Arama

Sark Adası (Sark Adası Hakkında)

Güncelleme: 14 Temmuz 2009 Gösterim: 2.881 Cevap: 0
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
14 Temmuz 2009       Mesaj #1
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Sark Adası
Birleşik Krallık Adaları Hakkında:
Sponsorlu Bağlantılar

Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı (İngilizce: United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland), Avrupa'nın batısında, coğrafi olarak Büyük Britanya adasının tamamını, İrlanda Adası'nın kuzey kısmını ve bazı diğer Britanya Adalarını kapsayan ülke. Ülkenin ismi, gerek ülke içinde, gerekse uluslararası camiada genellikle Birleşik Krallık (İngilizce: United Kingdom) olarak kullanılır. Birleşik Krallığın kurucu unsurlarından oluşmuş, en gelişmiş ve kalabalık ülkesi olan İngiltere'nin ismi ise birçok yabancı medya kuruluşunda ve zaman zaman da resmi kanallarda Birleşik Krallık yerine kullanılır.[1] Ülkenin vatandaşları için kullanılan resmi tanımlama Britanyalı'dır (İngilizce: British). Bununla birlikte İngiliz sözcüğü de uluslararası camiada yaygın olarak kullanılır.

Birleşik Krallık, imparatorluk dönemlerinde kapsadığı çok geniş coğrafya nedeniyle "güneş batmayan imparatorluk" olarak anılmıştır.

Birleşik Krallık dört devletten meydana gelir: Galler, İngiltere, İskoçya ve Kuzey İrlanda. Bu devletlerin, İrlanda Adası'ndaki Kuzey İrlanda hariç, hepsi Büyük Britanya adasındadır. Bunların haricinde krallığa ait irili ufaklı bir çok ada vardır. Wight Adası, Lundy, Scilly Adaları, Anglesey ve Hebrid Adaları, Orkney Adaları ve Shetland Adaları bunlardan bazılarıdır.

Man Adası ve Manş Adaları (Jersey, Guernsey, Alderney ve Sark) coğrafi olarak krallığa bağlı olsa da, resmi açıdan özel statüleri vardır. Resmi olarak krallığın parçası sayılmazlar, ancak monarka bağımlıdırlar (İngilizce: Dependencies of the Crown). Bu adalar Avrupa Birliği'ne dahil değildirler.

Sark Adası:

250pxukmapguernsey

Sark İngiltere kanalının Güneybatısında bulunan küçük bir adadır.Avrupa bölgesinde bulunur.

Sark ta üzüm bağları ve turizm ile uğraşılır.

Ülkede, 2006 yılına kadar Feodalizm vardı.
Batının son feodal sistemi, Britanya Kraliyet Danışma Meclisinin Sark adası halk meclisinin 2006 yılı sonunda aldığı demokrasi kararını onaylamasıyla tarihe karıştı.

Manş Denizi’ndeki küçük Sark adası, Kraliçe I. Elizabeth’in 450 yıl önce getirdiği feodal bir sisteme sahipti. Ada, geleneksel olarak toprak sahibi ailelerin üyelerinden oluşan “Chief Pleas” denen ve yılda sadece birkaç kez toplanan bir parlamento tarafından yönetiliyordu. Fiilen Sark lordu ya da baş toprak ağası olan senyör ise adanın yargıcını atıyordu ve yakın zamana kadar satılan ve alınan her topraktan bir pay almaya ve hatta orta çağlardan kalma ondalık vergilerini toplama hakkına sahipti. Buna karşın tek yükümlülüğü, adayı “Kraliçenin düşmanlarından temiz tutmaktı.”

Hiçbir motorlu aracın bulunmadığı Sark Adası, artık tabii güzelliğiyle turizme açık olarak demokrasiyle yönetiliyor.


Kaynak: Dünya Devletleri, MsXLabs

Jersey Adası için Bakınız: Jersey Adası (Jersey Adası Hakkında)


Benzer Konular

11 Aralık 2007 / yaremce Coğrafya
20 Ağustos 2013 / Jumong Coğrafya
7 Kasım 2011 / Jumong Türkiye Coğrafyası
7 Haziran 2011 / Daisy-BT Türkiye Coğrafyası
28 Temmuz 2012 / Jumong Arşive Kaldırılan Konular