Arama

Guillaume Apollinaire

Güncelleme: 13 Mayıs 2011 Gösterim: 5.144 Cevap: 1
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
1 Eylül 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Guillaume Apollinaire (1880 - 1918)
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar
Guillaume Apollinaire (1880-1918) İtalyan asıllı Fransız şair, yazar ve sanat eleştirmenidir.
Gerçek adı Wilhelm Apollinaris de Kostrowitsky olan Apollinaire Polonyalı bir anne ile İtalyan bir babanın oğludur. 1880 yılında Roma'da doğdu. Monako'daki Collège Saint-Charles'da Fransızca öğrenim gördü. 1902'de Paris'e yerleşti, Cannes ve Nice'de çeşitli okullara eğitimine devam etti. Edebiyat ve resim çevrelerinde sık sık görünmeye başladı. 1903'te "Le Festin d'Esope" adlı dergiyi kurdu.Fransa'da Pablo Picasso, André Derain, Marie Laurencin ile tanıştı. Daha sonra Almanya Rhineland'e giderek, bir süre öğretmenlik yaptı. Bu yıllarda şiirleri Fransız modern şiirleri arasındaydı. 1911 yılında Pablo Picasso ve Georges Braque ile birlikte Kubist Oda 41'in düzenlenmesine yardım etti. Böylelikle resim eleştirmenliğine ağırlık verdi. İlerleyen yıllarda edebiyata özellikle şiirlere bir resim akımı olan kübizmi oturttu. Kübizme duyduğu ilgi ile birlikte sürrealizm benimsedi.
İlk inceleme yazılarını ve şiirlerini çeşitli ressamların gravürleriyle birlikte yayınladı. 1913'te geçmiş 15 yılın şiir seçkisi olan Alcools'u yayınladı. Daha sonra kübist ressamların resimlerini analiz ettiği "Kübist Ressamlar" adlı eseriyle kübizmden ayrılıp, kuramlarını ve öncülüğünü kendisinin yaptığı Orphizmi benimsedi.
1911 yılında Mona Lisa tablosunu çaldığı şüphesiyle bir hafta gözaltında tutuldu, suçsuz olduğu anlaşılınca serbest bırakıldı. Apollinaire, Birinci Dünya Savaşı'nda ağır yaralandı ve 1918'de Paris'te gripten öldü.
Ad:  apollinaire.jpg
Gösterim: 367
Boyut:  22.8 KB

