Arama

Roger Zelazny

Güncelleme: 15 Haziran 2011 Gösterim: 1.698 Cevap: 0
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
15 Haziran 2011       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Roger Zelazny

Sponsorlu Bağlantılar
Polonyalı-Amerikalı fantazi ve bilimkurgu yazarı Roger Joseph Zelazny (d. 13 Mayıs 1937 - ö. 14 Haziran 1995), Euclid, Ohio, A.B.D.’de dünyaya geldi. Polonya asıllı göçmen Joseph Frank Zelazny ile İrlanda-Amerika’lı Josephine Flore Sweet çiftinin tek çocuğu olan yazar, Ohio’da büyüdü. Altı Hugo ve üç Nebula ödülünün yanı sıra Balrog, Locus, Seiun gibi kurgu edebiyatının en prestijli ödüllerini defalarca kazanmış olan Zelazny, 2010 yılında Science Fiction Hall of Fame Müzesi’ne kabul edilmiştir. En önemli eserleri "Amber Yıllıkları", "Işık Tanrısı" ve "Bu Ölümsüz"dür. Ayrıca "Frost & Fire" adında bir hikaye ve makale antolojisi bulunmaktadır.
Ad:  Roger_Zelazny.jpg
Gösterim: 128
Boyut:  51.8 KB
İlk bilimkurgu öyküsü "Samuel Delany", Thomas Disch ve Ursula K. Le Guin gibi kuşağının birçok önemli bilimkurgu yazarı ile aynı yılda, 1962'de yayımlandı. 1966 yılında ilk romanı "Bu Ölümsüz", 1967 yılında da diğer bir önemli romanı "Lord of Light" (Işık Tanrısı) yayınlandı. Zelazny bu tarihten sonra giderek artan ölçüde fantazi ve bilimkurgu öğelerini birleştiren eserlere yönelmiş, 1970'te başladığı Amber dizisiyle bu alandaki en önemli ürünlerden bazılarını vermiştir.
Lisede okuduğu yıllarda okul gazetesinin editörü olan Zelazny, ayrıca Yaratıcı Yazarlar Klübü’nün de bir üyesiydi. 1955 yılında Western Reserve Üniversitesi’ne kaydolan Zelazny, bu üniversitede İngilizce üzerine eğitim aldıktan sonra 1959 yılında Kolombiya Üniversitesi’ne kayıt oldu ve bu üniversitede Elizabet dönemi İngiliz dramaları üzerine uzmanlaştı. 1962 yılında üniversiteyi bitirmesinin ardından Sosyal Güvenlik Kurumu’nda işe başlayan Zelazny, 1969 yılına kadar bu işte çalışmaya devam etti; bir yandan da bilimkurgu öyküleri kaleme alıyordu. 60’lı yıllarda ayrıca Baltimore Bilimkurgu Topluluğu’nun başkanlığını yapan yazar, 1 Mayıs 1969 tarihinde çalıştığı kurumdan ayrılarak tam zamanlı bir yazar olarak kariyerine devam etti.
Roger Zelazny ilk olarak 1953 yılında, Thurban dergisinde yayınlanan "Conditional Benefit" adlı öyküsüyle okuyucuları ile buluştu. Yazarın satmayı başardığı ilk öykü ise1954 yılındaLiterary Calvalcade dergisinde yayınlanan "Mr. Fuller’s Revolt" oldu.
Yazdığı kitaplarda pek çok farklı diyarın mitolojilerinden yararlanan Zelazny, kitaplarında teknoloji ve fantaziyi bir araya getirmeyi başardı. "Bu Ölümsüz", Yunan Mitosları’ndan beslenirken, "Işık Tanrısı" Hint, "Eye of Cat" Navajo ve "The Mask of Loki" adlı eserinde ise Kuzey Mitolojisi’nden yararlandı. Önemli eserleri arasında on kitaptan oluşan fantazi serisi "Amber Yıllıkları", Hugo ödüllü bilimkurgu yapıtı "Bu Ölümsüz", Nebula adayı ve Hugo ödüllü bilimkurgu kitabı "Işık Tanrısı" vede Locus Ödülü sahibi fantastik kurgu yapıtı "Changeling" sayılabilir.
Roger Zelazny, 1964 yılında Sharon Steberl, 1966 yılında ise Judith Alene Callahan ile evlendi. Callahan ile olan evliliğinden birisi kız olmak üzere üç çocuk sahibi olan yazar, 1995 yılında, kolon kanserine bağlı böbrek yetmezliğinden hayata gözlerini yumdu.


- Derlemedir -


Biyografi Konusu: Roger Zelazny nereli hayatı kimdir.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!

Benzer Konular

19 Temmuz 2012 / ThinkerBeLL Felsefe ww
9 Mayıs 2011 / ThinkerBeLL Edebiyat ww
24 Kasım 2010 / KisukE UraharA Hayali Karakterler
23 Mayıs 2010 / _Yağmur_ Bilim ww
8 Mart 2016 / ahmetseydi Bilim ww