Arama

Körfezler - Basra Körfezi

Güncelleme: 22 Mayıs 2011 Gösterim: 4.879 Cevap: 0
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
22 Mayıs 2011       Mesaj #1
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Basra Körfezi
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar


Basra Körfezi (Farsça: خليج فارس Halîc-e Fars; Arapça: الخليج الفارسي El khalij'al-farsi), Arabistan Yarımadası ile İran arasındaki körfez. Zengin petrol ve doğal gaz yataklarıyla bilinir.
Basra Körfezi'ne kıyısı olan ülkeler
623px Persian Gulf States

Etimoloji
Körfezin tarihsel adı "Pers Körfezi"dir. Ama körkezin Pers kıyılarının Arap fethileriyle ele geçmesi ve Arap denizcililerin Afrika kıtasında koloniler kurabilecek kadar gelişmesi sonucu "Arap Körfezi" tanımı doğmuştur. Körfezin, Türkçe adı ise, İzmir, Antalya veya İskenderun Körfezinde olduğu gibi körfezin kıyısındaki en gelişmiş yerleşim yeri olan Basra kentinden dolayı "Basra Körfezi"dir. İran, Pers ismini korumak için "Milli Pers Körfezi Günü" ilan etmiştir. Ama özellikle körfezin Arap ülkeleri tarafından "Arap Körfezi" ismi hala kullanılmaktadır. BM ise Pers Körfezi ismine destek vermiştir.
8.-9. yüzyıla ait Basra Körfezi Haritası
800px Stylized Persian Gulf

Coğrafya
Körfezin sıcak suları Hürmüz Boğazı kanalıyla Umman Denizi ve Hint Okyanusu'na karışır. Kuzeydoğuda Şattülarab (Ervend) ırmağı ağzından başlayan ve Güneydoğuda Hürmüz Boğazı'na kadar uzanan Basra Körfezi'nin uzunluğu yaklaşık olarak 805 km’dir. Genişliği yaklaşık 280 km. derinliği ise ortalama 40-50 m arasında değişmektedir. Derinliğin en fazla olduğu ve 100 metreye ulaştığı yer Hürmüz Boğazı'dır.
Basra Körfezi'nin kıyıları, İran'ın güneybatı sınırlarından Bender Abbas'a, Kuveyt'e, Suudi Arabistan'ın Kuveyt sınırlarından Khobar'a, Bahreyn'e, Katar'a (Doha'ya da kıyısı var.), Birleşik Arap Emirlikleri'ne, Umman'a ve Maskat'a hatta Pakistan'ın bir kısmına kadar uzanmaktadır.

Tarih
1980 ile 1988 arasında süren İran-Irak Savaşı'nın odak noktasıdır. 1991 yılında Körfez Savaşı'nda temel olmuştur.
Bir kum fırtanısı altında Basra Körfezi'nin uydudan görünümü
653px Dust storm over Iran2C Iraq

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
🌘 🚀

Benzer Konular

18 Kasım 2008 / Misafir Türkiye Coğrafyası
21 Ocak 2012 / Misafir Soru-Cevap
14 Nisan 2011 / Misafir Soru-Cevap
16 Ağustos 2010 / _Yağmur_ Taslak Konular