Arama

Alacakaranlık - Stephenie Meyer

Güncelleme: 6 Haziran 2012 Gösterim: 4.335 Cevap: 1
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
11 Mayıs 2012       Mesaj #1
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
ALACAKARANLIK (TWİLİGHT)

Kitabın Yazarı : Stephenie Meyer
Sponsorlu Bağlantılar
Kitabın Çevirmeni : Ayşegül Uzer
Kitabın Yayınevi : Epsilon Yayınevi
Basım Tarihi : Ağustos 2006

Özeti
Isabella "Bella" Swan güneşli Phoenix, Arizona'dan yağmurlu Forks, Washington'a babası Charlie'nin yanına taşınır. Bella bunu seçmiştir çünkü annesi Renée beysbol oyuncusu olan yeni kocası Phil Dwyer ile evlenmiştir. Annesi Bella'dan babasının yanına taşınmasını istemese de kocasına seyahetlerinde eşlik edememesi onu üzmüştür. Bella da bunu fark edince babasının yanına Forks'a taşınmaya karar verir. Bella burada çabucak birçok arkadaş edinir ayrıca okuldaki erkek öğrenciler de utangaç Bella'nın ilgisini çekmek için yarışır.

Bella okulun ilk gününde Edward Cullen'in yanına oturduğunda, Edward onun tarafından tamamen reddedilmiş gibi görünür. Aile dostu Jacob Black, Bella'ya yerel kabile efsanelerinden bahseder. Bella Edward ve ailesinin insanların değil de hayvanların kanını içen vampirler olduğunu öğrenir. Edward ilk başlarda Bella'dan uzak durmaya çalışır çünkü onun kanının kokusu kendisine çok çekici gelir. Zamanla Bella ve Edward birbirlerine aşık olurlar.Ama bu büyük aşkın kendilerine neler getireceğinden henüz haberleri yoktur.
Birliktelik göçebe vampirlerin Forks'a gelmesi ve James'in Bella'yı spor için avlamaya karar vermesi ile kaosa girer. Cullenler James'in dikkatini dağıtmak için Bella ve Edward'ı ayırma planı yaparlar ve Bella'yı saklanması için Phoenix'te bir otele gönderirler. Sonrasında Bella, James'ten annesini ele geçirdiğini ve onu kurtarabilmesi için kendisini feda etmesi gerektiğini söyleyen bir telefon alır. Bella da söyleneni yapar ve James ona saldırır ancak Edward, Cullen ailesinin diğer üyeleri ile birlikte James öldüremeden önce Bella'yı kurtarır. Bella'nın elinin ısırıldığı anlaşıldığında Edward onu vampire dönüştürecek zehir vücüduna yayılmadan önce emerek dışarı atar. Forks'a geri dönmeleri üzerine, mezuniyet gecesinde Bella, Edward'ın izin vermediği vampir olma arzusunu dile getirir.

