Arama

Niagara Şelalesi (Niagara Şelalesi Hakkında)

Güncelleme: 4 Eylül 2016 Gösterim: 18.737 Cevap: 2
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
11 Nisan 2007       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın

Niagara Şelalesi


Niagara Çavlanı, Goat Adası'mn böldüğü iki ayrı çavlandan oluşur. Kanada tarafındaki Horseshoe (Atnalı) Çavlanı (önde) adını biçiminden alır. Arkada Gökkuşağı Köprüsü'yle birlikte Amerika Çavlanı görülüyor.
Sponsorlu Bağlantılar

Niagara Irmağı üze­rinde, Erie ve Ontario gölleri arasında bulu­nan görkemli Niagara Çavlanı, Kuzey Ameri­ka'nın en güzel doğal görünümlerinden birini oluşturur. Dökülen suların saydamlığı cavla­nın güzelliğini artırır. Yüz binlerce yıl önce bölgeyi kaplayan bir buzul kütlesi ağır ağır kuzeye doğru ilerlerken, Ontario Gölü havza­sının Erie Gölü'nden 100 metre daha aşağıda kalmasına yol açtı. Böylece, buzların erime­siyle oluşan sular sarp bir yamaçtan aşağıya akmaya başladı. Bu olay ırmağın kaynağına bugünkünden 11 km daha uzakta başlamıştı. Ne var ki, suyun aşındırma gücü dolayısıyla yamaç yavaş yavaş ırmağın kaynağı yönünde geriledi. Bugün ırmak, çavlanı aştıktan sonra derin bir boğazın içinde akar.
Niagara Irmağı bu bölgede ABD ile Kana­da arasındaki sınırı çizer. Irmağın suları bü­yük bir hızla ilerlerken, yamacın hemen başındaki ormanlık Goat Adası ile ikiye ayrılır. Böylece iki cavlan oluşur. Bunlardan Kanada'da kalanı, biçiminden ötürü Horse-shoe (Atnah) Çavlanı adını alır. Yüksekliği 49 metre, genişliği ise 790 metredir. Bir zaman­lar gerili bir halatın üzerinden çavlanı geçmek ya da bir fıçı içinde kendini çavlandan aşağı bırakmak sıkça rastlanan gösterilerdendi. 196Q'ta bu çavlana kapılan 7 yaşında bir çocuk burnu bile kanamadan kurtarılmıştı. 50 metre yüksekliği, 305 metre genişliği olan Amerika Çavlanı'nda su miktarı daha azdır.
Elektrik enerjisi üreten su türbinlerini ça­lıştırmakta çavlandan yararlanılır. Çok fazla su alınması durumunda çavlanı besleyen su­yun azalacağı ve cavlanın doğal güzelliğinin bozulacağı düşüncesiyle ABD ve Kanada, belli bir miktardan fazla su kullanmayacakları konusunda anlaşmaya varmışlardır. Çavlanla-nn çevresinde halka açık parklar yer alır. Böl­geyi her yıl 2 milyona yakın insan gezer. Bu parklardan çavlanların ikisi de görülebilmek­tedir. Kanada'daki cavlan olağanüstü görünü­müyle çok etkileyicidir. Cavlanın saçtığı su tanecikleri gökkuşakları oluşturur. Ziyaretçi­ler asansörle Amerika Çavlam'nın dibine inecek olursa, dökülen suların arkasındaki Rüzgârlar Mağarası'nın olağanüstü görünü­müyle karşılaşır. Niagara Irmağı'nın iki yaka­sındaki ABD ve Kanada kentlerinin her ikisinin de adı, Niagara Falls'dur ve bunlar boğazın üzerindeki köprülerle birbirlerine bağlanmıştır.

MsxLabs & TemelBritannica

Son düzenleyen Jumong; 4 Eylül 2016 18:21
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
19 Mayıs 2008       Mesaj #2
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!

Niagara Şelalesi

Niagara Şelaleri Kuzey Amerika'nın doğusunda, ABD ile Kanada sınırı arasında, Niagara Nehri'nin üzerinde bulunur. 3 büyük şelaleden oluşur.Horseshoe(At nali) bunlarin en büyükleridir. American Falls ve Bridal Veils Fall diğer iki küçük şelalelerdir. Niagara Şelalesi'nden yarım dakikada 168,000 m³ su akar.Kuzey Amerika'nin en büyük şelalesi olan Niagara, 10.000 yil once Kuzey Kutbu'ndan gelen buz kütlelerinin yol açtığı çöküntülerdir. Şelalenin çevresi Niagara Şelaleleri Parkidir ve kardeş şehirler olan Niagara Falls-Ontario ve Niagara Falls-New York tarafindan doğal koruma altindadir. Niagara isminin yerli dilindeki "Onguiaahra" (düz) kelimesinden geldiği sanılmaktadır. Nehir çevresindeki Nikola Tesla tarafından yapılan birkaç hidroelektrik santrali hem ABD hem Kanada için elektrik üretmektedir. Şelale çevresinde yapilabilecek aktiviteler, Niagara Parkindan büyük şelaleyi ve havaya uçan suların oluşturduğu gökkuşağını izlemek,şelalenin altina kadar ilerleyen bot gezilerine katılmak, ortası sınır kabul edilen Rainbow köprüsünden diğer ülkeye geçmek veya gümrüksüz mağazalardan alışveriş yapmaktır.Niagara Şelalesi 1932 yılında tamamen donarak buz olmuştur.

Sponsorlu Bağlantılar

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Jumong; 4 Eylül 2016 18:21
Gerçekçi ol imkansızı iste...
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
4 Eylül 2016       Mesaj #3
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye

Niagara Şelalesi


Ad:  Niagara.jpg
Gösterim: 1459
Boyut:  179.2 KB
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
🌘 🚀

Benzer Konular

17 Aralık 2011 / Ziyaretçi Soru-Cevap
15 Mart 2018 / Misafir Cevaplanmış
28 Mayıs 2009 / punkrock Soru-Cevap
6 Kasım 2010 / _Yağmur_ Taslak Konular
12 Mart 2016 / perlina Türkiye Coğrafyası