Arama

Zeyd İbn-i Sabit

Güncelleme: 19 Eylül 2011 Gösterim: 1.987 Cevap: 0
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
19 Eylül 2011       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Zeyd İbn-i Sabit (ö. 675)
MsXLabs.org & İslam Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Kur'an-ı Kerim'e büyük hizmetleri geçmiş, genç yaşta peygamberimizin vahiy katipleri (Allah tarafından in­dirilen Kur'an bölümlerini yazmakla görevli kurul) arasında yer almış ön­de gelen bir sahabîdir.
Ensar'ın ileri gelenlerindendir. Ba­bası Zeyd, hicretten önce, Evs ve Hazrec kabileleri arasında yapılan ve Yevm-i Buas diye anılan savaşta öl­müştü. Peygamber (SAV) Efendimiz'in Medine'ye hicreti sırasında, on yaşlarında bir çocuktu. Başta Hendek ve Tebük olmak üzere bir çok gazalarda bulunmuştur. Hz. Ömer ve Hz. Osman hacca gittikleri zaman, Medi­ne'de onlara vekalet etmiştir.
Hz. Ebubekir onu Kur'an'ı cem ve tertibe memur etmişti. O, bu kudsi görevi hakkıyle ifa etmiştir. Hz. Osman zamanında da Kur'ân'ı yeniden düzenleme görevi al­mış, bunu da lâyıkı veçhile başarmış­tır. Zaten, Hz. Peygamber (SAV) Efendimiz'in vahiy kâtibi idi.
Tefsir ilmine büyük bir vukufiyeti vardı. Bir çok âyetin nüzul sebebi­ni bilir, ihtiva ettikleri hakikat ve hik­metleri anlardı. Kendisinden tefsire dair bir kısım malumat rivayet edilmiştir.
Senelerce Hz. Peygamber'in hu­zurunda bulunduğu için, o ilâhi kay­naktan bir çok şeyler almıştır. Birçok sahabi ve tabiin, ondan hadis rivayet etmiştir.

Biyografi Konusu: Zeyd İbn-i Sabit nereli hayatı kimdir.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!

Benzer Konular

22 Mart 2013 / KisukE UraharA Felsefe ww
9 Haziran 2015 / Safi Dinler Tarihi
9 Haziran 2015 / Safi Dinler Tarihi
26 Mayıs 2015 / _Yağmur_ Edebiyat ww