KARAKTERLER:
  • Bella Swan
Asıl ismi Isabella Marie Swan olan Bella. Anlatıcı konumundaki ana karakter. En önemli özelliği zekası, hassaslığı ve elbette sakarlığı. Ayrıntıların çok iyi farkına varan bir yönü var. O, bu romantik vampir öyküsünün Juliet’i. Romanda ve filmde gerçekleşen olayları genellikle onun gözünden izliyoruz. Annesinin yeni erkek arkadaşı ile yolculuğa çıkması üzerine, daha önce samimi bir ilişki kurmadığı babasının yanına taşınmak zorunda kalan Bella, yeni bir lise ortamına giriyor. Phoenix’ten sonra Forks’ta yaşamaya başlayan Bella, liseye başladığında karşısında kendisinden hoşlanan gençleri buluyor. Farklı olanın peşindeki Bella’nın ise gözü okulun eksantrik ailesinin gözde bekarı Edward Cullen’a takılıyor. Elbette Bella’nın, Edward’ın sakladığı sırrı keşfetmesi uzun sürmüyor. Ve böylece genç kuşağın aşk idollerinden biri hayat buluyor
  • Edward Cullen
Edward Anthony Masen ismiyle dünyaya gelen Edward, aslında 1901 doğumlu. Chicago’da yaşanan İspanyol gribi (bilinen adıyla kuş gribi) salgınında ölmekte olan Edward’ın hayatını Dr. Carlisle Cullen kurtarıyor. Edward’ı ölen annesinin vasiyeti üzerine hayata döndürüyor ve evlat ediniyor. Edward, fiziksel olarak 17 yaşa hapsolmuş durumda. Bella’yı görür görmez aklı başından giden Edward, ondan ne kadar kaçmaya çalışırsa çalışsın, başarısız oluyor. Soğuk ve gizemli görünümüne karşı tam bir romantik. Post modern dönemlerin yeni Romeo’su.
  • Jacob Black
Alacakaranlık’ın en önemli kurt adam figürü. Bella’nın çocukluk arkadaşı. Kökeni Amerikan Quileute kızılderililerine dayanıyor. Taşındığı günden itibaren Bella’nın hep yanında yer alıyor. Bella, Cullen'lar hakkında daha fazla bilgi edinmek için Jacob'ı kullanıyor. Quileute efsanelerinden ve Edward'ın aslında bir vampir olduğundan Bella'ya ilk bahseden Jacob.
  • Carlisle Cullen
Cullen ailesinin babası. Stregone Benefice olarak da biliniyor. Esme’nin kocası olan Carlisle, Edward, Rosalie, Emmett, Alice ve Jasper'ın üvey babası. 1640’da Londra’da doğan Carlisle, günümüzde hala 23 yaşında. Carlisle’ı diğer vampirlerden ayıran en önemli özelliği, hala insan olduğuna inanması. 17. yüzyıl Londra’sında bir doktor olan ve babası ile vampirleri, kurt adamları ve cadıları avlayan Carlisle, günün birinde bir vampir tarafından ısırılıyor ve kendisi de dönüşüm geçirerek bir vampir oluyor. Ancak o bu acılı süreçte insanlara saldırmak yerine hayvanların kanıyla yaşamını sürdürüyor. Cullen ailesinin diğer fertlerini de buna uygun yetiştiriyor. İnsanlara zarar vermemek üzere Quileute yerlileri ile anlaşan ve ailesi ile Forks’ta sakin bir hayat süren Carlisle, liderlik özellikleri ile dikkat çekiyor.
  • Esme Cullen
Carlisle Cullen’ın karısı ve Edward, Rosalie, Emmett, Alice ve Jasper'ın üvey annesi. 1895’te Ohio’da doğan Esme , Carlisle ile ilk kez 16 yaşındayken, bir tesadüf eseri karşılaşıyor. Yaptığı mutsuz evlilik ve oğlunun ölümü ile intihara kalkışan Esme’nin hayatını yıllar sonra yine Carlisle kurtarıyor. Carlisle tarafından vampire dönüştürülen Esme onunla evleniyor ve evlat edindikleri çocukları ile mutlu bir yaşam sürüyor. Şu an 26 yaşında olan Esme’nin özel bir gücü yok. En önemli özelliği insanları çok sevmesi ve tam bir anne şefkatine sahip olması.
  • Rosalie Hale
Emme ve Carlisle’ın üvey kızları olan Rosalie, romanda dünyanın en güzel kadınlarından biri olarak tarif ediliyor. Seçkin bir görüntü sergileyen Rosalie, 1915’te varlıklı bir bankerin kızı olarak dünyaya geliyor. Nişanlısı tarafından tecavüze uğrayan ve öldürülen Rosalie’nin hayatını Carlisle kurtarıyor. İntikamını alan Rosalie, Cullen ailesine katılıyor. Edward’ın üvey kız kardeşi olan Rosalie, Bella ile ilk karşılaştığında ondan hoşlanmıyor. Belli ki onun insan olmasına karşı bir kıskançlık hissediyor. Ancak gelişen olaylar zincirinde Rosalie’nin Bella’yı aslında ne kadar koruduğunu görüyoruz. Cullen ailesinde Rosalie bir tür bodyguard gibi işlev görüyor. En önemli özelliği azimli ve inatçı bir karaktere sahip olması.
  • Alice Cullen
Esme ve Carlisle’ın üvey kızları olan Alice, yumuşak huylu, sevecen ve sevimli bir görünüm sergiliyor. Ailenin belki de en yeteneklisi o: Alice’in geleceği görebilme yeteneği var. Ama her yetenek gibi onun da bazı sınırları var: Verilen kararlar yönünde geleceğin değişebilme özelliğini önceden göremiyor ve bu yeteneğine kurt adamlar dahil değil. Onun insan yaşamına dair ayrıntıları çok iyi bilmiyoruz. Ancak 1900’lerin başında, özel yeteneğinden dolayı bir akıl hastanesine kapatıldığını ve burada dönüşüm geçirdiğini biliyoruz. Alice aynı zamanda Edward’a en yakın olan aile ferdi. Tam bir iyimser olan Alice, Bella’yı kız kardeşi gibi seviyor.
  • Emmett Cullen
Emme ve Carlisle’ın üvey oğlu, Rosalie’nin kocası. Eğlenceli ve esprili bir kişiliği var. Rosalie ile tam bir takım gibi çalışıyor. 1935’te bir hayvan saldırısında ölen Emmett’i Rosalie hayata döndürüyor. Vampir olma süreci zorlu geçen Emmett, Bella ile ilk karşılaştığında Edward gibi onun kanını arzuluyor. Ama bu güdüsünü hemen bastırıyor. En önemli özelliği fiziksel açıdan tam bir Herkül olması.
  • Jasper Hale
Emme ve Carlisle’ın üvey oğlu olan Jasper, Alice’in ruh eşi olarak tanımlanıyor. Cullen ailesinin en gizemli ve içine kapanık üyesi o. En önemli özelliği insanların duygularını hissetmesi ve onları manipüle edebilmesi. Amerikan İç Savaşı döneminde binbaşı olan Jasper, Maria adındaki vampir tarafından dönüştürülüyor. Jasper’ın geçmişindeki sırları daha sonra öğreneceğiz.
  • Charlie Swan
Bella’nın babası. Bella daha bebekken karısı Renee ile yollarını ayıran Charlie bir polis memuru. Bella’nın yanına taşınmasından önce yalnız bir hayat sürüyor. Sevgisini göstermekte çekingen bir karakter. Edward’a karşı önyargılı olan Charlie, zamanla onu kabulleniyor. Ancak Jacob’u Edward’a yeğlediğini her fırsatta hissediyoruz.


