Arama

Arslan Baba

Güncelleme: 12 Temmuz 2016 Gösterim: 3.918 Cevap: 0
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
12 Temmuz 2016       Mesaj #1
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye

ARSLAN BABA

ya da BÂB ARSLAN, Ahmet Yesevi'yi yetiştirdiğine inanılan mutasavvıf (Otrar ?-? VI. yy.). Yaşam öyküsü efsaneye dayanır. Buna göre, Hz. Muhammet’in eshabındandı. Dört yüz yıl yaşadı. Peygamber, bir gaza sırasında, Cebrail'in getirdiği bir tabak hurmayı onunla bölüşürken hurma tanelerinden biri yere düştü. Cebrail, düşen hurmanın Türkistan’da Ahmet Yesevi'nin kısmeti olduğunu söyledi. Peygamber, hurmayı kimin ona ileteceğini sordu. Bu görevi Ars- lan Baba üstlendi ve dört yüz yıl sonra Ye- si'ye gelip Ahmet Yesevı'yi bularak hurmayı ona verdi. Bir yıl onu yetiştirdikten sonra öldü.

Sponsorlu Bağlantılar
Arslan baba Kazakistan ve Türkistan dolaylarında uzunca bir ömür yaşamış evliyalardandır. Arslan baba Hace Ahmet Yesevi'nin ilk hocasıdır.Doğumu ve ölümüyle ilgili kesin bir bilgi mevcut değildir.Aslen Türkmen olup Taşkentli olduğu öne sürülmektedir.

Yesi Şehrinde anlatılan menkıbelere göre Ashabı kiramın büyüklerinden olduğu söylenmektedir.Yine yesi menkıbelerinde anlatılanlara göre 400 yıl gibi uzun bir ömür yaşadığı söylenmektedir.Kimi kaynaklara göre 700 yıl kimine göre ise 850 yıl gibi çok uzun bir ömür yaşadığı rivayet edilmektedir.Arslan baba'nın ömrüyle ilgili rakkamların abartıldığını söyleyebiliriz ancak normal bir insanın yaşamımdan çok daha uzun bir ömür yaşadığı anlaşılmaktadır.Aslan Babanın bir zamanlar Mezar-ı Şerifte bulunduğu ve İmam Rıza'nın öğrencisi olduğu söylenir.

Bir rivayete göre de Muhammed'in verdiği hırkayı giydirir. Ayrıca ona bin bir zikir telkin eder. Bu olaydan bir süre sonra da vefat eder. Yesevi, Aslan Baba'nın vefatından sonra, onun son işaretine uyarak Buhara'ya gidip dönemin ünlü bilgin ve mutasavvıflarından Şeyh Yusuf Hemedani'ye bağlanır.

Aslan Baba nın türbesi Kazakistanda'dır Türkistan'ın Yesi Şehrine yakın olan Otrar da bulunmaktadır.Ahmet Yesevi'nin Türbesini ziyarete gidenler önce Otrar da bulunan Aslan Baba nın Türbesini ziyaret ettikten sonra Ahmet Yesevi'nin türbesini ziyarete giderlermiş.Bu ziyaret şeklinin yöredeki eski bir geleneğe dayandığı söylenmektedir.Yesi menkıbelerine göre Aslan Baba'nın sahabe olduğu kimi anlatımlara göre ise Salman-ı Farısi olduğu söylenir.Çok uzum bir ömür geçirdiği söylenen Aslan Baba'nın peygamberden 300 yıl önce doğduğu rivayet edilmektedir.Aslan Baba'nın 33 dini çok iyi bildiği sonradan İslamiyeti seçtiği yönündeki bilgilerle Salman-ı Farısi iddiasıyla çeliştiği söylenmektedir.Aslan baba kimi anlatımlara göre 400 yıl kimine göre 700 yıl kimine göre ise 850 yıl yaşadığı belirtilmektedir.Şayet 700 yıl yaşadığı doğruysa o halde peygamberden 300 yıl önce dünyaya geldiği de doğrudur aksi takdirde bu söylem kulaktan dolma uydurma bir söylemden öteye gitmez.Aslan Baba nın yaşamıyla ilgili sözlü rivayetler şöyledir.Hz Muhammed bir gün sahabelerine bende bir emanet var bu emanetin bizden yıllar sonra yaşayacak olan çocuk yaşta birine ulaşması gerekir bu emaneti alanın ömrü çok uzun olur dedikten sonra bu emaneti kimin alacağını sorar.Peygamberin bu söylemi üzerine emaneti sahibine ulaştırma görevini Aslan Baba nın kabul ettiği söylenir.Hz.Peygamber cebinden çıkardığı bir hurmayı ve bir de hırkayı Aslan Babaya teslim ederek bu emanetleri o çocuğa ulaştır dedikten sonra senin ömrün uzun olsun diye de dua eder.Ahmet Yesevi uzun yıllar dolaştıktan sonra Yesi Şehrine giderek araştırır ve daha çocuk yaşta olan Ahmet Yesevi'ye ulaşır.Ahmet Yesevi Aslan Babayla ilk karşılaşır karşılaşmaz kendisine emanetlerimi getirdinizmi diye sorar.Aslan Baba önce cebinde itinayla sakladığı hurma tanesini çıkartır ve Ahmet Yesevi nin dilinin altına koyduktan sonra Hırkayı kendisine giydirir.

Kaynak: MsXLabs.org & Büyük Larousse & Derlemedir..

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Biyografi Konusu: Arslan Baba nereli hayatı kimdir.
🌘 🚀

Benzer Konular

15 Mayıs 2016 / Misafir Siyaset tr
23 Kasım 2014 / Jumong Sinema tr
28 Nisan 2014 / Jumong Sinema tr
24 Ocak 2015 / Jumong Spor tr
31 Ekim 2012 / buz perisi Siyaset tr