Arama

Kayıkçı Kul Mustafa

Güncelleme: 16 Ağustos 2012 Gösterim: 10.795 Cevap: 2
The Unique - avatarı
The Unique
Kayıtlı Üye
9 Ekim 2009       Mesaj #1
The Unique - avatarı
Kayıtlı Üye
Kayıkçı Kul Mustafa

Sponsorlu Bağlantılar
Vikipedi, özgür ansiklopedi




17. yüzyıl halk şairlerimizden biri olan Kayıkçı Kul Mustafa, Cezayir'den Bağdad'a dek çeşitli beldeler dolaşmış, savaşmış, savaşlara destanlar, yenilgilere, şehitlere ağıtlar düzmüş bir Yeniçeri ozanı. Kayıkçı Kul Mustafa'nın doğum ölüm yıllarını bilemiyoruz. Yaşamı üzerine de açıklayıcı bilgilerden yoksunuz. Ölümünün, Abaza Hasan Paşa'nın ayaklanmasını dile getiren destandan, 1659'dan sonra olduğu sanılıyor. Böylece Kayıkçı Kul Mustafa'nın 17. yüzyılın ilk yarısında yaşadığı ileri sürülüyor. Kayıkçı Kul Mustafa'yla ilgili bilgilerimiz, onun şiirlerinden çıkarıldığınca şöyle özetlenebilir:
Murat Reis'in ölümü (1609) dolayısıyla söylediği ağıt. Buradan "Kayıkçı" sanını Cezayir'de bulunduğu sırada, görevinden ötürü aldığı sanılıyor. Padişah 2. Osman'ın bir ayaklanma sonucu öldürülmesini anlatan şiiri, Şah 1. Abbas'ın Bağdad'ı ele geçirişi, 4. Murat'ın 1630'da Bağdad'ı kuşatması üzerine yazdıkları Murat Reis'in ölümünden sonra 4. Murat'a "kul" olduğu, olayların içinde yaşadığını, yaşadığı olayların da şiirini söylediğini açıklıyor. Bunların içinde en ünlüsü "Genç Osman Destanı"dır. "Genç Osman", 4. Murat'ın Bağdad'ı kuşatmasında bir birlik komutanıdır. Yapılan saldırı sırasında kaleden atılan oklarla yaralanıp, Dicle'ye düşmüş, boğularak ölmüştür.Yanlız Genç Osman eserinin asıl sahibi değildir.Gencosman Destanını ölmeden önce yeni çeri ozanlarımızdan birisi yazıyordu.Öldükten sonra son kısmını Kul Mustafa tamamlayarak eserin Kul Mustafaya ait olduğu bilindi.
Kayıkçı Kul Mustafa'nın bu olayla ilgili olarak söylediği "Genç Osman" destanı kısa sürede bütün Anadolu'ya yayılmış, büyük ün kazanmıştır. Bugün bile "Genç Osman Destanı"nın etkisinin tümüyle silindiği söylenemez. Aslında, tarihlerin yazdıklarına göre Bağdad ancak 1638 yılında ele geçirilebilmiş, kale bedenlerine sancağı da Zor Mustafa Paşa dikmiştir ama bu olay kamuoyunda, Kayıkçı Kul Mustafa'nın dile getirdiği "Genç Osman Olayı"nın geniş etkisini silememiştir.
Şiirlerinde kimi söylemelerde zorlamalar görülüyorsa da, döneminde halk beğenilerini zorlamayan, yalınlığı, içtenliğiyle geniş etki bırakmış, ozanları da bir ölçüde bu etki altına alabilmiştir.
Gencosman türküsünde yapma destan kullanarak kayıkçı Yavuz Sultan Seliminde dilinden düşmemişti.Ahmet BAŞ'ın hindistandan getirdiği zenciler ve kendisi ile birlikte Kayıkçı Kul Mustafa Önem vermiştir !


b22d273a1418efe4c7cea77668823f9e

Biyografi Konusu: Kayıkçı Kul Mustafa nereli hayatı kimdir.
Bir bildiğim varsa hiç bir şey bilmediğimdir. (:
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
9 Ekim 2009       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Kayıkçı Kul Mustafa

