Arama

Ata Terzibaşı

Güncelleme: 24 Temmuz 2010 Gösterim: 3.281 Cevap: 1
Kral_Aslan - avatarı
Kral_Aslan
VIP MsXTeam
21 Şubat 2007       Mesaj #1
Kral_Aslan - avatarı
VIP MsXTeam
Ata Terzibaşı
/avukat/yazar/
Sponsorlu Bağlantılar
Irak Türkmenleri arasında dil, edebiyat ve folklor araştırmaları yaptı. 1924 senesinde Kerkük te doğdu. Mahalle mektebine verildi, burada Kur an-ı Kerimi hatmetti.İlk öğrenimini 6 sınıflı Türk mektebinde ta-mamladı. Arapça eğitim yapan liseyi bitirdi. Bağdat Hukuk Fakültesi nden 1950 senesinde mezun oldu. Kerkük e dönüp avukatlığa başladı.Bir kültür adamı olan Ata Terzibaşı nın yazıları, 1945 yılından itibaren Beyrut ta çıkan El Edip , Kahire de El-Risale , Ha-lep te El Hadis, İstanbul da neşredilen Türk Yurdu ve Ankara da çıkan Türk Dili nde yayınlandı. Kerkük te neşredilen Kerkük ve Afat gazetelerinde yazıları çıktı. Arapça yayınlanan haftalık Elsakaf el hadise ve Türkçe yayınlanan Beşir adlı gazetelerin sahibi idi. 22 Mart 1959 tarihinde tevkif edilince Hille şehrine sürgün edildi, serbest bırakıldıktan sonra kültür faali-yetlerine devam etti. Ata Terzibaşı nın kaleme aldığı Kerkük Hoyratları ve Manileri (3 cilt) adlı eseri sahasında önemli eserler arasında yer almaktadır. Birinci cildinde, Hoyrat lafzının aslı, hoyrat ve manilerin edebi mefhumu, hoyrat ve manilerin mevzuu, Hoyrat ve manilerin edebi mefhumu, Hoyratın musiki bakı-mından menşe ve tekâmülü, Tanınmış hoyrat çağıranlar gibi bölümler bulunmaktadır. İkinci ciltte ise 850 civarında cinaslı hoyrat bulunmaktadır. Üçüncü ciltte ise 1200 kadar cinassız hoyrat ve mani vardır. 1956 yılında yayımlanan Kerkük Hoyratları ve Manileri adlı kitabın 1970 yılında genişletilmiş ikinci baskısı yapıl-mıştır. Ata Terzibaşı nın ayrıca Kerkük Havaları , Kerkük Eskiler Sözü , Kerkük Ağzı , Türkmen Sözlüğü , Kerkük Şairleri , Nazarat-ü camia fi tarih el edeb el türki (Türk Edebiyatına Toplu Bir Bakış) adlı eserleri bulunmaktadır. Ata Terzibaşı nın dedesi Abdüllatif Efendi nin ise Sergüzeşt-i Saadet (Bir Hac Seyahatnamesi) ve Tuhfe i Askeriye gibi kitapları yayınlanmıştır.


.
Son düzenleyen Daisy-BT; 24 Temmuz 2010 00:32
Biyografi Konusu: Ata Terzibaşı nereli hayatı kimdir.
Hayatın ne anlamı var.. Yanımda sen olmayınca....
HayLaZ61 - avatarı
HayLaZ61
VIP BuGS_BuNNY
21 Şubat 2007       Mesaj #2
HayLaZ61 - avatarı
VIP BuGS_BuNNY
Topal Osman'ın türbesinin harabe görüntüsü gün boyu aklımızdan çıkmıyor, zaman zaman isyan edip kendi kendimize söyleniyoruz, koskoca Türkiye Cumhuriyeti bu şehit Türk komutanın türbesine biraz ilgi gösteremez miydi? yoksa oda Irak Türkleri gibi bilerek unutturulmuş muydu?

Sponsorlu Bağlantılar
Arabamız 1959 katliamında şehit düşen lider Albay Ata Hayrullah'ın heykeli önünde stop ediyor. Bu kahraman şehidimizin fotoğrafını çekiyoruz. Daha sonra Suphi ağabeyimle yaya olarak Osmanlı döneminden kalma tarihi Kerkük ( Aziziye) kışlası'na gitmeye karar veriyoruz. Uzak bir mesafeden Kerkük kışlasının dış cephesini birkaç kez görüntüledikten sonra giriş kapısına yöneliyoruz.

Kışla, son yıllarda Kerkük müzesi olarak hizmet vermektedir. Ana kapının kırk elli metre soluna, kışlanın içine girilebilecek şekilde bir giriş yapılmış. Bu noktaya yanaşıyoruz kapı görevlisine müze müdürü Gaip beyi sorduğumuzda, yerinde olmadığını öğreniyoruz, görevliden izin alarak tarihi Kerkük (Aziziye) Kışlasının bir de yakından görüntülerini almak istediğimizi söylüyoruz, yardımcı olmak için bizimle birlikte geliyor.

Kışlanın ana kapısından başlıyoruz, yüklü bir devenin rahatça girebileceği dev tahta kapıyı görevliyle birlikte açıyoruz. Kapının her tarafı birden aydınlanmaya başlıyor, kafamızı kaldırıp kapı kemerinin üstüne baktığımızda dönemin usta hattatı tarafından divani celisi harfleriyle taş üzerine oyulmuş sapasağlam bir kitabe görüyoruz. Kitabenin metnini harf, harf not defterimize geçiriyoruz. Kitabe, Kerkük kışlasının yapılışıyla ilgili olup, bir çok Osmanlı eserlerinde olduğu gibi manzum metin şeklindedir. Kitabe tabii ki eski alfabeyle o günün Türkçe'siyle (Osmanlıca) yazılmıştır

Pirana Kovalayan Çılgın Hamsi...

Benzer Konular

28 Ağustos 2009 / kompetankedi Edebiyat
30 Eylül 2013 / GusinapsE Tiyatro tr
25 Kasım 2006 / Kral_Aslan Edebiyat tr
22 Mart 2009 / ThinkerBeLL X-Sözlük
22 Aralık 2008 / Ziyaretçi Soru-Cevap