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
 
In science we trust.
büşra_sarah - avatarı
büşra_sarah
Ziyaretçi
6 Haziran 2012       Mesaj #2
büşra_sarah - avatarı
Ziyaretçi
images?qtbnANd9GcRfY5re isUHn7V6BbA8oPSUXq7PRnchKJn 1oMkWI nD8PSyRf0g
Alacakaranlık (İngilizce: Twilight), Stephenie Meyer'in 2005'de yazdığı aynı adlı romanından uyarlanan 2008 yapımı sinema filmidir. Catherine Hardwicke'in yönettiği filmin başrollerinde Kristen Stewart (Bella) ve Robert Pattinson (Edward) yer alır. Proje yapım öncesi aşamaya gelmeden önce Summit Entertainment tarafından üç yıl boyunca gelişme aşamasında bırakıldı. Romanın uyarlama senaryosu Melissa Rosenberg WGA grevinden hemen önce Kasım 2007'de tamamlandı. 2008'de kış ve ilkbahar boyunca öncelikli olarak Oregon'da çekilen film, Kuzey Amerika'da 21 Kasım 2008 tarihinde gösterime girdi ve açılış gününde 35.7 milyon dolar hasılat elde etti. Filmin müzikleri de 4 Kasım 2008'de piyasaya çıktı.
Sponsorlu Bağlantılar
  • Özgün ad: Twilight
  • Yönetmen: Catherine Hardwicke
  • Yapımcı: Mark Morgan, Greg Mooradian, Wyck Godfrey
  • Senaryo yazarı: Stephenie Meyer (roman), Melissa Rosenberg (senaryo)
  • Oyuncular:
    • Kristen Stewart
    • Robert Pattinson
  • Görüntü yönetmeni: Elliot Davis
  • Kurgu: Nancy Richardson
  • Film müzikleri: Carter Burwell
  • Yapım yılı, ülkesi: 2008, ABD
  • Dağıtım şirketi: Summit Entertainment
  • Süre: 120 dk.
  • Dil: İngilizce
  • Cins: Sinema filmi
  • Bütçe: 37,000,000 $
  • Hasılat: 210 milyon $
  • Gösterim tarihi: 21 Kasım, 2008 (ABD, KAN)

