Arama

Sina Yarımadası (Sina Yarımadası Hakkında)

Güncelleme: 1 Kasım 2012 Gösterim: 6.186 Cevap: 1
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
18 Mart 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Sina Yarımadası
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Sina Yarımadası (Mısır'da: Sina سينا ; Arapça: Sina'a سيناء; çoğu Semitik dilde Sinin; İbranice: Sinai סיני) Mısır'da yer alan, kuzeyde Akdeniz'le ve güneyde Kızıldeniz'le çevrili üçgen şekilli yarımadadır. Yüzölçümü yaklaşık 61.000 km²'dir.

Yer Şekilleri

479pxsinaipeninsulamap
Sina Yarımadası

Yarımada batıda Süveyş Kanalı'na kuzeydoğuda İsrail-Mısır sınırına doğru uzanır. Sina yarımadası Mısır'ın bütün diğer toprakları Afrika'da olmasına karşın Güneybatı Asya'dadır ve bu yüzden de genelde Afrika'nın bir parçası olarak görülür. Sina Yarımadası genelde çöllerle ve yüksek dağlarla kaplıdır. Yarımadanın güney sahillerinde Nüveybe ve Şarm el-Şeyh yer alır. Yarımadanın doğu sınırları Büyük Rift Vadisi olarak bilinen kırık bölgesindedir.

Tarih
Sina'ya Monitular yerleşti ve Mafkaf veya Turkuaz (mineral) ülkesi olarak adlandırıldı. İlk hanedanlıktan veya öncesinden, Mısır'lılar Turkuaz madenini Sina'da iki bölgede kazıp çıkarıyorlardı. Şimdi onların Arapça isimleri Wadi Magharek ve Serabit el-Khadim olarak adlandırılıyor. Onlar binlerce yıldır mevsimlik bazda işleip çıkartılıyordu. Modern teşebbüslerle madeni işletmek katsız bulunmaktadır. Bu bilinen ilk maden olabilir.

Modern tarih
Sina'yı 1260 dan 1518 yılına kadar Mısır Memluk Devleti kontrol ediyordu, ta ki Osmanlı Sultanı Yavuz Sultan Selim onları Mercidabık Savaşı ve Ridaniye Savaşı'ında ortadan kaldırana dek. O zamandan 20.nci yüzyılının başlarına kadar Mısır Paşalığının bir parçası olarak Osmanlı Devletinin kontrolu altında idi. Bu topraklara Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra İngiltere hükmetti. 1952'de İngiltere'den bağımsızlığını ilan eden Mısır'ın elinde olan yarımada, 1967'de Altı Gün Savaşıyla İsrail'in eline geçti. 1979'da Menachem Begin ile Enver Sedat arasında imzalanan İsrail-Mısır Barış Antlaşması ile 1982'de Mısır'a iade edildi.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
1 Kasım 2012       Mesaj #2
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Sina Yarımadası (Sina Yarımadası Hakkında)
MsXLabs.Org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Sinya yarim adasi politik haritasi

Kuzeydoğu Mısır'da, batıda Süveyş Körfezi ile doğuda Akabe Körfezi arasında (bu iki körfez Kızıldeniz'in kuzey ucunu meydana getirir) yarımada ve yönetim birimi. Yüzölçümü 54.000 km2, nüfusu 229.000, merkezi Al-Ariş'tir. Sina Yarımadası 1967'de İsrail tarafından işgal edilmiş, daha sonra varılan anlaşmayla tekrar Mısır'a geçmiştir.
Sen sadece aynasin...

Benzer Konular

7 Mayıs 2011 / ThinkerBeLL Türkiye Coğrafyası
15 Kasım 2018 / Jumong Coğrafya
13 Mayıs 2011 / Daisy-BT Coğrafya