Arama

Horatius

Güncelleme: 27 Haziran 2012 Gösterim: 11.324 Cevap: 2
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
26 Haziran 2012       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Horatius
MsXLabs.org & Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar
Anton von Werner tarafından Horatius
Ad:  Quintus_Horatius_Flaccus.jpg
Gösterim: 248
Boyut:  74.1 KB

Quintus Horatius Flaccus (d. 8 Aralık MÖ 65 - ö. 27 Kasım MÖ 8), Augustus döneminin en önemli Romalı şairiydi.
Horatius o dönemki ismiyle Venosa ya da Venusia isimli Apulia ve Lucania arasındaki küçük bir kasabada doğdu. Köleyken özgürlüğüne kavuşmuş bir adamın oğluydu, ama kendisi özgür doğmuştu. Babası açık arttırma işlerinde çalışıyordu, Horatius da babasını fakir ama onurlu bir çiftçi olarak anlatıyordu.
Babası bütün parasını oğlu Horatius'un eğitimine harcamıştı ve ilköğretimini almak için O'nu Roma'ya gönderdi. Ardından; Atina'ya Yunanca ve felsefe çalışması için yolladı. Şair babasına olan saygısını şiirlerinde de gösterdi.
Sezar'ın öldürülmesinden sonra; Horatius orduya katıldı ve Brutus için Philippi Savaşı'nda savaştı. Brutus savaşı kaybetmişti, ve bu savaş sonrasında Horatius kalkanını bırakıp kaçtığını anlatmıştır. Augustus, kendisine karşı savaşanlara karşı genel af ilan ettikten sonra İtalya'ya geri döndü. Bu dönüşünde, babası tahminen ölmüştü ve sahip oldukları da başkalarının eline geçmişti. Horatius'un tanımına göre fakirliğe düşmüştü.
Ancak eserleriyle göze batınca, ülkenin hazinesi tarafından desteklenmiş ve şiir sanatını uygulamasına oldukça rahat koşullarda devam etmiştir.
Horatius; Virgil ve Lucius Varius Rufus ile beraber çalışıyordu, ve Augustus'un arkadaşı Maecenas ile tanışmasına aracı oldular. Maecenas bundan sonra arkadaşı ve patronu oldu. Horatius'a Tibur'un Sabine tepelerinde bir arazi verdi. Ölmeden önce, bir akrabası olmayan Horatius; malvarlığını Maecenas ve İmparator Augustus'a imparatorluk içinde kullanılması için verdi. Bu çiftlik günümüzde, edebiyat dünyası için turistik bir mekan olmuştur.

Biyografi Konusu: Horatius nereli hayatı kimdir.
Mavi Peri - avatarı
Mavi Peri
Ziyaretçi
27 Haziran 2012       Mesaj #2
Mavi Peri - avatarı
Ziyaretçi
Horatius

Sponsorlu Bağlantılar
(İ.Ö. 65 Venusia/Apulia - İ.Ö. 8 Roma), Lâtin şairi. Azatlı bir kölenin oğludur. Babası, oğlunun eğitimi için her türlü özveride bulundu. Önce Roma'da öğrenim gördü. Yirmi yaşında Atina'ya giderek Atina Akademisi'nde felsefe okudu. Orada, Sezar'ın katili Brutus ile tanıştı, dostluk kurdu. Sezar'ın öldürülmesinden sonra Brutus'a katılarak onun ordusunda "tribunus militaris" (askerî tribün) oldu. Philippoi'deki savaştan sonra 42'de Roma'ya döndü. 38'de Vergilius ve Maecenas ile tanıştı. Maecenas'ın sayesinde İmparator Augustus'un da dostu oldu. Kendisini tamamen şiire verebilmesi için gerekli olanaklar sağlandı. Horatius'un yapıtlarının tümü günümüze kadar gelebilmiştir. İlk yapıtları "Satires" (Yergiler, 35-30) ve "Carmina"dır (30). "Satires"deki şiirler altışar dizeliktir. Lucilius örnek alınarak yazılan taşlamaları ve yergileri daha yumuşak ve daha özlüdür. Horatius'a haklı olarak Lâtin şiirinin kurucusu unvanını kazandıran dört ciltlik şiir kitabı "Carmina" ya da "Odai"dir (Odlar).Özgün adı "Lambi" olan "Epodes" adlı yapıtında şair Arhilohos'u örnek almıştır. O devir Roma'sının güncel olaylarını anlatır. Birinci cildini 20 ve ikinci cildini de ölümüne yakın yıllarda yazdığı "Epistulae" (Mektuplar) manzum mektuplardan oluşur. Birinci ciltte Horatius, daha çok yaşamın genel sorunlarından ve yaşama sanatından söz etmektedir. Felsefesini "carpe diem, carpe horam" (Gününü gün et, vaktin tadını çıkar) dizesi ile özetler. İkinci cildin ana teması ise edebiyat ve şiirle ilgili konulardır. Bu konudaki görüşlerini "Ars Poetica" (Şiir Sanatı) ya da "Epistula ad Pisones" (Pisonlara Mektup) adlı yapıtında daha geniş biçimde açıklar. İmparator Augustus'un isteği üzerine yazdığı "Carmen Saeculora"da (Yüzyılın Şarkısı, 17), anılmaya değer bir başka yapıtıdır. Aşk, kahramanlık, yergi şiirleri ve destanlar yazan Horatius yaşamının sonuna değin mektup şeklini yeğledi. Başlangıçta iğneleyici olan, kişilerin özel yaşamını hedef alan Horatius, yaşlanınca yumuşayarak ahlâkî düşüncelere yöneldi.

MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
mhmmdcngz - avatarı
mhmmdcngz
Ziyaretçi
27 Haziran 2012       Mesaj #3
mhmmdcngz - avatarı
Ziyaretçi
HORATİUS ve Hayatı Hakkında Bilgi

Horatius (İ.Ö. 65 Venusia/Apulia – İ.Ö. 8 Roma), Lâtin şairi.
Azatlı bir kölenin oğludur. Babası, oğlunun eğitimi için her türlü özveride bulundu. Önce Roma’da öğrenim gördü. Yirmi yaşında Atina’ya giderek Atina Akademisi’nde felsefe okudu. Orada, Sezar’ın katili Brutus ile tanıştı, dostluk kurdu. Sezar’ın öldürülmesinden sonra Brutus’a katılarak onun ordusunda “tribunus militaris” (askerî tribün) oldu. Philippoi’deki savaştan sonra 42′de Roma’ya döndü. 38′de Vergilius ve Maecenas ile tanıştı. Maecenas’ın sayesinde İmparator Augustus’un da dostu oldu. Kendisini tamamen şiire verebilmesi için gerekli olanaklar sağlandı. Horatius’un yapıtlarının tümü günümüze kadar gelebilmiştir. İlk yapıtları “Satires” (Yergiler, 35-30) ve “Carmina”dır (30).
“Satires”deki şiirler altışar dizeliktir. Lucilius örnek alınarak yazılan taşlamaları ve yergileri daha yumuşak ve daha özlüdür. Horatius’a haklı olarak Lâtin şiirinin kurucusu unvanını kazandıran dört ciltlik şiir kitabı “Carmina” ya da “Odai”dir (Odlar). Özgün adı “Lambi” olan “Epodes” adlı yapıtında şair Arhilohos’u örnek almıştır. O devir Roma’sının güncel olaylarını anlatır. Birinci cildini 20 ve ikinci cildini de ölümüne yakın yıllarda yazdığı “Epistulae” (Mektuplar) manzum mektuplardan oluşur. Birinci ciltte Horatius, daha çok yaşamın genel sorunlarından ve yaşama sanatından söz etmektedir. Felsefesini “carpe diem, carpe horam” (Gününü gün et, vaktin tadını çıkar) dizesi ile özetler. İkinci cildin ana teması ise edebiyat ve şiirle ilgili konulardır. Bu konudaki görüşlerini “Ars Poetica” (Şiir Sanatı) ya da “Epistula ad Pisones” (Pisonlara Mektup) adlı yapıtında daha geniş biçimde açıklar. İmparator Augustus’un isteği üzerine yazdığı “Carmen Saeculora”da (Yüzyılın Şarkısı, 17), anılmaya değer bir başka yapıtıdır. Aşk, kahramanlık, yergi şiirleri ve destanlar yazan Horatius yaşamının sonuna değin mektup şeklini yeğledi. Başlangıçta iğneleyici olan, kişilerin özel yaşamını hedef alan Horatius, yaşlanınca yumuşayarak ahlâkî düşüncelere yöneldi.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.