Bir İtalyan subayıyla Baltıklı aristokrat bir kadının evlilik dışı çocuğu olan Guillaume Apollinaire, Wilhelm Apollinaris Kostrowitzky adıyla 26 Ağustos 1880'de, Roma'da dünyaya geldi. 1899 yılına kadar, annesiyle birlikte Monaco'da yaşadı. Daha sonra Paris'e taşındı. Paris'te avangard sanat çevrelerinin ve siyasilerinin arasında yer aldı. Katıldığı çevrenin etkisiyle resim ve edebiyatla ilgilendi. O yıllarda resmin önemli isimleri arasında bulunan Andre Derain, Raoul Dufy ve Pablo Picasso'nun yanı sıra Max Jacob ile Alfred Jarry gibi yazarlarla tanıştı. Yazarlığa başladıktan sonra Kostrovitzky adını Guillaume Apollinaire olarak değiştirdi.
1902 yılında Ren bölgesinde bulunan bir şatoda özel öğretmen olarak çalışmaya başladı. Burada Annie Playden adlı bir İngiliz'e âşık oldu. Ne var ki, kendisine yıllarca kur yapmasına karşılık Playden onunla evlenmeyi kabul etmedi. Karşılıksız aşkın etkisiyle Guillaume Apollinaire sayısız şiirler yazdı.
Ekonomik koşulların yetersizliği nedeniyle bir dönem pornografik romanlara yönelen yazar, bu alanda iyi sayılabilecek ürünler verdi. "Onbir Kamçı" yazarın en bilinen eseri olmakla birlikte Marki de Sade'ın eserlerini derleyerek asıl ününü kazandı. 1909'da Derain tarafından resimlenen "Kokuşmuş Büyücü" adlı öyküsünü yayınladı. Bu öyküde Apollinaire ilk defa aşk acısını, gerçek ile gerçeküstünün birbirine karışmasını, yalan ve doğruyu konu etti. Stil açısından sürekli yeni arayışlara giren yazar, o güne değin süregelmiş klasik zaman-mekân ve strüktür birliğini yok saydı. Roman ya da öyküde kronolojik sıra izleme ilkesi Apollinaire ile birlikte kırılmış oldu. 1911'de Raoul Dufy'nin resimlerini çizdiği; çoğunlukla hayvanları konu alan "Hayvan Öyküleri ya da Orfe'nin Maiyeti" adlı eserini yayınladı.
Guillaume Apollinaire'nin edebi kişiliğindeki gelişimin oldukça ilginç olduğu söylenebilir. Yukarıdaki satırlardan da anlaşılacağı üzere bir dönem para kazanmak amacıyla erotik kitaplar yazarken 1913'ten sonra kuramsal yazılarıyla ön plana çıktı. "Estetik İncelemeler-Kübist Ressamlar" adlı yapıtında 'sürprizlerin estetiği' dediği kübizmi lirik çalışmalarının çıkış noktası olarak görüyordu. Bu kitabın yayınlandığı tarihte Kübizm henüz yeni yeni bir sanat akımı olma aşamasındaydı. Kahince bir söyleme sahip olan "Estetik İncelemeler-Kübist Ressamlar"da yolun başında olan Marie Laurencin, Picasso, Braque, Metzinger, Gleizes, Leger, Gris, Picabia ve Duchamp'a destek veriyordu.
Aynı yıl uzun zamandır üzerinde çalıştığı şiir derlemesini "Alcools" adıyla yayınladı. Bu isim Yeni Dünya'nın teknikleştirilmesini ve hızlı yaşamı ima ediyordu. Yaklaşık 50 şiirinin bulunduğu "Alcools"te tek bir stil kalıbı öne çıkmamakla birlikte füturistik unsurlar göze çarpmakta ve yazarın konu ve tarz zenginliği ortaya çıkmaktadır.
Şimdi Paris'te yürüyorsun, yapayalnız, kalabalıkta
Bağırarak otobüs sürüsü yol alır yanın sıra
Sıkar boğazını aşk sancısı İçinde bir daha sevilmeyeceksin sanısı
Yukarıdaki mısralar Guillaume'nin "Alcools" adlı kitabının ilk şiiri, "Zone"dan alıntıdır. Yazarın Paris ve Eyfel Kulesi için yazdığı bu şiir bir övgü niteliği taşımakla birlikte yukarıdaki mısralardan anlaşılacağı üzere yalnızlığın da bir itirafı olarak kabul edilmektedir. Modern lirizmi yansıtan şiirlerinde eşyalar ve düşünceler, realite, duygular ve düşsel fanteziler yeni bir birlik haline getirilmiştir. Uzun mısralar kullanarak noktalama işaretlerine ve geleneksel metriğe yer vermeksizin oluşturduğu bu derlemede şair, çoğunlukla sembolik ve romantik sonbahar şiirlerine ve Ren nehriyle ilgili halk şarkılarını andıran yapıtlara yer vermiştir. Aşk acısını hiç durmaksızın akan Seine nehriyle özdeşleştirip Mirabeau Köprüsü'nü kaleme aldı. Çoğunlukla kendini toplumun dışladığı biri olarak gösteren ve bunu avangard sanatçıların ortak kaderi diye niteleyen yazar 1. Dünya Savaşı sırasında askerlik yaptı. Başından aldığı yara nedeniyle ameliyat oldu. Ancak bu bile onu şiir yazmaktan alıkoyamadı. 1917'da yayınlanan "Tiresias'ın Memeleri" adlı oyunuyla kendini dram yazarı olarak kanıtladı. Absürt tiyatronun çıkış noktası olarak kabul edilen bu oyun gerçeğe uymayan hareketler, sahne dekoru, dans, akrobasi ve gürültülü seslerle bezeliydi. "Tiresias'ın Memeleri" tüm bu sayılanlar dışında bir ilke daha imza attı ve Apollinaire, bu tür oyunları tanımlamak amacıyla 'sürrealist' kavramını kullanan ilk yazar oldu.
Bir dönem Avrupa'yı etkisi altına alan Yeni Hava akımının kurucusu sayılan ve özellikle dadacılar tarafından tanrılaştırılan Apollinaire Guillaume, lirik ideogram denilen şeklin de yaratıcısı sayılmaktadır.
Gerek kendi dönemini gerekse kendinden sonra gelenleri etkisi altına almayı başaran ve günümüzde bile adından sıkça söz edilen Guillaume Apollinaire, yakalandığı İspanyol gribinden kurtulamayarak 9 Kasım 1918'de yaşamını yitirmiştir.

