Arama

Stephenie Meyer

Güncelleme: 31 Ekim 2009 Gösterim: 26.446 Cevap: 3
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
21 Nisan 2009       Mesaj #1
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
Stephenie Meyer
MsXLabs.org
Ad:  Stephenie Meyer.jpg
Gösterim: 765
Boyut:  11.6 KB
Sponsorlu Bağlantılar
Stephenie Meyer (d. 24 Aralık 1973) Alacakaranlık serisi ile tanınan ABD'li yazardır. Otuz yedi farklı dile çevrilen Alacakaranlık romanları dünya çapında kırk iki milyondan fazla kopya sattı. Alacakaranlık romanının aynı adlı film uyarlaması ise 21 Kasım 2008'de gösterime girdi ve yaklaşık 380 milyon dolar hasılat elde etti. Meyer'in ayrıca The Host adlı bir bilim kurgu romanı da vardır.

Meyer USA Today tarafından 2008'de "Yılın Yazarı" seçildi. Alacakaranlık'ın en çok satan kitap olduğu 2008'de Meyer'in kitapları toplamda 22 milyon satarken yazar da o senenin birincisi oldu.

Twilight Saga'nın dördüncü kitabı Şafak Vakti (Breaking Down), aynı kategoride JK Rowling'in Ozan Beedle'ın Hikâyeleri adlı kitabı ile yarışıyor olsa da Britanya Kitap Ödülleri'nde en iyi çocuk kitabı seçildi.

Ad:  Twilight.jpg
Gösterim: 865
Boyut:  75.5 KB
Twilight (Alacakaranlık)

Biyografi Konusu: Stephenie Meyer nereli hayatı kimdir.
Gerçekçi ol imkansızı iste...
WestWizard - avatarı
WestWizard
Ziyaretçi
22 Eylül 2009       Mesaj #2
WestWizard - avatarı
Ziyaretçi
kitaplarının içinde özellikle new moon ilgimi çekti.
Sponsorlu Bağlantılar
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
25 Eylül 2009       Mesaj #3
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
Alacakaranlık / Twilight
MsXLabs.org
Twiliht

Yazarı : Stephenie Meyer
Orijinal ismi : Twilight
Çevireni : Ayşegül Uzer
Kapak tasarımı : Türkçe baskı: Mithat Çınar
Ülke : ABD
Özgün dili : İngilizce
Seri ismi : Twilight serisi
Yayınevi : Little, Brown and Company (Türkçe basım: Dharma Yayınları)
Anadilinde basım tarihi : 5 Ekim 2005
Sayfa sayısı : 407 (Anadilinde Normal: 512, New Moon Epsiode 1 eki bulunan : 544)
Sonraki eser : Yeniay
Alacakaranlık (Twilight), Stephenie Meyer'in yazdığı vampir aşk romanıdır. Kitap ilk olarak 2005'te ciltli olarak yayımlandı. Alacakaranlık serisinin ilk kitabı olan Alacakaranlık Phoenix, Arizona'dan Forks, Washington'a taşınan ve burada Edward Cullen adlı bir vampire aşık oldup hayatını tehlikeye sokan 17 yaşındaki Isabella "Bella" Swan'ın hayatına giriş yapılır. Alacakaranlık'ı takip eden serinin diğer kitapları Yeniay, Tutulma, Şafak Vakti ve Geceyarısı Güneşi şeklindedir.

İçerik
Isabella "Bella" Swan güneşli Phoenix, Arizona'dan yağmurlu Forks, Washington'a babası Charlie'nin yanına taşınır. Bella bunu seçmiştir çünkü annesi Renée beysbol oyuncusu olan yeni kocası Phil Dwyer ile evlenmiştir. Annesi Bella'dan babasının yanına taşınmasını istemese de kocasına seyahetlerinde eşlik edememesi onu üzmüştür. Bella da bunu fark edince babasının yanına Forks'a taşınmaya karar verir. Bella burada çabucak birçok arkadaş edinir ayrıca okuldaki erkek öğrenciler de utangaç Bella'nın ilgisini çekmek için yarışır.

Bella okulun ilk gününde Edward Cullen'in yanına oturduğunda, Edward onun tarafından tamamen reddedilmiş gibi görünür. Aile dostu Jacob Black, Bella'ya yerel kabile efsanelerinden bahseder. Bella Edward ve ailesinin insanların değil de hayvanların kanını içen vampirler olduğunu öğrenir. Edward ilk başlarda Bella'dan uzak durmaya çalışır çünkü onun kanının kokusu kendisine çok çekici gelir. Zamanla Bella ve Edward birbirlerine aşık olurlar.Ama bu büyük aşkın kendilerine neler getireceğinden henüz haberleri yoktur.

