Arama

Modern Pentatlon Nedir? Modern Pentatlon

Güncelleme: 3 Temmuz 2013 Gösterim: 21.396 Cevap: 0
swimmer_tr - avatarı
swimmer_tr
Ziyaretçi
17 Haziran 2009       Mesaj #1
swimmer_tr - avatarı
Ziyaretçi
Modern pentatlon nedir?
Modern pentatlon genel kuralları nelerdir?

Sponsorlu Bağlantılar
MsXLabs.org




modern pent

Arkadaşlar ülkemizde henüz yeni gelişmekte olan bir spor olan Modern Pentatlon hakkında bilmek istediklerinizi, merak ettiklerinizi bu topicte bulabilir, herhangi bir sorunuz varsa yine buradan bana sorabilirsiniz. Modern Pentatlon sporuyla milli takım seviyesinde uğraşan biri olarak memnuniyetle cevap veririm.


Modern Pentatlon 5 ayrı oyuna dayanan çoklu disiplinden oluşur. Bunlar, atıcılık, eskrim, yüzme, binicilik ve atletizm'dir (koşu). Modern Pentatlon, yüksek seviyede adanma, sabır, fiziksel sağlamlık ve zaman gerektirir.


Modern olmadan önce pentatlon, klasik Olimpiyat Oyunlarının zirvesinde yer alırdı. O zamanki beş oyun; disk, cirit, koşu, yüksek atlama ve güreşti. Bir kralın ulağının düşman topraklarını geçerken gösterdiği becerileri ve dayanıklılığı simgelen oyunlardan oluşan bu oyunu, Baron Pierre de Coubertin daha farklı 5 oyunla güncelleştirmiştir. Bu oyun yeni haliyle ilk defa 1912 Stokholm Oyunlarında oynanmıştır.

Günümüzde ise, oyun Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından farklı istekleri karşılamak üzere ve TV'de daha izlenilebilir olması için daha az kompleks ve daha çekici bir hale getirilmiştir. Bir günlük yeni format benimsenmiştir. Genel kurallar üst seviyede ve uluslararası oyunlarda uygulanmaktadır. Yerel oyunlarda, genç ve çocuk oyunlarında kurallar farklılık gösterebilmektedir.

Dünya Çapında Temsil

Modern pentatlon 5 kıtada 90'dan fazla ulusal federasyonla temsil edilmektedir. Geçtiğimiz yıllarda dünya şampiyonasında madalya alan ülkelerin ve kıtaların sayısı inanılmaz derecede artış göstermiştir. Modern Pentatlon, Asya Oyunları, Pan Amerikan Oyunları gibi bölgesel oyunlara da dahil edilmiştir.

Dopingten Uzak

Bu oyunun bir günlük formatı, bir oyunun hemen bir diğerini takip etmesi ve salt fiziksel beceriyi değil entellektüel ve fiziksel becerilerin bir uyumunu gerektirdiği için doping kullanımına ilgiyi azaltmıştır.

Eğitici

Modern Pentatlon eğitici bir spordur. Fiziksel, zihinsel ve entellektüel yönleriyle bütünleyici bir spordur.Yüzme ve Koşma pentatlonun fiziksel yanının temel disiplinlerini oluşturur. Zihinsel yanını oluşturan Atıcılık stres kontrolü ve kusursuz bir teknik gerektirir. Eskrim, entelektüelliğin yanında, uyum sağlamayı ve zekayı kullanmayı gerektirir. Binicilikte ise alışık olmadığınız bir ata 20 dakikada uyum sağlamak, kişisel kontrol ve cesaret ön plandadır.

Eğlenceli

Olimpiyat programında eglenceli bir daldır. Geçmiş bazı olimpiyatlarda tüm biletleri satılan ilk oyun olan Modern Pentatlon’un tüm biletleri, 2004 Atina’da da istisnasız satıldı. Bunun nedenleri:
- İzleyiciler 1 bilet satın alarak 5 sporun tamamını izleyebiliyorlar.
- İzleyiciler birden fazla alanda yarışan yetenekli atletlere hayranlık ve saygı duyuyorlar.
- Zafer, son koşuyu birincilikle bitiren kişi belli olana kadar belirsiz kalıyor. Bu da heyecanı yükseltiyor.

Adil

Pentatlonda “Adil Oyun” kavramı diğer oyunlarda olduğundan daha çok hissedilir, ve atletler diğer bazi oyunlarda salt parasal ödüllerle ilgilenen oyuncuların aksine, gerçek sporculardır.

