Arama

Harry Houdini

Güncelleme: 6 Kasım 2012 Gösterim: 18.152 Cevap: 1
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
31 Ekim 2008       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Harry Houdini (1874-1926)

Sponsorlu Bağlantılar
Houdini tak­ma adıyla sihirbazlık ve gözbağcılık gösterileri yapan Erik Weisz, özellikle her türlü zincir, ip, kelepçe gibi bağlardan ve kilitli sandıklar­dan kurtulmakla ün kazanmıştı.

Macaristan'dan ABD'ye göç etmiş yoksul bir haham olan babası ölünce. Erik ip cam­bazlığı ve gözbağcılıkla ailenin geçimini sağla­maya çalıştı. Yaptığı işi çok ciddiye alıyor, bu konuda bulabildiği her kitabı okuyordu. Fransız gözbağcı Robert Houdin'den esinle­nerek Houdini adını aldı. Başarısı üç buluşa dayanıyordu: Çoğu kilitlerin içi aslında çok basitti, çok az insan çözülemeyecek düğümler atabiliyordu ve kelepçeler belli bir biçimde duvara vurulduğunda açılıveriyordu.
Bütün bunları o zamana kadar benzeri olmayan bir sahne gösterisinde gerçekleştirdi. Sahneye ipler, zincirler, kilitli bir sandık koyuyor ve izleyicilerden herhangi birinin kendisini kaçamayacak gibi sımsıkı bağlama­sını istiyordu. Houdini nasıl bağlanırsa bağ­lansın iplerinden kurtuluyordu. Daha sonra polislerden kendisini kelepçeleyip bir hücreye kilitlemelerini istedi ve oradan da kurtulmayı başardı. Houdini ağzı dikili bir çuvalın içinde kendini ırmağa attırdıktan sonra, az önce içinde bulunduğu çuvalı kolunun altına koyup yüzerek kıyıya çıktı. Aslında Houdini'nin başlattığı "kaybolan fil" ve "tuğla duvardan geçme" gibi günümüzdeki gözbağcıların da kullandıkları birtakım sahne gösterileri yal­nızca beceri değil, aynı zamanda çeviklik ve tam bir özdenetim gerektiriyordu.

hodiiniss8

Houdini en büyük başarısını 1920'lerde ABD turuna çıktığında gösterdi. O sırada ABD'de bazı şarlatanlar ruhlarla konuştukla­rını ileri sürerek bu yoldan para kazanıyorlar­dı. Houdini onların kullandıkları hileleri anla­yıp bu gösterileri kendisi düzenleyerek onla­rın aslında gözbağcılık yaptıklarını kanıtladı. A Magician Among the Spirits (1924; "Ruhlar Arasında Bir Sihirbaz") adlı, bu medyumların hilelerini açıklayan bir kitap da yazdı. Encyc-lopedia Britannica'nınj 13. baskısı için gözbağ­cılık konusunu Houdini yazmıştır.
Mide kaslarını en s£rt darbelere dayanacak biçimde geliştiren Houdini, onu görmeye gelen birisinin kaslarını germesine fırsat kal­madan attığı yumruk sonucu öldü.


MsxLabs & Temel Britannica

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen asla_asla_deme; 1 Kasım 2008 12:52
Biyografi Konusu: Harry Houdini nereli hayatı kimdir.
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
wolfmann - avatarı
wolfmann
VIP VIP Üye
6 Kasım 2012       Mesaj #2
wolfmann - avatarı
VIP VIP Üye
Harry Houdini

Sponsorlu Bağlantılar
Özellikle, bağlı durumda girdiği kilitli bir sandıktan kurtulma numarasıyla ünlüdür.

Macaristan'dan ABD'ye göç etmiş bir hahamın oğluydu. Küçük yaşta trapezciliğe başladı. 1894'te evlendiği Wilhelmina Rahner, sonraları Beatrice Houdini adıyla sahne gösterilerinde kendisine yardımcı oldu.

1900'lerin başlarında Houdini zincir, kelepçe, ip gibi bağlardan ve kilitli sandıklardan kurtulma gösterileri ve tehlikeli numaralarıyla uluslararası düzeyde ün kazanmıştı. Encyclopedia Britannica'nın 13. basımına (1926) yazdığı gözbağcılık maddesinde, başarısını bir ölçüde büyük fiziksel gücüne ve hafif çarpık bacaklı oluşuna bağlıyordu.

İğneleyici bir mizah anlayışı olan Houdini sonraları, Britannica okurlarının, bacaklarındaki çarpıklıkla bağlardan ve kilitlerden kurtulması arasında ilişki kurmaya çalışacaklarını umduğunu söylemişti. Tipik gösterilerinden birinde Houdini, zincirlerle bağlanmış durumda bir sandığın içine konuyor, sandık kilitlenip halatlarla bağlandıktan sonra ağırlık eklenerek bir tekneden suya bırakılıyor ve suyun altında sandıktan çıkan Houdini tekneye dönüyordu.
Yine açık havada gerçekleştirdiği başka bir gösterisinde, yerden yaklaşık 23 m yükseklikte ve baş aşağı asılı durumda, üzerindeki deli gömleğinden kurtuluyordu.

Houdini, düşünce okuyanlar, medyumlar gibi doğaüstü güçleri olduğunu öne sürenlerle mücadele ederek bunların şarlatan olduğunu, doğal yollar ve çeşitli hileler kullandıklarını öne sürüyordu.

Bu konuda Miracle Mongers and Their Methods (1920; Mucize Tüccarları ve Yöntemleri) ve A Magician Among the Spirits (1924; Ruhlar Arasında Bir Büyücü) adlı kitapları yazdı.

Bütün bunlara karşın Houdini ve karısı ilk ölenle sağ kalanın iletişim kurmaya çalışacağı bir ruh çağırma deneyi yapmaya karar verdiler. Houdini daha önce öldü ve karısı, kendi ölümünden (1943) bir süre önce deneyin başarısız olduğunu açıkladı.

Adını Fransız gözbağcı Jean-Eugéne Robert-Houdin'den alan Houdini'nin, The Unmasking of Robert-Houdin (1908; Robert Houdin'in Maskesini Çıkartmak) adlı bir kitabı daha vardır.

Ayrıca Harry Houdini'nin pijama cebi (ustunde HH harfleri bulunan ve Harry Houdini'yi temsil eden) ölümünden önce 2.500 dolara fakat ölümünden sonra 3.000 dolara satılmıştır.


kaynak

houdini

ฬ๏lŦ๓@ภภ ®

Benzer Konular

4 Temmuz 2007 / Misafir Hayali Karakterler
2 Aralık 2012 / Jumong Müzik ww
20 Ekim 2009 / ThinkerBeLL Bilim ww
24 Mart 2011 / akkk Taslak Konular
2 Eylül 2010 / Daisy-BT Sinema ww