Sponsorlu Bağlantılar
17. Yüzyılın ilk yarısında geniş bir üne kavuşur. Bağdat kuşatmasında, kaleden atılan oklarla yaralanıp Dicle'ye düşerek boğulan ve IV. Murat'ın hayranlığını kazanan Genç Osman için yazdığı destan, şiirlerinin en tanınmışıdır.
"Genç Osman" destanı kısa sürede bütün Anadolu'ya yayılmış, büyük ün kazanmıştır. Bugün bile "Genç Osman Destanı"nın etkisinin tümüyle silindiği söylenemez. Kul Mustafa'nın yeniçeri âşıklarından oluşu, şiirlerinin özellikle askerler arasında, sınır boylarında sevilip tanınmasını kolaylaştırmıştır. Kahramanca söyleyişi, nazım kusurlarını kapatır. Şiirlerinde kimi söylemelerde zorlamalar görülüyorsa da, döneminde halk beğenilerini zorlamayan, yalınlığı, içtenliğiyle geniş etki bırakmış, ozanları da bir ölçüde bu etki altına alabilmiştir.

Gitsin

Yücesi dumanlı boralı dağlar
İncitmen sunamı bel verin gitsin
Eyyamı şitada bahar erişsin
Eline bir deste gül verin gitsin

Uğratman sunamı kışa borana
Kader kısmet durulmadı çare ne
Eşinden ayrılıp giden ceylana
Düzelin a dağlar yol verin gitsin

Mustafa’m der cemaline doyulmaz
Seni görmeyince takatim gelmez
Dostum gurbet elde yolun bulunmaz
Bir takım kılavuz kul verin gitsin

Nem Kaldı

Seni terk eylesem kaşları keman
Vefası olmayan yarda ne kaldı
Cefalım yok mudur göğsünde iman
Divane eyledin arda nem kaldı

Ayrılasın bencileyin eşinden
Bir dem sevda gitmez olsun başından
Bu ayrılık kıldı beni işimden
Arayıp gezerim karda nem kaldı
Akar gözyaşlarım bir dem silinmez
Kapında kul oldum adım bilinmez
Ko serim sağolsun yar mı bulunmaz
Kadrimi bilmeyen varda nem kaldı
Kul Mustafa der ki severim candan
Gözlerim doludur kan ile nemden
Sevdiceğim farık olduysa benden
Çıkayım gideyim şurda nem kaldı


buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
16 Ağustos 2012       Mesaj #3
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Kayıkçı Kul Mustafa
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

(? - 1658 ?)
Saz şairi. Doğum ve ölüm tarihleri üzerinde kesin bilgi bulunmayan Kul Mustafa'nın yaşamı, şiirlerinde söz konusu ettiği olaylardan çıkarılmıştır. Gazi Murat Reis'in ölümü (1610), II. Osman'ın öldürülmesi (1622), İran Şahı I. Abbas'ın Bağdat'ı alması, Osmanlı Padişahı IV. Murat'ın Bağdat Seferi ve şehri kuşatması gibi olayları işleyen şiirleri, 17. yüzyılda yaşadığına kanıt olarak gösterilmiştir. Çeşitli savaşlara katıldığı, gençliğinde Murat Reis ile birlikte Cezayir'e gittiği anlaşılan şairin Yeniçeri Ocağı'nda yetiştiği, kayıkçı adını Cezayir'de aldığı söylenir. Coşku dolu şiirleri, içtenlik ve halkın benimsediği deyişleri yansıtması nedenleriyle uzun yıllar söylenmiş, etkilerini sürdürmüştür. IV. Murat'ın Bağdat Seferi'nde vuruşan Genç Osman adlı savaşçının ölümünü anlatan destanı, halk türküsü hâline gelmiştir.
In science we trust.

Benzer Konular

7 Ocak 2012 / Tiglon Müslümanlık/İslamiyet
3 Mart 2010 / mktl Soru-Cevap
25 Ekim 2009 / Misafir Soru-Cevap
6 Haziran 2016 / KisukE UraharA Sinema tr
8 Mayıs 2012 / Misafir Osmanlı İmparatorluğu