Arama

Jaklin Çelik

Güncelleme: 21 Mayıs 2011 Gösterim: 2.916 Cevap: 0
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
21 Mayıs 2011       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Jaklin Çelik
Ad:  Jaklin_Celik.Jpeg
Gösterim: 535
Boyut:  15.1 KB
Sponsorlu Bağlantılar
1968 yılında Diyarbakır’da doğan Ermeni asıllı Jaklin Çelik, 1970 yılında ailesiyle İstanbul’a yerleşti. Gedikpaşa’daki Surp Mesropyan Ermeni İlkokulu’nda ve Çemberlitaş Kıs Lisesi’nin orta kısmında okudu. Daha sonra iş hayatına atıldı. 1996 yılından itibaren Türkiye’deki çeşitli dergi ve gazetelerde (Öküz, Fesat, Varlık, Haliç Edebiyat) öykü ve söyleşileri yayınlandı. 1997 yılında İstanbul’da Ermenice-Türkçe yayımlanan Agos Gazetesi’nde basın yayın sayfası editörlüğü ve köşe yazarlığı yaptı. 1997 yılında Varlık Yayınları tarafından düzenlenen Yaşar Nabi Nayır Öykü Yarışması’nda ilk dörde girerek ‘dikkate değer’ seçildi. 2000 yılında ilk öykü kitabı “Kum Saatinde Kumkapı” Aras Yayınları tarafından yayımlandı.
2002 yılında “Stories From the Sandgate” (Kum Saatinde Kumkapı) Amerika’da yayınlandı. 2003 yılında Adam Yayınları’na “Öykülerle ABC” çocuk kitabını yazdı. Kitap 14 fasikül halinde Milliyet Gazetesi ile dağıtıldı. Anadolu’daki kiliseler üzerine yaptığı araştırmalarını topladığı son kitabı “Kaçak Yolcu” 2005 yılında Çitlembik Yayınları tarafından yayımlandı. Sözlü tarihe dayalı otobiyografik kitap çalışmalarının editörlüğü halen sürmektedir. 2003 yılında ikinci kitabı “Yılanın Yolu” Aras Yayınları tarafından yayınlandı.
Halen Türkiye Edebiyatçılar Derneği ve Türk Pen Kadın Komisyonu üyesi olan Jaklin Çelik, 2000 yılından itibaren Türkiye’de bir sivil toplum kuruluş olan Türkiye Ekonomik ve Toplumsal Tarih Vakfı’nda dönem dönem kurum tarihi projelerinde araştırma ve sözlü tarih çalışmalarında yer almaktadır.

Edebi Kişiliği
Çocukluğundan beri yaşlılarla konuşmaya, onlara soru sormaya meraklı olan Jaklin Çelik, yaşadığı semte sahip çıkmak üzere, Kumkapı’da Sözlü Tarih çalışması yürütmüş, burada yaşayan pek çok kişiyle Kumkapı’nın tarihi üzerine konuşmuştur. İlk öykü kitabı, Kum Saatinde Kumkapı bu çalışmanın izdüşümü gibidir.
Eğitimine ara vermek zorunda kaldığı küçük yaşlardan itibaren çok sayıda farklı işte çalışmasının, İstanbul’un tarihi dokusunu, kozmopolitliğini en iyi yansıtan semtlerinden birinde Kumkapı’da yaşaması, Anadolu’da yaşayıp İstanbul’a yerleşmek zorunda kalan bir ailenin çocuğu olması ve bütün bunların yanı sıra Ermeni oluşu edebiyatını besleyen en önemli damarlardır.
İstanbul’da Ermenice-Türkçe yayın yapan Agos gazetesinde basın-yayın sayfası editörlüğünü yaptı, “Keman Çalan Balıklar” adlı köşesinde yazdığı yazıların çıkış noktası kimlik sorunun çok ötesinde birlikte yaşamak ve birlikte üretmek olmuştur.
Jaklin Çelik’in öyküleri sokaklarda dolaşan hepimizin yakından tanıdığı insanların öyküleridir. Öyküler İstanbul geçse de Anadolu’nun dört bir yanından gelen insanlarla her gün çehresi değişen bu şehre, bu şehrin eski ve yeni insanlarına dair hüzünlü anları seçiyor. Sözcüklerinin arasına serpiştirdiği mizahi öğeler ise ironik bir durum yaratıyor ve öykülerdeki hüznü daha da etkili kılıyor.
Kendini yaşamın içinden gelen, sokaklarda dolaşan, gördüğü ve dinlediği insanları anlatan bir yazar olarak tanımlayan Jaklin Çelik, 2001′de Türkiye’nin otuz beş şehrinde farklı tarihi dönemlerden kalma kiliselerin fotoğraflarını çekti. Bu araştırma ve yolculuk gezisinin ardından yazarın ikinci öykü kitabı Yılanın Yolu ve Kaçak Yolcu adını taşıyan gezi inceleme kitabı yayımlandı.
Yılanın Yolu’nda da yol, yolculuk, geçen zaman ve anılar izleğini sürdüren Çelik gezdiği, gördüğü ve görüntülediği şehirlerden devşirdiği insan manzaraları hünerli ve yalın bir anlatımla dile getirmiştir.
İstanbul’da yaşayan Jaklin Çelik, kültürel mirasa sahip çıkmanın önemini, gerek edebi yapıtlarında gerek incelemelerinde sıkça dile getirmekte ve ortaya koymaktadır.


Kitapları
  • Öfkenin Şenliği (2011) - Roman
  • Kaçak Yolcu (2005)
  • Öykülerle ABC (2003) - Çocuk kitabı
  • Yılanın Yolu (2003) - Öykü
  • Stories From The Sandgate (Kum Saatinde Kumkapı, 2002) - Öykü
  • Kum Saatinde Kumkapı (2000) - Öykü

Biyografi Konusu: Jaklin Çelik nereli hayatı kimdir.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!

Benzer Konular

 Çelik
29 Nisan 2011 / Kral_Aslan Müzik tr
16 Eylül 2010 / ener Tiyatro tr
24 Temmuz 2009 / Kral_Aslan Siyaset tr
5 Ağustos 2014 / perlina Bilim tr
14 Ekim 2009 / ThinkerBeLL Taslak Konular