Arama

Brenner Geçidi

Güncelleme: 18 Şubat 2017 Gösterim: 3.646 Cevap: 1
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
31 Temmuz 2012       Mesaj #1
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Ad:  brenner geçidi.JPG
Gösterim: 424
Boyut:  72.2 KB

Brenner Geçidi


Alpler'de, 1.370 metre yükseltili geçit.
Sponsorlu Bağlantılar

Avusturya-İtalya sınırındadır. Brenner, Alpler'in, yükseltisi en az olan geçitlerindendir. En yüksek yeri yaklaşık 1.400 metredir. Bu geçit en eski çağlardan beri bilinir. Akdenizlilerin ticaret yollarından biriydi.Romalılar döneminde Germen ülkesi ile Kuzey İtalya arasındaki başlıca yolu oluşturan Brenner Geçidi, günümüzde de Avusturya ile İtalya arasındaki en önemli geçittir. Geçitten geçen ilk karayolu 1772'de yapılmış, 1864-1867 arasında Innsbruck'u Bolzano'ya bağlanan demiryolu hattı döşenmiştir.

Romalılar Avrupa’nın zengin kaynaklarına ulaşmak için en kısa yolun Bolzano ile İnnsbruck arasındaki vadi olduğunu görüp buraya bir ticaret yolu yapmış. Bu yol 1777’de Avusturya Kraliçesi Maria Teresa tarafından geliştirilmiş. 1959-63 yılları arasında ise Brenner Otobanı yapılarak bölge ticari hayatına büyük bir canlılık getirmiş.

İnnsbruck şehrinin zarif görüntüsünü geride bırakıp tepelere doğru yol alırken hemen Brenner Geçidi ve İtalya tabelaları karşımıza çıkıyor. Kısa bir yolculuktan sonra gişelere ulaşıp, geçiş için 8 Euro ödüyoruz. Avusturya’da otoban ücretleri toptan ödenip, bunun karşılığında araca eletronik pul yapıştırılıyor. İtalya’da ise her etabın ücretlendirmesi ayrı, nakit ödeniyor.
Derlemedir

Son düzenleyen perlina; 18 Şubat 2017 16:00
Sen sadece aynasin...
perlina - avatarı
perlina
Ziyaretçi
18 Şubat 2017       Mesaj #2
perlina - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  brenner geçidi.jpeg
Gösterim: 408
Boyut:  34.7 KB

Brenner Geçidi

, İtalyanca passo del brennero, Almanca brennerpass, Avusturya- İtalya sınırında Alpler’in ana sıradağı üstünde yer alan en alçak (1.375 m) ve en önemli dağ geçitlerinden biri. Ötztal ve Zillertal Alpleri’ni birbirinden ayırır.

Sponsorlu Bağlantılar
Bütün yıl açık olan Brenner Geçidi, tarih boyunca İtalya’ya kuzeyden ana giriş noktalarından biri olmuş, Roma Döneminden başlayarak Almanya’daki Doğu Alpleri ile İtalya’nın Po Vadisi arasındaki başlıca yolu oluşturmuştur. Ayrıca 14. yüzyıldan sonra Avrupa’nın büyük ticaret yollarından biri olarak kullanılmıştır.

1772’de yapılan atlı araba yolu ile 1867’de tamamlanan demiryolu, Innsbruck’dan Wipp Vadisi yoluyla dimdik tırmanarak Brenner Geçidi’ne çıkar ve Isarco ve Adige ırmak vadilerinden aşağıya Verona’ya iner. 1970’lerin başında tamamlanan bugünkü Brenner karayolu, üzerinde Avrupa Köprüsü’nün (Europa- brücke) kurulduğu Wipp Vadisinden geçerek Avusturya’daki Kufstein ile İtalya’daki Modena’yı birbirine bağlar. Geçidin yakınındaki Brennero kasabası, Adolf Hitler ile Benito Mussolini’nin savaş sırasında üç kez buluştukları yerdir.

Kaynak: Ana Britannica

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

16 Ekim 2015 / Hi-LaL Bilim ww
31 Temmuz 2012 / Efulim Coğrafya
31 Temmuz 2012 / Efulim Coğrafya