Modern Pentatlonun Tarihçesi

Modern Pentatlonun geçmişi Antik Olimpiyat Oyunlarına kadar gitmektedir. Antik Yunan'da spor müsabakaları en fazla heyecan ve ilgi uyandıran gösterilerin başında geliyordu. Antik Yunan oyunlarında, pentatlon en iyi ve en donanımlı sporcuları ortaya çıkaran yarışmaydı. Ancak pek az sayıda sporcu şiddetli bir rekabetin hüküm sürdüğü yarış arenasında ayakta kalma yeterliliği gösterebiliyordu. Yunan filozofu Aristotle bunu; "Onlar en mükemmel sporculardır, çünkü onların bedenlerinde güç ve hız güzel bir uyumla bütünleşmiştir." diyerek ortaya koymuştur. Antik Pentatlon stadyum etrafinda; Koşu, Atlama, Disk atma, Gülle atma ve Güreş olarak yapılmış ve ilk defa Ispartalılar tarafından askerlerini eğitmek amacı ile MÖ 708 yıllarındaki olimpiyatlarda tanıtılmıştır. Her dört yılda bir yaz mevsimi boyunca binlerce Antik Yunanlı, Akdenizin dört bir yanından gelerek Olimpiya stadyumuna akın ederlerdi. Milattan yüzlerce yıl evvelinin bu yıldız sporcuları, sıradışı zaferlerinin büyüsüne kapılan binlerce seyirciyi arenaya çekmeyi başarırdı. Antik kalıntılar Rodos’lu Leonidas gibi peşpeşe dört defa tüm olimpik atletizm müsabakalarını kazanmış olmakla ünlü efsanevi şampiyonların hikayelerine tanıklık ediyor. Yine antik kaynaklardan öğrendiğimize göre antik pentatlon dalında ilk rekortmen Ispartali Limpis'tir.
Modern Pentatlonun Olimpiyatlara ilk girişi Baron Pierre Coubert'in sayesindedir. Kendisi aynı zamanda Modern Olimpiyatların kurucularından olduğundan hemen hemen bütün sporların içine alındığı ve en sağlam sporcunun tespit edileceği bir spor dalının da olimpiyatlarda yer almasını arzulamıştır. Temel olarak da; Hedef vurma, İkili çarpışma, Binicilik ve Atletizm ( Kros ) dallarını düşünmüştür. Bu amaçla , bunların hepsini bir arada kaynaştırmak için de “Napolyon'un özel habercisi olan bir teğmenin, mesajını ulaştırmak için düşman hatlarından geçişini” anlatan avrupa kökenli destansı bir hikayeden hareket etmiştir. Romantik bir hikaye olarak da sunulan bu destan da haberci teğmen, düşman hatlarından geçerken bindiği atının devrilmesi üzerine önce tabancası, sonra da kılıcı ile kendisini savunur ve düşmandan kurtulur. Ardından yüzerek nehri geçer ve verilmesi gereken mesajı yaya olarak ( koşarak ) yerine ulaştırır. Özellikle askeri kuruluşların bu yeni spora cesaret, koordinasyon, fiziki güç , disiplin ve degişen şartlara çabuk uyum sağlama gerektirmesinden dolayı sempatiyle yaklaşmalarına yola açmıştır.
Antik şeklinden farklı olan “Modern Pentatlon” adıyla , 1912'de Stockholm'de yapılan olimpiyatlarda Tabanca Atışı, Eskrim, Yüzme, Binicilik ve Koşu olarak ilk kez uygulanmıştır.
Daha önceleri bu beş sporu içeren pentatlon yarışmaları toplam beş gün içerisinde organize edilirken zamanla daha kolay izlenebilir hale getirmek için 3 güne ve son zamanlarda da 1 güne indirilmiştir.


Kaynak: Türkiye Modern Pentatlon Federasyonu Resmi Web Sitesi

Son düzenleyen _Yağmur_; 3 Temmuz 2013 16:07 Sebep: sayfa düzeni

Benzer Konular

2 Kasım 2011 / mert8396 Soru-Cevap
21 Ocak 2016 / Daisy-BT X-Sözlük
2 Eylül 2009 / ThinkerBeLL Turizm
29 Ocak 2010 / RuffRyders Oyunlar
21 Kasım 2011 / Misafir Soru-Cevap