Arama

Dünya Nehirleri - Parana Nehri

Güncelleme: 19 Temmuz 2012 Gösterim: 3.284 Cevap: 1
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
18 Temmuz 2012       Mesaj #1
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Parana Irmağı
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Güney Amerika'da ırmak. Güney Orta Brezilya'da, Rio Grande ve Paranaiba ırmaklarının birleşmesiyle meydana gelir. Güney yönünde akar. Burada Alto Paran‡ adını alır. Paraguay ile sınır çizer. Daha güneyde Arjantin'e geçen ırmak, Rio de la Plata Halici'ne karışır. Büyük birer ırmak olan kollarıyla birlikte, Güney Amerika'nın bu kesiminde önemli bir iç suyolu ağı meydana getirir. Uzunluğu 3.942 km.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
büşra_sarah - avatarı
büşra_sarah
Ziyaretçi
19 Temmuz 2012       Mesaj #2
büşra_sarah - avatarı
Ziyaretçi
Parana
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

Parana Irmağı Güney Amerika‘nın önemli akarsularından birisidir. Parana Irmağı Brezilya’dan doğar, Arjantin – Uruguay arasındaki Rio De La Plata Halici‘ne dökülür. Parana, “Denizin Anası” anlamına gelir.
Parana Irmağı Brazilya’dan bir kaç kol halinde kaynaklanır. En kuzeydeki kolu Paranaiba adıyla anılır. Uherabe kentinin kuzeydoğusundan kaynaklanır. Önce batıya, sonra bir büklüm yaparak kuzeye doğru akar. Ardından yine birsek yaparak batıya döner. Büyük büklümler yaparak batıya ilerler ve bir göl oluşturur. Burada Preto kolunu alır. Gölden çıktıktan sonra güneybatı yönünde akarak Rio Grande kolu ile birleşerek bir göl oluşturur. Gölden çıktıktan sonra Tres Lagoas kentinden geçer. Güneybatıya akarak Paraguay ve Brezilya arasındaki Parana Baraj Gölü’ne girer. Burada Soracaba kolunu alır. Paraguay – Brezilya sınırını oluşturarak güneye akar ve İguaçü kolunu alarak İguaçü Çağlayanı‘nı oluşturur ve Arjantin topraklarına girer.

Bir süre güney- güneybatı yönünde akarak Arjantin – Paraguay sınırını oluşturur. Arjantin’in Posadas kenti yakınlarından geçerek batıya yönelir. Bir süre Arjantin – Paraguay sınırını oluşturarak batıya akar. Ardından güneybatıya yönelerek Arjantin topraklarına girer ve Resistencia kentinden geçer. Güneye doğru bir süre akar ve Parana kentinden geçtikten sonra Rio Salado kolu ile birleşir. Güneye akarak Rosario kentinden geçer ve güneydoğuya yönelir. Buenos Aires kentinin kuzeyinden Arjantin -Paraguay arasındaki Rio De La Palata Halici üzerinden Atlas Okyanusu‘na dökülür.
Parana Irmağı genellikle sık ormanlık arazilerin arasından akar. Parana Irmağı 4.880 km uzunluğundadır. Parana Irmağı 2.582.672 km²’lik bir havzaya sahiptir. Parana Irmağı üzerinde taşkınları önleme ve elektrik üretimi amacıyla pek çok baraj kurulmuştur. Parana Irmağı üzerinde taşımacılık yapılabilmektedir. Parana Irmağı ve çevresi canlı varlığı bakımından oldukça zengindir. Parana Irmağı ve çevresindeki doğal güzellikler nedeniyle oldukça yüksek turizm potansiyeline sahiptir.


Son düzenleyen Mira; 19 Temmuz 2012 12:23 Sebep: Düzenlendi.

Benzer Konular

9 Eylül 2012 / ThinkerBeLL Coğrafya
19 Haziran 2011 / Jumong Coğrafya
27 Kasım 2012 / Efulim Coğrafya
31 Temmuz 2013 / _VICTORY_ Coğrafya
19 Haziran 2011 / Daisy-BT Coğrafya