Arama

Kayıkçı Kul Mustafa Genç Osman türküsünü hangi dönemde yazmıştır?

Güncelleme: 25 Ekim 2009 Gösterim: 16.752 Cevap: 2
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
9 Ekim 2009       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
kayıkçı kul mustafanın genç osman türküsü adlı şiiri hangi dönemde yazılmıştır ve dönemin özellikleri nelerdir?
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
9 Ekim 2009       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

kayıkçı kul mustafanın genç osman türküsü adlı şiiri hangi dönemde yazılmıştır ve dönemin özellikleri nelerdir?

Genç osman 4. murat bağdat seferini yaparken bir bir birlik komutanıdır ve kaleyi savunurken ölür.Daha önceden yazılmaya başlayan genç osman türküsü de kayıkçı kul mustafa tarafından bitirilir ve kayıkçı kul mustafa ya ait olduğu kabul edilir.

Sponsorlu Bağlantılar
Türkünün Hikayesi:

Dediklerine göre çok eskilerde bir kimsenin askere alınması için bıyığında tarak durması şartmış. Bugün bile Anadolu'nun birçok yerlerinde bir gencin olgun bir topluluğa girmesi için bıyığında tarak durması şartına uyuluyormuş. Günlerden bir gün Sultan Murat Han Bağdat'a sefer açarvirgs Anadolu'da asker yazmaya başlanır. Gençlervirgs yiğitlervirgs delikanlılar büyük bir heyecanla asker yazılmaya koşarlar. Bunlar arasında henüz bıyığı bitmemiş bir genç de vardır. Genç Osman...

Genç Osman kayıt işlemini yapan subaya yaklaşır. İçi içine sığmıyordur. Daha henüz bıyığı terlememiş bir genç olduğunu gören subay: "Heyvirgs senin daha bıyığın bitmemişvirgs sen daha çocuksunvirgs asker olamazsın" deyince Genç Osman ansızın kuşağından çıkardığı tarağı üst dudağına saplarvirgs subaya dönüp: "Nasıl dudağımda tarak duruyor mu?" der. Bu üstün cesaret karşısında artık söyleyecek bir söz bulamayan subay onu da askere yazar.

Böylece Genç Osman orduya katılır. Bağdat seferinde büyük kahramanlıklar gösterir. Kale kapısını açarvirgs burca sancak dikervirgs kahramanlıklarıyla dillere destan olur. Fakat ne yazık kivirgs savaşın şiddetli olduğu bir kesimde şehit olur. Ordu ve Anadolu halkı yasa boğulur. Anadolu'da ve yeniçeri şairler arasında bu olay üzerine türküler yakılırvirgs ağıtlar söylenir.



Türkünün Sözleri:

Genç Osman dediğin bir küçük uşak
Beline bağlamış ibrişim kuşak
Askerin içinde birinci uşak
Allah Allah deyip geçer Genç Osman of of

Bağdadın içine girilmez yastan
Her ana doğurmaz böyle bir aslan
Kelle koltuğunda geliyor Kars'tan
Allah Allah deyip geçer Genç Osman of of

Bağdadın kapısın Genç Osman açtı
Düşmanın cümlesi önünden kaçtı
Kelle koltuğunda üç gün savaştı
Allah Allah deyip geçer Genç Osman of of

Askerin ucu göründü Van'dan
Kılıcın kabzası görünmez kandan
Bağdadın içinde tozdan dumandan
Toz duman içinde kaldı Genç Osman of of

Genç Osman Türküsü



Önlü Genç Osman türküsü Sultan Osman II ile ilgili değildir. Rivayete göre Genç Osman, Murat IV zamanında Iran savaşlarına katılan tüysüz bir delikanlı imiş, savaşa katılmak için gönüllü yazılmak üzere başvurduğunda, «çok gençsin, daha senin bıyığın tarak tutmaz» diye karşı gelmeleri üzerine tarağı üst dudağına batırarak «işte tutuyor» diye ısrar etmiş ve orduya yazılmış.



Bağdat alınacağı sırada sancağı surlara dikmek isterken şehit düşmüş. Ama uzun bir süre, kesik başını kolunun altına alarak «kelle koltukta» savaşa devam etmiş. Bu heyecanlı hikâye üzerine, bir saz ozanı ünlü «Genç Osman türküsü»nü söylemiş.
Genc Osman

Genç yaşta öldürülen Osmanlı padişahıdır (1603-1622). Sultan Ahmet I'in oğludur. Amcası Sultan Mustafa'nın tahttan indirilmesi üzerine 15 yaşında padişah oldu. O sıralarda Osmanlı Devleti karışıklıklar içindeydi.



Küçük yaşta tahta çıktığı için Genç sıfatı ile anılan Osman II, 1621 yılında Lehistan'a sefer kararı alarak, sefere çıkmadan önce büyük kardeşi şehzade Mehmet'i boğdurdu. Ordunun başında Hotin'e giden Genç Osman, Hotin Kalesi'ne saldırı emri verdi. Kalenin iki tabyası alındıysa da askerin yağmaya girişmesi üzerine kesin başarı sağlanamadı. İstanbul'a dönüldü. Padişah kabahati yeniçerilerde buluyordu. Onlarsa seferde elde ettikleri kazancı az görüyorlardı.



Padişah orduda değişiklik yapmayı tasarladı. Suriye taraflarında gizlice bir ordu kurmağa girişti. Niyeti, Hacca gitmek bahanesiyle Suriye'ye gidip oradaki ordu ile geri dönmek ve Yeniçeri Ocağı'nı ortadan kaldırmaktı. Bu tasarı kulaktan kulağa yayılınca yeniçeriler ve sipahiler ayaklandılar, Topkapı Sarayı'nı basarak bazı yöneticilerin idamını istediler.



Padişah razı olmayınca yeniçeriler eski Sultan Mustafa I'i tahta çıkarıp padişah yaptılar. Genç Osman'ı cılız bir ata bindirerek kentin içinde dolaştırdılar. Sadrazam Kara Davut Paşa ve adamları onu Yedikule'ye götürüp orada boğdurdular. Genç Osman kıyıcı bir hükümdardı. Kendisine yapılan zulümde bunun da etkisi vardır.
kaynak
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
25 Ekim 2009       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
o dönemin siyasi ve sosyal olaylar edebi metinlerde nasıl anlatılır?

Benzer Konular

3 Mart 2010 / mktl Soru-Cevap
16 Şubat 2017 / kompetankedi Osmanlı İmparatorluğu
25 Mart 2012 / Misafir Soru-Cevap
15 Eylül 2008 / Gabriella Taslak Konular
16 Ağustos 2012 / The Unique Edebiyat tr