Özet

On yedi yaşındaki Isabella Swan babası Charlie ile birlikte yaşamak üzere küçük bir kasaba olan Forks, Washington'a taşınır. Burada yüz sekiz yaşında bir vampir olup, on yedi yaşında görünen gizemli sınıf arkadaşı Edward Cullen ile tanışır. Edward'ın ilk başlarda Bella'dan uzak durmaya çalışmasına rağmen, sonrasında bir birlerine geri dönülemez bir şekilde aşık olurlar. Üç göçebe vampir James, Victoria ve Laurent geldiğinde ise, Bella'nın hayatı tehlikeye girer ve Edward'ın ailesi Carlisle, Esme, Alice, Jasper, Emmett ve Rosalie onun hayatını çok geç olmadan kurtarmak için uğraşırlar.

Yapım

Summit Entertainment Nisan 2007'de yeniden kurulup tam hizmet bir film stüdyosu haline geldiğinde haklarını Paramount Pictures'dan aldığı, Stephenie Meyer'in yazdığı Twilight romanının bir uyarlamasını geliştirmeye başladı. Takip eden Ekim'de Catherine Hardwicke yönetmen ve Melissa Rosenberg senaryo yazarı olarak projeye dahil oldu.Rosenberg WGA grevi nedeniyle projeyi 31 Ekim'den önce tamamlayabilmek için tam zamanlı olarak çalıştı. Hardwicke ve Rosenberg'in işbirliği ile yazılan senaryo altı haftada tamamlandı.Senaryoda romandaki bazı karakterlere yer verilmezken bazı karakterler diğerleri ile birleştirildi. Filmin çekimleri Şubat 2008'de başladı ve 2 Mayıs'da sona erdi. Sahneler öncelikli olarak Portland, Oregon'da çekildi. Okul sahneleri için kitapta adı geçen Forks High School'un yerine filmde Kalama High School kullanıldı. Diğer sahneler ayrıca St. Helens, Oregon'da da çekildi.Stüdyo, yine Meyers'in kitaplarını temel alan en az üç filmlik bir seri yaratmayı düşünüyor.

Çekimler ve yapım sonrası

Bir haftadan fazla süren provalardan sonra çekimler 44 gün sürdüve 2 Mayıs 2008'de tamamlandı. İlk çıkış filmi Thirteene (2003) benzer bir şekilde Hardwicke bu filmde de filmi gerçek hissettirebilmek için hand-held cinematography tekniğini daha kapsamlı bir şekilde kullanmayı tercih etti. Meyer film setini üç kez ziyaret etti ve hikâyenin farklı yönleriyle ilgili olarak kendisine danışıldı Ayrıca filmde yazarın küçük bir cameo görüntüsüne yer verildi.Vampir karakterleri canlandıran oyuncular ten renklerinin solgun görünebilmesi için, bu yönde makyaj da yapılmış olmasına rağmen gün ışığına çıkmaktan kaçındılar. Oyuncular ayrıca bir koreograf ile çalıştılar ve vücut hareketlerinin daha zarif görünebilmesi için farklı kedi türleri üzerinde gözlem yaptılar.
Film çekimleri öncelikli olarak Portland Oregon'da yapıldı. Oyuncular dublörlük işlerin çoğunu kendileri yaptılar. Yapımın ilk haftasında çekilen, bale stüdyosunda Gigandet ve Pattinson karakterleri arasında geçen dövüş sahnesinde hikâyedeki vampirlerin insan üstü güçlerinin ve hızlarının yansıtılabilmesi için kablo tekniği kullanıldı.


