Arama

Dünya Nehirleri - Obi Nehri

Güncelleme: 30 Nisan 2012 Gösterim: 10.361 Cevap: 1
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
11 Kasım 2008       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Asya'nın en uzun ırmakların­dan biri olan Obi SSCB sınırları içindedir. Biya ve Katun ırmaklarının birleşmesiyle oluşur. Bu birleşme noktasından, Kuzey Buz Denizi'ne döküldüğü yere kadar 3.650 km uzunluğundadır. Donmadığı zaman küçük yük gemileri ırmağı baştan sona geçebilir. Biya ve Katun ırmaklarının kaynağı Orta Asya'da Altay Dağları'ndadır. En uzun kolu Kara İrtiş'le birlikte 5.411 km uzunlukta olan Obi Irmağı'nın havzası 2.990.000 km2'lik bir alan kaplar.

Sponsorlu Bağlantılar
Obi Irmağı 645 km boyunca genellikle kuzeybatı yönünde akarak, önemli bir bilim ve teknoloji merkezi olan Novosibirsk'ten geçer (bak. novosibirsk). Bu kentin yakınla­rında zengin tarım ve hayvancılık bölgeleri vardır. Trans-Sibirya Demiryolu Novosibirsk' te Obi Irmağı'yla kesişir.

Obi Irmağı Novosibirsk'in kuzeyinde, tayga adı verilen, bataklıklarla kaplı iğneyaprakh ormanlardan geçer. Sibirya'ma batı kesimin­de, 2.735 kilometreden fazla kuzeybatı doğ­rultusunda akar. Bir iki kentin yer aldığı ve hemen hiç tarım yapılmayan bu bölgede ormancılık önemlidir. Kütükler büyük sallara yüklenerek Kuzey Buz Denizi'ne getirilir, buradan da Rusya'nın kuzeybatısındaki li­manlara gönderilir.

Hantı-Mansisk yakınlarında önemli kolla­rından biri olan Kara İrtiş Irmağı ile birleşen Obi Irmağı Kuzey Buz Denizi'ndeki Obi Körfezi'ne dökülür. Irmak, son 1.130 km boyunca bataklık ormanlardan geçerken bir­çok kola ayrılır.

Obi çok geniş bir ırmaktır. Barnaul'da genişliği 2 kilometreyi bulur. Ağzı yakınların­da ise genişliği 19 kilometreyi aşar. Obi Irmağı kıyılarında kışlar çok soğuk geçer. Irmak kasım sonundan başlayarak altı ay süreyle donar. Orta çığırında sık sık taşkınlar olur. İlkbaharda, ırmağın kuzeydeki aşağı çığırı erimeden çok önce, güneydeki yukarı çığırı erir. Irmak ağzının yakınlarındaki buz­lar bu eriyen suların akmasını engellediğin­den, sular bataklık ormanlarda geniş bir alana yayılır.

Obi Nehri (Rusça: Обь) Sibirya'nın güneyinden başlayan ve Kuzey Buz Denizi'ne dökülen nehir. Nehir oldukca geniş ve düz yataklara sahip olduğundan şehirler arası yolcu ve yük taşımaya elverişlidir. Kışın nehir suları donar ve araç geçişine uygun hâle gelir.

Asya'nın en uzun ırmaklarından biri olan Obi Rusya Federasyonu sınırları içindedir. Biya ve Katun ırmaklarının birleşmesiyle oluşur. Bu birleşme noktasından, Kuzey Buz Denizi'ne döküldüğü yere kadar 3.650 km uzunluğundadır. En uzun kolu Kara İrtiş'le birlikte 5.411 km uzunlukta olan Obi Irmağı'nın havzası 2.990.000 km2'lik bir alan kaplar. Obi Nehri'nin genişliği Barnaul'da 2 kilometredir. Ağzı yakınlarında ise genişliği 19 kilometreyi aşar.Dünya'nın en büyük 5. nehridir...

MsxLabs & TemelBritannica & Vikipedi


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 3 üye beğendi.
Son düzenleyen asla_asla_deme; 30 Nisan 2012 15:29
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
30 Nisan 2012       Mesaj #2
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Obi Irmağı
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Sibirya'nın en büyük üç ırmağından biri ve en batıda bulunanı. Uzunluğu yaklaşık 4.230 km, beslenme havzasının genişliği 3 milyon km2 olan Obi, Altaylar'da, Katun ve Biia ırmaklarının birleşmesiyle meydana gelir. Batı Sibirya'da Barnaul, Novosibirsk, Kolpanchevo, Salekhard, Novosib gibi kentlerden geçer ve Kara Denizi'ne (Kuzey Buz Denizi) dökülür. Başlıca kolları Tom, Chulym, Ket, Vakh (sağ) ve İrtiş'tir (sol). Üzerinde bir seri hidrolik santral kurulmuştur (en önemlisi Novosibirsk yakınında). Batı Sibirya'nın önemli bir iç suyoludur.
Obi Irmağı
531tu

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
theMira

Benzer Konular

26 Haziran 2011 / ThinkerBeLL Coğrafya
9 Eylül 2012 / ThinkerBeLL Coğrafya
19 Haziran 2011 / Jumong Coğrafya
27 Kasım 2012 / Efulim Coğrafya
31 Temmuz 2013 / _VICTORY_ Coğrafya