Arama

Abbas Sayar

Güncelleme: 22 Eylül 2015 Gösterim: 7.167 Cevap: 2
GÜLGECELER - avatarı
GÜLGECELER
Ziyaretçi
11 Ağustos 2008       Mesaj #1
GÜLGECELER - avatarı
Ziyaretçi
Nail Abbas Sayar

Sponsorlu Bağlantılar


21 Mart 1923'te Yozgat'ta doğdu. Liseyi (1941) Yozgat'ta bitirdi. Maddi imkansızlıklar nedeniyle üniversiteye gidemedi. Kısa süreli memurluktan sonra yedeksubay oldu. 1945'te İstanbul'da evlendi. Dört sömestr Türkoloji öğrenimi yaptı.

1947'de İstanbul'da, onbeş günde bir çıkardığı gazeteyi, matbaa kurarak Yozgat'ta yayınlamaya devam etti.Politikaya girdi, bir süre sonra politikanın çıkar kavgalarına ayak uyduramayan Sayar 1957'de politikadan el etek çekti.Şiir yazmayı sürdürürken, roman yazmaya başladı.1970'te Yılkı Atı romanıyla ismini edebiyat dünyasına duyurdu.

1923 yılında Yozgat’ta dünyaya gelen, hayatının bir bölümünü orada geçirip 1999 yılında vefat ettikten sonra yine o topraklara dönen Abbas Sayar’ın romanları ve hikayeleri de Orta Anadolu insanının hayatını anlatır. Abbas Sayar’ın hayatı, romanlarındaki hayatlara benzer, ya da o, romanlarını kendi hayatından aldığı ilhamla yazmıştır. Kitaplarındaki kahramanların hiç uzağına düşmeyen, onlar gibi yaşayıp onları yazan Sayar’ın karşısına çıkan ilk engel, Anadolu’nun bağrından kopup İstanbul’a gelenleri şehir kapısında bekleyen şeydir: parasızlık... Sayar, maddi olanaksızlıklar yüzünden geç girdiği üniversiteyi yine yine bu nedenden dolayı bitiremez. Üstelik, düşlerindeki okuldur bırakıp gitmek zorunda kaldığı, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyat Bölümü... Üniversite öğrenimi, hayatında yarım kalan tek şeydir, ardında bıraktığı ve derlenmeyi bekleyen şiirleri sayılmazsa... Gazete bayiliğiyle işe başlayıp Bozlak adıyla bir kültür ve sanat gazetesi çıkaran, edebiyat fakültesinde okuyamamış olsa da şiirler yazarak edebiyat dünyasına giren Sayar, adını 1970 yılında TRT Sanat Ödülleri Yarışması’nda derece alan ilk romanı Yılkı Atı’yla duyurdu.Yılkı Atı,TRT Roman Başarı Ödülünü (1971) kazandı. O yıllarda bir “edebiyat olayı” olarak nitelendirilen bu romanın ardından gelen Çelo (1972) romanı 1973 Türk Dil Kurumu Roman Ödülü’nü, Can Şenliği (1974) romanı ise 1975 Madaralı Roman Ödülü’nü getirdi Sayar’a. Yozgat’ta bir dönem de çiftçilik yapan yazar, ömrünün son yıllarını Ayvalık’ta resim yaparak, roman ve şiir yazarak geçirdi. Abbas Sayar’ın kitapları daha önce E ve Can Yayınları’ndan çıkmıştı.

\"Güçlü, hırslı bir at kişnemesi ovanın dört bir yönüne dağıldı. Dağınık düzen otlayan sekiz on at başlarını kaldırdılar ve kulaklarını diktiler.
İçlerinde güçlü, kuvvetlileri vardı. Kimi kahra uğramış zavallı, kimi yılkının alışığı\"

\"hesaptan düşülmüş, defterden silinmiş\" roman kahramanı Doru Kısrak’ın yılkıya bırakılma öyküsü ve Orta Anadolu’nun ağır kış doğasında yaşama mücadelesi, halk dilinin zengin sözcük ve deyimleriyle işlenerek, şiirsel bir anlatımla ölümsüzleştirilmiş, eşsiz bir yapıt olan \"Yılkı Atı\"; Abbas Sayar’ın, Sekili’de çiftçilik yaptığı yılların gözleminden yola çıkılarak yazılmış ilk romanıdır.

1971 yılında TRT Roman Başarı ödülünü alan Yılkı Atı'nın halen geniş bir okur kitlesi bulunmaktadır.

\"Hamamcı Mustafa Ağa yaşlı biriyle matbaama geldi:\" Abbas Bey, dedi, tam senin istediğin gibi kendinden uçkurluklu. Kimi kimsesi yok, tümünden yılkılık. Oğlan oynamış oyuna gitmiş, çoban oynamış koyuna gitmiş\"

1975 Madaralı Roman ödülünü kazanan ve TRT tarafından filme çekilen Can Şenliği, Nail Abbas Sayar’ın üçüncü romanıdır.

Abbas Sayar şiir gibi roman yazan bir yazar. Şairliği bu yüzden önemlidir.

