Arama

Hafız Ahmet Paşa

Güncelleme: 8 Haziran 2012 Gösterim: 2.705 Cevap: 1
Mavi Peri - avatarı
Mavi Peri
Ziyaretçi
8 Haziran 2012       Mesaj #1
Mavi Peri - avatarı
Ziyaretçi
Hafız Ahmet Paşa
Hafız Ahmet Paşa (1564 Filibe - 1632 İstanbul), Osmanlı sadrazamı. Enderun'dan yetişti. Hem hafız, hem şair, hem de hanendeydi. Sarayda doğancıbaşı iken vezirlik rütbesi verilerek kaptanıderyalığa getirildi. Bundan sonra, sırayla Şam, Van, Erzurum, Bağdat ve Anadolu valiliklerinde bulundu. 1925 yılında ilk kez sadrazam oldu. Sadrazam olarak İran Cephesi Seraskerliği'ne getirildi. Ancak, Bağdat'ı kurtaramadığı için azledildi. İstanbul'a geldi. IV. Murat'ın kızkardeşi Ayşe Sultan ile evlenerek saraya damat oldu. 1631 yılında ikinci kez sadrazam oldu. Ancak, bu makamı elde etmek isteyen Topal Recep Paşa'nın, yeniçerileri aleyhine kışkırtması üzerine yeniçeriler tarafından öldürüldü.
Sponsorlu Bağlantılar

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Biyografi Konusu: Hafız Ahmet Paşa nereli hayatı kimdir.
büşra_sarah - avatarı
büşra_sarah
Ziyaretçi
8 Haziran 2012       Mesaj #2
büşra_sarah - avatarı
Ziyaretçi
Hafız Ahmet Paşa

Sponsorlu Bağlantılar
Türk olup Filibeli bir müezzinin oğludur. Bir kayda göre Filibe'de ve o zamanı bilen Atayî'ye göre İstanbul'da, doğmuştur. Kendisi hem hafız ve hem sesi güzel hanende ve aynı zamanda da şairdi. Enderundan yetişip has odada bulunarak I. Ahmet zamanında musahib olmuş ve aynı zamanda Doğancıbaşı bulunduğu sırada yani 1016 H. - 1607 M. de Cafer Paşa'nın yerine vezirlikle kaptân-ı derya olmuştur. Ahmet Paşa, Kuyucu Murat Paşa'nın tebliğiyle 1018 H. -1609 M.'da azlolunarak yerine yeniçeri ağası Halil Paşa getirilmiştir.

Hafız Ahmet Paşa bundan sonra Şam valisi olup burada 7 sene kaldı ve daha sonra Van, Erzurum, Bağdat ve Anadolu valiliklerinde bulunarak en son Diyarbakır valisi iken Çerkez Mehmet Paşa'nın yerine vezir-i âzam ve İran'a, serdar olmuştur (1034 Rebiulâhır ve 1625 Ocak).

Hafız Ahmet Paşa aldığı emir üzerine Bağdat'ta isyan eden Bekir Subaşı üzerine gitti. Bağdat'ın zabtını kolay sanarak anahtarlarının cebinde olduğunu söyleyip kumandanların tavsiyelerin dinlemedi; 9 ay kuşattığı Bağdat'ı alamadı Bekir Subaşı'nın burasını İran şahına teslim etmek istediğini haber alınca Bekir Subaşı'yı Bağdat valisi tayin eyledi ise de şehri işgalden kurtaramadı. Bunun üzerine 1036 Rebiulâhır - 1626 Aralık'ta vezir-i âzamlıktan azlolunarak İstanbul'a gelip ikinci vezir oldu ve aynı zamanda I. Ahmet'in kızı Ayşe Sultan'ı aldı.

Hafız Ahmet Paşa 1041 H.-1631 M. de Tokat'ta bulunan Boşnak Hüsrev Paşa'nın azli üzerine ikinci defa vezir-i âzam oldu. Fakat vezir-i âzamlığı ümit eden sadaret kaymakamı Topal Recep Paşa, bu makamın kendisine verilmediğini görünce Hüsrev Paşa'nın azlini bahane ederek o sırada Bağdat seferinden İstanbul'a gelmiş olan kapıkulu ocaklarını el altından isyan ettirerek bir ayak divanı esnasında pâdişâhtan zorla aldıkları Hafız Paşa'yı 17 yerinden bıçaklamak suretiyle şehid etmişlerdir; bunun üzerine mühr-i hümayun, isyanı tertip etmiş olan Recep Paşa'ya verilmiştir (1041 Receb 17 ve 1632 Şubat 10) birinci sadareti 11 ay ve ikinci isi ise 3.5 aydır. Vasiyeti üzerine Üsküdar kabristanına defnedilmiştir.

Hafız Ahmet Paşa, Diyarbakır valisi bulunurken Sultan Osman'ın şehadeti üzerine yeniçerilerle diğer Pâdişâh katilleri aleyhine hareket etmek üzere Erzurum valisi Abaza Mehmet Paşa ile mektuplaştığını ve bütün valilerle müttefikan Sultan Osman katillerinden intikam almak üzere Üsküdar'a gitmek istediğini o tarihte Diyarbakır defterdarlığında bulunmuş olan Peçevi İbrahim Efendi yazıyor.

Hafız Ahmet Paşa zarif, nükte-perdaz, malûmatlı, kalem sahibi, şair ve edip bir vezir olup tarihlerde bazı manzumelerine rastlanmaktadır matbu Rıza tezkiresinde ismi varsa da manzumesi konmamıştır. Bağdat üzerine giderken yolda kaleme aldığı manzumesinden bir beyit:
Bizimle kerbelâ vadisine hem-derd olan gelsün
Sınansun arsa-i ferzânelerde merd olan gelsün

Bağdat kuşatması esnasında orduya asker, cephane ve zahire gönderilmesi hakkında pâdişâha bir arıza takdim ettiği sırada yazdıklarının arasına imdat yollu meşhur manzumesini koymuştur. Bu manzumenin birinci beyti:
Aldı etrafı adû imdada asker yok mudur?
Din yolunda baş verir merdâne server yok mudur?

IV. Murat'ın verdiği manzum cevabın ilk beyti:
Hafıza Bağdad'a imdad etmeğe er yok mudur
Bizden istimdad edersin sende asker yok mudur

Topkapı sarayı harem dairesi I. Ahmet kütüphanesinin içinde yemek odasındaki çeşme kitabeleri Hafız Paşa'nındır.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

1 Ağustos 2015 / nötrino Türkiye'den
1 Ağustos 2015 / nötrino Türkiye'den
29 Temmuz 2015 / nötrino Siyaset tr
10 Temmuz 2015 / nötrino Asker tr
29 Temmuz 2015 / nötrino Siyaset tr