Birliktelik göçebe vampirlerin Forks'a gelmesi ve James'in Bella'yı spor için avlamaya karar vermesi ile kaosa girer. Cullenler James'in dikkatini dağıtmak için Bella ve Edward'ı ayırma planı yaparlar ve Bella'yı saklanması için Phoenix'te bir otele gönderirler. Sonrasında Bella, James'ten annesini ele geçirdiğini ve onu kurtarabilmesi için kendisini feda etmesi gerektiğini söyleyen bir telefon alır. Bella da söyleneni yapar ve James ona saldırır ancak Edward, Cullen ailesinin diğer üyeleri ile birlikte James öldüremeden önce Bella'yı kurtarır. Bella'nın elinin ısırıldığı anlaşıldığında Edward onu vampire dönüştürecek zehir vücüduna yayılmadan önce emerek dışarı atar. Forks'a geri dönmeleri üzerine, mezuniyet gecesinde Bella, Edward'ın izin vermediği vampir olma arzusunu dile getirir.

Kitap kapağı
Stephenie Meyer kitap kapağındaki elmanın Tekvin kitabındaki yasak meyveyi tasvir ettiğini belirtti. Elma Tekvin 2:17'de kitabın giriş bölümünde alıntılanan Tree of Knowledge of Good and Evil'deki meyveye benzer bir şekilde Bella ve Edward'ın yasaklanan aşkını sembolize eder. Bu ayrıca Bella'nın neyin iyi ve neyin kötü olduğunu bilmesi ve "yasak meyve" Edward'ı seçmesi ya da onu bir daha hiç görmeme konusundaki seçimini anlatır.

Film Uyarlaması
Twilight1
Alacakaranlık Summit Entertainment tarafından sinemya uyarlandı. Catherine Hardwicke'in yönetip Melissa Rosenberg'in yazdığı filmin başrollerinde Kristen Stewart ve Robert Pattinson yer alır. Film Kuzey Amerika'da 21 Kasım 2008 tarihinde gösterime girdi.
Alacakaranlık (İngilizce: Twilight), Stephenie Meyer'in 2005'de yazdığı aynı adlı romanından uyarlanan 2008 yapımı sinema filmidir. Catherine Hardwicke'in yönettiği filmin başrollerinde Kristen Stewart (Bella Swan) ve Robert Pattinson (Edward Cullen) yer alır. Proje yapım öncesi aşamaya gelmeden önce Summit Entertainment tarafından üç yıl boyunca gelişme aşamasında bırakıldı. Romanın uyarlama senaryosu Melissa Rosenberg WGA grevinden hemen önce Kasım 2007'de tamamlandı. 2008'de kış ve ilkbahar boyunca öncelikli olarak Oregon'da çekilen film, Kuzey Amerika'da 21 Kasım 2008 tarihinde gösterime girdi ve açılış gününde 35.7 milyon dolar hasılat elde etti. Filmin müzikleri de 4 Kasım 2008'de piyasaya çıktı.

Proje gelişimi
Summit Entertainment Nisan 2007'de yeniden kurulup tam hizmet bir film stüdyosu haline geldiğinde haklarını Paramount Pictures'dan aldığı, Stephenie Meyer'in yazdığı Twilight romanının bir uyarlamasını geliştirmeye başladı. Takip eden Ekim'de Catherine Hardwicke yönetmen ve Melissa Rosenberg senaryo yazarı olarak projeye dahil oldu.Rosenberg WGA grevi nedeniyle projeyi 31 Ekim'den önce tamamlayabilmek için tam zamanlı olarak çalıştı. Hardwicke ve Rosenberg'in işbirliği ile yazılan senaryo altı haftada tamamlandı. Senaryoda romandaki bazı karakterlere yer verilmezken bazı karakterler diğerleri ile birleştirildi. Filmin çekimleri Şubat 2008'de başladı ve 2 Mayıs'da sona erdi. Sahneler öncelikli olarak Portland, Oregon'da çekildi. Okul sahneleri için kitapta adı geçen Forks High School'un yerine filmde Kalama High School kullanıldı. Diğer sahneler ayrıca St. Helens, Oregon'da da çekildi. Stüdyo, yine Meyers'in kitaplarını temel alan en az üç filmlik bir seri yaratmayı düşünüyor.

Oyuncu seçimi
Hardwicke, Kristen Stewart'ı o Adventureland filminin setindeyken resmi olmayan bir prova için ziyaret etti ve sonuçtan memnun kaldı. Yönetmenin Edward Cullen karakteri için ilk tercihi Robert Pattinson değildi ancak yönetmenin evinde Stewart ile yaptığı denemeden geçince kadroya dahil oldu. Pattison test öncesinde roman serisi ile yabancıydı ancak kitapları daha sonra okudu. Meyer ona Edward'ın bakış açısı ile Alacakaranlık'taki olayların kroniğinin çıkarıldığı henüz bitmemiş Midnight Sun adlı kitabına ait bir el yazması verdi. Roman hayranlarının Edward karakteri için Pattison'ın seçilmesine tepkileri ilk başlarda olumsuz oldu. Meyer iki ana karakteri oynayacakların seçiminden dolayı memnun olmuştu.