Üşüyorum
Hasret ağır bastı üstüme
Oynuyor yerinden köşe taşlarım
Öyle bir gariplik sardı ki yüreğimi
Dokunsalar boşanacak gözyaşlarım

Abbas Sayar her ne kadar ardına kadar açık olduğunu söylese de aslında Türk edebiyatının kapalı bir kapısı olarak kalmıştır. Yılkı Atı ile TRT Roman Ödülü (1970), ikinci romanı Çelo ile 1973 Türk Dil Kurumu Roman Ödülü, üçüncü romanı Can Şenliği ile de 1975 Madaralı Roman Ödülü’nü kazanmış olmasına rağmen edebiyatımızda hemen her yazarın başına geldiği gibi vefasızlığa uğramış, ömrünün son yıllarında iyiden iyiye unutulmuştur.

Ötüken Neşriyat’ın yeniden yayımladığı ödüllü romanlar Yılkı Atı, Çelo, Can Şenliği, Yorganımı Sıkı Sar (öykü), Anılarda Yumak Yumak ve son kitaplarından biri olan Noktalar’ın kapağında yazarın kendi yaptığı resimler kullanılmış.

Yazarın sekizi roman, altısı şiir kitabı olmak üzere on dört yapıtı var. Diğer Yapıtları: Dik Bayır, Yorganımı Sıkı Sar(öykü), Tarlabaşı Salkım Saçak, Anılarda Yumak Yumak, El eli yur, el de yüzü, Boşluğa Takılan Ses(şiir), Noktalar(aforizmalar)... Kırk dört yıllık gazetesinde yüzlerce, binlerce başyazı yazdı. 1989'da ikinci kez evlendi, Ayvalık'a yerleşti. Resim, şiir, roman yaşamını Ayvalık'ta sürdürdü. Ankara, Antalya, İzmir ve Ayvalık'a resim sergileri açtı. Ardında, derlenmeyi bekleyen pek çok şiir ve yazı bırakarak 12 Ağustos 1999 tarihinde aramızdan ayrıldı. Mezarı Yozgat'ta bulunmaktadır.
Son düzenleyen Safi; 22 Eylül 2015 22:47
Biyografi Konusu: Abbas Sayar nereli hayatı kimdir.
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
30 Ağustos 2012       Mesaj #2
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Abbas Sayar (1923 Yozgat-1999 İzmir)
MsXLabs.Org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Roman yazarı. Ortaöğrenimini Yozgat Lisesi'nde tamamladı. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nde sürdürdüğü öğrenimini parasızlık nedeniyle 5. sömestrede bırakmak zorunda kaldı. Gazete bayiliği, kitapçılık, çiftçilik yaptı. Edebiyata, ilk gençliğinde kimilerini yayımladığı şiirlerle başlayan Sayar, çıktığı yıl "Edebiyat Olayı" olarak karşılanan "Yılkı Atı" romanıyla tanındı. Genellikle büyük öykü niteliğinde görülen bu yapıtında yeni dili, başarılı çevre betimlemeleriyle Orta Anadolu gerçeklerini yansıtırken, olumlu-olumsuz kişileri, koşulları içinde ele aldı. Onların ruhsal durumlarını yansıtırken özentiye ve gereksiz uzatmalara, gerçeği saptıran çözümlemelere düşmedi. Edebiyatımızda rastlanmayan bir doğallıkla atların dünyasını, ilişkilerini, değişik olaylar karşısındaki değişik durumlarını yansıttı. Bu başarısını öteki romanlarında sürdürmeyi bildi.

Yapıtları:
  • "Yılkı Atı" (roman, TRT Roman Başarı Ödülü, 1970),
  • "Çelo" (roman, 1972 TDK Roman Ödülü, 1973),
  • "Can Şenliği" (roman, 1974 Madaralı Roman Ödülü, 1975),
  • "Yorganımı Sıkı Sar" (öyküler, 1977),
  • "Dik Bayır" (roman, 1977),
  • "Tarlabaşı Salkım Saçak" (roman, 1987),
  • "Noktalar" (roman, 1991).

Sen sadece aynasin...
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
22 Eylül 2015       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Ad:  abbas sayar.jpg
Gösterim: 383
Boyut:  15.3 KB

SAYAR
(Abbas), türk romancı (Yozgat 1923 - 1999). İÜ edebiyat fakültesi türk dili ve edebiyatı bölümü'ndeki öğrenimini parasızlıktan yarıda bıraktı. Gazete bayiliği, kitapçılık, matbaacılık, çiftçilik yaptı. Yozgat'ta şiir kitaplarını (Gönül sandalı, Sereserpe, Neco'ya mektuplar, Gibi [1953] yayımladı; Bozlak (1959) adlı aylık dergiyi çıkardı. Uzun bir aradan sonra Yılkı atı (TRT 1970 Sanat ödülleri yarışması başarı ödülü) romanıyla dikkati çekti. Orta Anadolu'nun doğasını, toplum ve insan gerçeklerini yansıttı: Çelo (1972, TDK roman ödülü), Can şenliği (1974, Madaralı roman ödülü). Diğer yapıtları: Yorganımı sıkı sar (1977), Tariabaşı salkım saçak (1987), Anılarda yumak yumak (1990), Noktalar (1991).

Kaynak: Büyük Larousse

Benzer Konular

24 Eylül 2015 / Safi Sanat tr
12 Şubat 2016 / KisukE UraharA Siyaset tr
13 Ekim 2015 / ahmetseydi Bilim ww
26 Mayıs 2015 / ahmetseydi Siyaset ww