Arama

Çin Denizi

Güncelleme: 24 Haziran 2011 Gösterim: 9.911 Cevap: 2
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
22 Eylül 2008       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Çin Denizi

Sponsorlu Bağlantılar
Çin Denizi, Asya'nın güneydoğu kıyıları ile Büyük Okyanus'un batı kesiminde yer alan adalar arasındadır. Çin kıyıları boyunca ku­zeyden güneye doğru uzanan üç bölümden oluşur:
  1. Sarı Deniz veya Kuzey Çin Denizi
  2. Doğu Çin Denizi
  3. Güney Çin Denizi
Sarı Deniz adını, rüzgârla­rın ya da Kuzey Çin'den gelen ırmakların taşıdığı sarı renkli ince toz taneleri ve çamurlarla sarıya dönüşen suyunun renginden al­mıştır.
Güney Çin Denizi'nin kuzeybatı ve batı­sında Asya kıtası, güneyinde Borneo ve Ma-lakka Yarımadası, doğusunda ve kuzeydoğu­sunda Filipinler ve Tayvan vardır. Ortalama derinliği 1.140 metreyi bulur.
Çin Denizi'nin sularının sığ ve çamurlu olmasına karşın, Japon, Çinli ve Koreli balık­çılar için oldukça zengin bir avlanma bölge­sidir.

Çin'in engebeli kıyıları boyunca uzanan koylar gemiler için elverişli limanlar oluştu­rur. Şanghay Doğu Çin Denizi'nin, Kanton ve Hong Kong da Güney Çin Denizi'nin başlıca limanlarıdır. Güneydeki limanlar ile Tayvan, Filipinler ve Doğu Hint Adaları arasında yüzyıllardan beri süren yoğun bir ticaret ilişkisi vardır. Çin, Tayvan, Japonya ve Kore' de balıkçılık önemli bir sanayi koludur. Balık­çıların kullandığı küçük yelkenliler hantal görünüşlerine karşın denizcilik için çok elve­rişli teknelerdir. Çin Denizi'nde en çok bulu­nan deniz hayvanları sardalye, uskumru, orki­nos (tonbalığı) ve karidestir.

dogucindeniziql3
Doğu Çin Denizi

Çin Denizi önemli deniz yollarının kesişti­ği bir bölgedir. Doğu Çin Denizi ise, Güney Çin Denizi, Japonya ve Büyük Okyanus'un kuzeyi arasında başlıca ulaşım yoludur. Geç­mişte korsan gemileri denizciler için büyük bir tehlike oluşturuyordu. Günümüzde ise şiddetli kasırgalar yalnızca gemilere zarar vermekle kalmayıp su baskınlarına neden olarak köyleri yıkıma uğratmaktadır.


guneycindeniziqd7
Güney Çin Denizi


MsxLabs.org & Temel Britannica


Elçin - avatarı
Elçin
Ziyaretçi
2 Ekim 2008       Mesaj #2
Elçin - avatarı
Ziyaretçi
Doğu Çin Denizi

Sponsorlu Bağlantılar
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Doğu Çin Denizi, Çin ve Kore kıyılarında, Ryukyu ve Kyushu Adaları ile Büyük Okyanus'tan ayrılan, Büyük Okyanus'unun bir kolu. 1,249,000 km² lik yüzölçümüne sahip olan deniz, Çince'de Doğu Denizi olarak adlandırılır.
Deniz, doğuda Büyük Okyanus, kuzeyde Güney Kore, güneyde Tayvan ve batıda Çin ana toprakları ile çevrilidir. Yangtze Nehri, denize dökülen en önemli akarsudur.
Denizin en önemli adası Tong Adası olup, su altında pek çok resif bulunur. Denizin ekonomik kullanım hakkı içinde Çin, Japonya ve Güney Kore arasında bir takım anlaşmazlıklar vardır. Çin ve Japonya arasındaki anlaşmazlıklar, Çin'in varlığını keşfettiği doğalgazın kullanım hakkından kaynaklanır. Çin ve Güney Kore arasındaki anşalmazlık ise Güney Kore'nin üzerine bir doğal araştırma istasyonu kurduğu Socotra Kayalıkları'dır.

Güney Çin Denizi
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Güney Çin Denizi. Çin'in güneyinde bir kapalı deniz. Büyük Okyanus'a bağlıdır. Sınırlarını batıdan Malakka Boğazı, doğudan Tayvan Boğazı çizer. Malakka Boğazı ile Büyük Okyanus'dan ayrılır.



Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
24 Haziran 2011       Mesaj #3
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Doğu Çin Denizi

Doğu Asya'da, kuzeyden güneye sıralanan kenar denizlerden biri.

Doğu Çin Denizi, doğu ve güneyde, Japonya'nın Kyuşu Adası ve bu adayla güneyde Formoza arasında dizi hâlinde uzanan Ryukyu Adaları, Büyük Formoza Adası ile batıda Çin kıyıları arasında kalır. Kuzeyde Kore Boğazı ile Japon Denizi'ne bağlanır ve Kore Yarımadası ve Cheju Do Adası ile Çin kıyıları arasında kıtanın içine doğru geniş bir deniz kolu hâlinde sokulan kesimi ayrı bir deniz sayılır (Sarıdeniz). Güneydoğuda Ryukyu Adaları çevresi dışında genellikle sığ bir denizdir.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

Benzer Konular

31 Temmuz 2013 / PiSiK0PATR Tarih
19 Kasım 2008 / Ziyaretçi Cevaplanmış
6 Haziran 2011 / ThinkerBeLL Deniz Bilimleri
5 Ekim 2009 / virtuecat Müslümanlık/İslamiyet