelkurmay dairelerinin sıkı işbirliği yaparak gerçekleştirdikleri manevralara sahne olan Alaska bölgesi, ABD'nin Arktika stratejisinin kilit noktalarından biridir.

Kaynak: Büyük Larousse
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 18 Ekim 2016 02:16
Bir bildiğim varsa hiç bir şey bilmediğimdir. (:
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
22 Nisan 2011       Mesaj #4
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Alaska
Amerika Birleşik Devletleri'ni meydana getiren 50 eyaletten biri.

Kuzey Amerika kıtasının kuzeybatısında, kitlevi, dağlık, büyük bir yarımadadır. Kuzeyde Atlantik Okyanusu (Kuzey Buz Denizi), doğuda, Kanada'nın Yukon ve Britanya Kolombiyası bölgeleri, güneybatıda Pasifik ve batıda da yine Kuzey Buz Denizi ile Bering Denizi arasında kalır. Yüzölçümü 1.518.000 km2, nüfusu 521.000 (1985). Bu durumda Amerika Birleşik Devletleri'nin en geniş, fakat en az nüfuslu eyaletidir.

Başlıca yerleşim yerleri, Juneau (merkez), Ketchican, Anchorage, Fairbanks, Sitka'dır. Point Barrow en kuzey noktasıdır. 56 km. genişlikteki Bering Boğazı ile Asya'dan ayrılır. Çok dağlıktır. Bunlardan Mc Kinley Doruğu (6.199 m.) Kuzey Amerika'nın en yüksek doruğudur. Başlıca adalar, Kanada sınırı yakınında Alexanden Takımadaları ile güneybatı Alaska kıyılarından Kamçatka'ya doğru dizi hâlinde sıralanan Kodiak ve Aleut'lardır.
Ad:  Alaska4.jpg
Gösterim: 1189
Boyut:  121.1 KB
Alaska ekonomisinde baş yeri petrol ve balıkçılık tutar, ayrıca kürk ve kereste de ihraç edilir. Alaska ile Birleşik Devletler'in Pasifik kıyıları arasında kara, deniz ve hava ulaşımı oldukça düzenlidir. 1741'de Bering tarafından keşfedilen Alaska, 1867'ye kadar Rusya'ya aitti (o zamanki adı Rusya Amerikası). Bu tarihte ABD tarafından satın alındı. 1885-1907 arasında meydana gelen "altına hücum", ülkenin nüfusunun artıp gelişmesini sağladı (altın bugün tükenmek üzeredir). 1958'de Birleşik Devletler'in 49. eyaleti oldu.

Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 18 Ekim 2016 02:17
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
28 Mayıs 2015       Mesaj #5
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Alaska
Başkent: Juneau
Yüzölçümü
Ad:  Alaska5.jpg
Gösterim: 1093
Boyut:  58.2 KB
  • Toplam Yüzölçümü: 1.717.854 km²
  • Kara: 1.481.347 km²
  • Su: 236.507 km² (13,77%)
Nüfus (2000)
  • Toplam Nüfus 626.932 (47'nci)
  • Nüfus yoğunluğu 0,42 /km² (50'nci)
Eyalet olarak kabul edildiği
  • Tarih: 3 Ocak 1959
  • Sıra: 49'uncu
Koordinatlar
  • Enlem: 54°40'K ile 71°50'K arası
  • Boylam: 130°B ile 173°D arası
Genişlik: 1300 km
Uzunluk: 2.380 km
Saat dilimi
Ad:  Alaska6.jpg
Gösterim: 1052
Boyut:  49.7 KB
  • Alaska: UTC-9/-8
  • Aleutian: UTC-10/-9 (169° 30' batısı)
Rakım
  • En yüksek nokta: 6.194 m
  • Ortalama Yükseklik: 3.060 m
  • En alçak nokta: 0 m
Kısaltmalar
  • ABD posta kısaltması: AK
  • ISO 3166-2: US-AK
Web sayfası: www.state.ak.us

Alaska, ABD’nin yüz ölçümü en büyük, nüfus yoğunluğu en az olan eyaletidir. Rusya'dan 7,2 milyon dolar karşılığında satın alınarak ABD'ye katılmıştır. Oldukça soğuk bir iklime sahiptir.

