Arama

Buzullar - Beardmore Buzulu

Güncelleme: 7 Nisan 2010 Gösterim: 1.834 Cevap: 0
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
7 Nisan 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Beardmore Buzulu
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

718pxbeardmoreglacieran

Beardmore Buzulu, 1956

Beardmore Buzulu, Antarktika'da bulunan bir buzuldur. Adını William Beardmore'dan alır.
Lambert Buzulu'ndan sonra, 160 km'den fazla olan uzunluğu ve 30 km'ye varan genişliği ile dünyanın en büyük buzullarından biridir. Transantarktik Sıradağları'ndan başlayarak, Shackleton Sahili üzerinden Ross Buz Şelfi'ne ilerler. Buzul bir U şekilli vadide yer alır.
Beardmore Buzulu, 1908 yılında Ernest Shackleton tarafından, ikinci Antarktika bilimsel gezisinde keşfedilir. Buzul adını, Shackleton'ın gezisinin bir sponsoru olan Sir William Beardmore'den alır.
Beardmore Buzulu, Ross Buz Şelfi'nden çıkarak Transantarktik Sıradağları üzerinden daha doğrusu arasından, Kutup Platosu'na ulaşan geçiş koridorlarından biridir. Bu koridorun bulunması nedeniyle Güney Kutbu'na ulaşmak mümkündü. Bu koridoru bulan Shackleton da, tabanından bakıldığında davetkar ve kolay çıkılır rampa olarak görünen Beardmore Buzulu'nu, Güney Kutbu yolunda rota olarak seçmiştir. Lakin ulaşmasına 180 km kala takımı ile beraber yolunu geri çevirmiştir. Bu rotadan Robert Falcon Scott takımıyla beraber 18 Ocak 1912'de Güney Kutbu'na ulaşır. Scott şüphesiz, Roald Amundsen'in takımıyla beraber öncesinde bilinmeyen Axel Heiberg Buzulu üzerinden platoya ulaşmasının bir ay sonrasında ulaşmıştı

Benzer Konular

7 Nisan 2010 / Misafir Coğrafya
7 Nisan 2010 / Misafir Coğrafya
12 Nisan 2010 / Misafir Coğrafya