Oyuncular ve karakterler


Cullenler ve Swanlar
  • Kristen Stewart: Bella Swan, Lisede sondan bir önceki senesinde Phoenix, Arizona'dan Forks, Washington'a taşınan 17 yaşındaki gençkız.
  • Robert Pattinson: Edward Cullen, 17 gibi görünen 108 yaşında bir vampir. Karşısındakilerin düşüncelerini okuma (Bella'nınkiler hariç), süper hızlı koşma ve her diğer vampir gibi insan üstü güce sahiptir.
  • Peter Facinelli: Carlisle Cullen, yirmilerinde görünen 300 küsür yaşındaki sevecen vampir. O kasabanın doktoru ve Cullen ailesinin baba figürüdür.
  • Elizabeth Reaser: Esme Cullen, Carlisle'nin vampir karısı ve Cullen ailesinin anne figürü, aile fertlerine onları ne olursa olsun birarada tutan büyük bir sevgi aşılamıştır.
  • Ashley Greene: Alice Cullen, İnsanların aldıkları kararlara göre geleceği görebilen, Edward'ın vampir kızkardeşi.
  • Jackson Rathbone: Jasper Hale, Cullen ailesinin duyguları manipüle edebilen üyesi, Alice'in eşi ve Rosalie'nin kardeş figürü.
  • Nikki Reed: Rosalie Hale, Cullen ailesinin dünyanın en güzeli olarak tanımlanan üyesi, Emmett'in eşi ve Jasper'ın kardeş figürü.
  • Kellan Lutz: Emmett Cullen, ailedeki en güçlü vampir, Edward'ın kardeşi figüründe ve Rosalie'nin eşi.
  • Billy Burke: Charlie Swan, Bella'nın babası ve Forks'ta Polis şefi.

Göçebe vampirler
  • Cam Gigandet: James, Bella'yı öldürmek isteyen göçebe vampirler grubunun lideri.
  • Rachelle Lefèvre: Victoria, James'in Bella'yı bulmasında ona yardım eden sevgilisi.
  • Edi Gathegi: Laurent, James'in klanının en kibar üyesi

İnsanlar

  • Sarah Clarke: Renée Dwyer, Bella'nın Arizona'da yeni babası Phil ile yaşayan annesi.
  • Taylor Lautner: Jacob Black, Bella'nın çocukluk arkadaşı ve Quileute kabilesi üyesi olan kızılderili.
  • Gil Birmingham: Billy Black, Jacob'ın babası ve Charlie'nin arkadaşı.
  • Solomon Trimble: Sam Uley, 19yaşlarında bir Quileute yerlisi.Bu karakter "twilight" kitabında yer almamıştı.
  • Christian Serratos: Angela Weber, Bella'nın Forks'ta tanıştığı yeni arkadaşlarından biri.
  • Michael Welch: Mike Newton, Bella'nın yeni arkadaşlarından biri, Bella'ya çok ilgi göstermiştir.
  • Anna Kendrick: Jessica Stanley, Bella'nın Forks'taki ilk arkadaşı, belli etmemeye çalışsa da, Bella'yı kıskanmaktadır.
  • Gregory Tyree Boyce: Tyler Crowley, Bella'nın sınıf arkadaşlarından biri, Bella'nın neredeyse ölmesine sebep olacak kişi.
  • Justin Chon: Eric Yorkie, Bella'nın sınıf arkadaşlarından biridir ve Bella'ya çok ilgi göstermiştir.
  • Matt Bushell: Phil Dwyer, Bella'nın Florida'da 2. beyzbol liginde oynayan üvey babası.
  • Ned Bellamy: Waylon Forge, Charlie'nin polis istasyonundaki arkadaşlarından biri; bu karakter Twilight kitabında yer almamıştı.
  • José Zúñiga: Mr. Molina, Bella'nın Forks High School'daki biyoloji öğretmeni; kitapta bu karakterin ismi Mr. Banner'dır.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

31 Ekim 2009 / KisukE UraharA Edebiyat ww