Arama

Hafız Şirazi

Güncelleme: 11 Haziran 2012 Gösterim: 4.359 Cevap: 1
Mavi Peri - avatarı
Mavi Peri
Ziyaretçi
8 Haziran 2012       Mesaj #1
Mavi Peri - avatarı
Ziyaretçi
Şemsettin Muhammet olup Şirazlı Hafız diye de bilinir. Farsçanın en büyük lirik şairidir. Kuran'ı ezberledi, bundan dolayı da Hafız Şirazi olarak anıldı. Arapçayı çok iyi öğrendi ve kullandı. Hafız Şirazi, zamanın hükümdarları tarafından korundu, kollandı. Türbesi bir anıtmezar hâline getirildi. Hafız Şirazi'nin ünü, daha sağlığında tüm İslâm âlemine yayıldı. Gazellerini bir divanda topladı, gazel dışında da pek az şiir yazdı. Olağanüstü bir dil inceliği, anlatım yeteneği, insanın en derin duygularını harekete geçiren bir lirizmle yazdığı gazelleri tüm dünyada ün kazandı. Hafız'ın şiirlerine en önemli şerhleri Türkler yazmışlardır. Şemi, Süruri ve Sudi'nin üç ciltlik şerhi, bunların arasında en iyisidir. Türk şairlerini büyük ölçüde etkileyen Hafız Şirazi, aynı zamanda Avrupa şiirini de etkilemiştir. Onun "Divan"ından esinlenen Goethe, "West-Östlicher Divan" (Batı-Doğu Divanı, 1819) adlı yapıtını kaleme almıştır. Hafız Şirazi'nin Divan'ı, Batı ve Doğu dillerine de çevrilmiştir.
Sponsorlu Bağlantılar
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Biyografi Konusu: Hafız Şirazi nereli hayatı kimdir.
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
11 Haziran 2012       Mesaj #2
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Hâfız Şirazi
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Hafızı'ın gençliğinin tasviri
Hafız-ı Şirazi (Farsça: حافظ شیرازی) ondördüncü yüzyılda yaşamış İran'lı şair. Şiraz'da doğmuştur. Farsçanın en büyük şairlerinden biri olduğu kabul edilir.İran tasavvuf şiirinin öncülüğünü yapmıştır. Şiirlerinde gerçeküstü öğeler de bulunur. Hafız-ı Şirazi, fikirlerindeki kuvvet, görüşlerindeki hususiyet ve edasındaki rintlik bakımından bütün şarkın en lirik şairlerinden biri sayılmış ve şöhreti gün geçtikçe doğuya ve batıya yayılmıştır.

Etkileri
Hafız, İran edebiyatını olduğu gibi Türk edebiyatını da etkilemiştir. Yahya Kemal Beyatlı'nın Rindlerin Ölümü şiiri, Hafız'ın sanatını konu eder.
In science we trust.

Benzer Konular

14 Eylül 2015 / yüksel2 Edebiyat ww
5 Ağustos 2011 / ener Edebiyat tr
17 Mart 2013 / Misafir Soru-Cevap
28 Mayıs 2015 / ahmetseydi Sanat ww
29 Mayıs 2015 / ahmetseydi Sanat ww