Tarih
Alaska'da yaşayan Yerlilerin, günümüzden 15-40 bin yıl önce Bering Kara Köprüsü'nün geçerek Amerika kıtasına yerleşen ilk göçmenlerin soyundan geldiği sanılır. Eskimolar ve Aleutlar ise, bir olasılıkla, Alaska'ya 3-8 bin yıl önce gelen, daha yerleşik Kuzey kutbu halklarının torunlarıdır.
Alaska'daki ilk Avrupalılar, Kodiak Adası'nda bulunan Three Saints (Üç Azizler) Koyu'na 1784'te yerleşen Rus kürk tacirleriydi. Bölge, 1799'dan 1867'ye değin bir Rus-Amerikan şirketi tarafından yönetildi. ABD dışişleri bakanı William H. Seward, bölgenin ABD'ye satılmasını onaylayan belgeyi 1867'de imzaladı. Önemli altın kaynaklarının keşfi 1880'lerde ve 1890'larda çok sayıda Amerikalının Alaska'ya yerleşmesine neden oldu ve ABD Kongresi 1912'de Alaska Toprakları'nı kurdu. II.Dünya savaşı sırasında Japonların bölgedeki etkinliği Alaska'da savunma tesisleri kurulmasını zorunlu kıldı. Alaska 3 Ocak 1959'da 49. eyalet olarak ABD'ye katıldı. 1968'de Kuzey kutbu kıyı ovasında petrol ve doğal gaz yatakları bulunmasıyla daha da gelişti.
Alaska dört coğrafi bölgeye ayrılabilir:
  • Güneyde Büyük Okyanus dağ sistemi bölgesi
  • ortadaki ovalar ve yaylalar bölgesi
  • Kuzeyde Brooks dağları bölgesi (Kayalık dağların kuzey uzantısı)
  • Kuzey uçta kıyı ovası
İklim
Tundra iklimine sahiptir. Tundra bitki örtüsüyle kaplıdır. Çok soğuk ve katı bir havası vardır. İnsanlar igloo adı verdikleri buzdan evlerde yaşamaktadırlar.

Bitki Örtüsü ve Hayvan Topluluğu
kaplıdır. Güney, doğu ve orta - güney kesimlerde daha çok katran ağacı ve ladin karışımı büyük ormanlar, orta kesimlerde ladinler Alaska'nın aşağı yukarı yarısı küçük bitkilerden (dikenler, kara yosunları, çiçekli bitkiler ve çimenler) ve yüksek çalılardan oluşan tundra bitki örtüsüyle kaplıdır. Tundra Batı Alaska ile Alaska'nın kutup bölgesi kesimini bütünüyle kaplar. Eyaletin aşağı yukarı üçte biri ormanlarla,kayın, akçakavak, ve karaçamlardan oluşan geniş ormanlar ağır basar.

Alaska'da birçok yaban hayvanı yaşar:
Bunlar arasında çeşitli ayı türleri özelliklede kahverengi Alaska ayısı ya da kodiak ayısı, ren geyiği, ayıbalığı misksığırı, dağkeçisi vb. sayılabilir. Çok sayıda ırmak; alabalığı, sombalığı vb. balıklar bakımından zengin olduğu gibi, kıyılarda sombalığı, kalkan, morina, ringa, karides, midye ve yengeçler bulunur.

Coğrafya
Anchorage, Knik ve Turnagain kollarından oluşan yarımadada bulunur. Bu kollar dağlık Cook Inlet bölgesine giden dar su yollarıdır. Anchorage’ın bulunduğu yarımada nispeten dar bir alana kısılmıştır, ancak yaygın bir vaziyettedir. Bir çok berrak nehir dağlık kesimlerden Cook Inlet’e akar ve bu yüzden zaman zaman somon sayısında düşüklük gözlenir. Bölgede aynı zamanda balık tutulabilecek güzel göller de mevcuttur.

Hava
Anchorage’ta hava eyaletin diğer noktalarındaki yerlere göre daha yumuşak geçer. Yazlar nispeten serin ve kışlar ise iç kesimlerden daha ılık geçer. Anchorage bölgesi iç kesimlerden daha fazla yağış almaktadır
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 18 Ekim 2016 02:17
🌘 🚀
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
28 Mayıs 2015       Mesaj #6
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Ad:  Alaska Körfezi.jpg
Gösterim: 2724
Boyut:  49.7 KB
Alaska Körfezi
Büyük Okyanusun, Alaska’nın güney kıyısı içlerine doğru yaptığı geniş girinti. Körfez, batıda Alaska Yarımadası ve Kodiak Adası, doğuda Spencer Burnu ile çevrilidir. 1.533.280 km²'lik bir yüzey kaplar. Cook Koyu ve Kenai Yarımadasının öbür tarafındaki Prens William Boğazı gibi koy ve fiyortlar körfez kıyılarını yarar.

