Arama

Bağdatlı Ruhi

Güncelleme: 9 Ağustos 2012 Gösterim: 57.022 Cevap: 1
toxic91 - avatarı
toxic91
Ziyaretçi
5 Ocak 2009       Mesaj #1
toxic91 - avatarı
Ziyaretçi
Bağdatlı Ruhi


Sponsorlu Bağlantılar
Hayatı

Bağdat doğumlu olduğu bilinen şairin doğum tarihi bilinmemektedir. Bağdat doğumlu olduğu için Bağdatlı Ruhî olarak anılmıştır. Gerçek ismi Osman'dır. Babası Osmanlı ordusunda bir askerdi, kendisi de sipahi olmuştur. Dönemin önemli, ünlü isimleriyle arkadaşlık kurmuştur. Çeşitli savaşlara katılmıştır. Eleştirel tarzı ve yalın üslubu ile ünlenmiştir. Toplumun sorunlarına ilişkin yazmayı tercih etmiştir. 1605 yılında Şam'da öldüğü bilinmektedir.

Çalışmaları

Bağdatlı Ruhi'nin en çok etkilendiği şair Fuzuli'dir, Fuzuli'nin oğlu Fazlı ile de arkadaşlık kurmuştur. Revaçta olan aşk, kahramanlık gibi konular üzerine yazmaktansa yaşadığı bölgelerin idari sistemlerinin meseleleri, toplumun sorunlu ve eksik noktaları, yanlış din anlayışı gibi konularda, eleştirel bir stilde yazmıştır.

Bağdatlı Ruhi'nin en ünlü ve en önemli eseri Terkib-i Bend isimli manzumesidir. 17 bendlik manzumeye Türk edebiyatının önemli isimleri (Şeyh Galip, Ziya Paşa gibi) nazireler yazmıştır.

Eserlerinden örnek

Terkib-i Bend'in birinci bendi

Sanmam bizi kim şîre-i engûr ile mestüz
Biz ehl-i harabâtdanuz mest-i Elest’üz

Ter-dâmen olanlar bizi alûde sanur lîk
Biz mâil-i bûs-i leb-i câm ü kef-i destüz

Sadrın gözedüb neyleyelim bezm-i cihânın
Pâ’yi hum-i meydir yirimüz bâde-perestüz

Mâil değiliz kimsenin âzârına ammâ
Hâtır-şiken-i zâhid-i peymâne şikestüz

Erbâb-i garez bizden ırağ olduğu yeğdir
Düşmez yare zirâ okumuz sâhib-i şeştüz

Bu âlem-i fânîde ne mîr ü ne gedâyuz
A’lâlara a’lâlanuruz pest ile pestüz

Hem-kâse-i erbâb-ı dilüz arbedemiz yok
Mey-hânedeyüz gerçi velî ışk ile mestüz

Biz mest-i mey-i mey-kede-i âlem-i cânuz
Ser-halka-i cem’iyyet-i peymâne-keşânuz

Bağdatlı Ruhi Türk edebiyatında da önemli bir yere sahiptir

Biyografi Konusu: Bağdatlı Ruhi nereli hayatı kimdir.
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
9 Ağustos 2012       Mesaj #2
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Ruhi
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Ruhi, divan şairidir. Asıl adı Osman'dır. Bağdat Valisi Osman Paşa'nın yakınlarından Rumelili Mehmet adlı birinin oğlu olduğu söylenen şairin yaşamı üzerine fazla bilgi yoktur. Çok yeri dolaştıktan sonra İstanbul'a da geldiği, daha sonra yerleştiği Şam'da öldüğü bilinmektedir. Kendisinden sonra gelen Sami, Raşit, Sümbülzade Vehbi gibi 17.-18. yüzyıl şairlerinden sonra Muallim Naci ve Ziya Paşa gibi tanzimat dönemi şairlerini de etkileyen Ruhi'nin bilgece edası, toplumdaki dengesizlikler, eşitsizlikler, haksızlıklar karşısındaki başkaldırı havası, çoşkun ve içten söyleyiş özelliklerini birleştiren "Terkib-i Bent"iyle öteki divan şairlerinden ayrı bir yeri olduğu kabul edilmiştir. "Dünya talebiyle kimisi halkın emekte/Kimi oturup zevk ile dünyayı yemekte" biçiminde yergilerin bulunduğu "Terkib-i Bent", kimi mısralarıyla çağının beğeni koşullarını aşan başkaldırı sertliğiyle Tanzimat şiirinde görülen toplumsallık girişimlerine esin kaynağı olmuştur. Özellikle Ziya Paşa, nazire olarak yazdığı "Terkib-i Bent"inin son dizelerinde onu "şiir alanında eşsiz bir şair" biçiminde niteler, "Harâbat" önsözünde de saygıyla anar. Edebiyatımızda Bağdatlı Ruhi olarak tanınan şairin bine yakın gazelini toplayan "Divan"ı basılmıştır (1870).

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

15 Eylül 2012 / ass Müzik tr
12 Haziran 2013 / Kral_Aslan Tiyatro tr
1 Mayıs 2015 / Misafir Soru-Cevap
1 Aralık 2010 / DERUNİ Edebiyat tr
21 Eylül 2015 / Safi Spor tr