Arama

Macellan Boğazı

Güncelleme: 18 Eylül 2016 Gösterim: 5.815 Cevap: 2
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
13 Mayıs 2011       Mesaj #1
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye

Macellan Boğazı


İspanyolca ESTRECHO DE MAGALLANES.
Sponsorlu Bağlantılar
Ad:  Macellan Boğazı1.jpg
Gösterim: 3333
Boyut:  38.1 KB
Güney Amerika anakarasının en uç noktasıyla Tierra del Fuego Adası arasında yer alan ve Atlas Okyanusuyla Büyük Okyanusu birbirine bağlayan boğaz. Arjantin’e ait olan en doğu ucu dışında, bütünüyle Şili karasuları içinde kalır. Uzunluğu 560 km olan boğazın genişliği 3-30 km arasında değişir. Vırgenes ve Espıritu Santo burunları arasında, Atlas Okyanusundan doğuya doğru uzanan Macellan Boğazı, güneybatıya yöneldikten sonra Brunswick Yarımadasının güney ucundaki Froward Burnunda kuzeybatıya döner ve Desolaciön Adasındaki Pillar Burnunu geçerek Büyük Okyanusa ulaşır. Boğazdaki başlıca liman, Brunswick Yarımadasındaki Punta Arenas’ tır. Bu liman aynı zamanda Şili’de koyun etlerinin gemilere yüklendiği önemli noktalardan biridir.

Boğazdan gemiyle ilk kez, İspanya adına sefer yapan Portekizli Fernâo de Magalhâes (Macellan), 21 Ekim-28 Kasım 1520 arasında geçti. Magalhâes’in bu seferinin sonunda dünyanın çevresi ilk kez gemiyle dolaşılmış oldu. Macellan Boğazı, çok sayıda ada ve geçidin arasından geçen oldukça zahmetli bir suyolu olmasına, ayrıca soğuk ve sisli iklimine karşın, Panama Kanalı’nın açılmasından önce, yelkenli tekneler için önemli bir denizyoluydu.

kaynak: Ana Britannica

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 18 Eylül 2016 03:55
🌘 🚀
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
2 Aralık 2012       Mesaj #2
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Ad:  Macellan Boğazı2.jpg
Gösterim: 2127
Boyut:  61.6 KB

MACELLAN BOĞAZI


Amerika'nın güney ucu ile (Şili'nin Magallanes bölgesi) Ateş Adası (Tierra del Fuego) arasında 528 km (330 mil) uzunlukta, çok girinti çıkıntılı ve dönemeçli boğaz. Güney Atlas Okyanusu'nu Güney Pasifik'e bağlar. Boğazın Atlas Okyanusu girişi, kuzeyde Dungeness Point ile güneyde Espiritu Santo Burnu arasında başlar; Pasifik çıkışındaysa Desolacion Adası'nın kuzeybatısında Pilar Burnu'nda son bulur. Üzerinde en önemli yerleşme yeri Punta Arenas'tır (Şili), 1520'de Fernao Magellan tarafından bulundu.
Sponsorlu Bağlantılar

MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

Son düzenleyen Safi; 18 Eylül 2016 03:56
theMira
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
18 Eylül 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM

MACELLAN boğazı


Atlas okyanusu' nu Büyük Okyanus'a bağlayan boğaz, Güney Amerika'yla bu kıtanın güney ucunun devamı olan takımadalar arasında. 550 km uzunluğundaki bu boğaz, farklı enlerdeki, G.’e doğru çok geniş bir yay çizen bir fyord'lar dizisince oluşturulur. Boğazı, 1520'de Macellan bulmuştur Kıyılarındaki tek önemli liman Punta Arenas'tır (Şili). — Petrol yatakları.

Kaynak: Büyük Larousse
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

18 Eylül 2016 / BARIŞ Bilim ww
9 Nisan 2016 / Misafirnhbhhh Cevaplanmış
14 Mart 2010 / Misafir Taslak Konular
14 Mart 2010 / Misafir Deniz Bilimleri