Peter Facinelli, Carlisle Cullen karakteri için ilk seçilen kişi değildi. Hardwicke ondan hoşlanmıştı ancak stüdyo ısrarla başka birini istiyordu. Bilinmeyen sebeplerden dolayı stüdyonun istediği oyuncu kadrodan çıktı ve onun yerine Facinelli seçildi. Alice Cullen rolü için Ashley Greene'in seçilmesi hayranlar arasında büyük tartışmalara sebep oldu, çünkü Greene romandaki karakter için belirtilenden on sekiz santimetre daha uzundu. Meyer ayrıca Rachael Leigh Cook'unda Alice için düşündüğü kişilerden biri olduğunu belirtti.

Kellan Lutz, Emmett Cullen karakteri için seçmeler sonuçlandığında HBO'nun mini dizisi Generation Kill'in çekimleri için Afrika'da bulunuyordu. Aralık 2007'de yapım bittiğinde rol başka biri tarafından alınmıştı ancak rolü alan oyuncu çekilince Lutz hemen provaya alındı ve ardından Hardwicke tarafından kişisel olarak seçileceği Oregon'a gitti.

Çekimler ve yapım sonrası
Bir haftadan fazla süren provalardan sonra çekimler 44 gün sürdü ve 2 Mayıs 2008'de tamamlandı. İlk çıkış filmi Thirteene (2003) benzer bir şekilde Hardwicke bu filmde de filmi gerçek hissettirebilmek için hand-held cinematography tekniğini daha kapsamlı bir şekilde kullanmayı tercih etti. Meyer film setini üç kez ziyaret etti ve hikâyenin farklı yönleriyle ilgili olarak kendisine danışıldı. Ayrıca filmde yazarın küçük bir cameo görüntüsüne yer verildi. Vampir karakterleri canlandıran oyuncular ten renklerinin solgun görünebilmesi için, bu yönde makyaj da yapılmış olmasına rağmen gün ışığına çıkmaktan kaçındılar. Oyuncular ayrıca bir koreograf ile çalıştılar ve vücut hareketlerinin daha zarif görünebilmesi için farklı kedi türleri üzerinde gözlem yaptılar.

Film çekimleri öncelikli olarak Portland Oregon'da yapıldı.Oyuncular dublörlük işlerin çoğunu kendileri yaptılar. Yapımın ilk haftasında çekilen, bale stüdyosunda Gigandet ve Pattinson karakterleri arasında geçen dövüş sahnesinde hikâyedeki vampirlerin insan üstü güçlerinin ve hızlarının yansıtılabilmesi için kablo tekniği kullanıldı.
Gerçekçi ol imkansızı iste...
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
31 Ekim 2009       Mesaj #4
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
Yeni Ay / New Moon
MsXLabs.org
New20Moon
  • Yazarı : Stephenie Meyer
  • Orijinal ismi : New Moon
  • Çevireni : Öncü Saraç Tüzüner
  • Ülke : ABD
  • Özgün dili : İngilizce
  • Seri ismi : Twilight serisi
  • Yayınevi : Little, Brown (Türkçe: Epsilon)
  • Anadilinde basım tarihi : 6 Eylül 2006
  • Sayfa sayısı : Orijinal: 563, Türkçe: 440
Romanda Bella'nın doğum gününde Jasper ona saldırdığında Edward Bella ile daha fazla birlikte olursa ona zarar geleceğini anlar ve onu terkeder. Bu sırada ormanda Bella'ya Laurent saldırdığında Jacop onu kurtarır ve aralarında ilişki oluşmaya başlar. Birlikte çok vakit geçirirler ve bu sırada birbirlerine aşık olurlar.

Sonra Charlie'nin arkadaşı öldüğü için cenazeye gider bu sırada Edward Bella'yı arar fakat Jacop cevap verir ve Charlie'nin cenazede olduğunu söyler. Bu yüzden Edward Bella öldü sanar ve Volturilere gider. Bunu öğrenen Alice de Bella'nın yanına gidip Edward'ın yanına giderler. Edward Volturiler onu öldürmediği için güneşe çıkacakken Bella ona yetişir ve bunu engeller.Sonra birlikte Volturiye giderler ve Aro da Bella'nın insan olup sırlarını bildiği için onun vampire dönüşmesini ister. Aksi taktirde Volturiler Bella'yı öldürecektir.

Kitap Kapağının Anlamı
Kapakta çiçek Bella'yı temsil eder ve Edward onu terk ettiği için solmuştur. Fakat Bella Edward'la birlikteyken bu çiçeğin çok güzel görünmesi gerekir.
Gerçekçi ol imkansızı iste...

Benzer Konular

6 Haziran 2012 / buz perisi Edebiyat