Arama

Yeryüzü Şekilleri - Karst

Güncelleme: 22 Şubat 2016 Gösterim: 5.987 Cevap: 4
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
6 Ağustos 2012       Mesaj #1
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Karst
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Slovenya'nın kuzeyinde Trieste dolaylarında kireçtaşlı platolardan oluşan bir bölge ve bu tür bölgelere verilen genel ad. Geniş yüzeyler kaplayan ve kalın katmanlar meydana getiren kireçtaşlarından oluşan bölgelerde suların yüzeyde ve içerde yaptıkları biçim değişmelerine "Karst olayları" denir. Bu olayların olduğu bölgelerde akarsu "polye" denen kapalı havzalarda açılmış olan doğal kuyulardan toprak altına iner. Bazen yeraltında, polyeden daha küçük çukurlar arasındaki kireçtaşı eriyerek, delik deşik bir görünüm alır. Yine karst olaylarının görüldüğü yerlerin bir özelliği de, humus yokluğudur. Toprak bembeyazdır. Yağmur suları doğal kuyulardan mağaralara indiğinden yeryüzü kupkurudur. Türkiye'de bu tür yüzey biçimine başta Akdeniz Bölgesi olmak üzere, Güneydoğu Anadolu, Batı Karadeniz, Çatalca, Kocaeli, Konya ve Ege yörelerinde rastlanır.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
In science we trust.
ölmez fenerli - avatarı
ölmez fenerli
Ziyaretçi
18 Kasım 2012       Mesaj #2
ölmez fenerli - avatarı
Ziyaretçi
Yeryüzü Şekkileri -Karst
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Karst, kayaçların erimesiyle yer altı akıntıları olan, kireç taşı ve dolomit bölgesi.
Karstik şekil [değiştir]
Aşınıma karşı dirençsiz, kolay eriyebilen kayalardan oluşan arazilere karstik araziler denir. Örneğin kalker, kolay eriyebilen bir kayadır. Yeraltı ve yerüstü suları, kalkerden oluşan sahaları, eriterek bazı şekiller oluşturur. CaCO3(kalsiyum karbonat) ve su ile oluşmuş dış kuvvetlerdir.Karadeniz ve Akdeniz'de kalker,İç Anadolu'da tuz ve jips etkilidir.En küçük aşındırma şekli lapyadır.daha sonra büyüklük sırasına göre dolin,uvala,obruk ve en büyüğü polyedir.Mağara bir aşındırma şekli,içindeki sarkıt,dikit ve sütun biriktirme şeklidir.

Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
22 Şubat 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
KarstAd:  karst2.jpg
Gösterim: 1470
Boyut:  367.8 KB
Kalın kireçtaşı kütleleri üstünde yer alan bir yüzey şekli.Karst (islavca Jcras’tan) yüzey şekille­rinin oluşumu, kalsiyum karbonatı eri­ten suvun aşındırma etkisine bağlıdır. Kireçtaşı kütlelerinde bulunan killi kalıntılar bulundukları yerde kalırlar ve çöküntü alanlarının tabanlarım ör­terek bunları verimli kılarlar (Akde­niz bölgelerindeki “kırmızı toprak­lar”). Günümüzdeki karstların büyük bölümü, kireçtaşı yaylalarının (Yugos­lavya, Yunanistan, İtalya, vb.) Üçün­cü Zaman’m tropikal iklimi altında ev­rim geçirmesiyle oluşmuştur. Karst sularının büyük bölümü, kireçtaşlı yaylaların altmda akar. Karst sula­rı, kesikli debilerle kendini gösteren gür kaynaklar halinde yer yer yeniden yeryüzüne çıkar. Yüzeye çıkan sular, genellikle kireçlidir ve bu kireç,su yer­yüzüne çıkar çıkmaz çökelir (pamuk taşları, taşlaşan kaynaklar).


Karst Yüzey Şekli
Yeryüzü akarsu ağı çok cılız olan karst bölgelerinde eğimli yerlere sey­rek raslamr ve buralarda, içinde ır­makların aktığı dar ve derin boğazlar­la yarılmış bir dizi yayla yer alır. Karst yüzey şekilleri son derece çeşitlilik gösterir. Aşınma sonucu kireçtaşlarında açılan ve boyutları sınırlı oyuklar olan lapyalar (oluklu taşlar) yaylaların yüzeyini kazar. Bunlar tor­tul çatlaklan izleyen ince ve birbiri­ne koşut çok geniş bir oluklar ağı ya da birçok gözden meydana gelen pe­tekler veya kırılmış yerlerin kesiştiği noktalarda derin kuyular oluşturabi­lir. Karstlar, aynı zamanda, çok sayı­da, kapalı çöküntü alanlarıyla delik deşik hale gelmiştir. Dolinler,çapı bir­kaç metreyle birkaç yüz metre arasın­da değişen yuvarlak ya da elips biçim­li çöküntü alanlarıdır. Derinlikleri de değişkendir, ama hiçbir zaman çapla­rından fazla değildir. Dolinlerin ya­maçları az eğimlidir ve çöküntü ala­nının ortasına yönelirler. Dolinler, kireçtaşlarının kırılmalarına ya da ye­raltı suyunun geçtiği yollara bağlı ola­rak bir çizgi boyunca sıralanır ve bir- birleriyle kaynaşırlar.

Polyeler kapalı, uzun, düz tabanlı çok dik yamaçlarla sınırlı geniş çöküntü alanlarıdır. Tabanın geçirgen olma­ması nedeniyle su, çöküntü alanında (Yugoslavya’daki birçok polyede oldu­ğu gibi) kalabilir ve bazen sürekli göl­lere dönüşebilir (Yunanistan’daki Yanya [İoannina] gölü). Kanyonlar, tabanlarında akarsu bu­lunan dar ve derin çöküntü alanları­dır (Colorado, Lot, Tarn). Düdenler, yaylaların içinde gelişmiş oyuklarla bağlantılı düşey duvarlı, dar açıklık­lardır. Yaylalardaki oyuklar ağı çok karmaşıktır: Buralarda sarkıtlarla di­kitlerin bulunduğu geniş düzlükleri içeren kuyular ve dar yollar almaşarak birbirini izler.


SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
22 Şubat 2016       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Ad:  karst1.jpg
Gösterim: 5539
Boyut:  324.8 KB

Ad:  karst3.jpg
Gösterim: 908
Boyut:  164.8 KB
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
22 Şubat 2016       Mesaj #5
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Ad:  karst5.jpg
Gösterim: 882
Boyut:  107.3 KB

Ad:  karst6.gif
Gösterim: 1260
Boyut:  285.6 KB
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

25 Şubat 2016 / Misafir Cevaplanmış
23 Şubat 2016 / ThinkerBeLL Coğrafya
22 Şubat 2016 / diem Coğrafya
25 Şubat 2016 / Mira Coğrafya
22 Şubat 2016 / ThinkerBeLL Coğrafya