Susitna ve Copper ırmakları körfeze dökülür. Büyük buzullardan kopan dev buzdağları, Alaska Akıntısı ile denize sürüklenir. Chugach, Kenai, Fairweather ve St. Elias dağları, körfezin kıyısından başlayarak yükselir. Körfez üzerindeki limanlar arasında Anchorage ve Seward ile kıtanın kuzey ucundaki buzulsuz son liman ve Trans-Alaska Boru Hattı’nın bitiş noktası olan Valdez sayılabilir. Cook Koyunun kıyıları boyunca ve Controller Körfezinin altında petrol bulunmuştur. Kaptan James Cook, 1778’de Alaska Körfezine girerek Prens William Boğazına kadar ilerlemiştir.

kaynak: Ana Britannica
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 18 Ekim 2016 01:42
🌘 🚀
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
8 Temmuz 2015       Mesaj #7
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye

Alaska karabalığı (Dallia pectoralis)

Ad:  Alaska karabalığı (Dallia pectoralis).jpg
Gösterim: 1131
Boyut:  46.4 KB

Kuzey Kutbu bölgesinde yaşayan ve bazı uzmanlarca ömbridae, bazılarınca da ayrı bir Dalliidae familyasına bağlanan tatlısu balığı. Yaklaşık 20 cm uzunluğundaki balığın iğ biçiminde, koyu renk bir gövdesi, çıkıntılı bir alt çenesi ve kuyruğunun yakınında, biri sırtta, biri karında yer alan iki büyük yüzgeci vardır. Kutup yöresinde besin olarak büyük önem taşıyan Alaska karabalığı sığ akarsularda ve Kuzey Amerika ile Sibirya’daki küçük göllerde yaşar.

Ad:  Alaska kızak köpeği.jpg
Gösterim: 1109
Boyut:  38.5 KB

Alaska kızak köpeği


Malemiut Eskimolarının geliştirdiği kızak köpeği. Sağlam yapılı bir köpek' olan Alaska kızak köpeğinin geniş bir kafası, dik kulakları ve yukarıya doğru kıvrık, tüylü bir kuyruğu vardır.

Kalın kürkü genellikle gri ve beyaz ya da beyaz ve siyahtır. Renklerin dağılımı kafasında çoğu kez maskeye ya da şapkaya benzer biçimler oluşturur. Alaska kızak köpeğinin omuz yüksekliği yaklaşık 58-64 cm, ağırlığı 34-39 kg’dır. Sahibine bağlılığıyla ünlü olan Alaska kızak köpeği yük taşıyan kızakları çekmekte ve Antarktika’ya yapılan seferlerde kullanılmıştır.

Alaska Boz Ayısı

Ad:  Alaska Boz Ayısı.jpg
Gösterim: 998
Boyut:  52.0 KB

Alaska boz ayısı (Ursus arctos middendorffi), bilinen diğer adıyla Kodiak ayısı, geçmişte farklı Latince isimlere sahip olmuştur. Ursus gyas ve Ursus middendorffi bunlara en iyi örneklerdir. Ursus arctos türünün en büyük üyeleridir. "Kodiak" adını yaşadıkları Alaska'da bulunan Kodiak Adası'ndan alırlar.
Taksonomist C. H. Merriam bu türü 1896 yılında Dr. A. Th. von Middendorff'un şerefine "middendorffi" olarak adlandırmıştır.

Morfoloji
Alaska boz ayısının renkleri oldukça çeşitli olabilir. Kahverengimsi sarıdan kestane rengine kadar birçok farklı renkte bireylerine rastlanmıştır. Genelde vahşi yaşamdaki ayılar tutsak olanlardan daha büyüktür. 240 ile 330 kg arasında olan dişiler erkeklerden daha küçüktür. Erkeklerin genel büyüklükleri 390 ile 650 kg arasında değişebilir. Genç erkekler 477-534 kg arasındadırlar. Fakat gençler bile bazen 700 kg ağırlığa ulaşabilir. Araştırmalar özellikle sonbaharda bireylerin daha büyük olduğunu göstermiştir. Bu dönemde iri erkekler 700 ile 950 kg arasında olabilirler. En büyük ve ağır Alaska boz ayısı vahşi yaşamda keşfedilmiş ve ağırlığı 1200 kg'dan fazla ölçülmüştür. Dişiler erkeklerden % 30 daha küçük ve % 20 daha hafiftir.

kaynak: Ana Britannica
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 18 Ekim 2016 01:03
🌘 🚀
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
8 Temmuz 2015       Mesaj #8
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
ALASKA yarımadası, Alaska'nın güney-batı ucunu oluşturan uzun yarımada, uzantısı olan Aleut adaları yönünde uzanır; Pavlof yanardağında 3 100 m. Alaska'nın merkezinden Aleut Adaları'na dek uzanan yarımadadır.Yarımada Pasifik Okyanusu'nu Bristol Koyu'ndan ayırmaktadır. Bölgede yoğun volkanik etkinlik gözlenmektedir.

Ad:  Map_of_Alaska_Peninsula_Volcanoes.gif
Gösterim: 892
Boyut:  38.3 KB
Alaska Yarımadası'ndaki yanardağlar
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 18 Ekim 2016 01:05
🌘 🚀