Arama

Ortodoks ve Katolik Kiliseleri Arasındaki Farklar

Güncelleme: 15 Ağustos 2012 Gösterim: 7.956 Cevap: 0
mhmmdcngz - avatarı
mhmmdcngz
Ziyaretçi
15 Ağustos 2012       Mesaj #1
mhmmdcngz - avatarı
Ziyaretçi
patrik papa 300x198
- Ortodoks kilisesi, yaklaşık 170 milyon kişilik cemaate sahiptir. Bu sayıyla Roma Katolik Kilisesi ve Protestan Kilisesi’nden sonra 3. büyük Hıristiyan mezhebi olmasıyla birlikte en eski mezhep de Ortodoksluktur.
Sponsorlu Bağlantılar

- Ortodoks Kilisesi’nin merkezi İstanbul’dadır ve başında Fener Rum Patriği bulunur. Ortodoks Kilisesi’ne bağlı başlıca kiliseler: Yunanistan, Rusya, Bulgaristan, Ukrayna, Gürcistan, Romanya, Sırbistan ve Kıbrıs kiliseleridir. Her ülkedeki kilise bağımsız olup her birinin ayrı başpiskoposu bulunur. Bu başpiskoposlar bulundukları ülkedeki kiliselerin dini reisi olur.


- Katolik Kilisesi 1,2 milyar mensubuyla en büyük Hıristiyan mezhebidir. Merkezi Roma’dadır ve başında Vatikan devlet başkanı da olan Papa bulunur. Katolikler yoğunlukla Güney Amerika ve Avrupa’nın güneyinde bulunur.

-Patrik, Katoliklerdeki Papa gibi devlet başkanı statüsünde değildir, diğer başpiskoposların yönetim bölgelerine müdahele edemez ancak saygınlık olarak üstünlüğü vardır.

- Katolik Kilisesi ile Kutsal Ruh”un kaynağı ile ilgili bir tartışma sonucu görüş ayrılığına düşmüşlerdir. Ortodoksluğa göre Kutsal Ruh, Baba’dan çıkmışken. Katolikler’e göre Baba ile Oğul’dan çıkmıştır. Bu ayrım sonucu Roma Kilisesi 1054 yılında Ayasofya’ya gönderdiği bir belge ile Ortodoksluk’tan tamamen ayrılmıştır ve iki kilise karşılıklı birbirlerini aforoz etmişlerdir.


- Ortodoks kiliselerinin Patriğinin her söylediği doğrudur diye bir kural yoktur, yanılabilir ancak Vatikan Ruhani Meclisi 1870 yılında çıkarttığı bir kanunla Papa’nın yanılmazlık ilkesini kabul etmiştir.


- Katolik Kilisesi azizlere ve Meryem’e diğer kiliselerden daha fazla kutsiyet verir.


- Katolik Kilisesi boşanmaya, kürtaja ve suni döllenmeye karşıdır.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 3 üye beğendi.

Benzer Konular

17 Haziran 2016 / _PaPiLLoN_ Psikoloji ve Psikiyatri
19 Kasım 2009 / XeqR Genel Mesajlar
15 Ağustos 2012 / mhmmdcngz Müslümanlık/İslamiyet
3 Mayıs 2015 / Misafir Cevaplanmış
15 Ağustos 2012 / mhmmdcngz Genel Mesajlar