Eserleri

Şiir Kitapları

  • Hayvan Öyküleri ya da Orfe'nin Maiyeti (Le Bestiaire ou le Cortege d'Orphee - 1911)
  • Alcools (1913)
  • Vitam Impendere Amori (1917)
  • Caligrammes (1918)
Deneme/İnceleme/Araştırma
  • Estetik İncelemeler Kübist Ressamlar (Meditations Esthetiques-Les Peintres Cubistes - 1913)
Oyun
  • Tiresias'ın Memeleri (Les Mamelles des Tiresias-1917)
Öykü
  • Dinsiz ve Ortakları (L'here siarque et Cie, Apollinaire'ın ölümünden sonra yayınlanmıştır.)

Biyografi Konusu: Guillaume Apollinaire nereli hayatı kimdir.
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
13 Mayıs 2011       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Guillaume Apollinaire
Sponsorlu Bağlantılar

Doğum: 1880, Roma
Ölüm: 1918, Paris
Fransız şair ve yazar. Asıl adı Guillaume Apollinaris de Kostrowitzki'dir.

Polonyalı bir soylu kadının ve bir İtalyan subayının evlilikdışı çocuğu olarak doğdu. 1898'de annesi ve erkek kardeşi ile birlikte Paris'e geldi. 1903 yılında "La Festin d'Esope" dergisinde çalışmaya, yazar ve ressamlardan oluşan bir çevrede bohem yaşamı sürdürmeye başladı. 1914'te gönüllü olarak savaşa katıldı. 1916'da başından ağır yaralanarak Paris'e döndü. Ölümünden kısa bir süre önce, şiirlerine esin kaynağı olan Jacqueline Kolb ile evlendi. Avangart eleştirmen olarak büyük ün yaptı.

Eleştirilerinde fütürizmi ve kübizmi, dostları olan Matisse, Braque ve Picasso gibi ressamları dünyaya tanıttı. 1913'te edebiyat alanında kübizm okulunu kurdu. 1898-1913 yılları arasında dergilerde yayımlanan şiirlerini topladığı "Alcools" (1913) de üstün bir teknikle anılarını, gençlik düşlerini ve aşklarını dile getirdi. 1918'de yayımladığı "Calligrammes" adlı şiir kitabında, söz sanatının sınırlarını aşarak çizim sanatına yaklaşan şiirler yer almaktaydı. Savaş anılarına dayanan bu şiirlerde Apollinaire, şiiri şiirsellikten kurtarmayı denedi. Şair olarak simgeciler ile gerçeküstücüler arasında bir aracı işlevi gördü. Breton, Soupault ve özellikle Cocteau gibi gerçeküstücüleri derinden etkiledi. 1918'de yayımlanan "Les Mamelles des Tirésias" (Tiresias'ın Memeleri) adlı oyununda gerçeküstücü üslubun öncülüğünü yaptı ve "gerçeküstücülük" (sürrealizm) sözcüğünü ilk kez kullanarak bu akımın isim babası oldu.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

6 Ağustos 2012 / Misafir Bilim ww
16 Nisan 2011 / KisukE UraharA Edebiyat ww
20 Ocak 2016 / nötrino Bilim ww
7 Temmuz 2015 / Safi Siyaset ww