Arama

Yeryüzü Şekilleri - Vaha

Güncelleme: 22 Şubat 2016 Gösterim: 5.611 Cevap: 4
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
30 Nisan 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Vaha
MsXLabs.org & Temel Britannica
Sponsorlu Bağlantılar


Vaha, çöllerdeki verimli alanlara denir. Çöl yakınlarında akan ırmaklar çoğu kez toprağın altında gözden kaybolur; ama bu akarsular kumların altındaki bir kayaç katmanının üze­rinden akmayı sürdürür. Eğer bu sular bir yerde yüzeye çıkarsa ya da açılan kuyularla yukarı çıkarılırsa, çölde çeşitli ürünler yetiş­tirmekte kullanılabilir. Hurma ağaçları vahalarda en çok yetiştirilen üründür. Buralarda turunçgiller, incir, kayısı, şeftali gibi meyve­ler, soğan ve havuç gibi sebzeler, hatta büyük vahalarda buğday, arpa ve darı gibi tahıllar da yetiştirilebilir. Eğer su kaynakları ve kuyular çoksa vahada bir kent kurulabilir. Küçük vahalarda yalnızca birkaç kulübe bulu­nur. Vahalar çölde giden kervanların konak yerleridir. Bu nedenle de vaha kentleri ticaret merkezleri haline gelmiştir. Libya'daki Murzuk, Suudi Arabistan'daki Burayda bu tür vaha kentleridir.


Ayrıca sözlük anlamı için bakınız:

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 22 Şubat 2016 18:47
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
9 Haziran 2011       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
VAHA

Sponsorlu Bağlantılar
Çöllerde sulak ve bitkili yerlere verilen ad.

Vahalar küçük alanlardır ve bazı vahalarda ancak birkaç ağaç ve küçük bir kaynak bulunur. Buna karşılık binlerce insanı barındırabilecek nitelikte vahalar da vardır. Vahalar genellikle yeraltı sularının bulunduğu kurak çöllerde bulunur. Afrika, Arabistan, Suriye, Amerika, Asya ve Avustralya'daki çöllerde birçok vahaya rastlanır. Bu vahalar kıtalara göre değişik özellikler gösterirler. Libya'daki Siva Vahası dünyanın en verimli vahalarından biridir.


MsXLabs & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi


"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
22 Şubat 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Vaha Nedir?
  • Vaha,çölün herhangi bir yerinde suyun toprak yüzüne çok yakın olmasıyla bir kaynak,bir kuyu,büyükçe bir havuz görünüşünde bir birikinti meydana getirdiği ve çevrede ağaçların, yeşilliğin bulunmasına zemin hazırladığı kısımlardır.Bazı vahalar,çölde ezici sıcak ve köreltici güneş altında yol alan seyyahlar için sadece bir seraptır. Uzaktan hurma ve palmiye ağaçlarını,bu ağaçların çevrelediği suyun durgun, ışıltılı yüzünü seçebilen seyyahlar, oraya vardıkları zaman “görsel bir yanıltı” ile sadece bir hayal görmüş olduklarını anlarlar. Gene bunun gibi,bazı vahalar da bir kuyunun çevresindeki birkaç yaşlı hurma ağacıyla ancak bir az konaklayacak bir yer olmaktan öteye geçmez. Fakat çevreleri hurma, zeytin ve palmiye ağaçlarıyla örtülü,kasabalaşmış yerleşme bölgeleri niteliğinde büyük vahalar da vardır.
  • Vaha çöl ortasında sulak ve yeşillik yer. Çöllerdeki sulak ve bitkili yerler. Çölün ortasında su ve yeşilliğin bulunmadığı belli yerlerde hayat fışkıran vahalara tesadüf etmek mümkündür. Su bulunan bu yerlerde bitkiler yetiştiği gibi insanlar da yerleşip barınırlar. Yeraltı sularının bulunduğu, artezyen kuyularının açıldığı, büyük su kaynaklarına yakın ve dağ eteğinde taban suyunun yüze çıktığı yerlerde vahalara rastlanır.
Ad:  vaha1.jpg
Gösterim: 2032
Boyut:  237.2 KB
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
22 Şubat 2016       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Ad:  vaha2.jpg
Gösterim: 1163
Boyut:  125.1 KB

Ad:  vaha3.jpg
Gösterim: 1183
Boyut:  64.3 KB
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
22 Şubat 2016       Mesaj #5
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Ad:  vaha4.jpg
Gösterim: 1605
Boyut:  63.6 KB

Ad:  vaha5.jpg
Gösterim: 1883
Boyut:  575.5 KB
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

25 Şubat 2016 / Misafir Cevaplanmış
23 Şubat 2016 / ThinkerBeLL Coğrafya
22 Şubat 2016 / buz perisi Coğrafya
22 Şubat 2016 / ThinkerBeLL Coğrafya
23 Şubat 2016 / Mavi Peri Coğrafya