Arama

Semed Vurgun Vekilov

Güncelleme: 10 Ekim 2011 Gösterim: 4.432 Cevap: 0
simral - avatarı
simral
Ziyaretçi
10 Ekim 2011       Mesaj #1
simral - avatarı
Ziyaretçi
Semed Vurgun Vekilov, 1906 yılında Qazax şehrinin Yukarı Salahlı köyünde doğdu. Babasının adı Yusif'dir. 1918 yılında Qazax Müellimler Seminariyasmda (öğretmen okulunda) okumuş, 1929 yılına kadar Qazax, Quba ve Gence'de öğretmenlik yapmıştır.
1929 yılında Moskova Devlet Universitesi'nin Dil ve Edebiyat Fekültesi'ne kaydolmuş, iki yıl sonra Bakı'ya dönüp Pedagoji Enstitüsü'nde yük-sek lisans eğitimi almıştır.
Sponsorlu Bağlantılar
"Şairin Andı" (1930), "Fanar" (1932), "Könül Defteri" (1934), "Şe'rler" (1936) kitapları ona ilk büyük şöhretini kazandırmış ve artık. 30 uncu yıllardan sonra eserleri Rus, Ukrayna, Gürcü, Özbek, Türkmen ve diğer halkların dillerine tercüme edilmeye başlamıştır. 1934 yılında, Tiflis'de ilk kitabı basılmış ve yayınlanmıştır.
"Komsomol Poeması", "Lekbatan", "Ölüm Kürsüsü", "26-lar", "Beşti", "Bakinin Dastanı", "Zencinin Arzuları", "Muğan", "Leninin Kitabı", "Aygün", "Zamanın Bayraqdarı" adlı eserleri, 1930-1950 arası Azerbaycan'da yeni tipli epik şiirin oluşum tarihini, onun güçlü ve zayıf taraflarım bütün yönleriyle yansıtmaktadır.
İkinci Dünya Savaşı (1941-1945) yıllarında yazdığı "Bütün Xalglar Qebileler", "Veten Keşiyinde", "Ananın Öyüdü", "Şefget Bacısı", "Qızıl Şahinler" ve onlarca başka eserde, Azerbaycan Türklerinin vatanseverlik ve cengaverlik duyguları terennüm edilir.
Savaştan sonraki şiirlerinde, Azerbaycan tabiatinin tasviri ("Muğan" ve "Talıstan"), Azer-baycan köylüsünün sessiz emeği ("Beşti"), işçi ve sanatkarlarin arzu ve emelleri ("Aygün"), o yıllar için gelenek haline gelmiş, prototip mevzular ve kahramanlardı. Özgürlük ve barış yolunda mü-cadele ("Ölüm Kürsüsü" ve "Zencinin Arzuları") şiirlerinin başlıca mazmununu teşkil etmekteydi.
Semed Vurgun, Azerbaycan edebiyatında bir dramaturg olarak da büyük şöhret bulmuştur. Azerbaycan halkının tarihini konu alan "Vaqif" (1938), "Xanlar" (1939), "Ferhad Ve Şirin" (1941), bu arada "İnsan" (1945) manzum dramlarının yazarı da O'dur.
Bir göze gibi kaynayan, saf, duru, tabii üslubu ve dili, insancıl, felsefi, romantik bakış açısı bu eserlerde Semed Vurgun dramasmı farklı kılan özelliklerdir.
Semed Vurgun, tercüme sahasmda da hem tarihi, hem de edebi çalışmalar yapmıştır. A.S. Puşkin'in "Yevgeni Önekin" manzum şiirini, M. Gorki'nin "Kiz Ve Ölüm", "Kaplan Derisi Giymiş Pehlivan" (bu eserin bir bölümünü) gibi ölümsüz sanat eserlerini büyük ustalıkla Azerbaycan türk-çesine kazandırmıştır.
Semed Vurgun aynı zamanda, Azerbaycan'da çağdaş edebi tenkidin, estetik nazariyesinin temelini atanlardan biridir. Azerbaycan ve Sovyet edebiyatının muhtelif meseleleri, Nizami, M.P. Vaqif, A.S.Puşkin, M.F.Axundov, V.V.Mavakovski, C. Cabbarlı ve başka klasiklerin sanatı hakkında pek çok makalenin de yazarıdır. Sovyet yazarlarının II. kurultayında okuduğu, şiir hak-kındaki parlak tebliğinde, edebiyatın bir çok nazari meselesine ışık tutmuştur. Filoloji ilminin gelişmesindeki hizmetlerinden dolayı, Devlet Üni-versitesinin akademik kurulu, kendisine fahri doktorluk unvanı vermiştir.
Şairin eserleri sadece eski Sovyetler Birliği'nde değil, aynı zamanda dış ülkelerde de yayılmıştır. Şiir ve manzum eserleri dünyanın bir çok diline tercüme olunmuş, piyesleri keza yabancı sahnelerde oynanmıştır.
Semed Vurgun, aynı zamanda ilim sahasına büyük hizmetleri geçmiş ideolog ve toplum önderi bir şahsiyetti. Azerbaycan Bilimler Akademi'sinin asil üyesi ve başkan yardımcısıydı. Sovyetler Birliği parlamentosunun ve Azerbaycan Parlamentosunun (Ali Sovyet) millet vekillerindendi. Azerbaycan Yazarlar Birliği'nin ve aynı zamanda Dış Ülkelerle Kültürel İlişkiler Cemiyeti'nin başkanı olmuştur. Bir barış gönüllüsü olarak, Sovyet temsil heyetiyle beraber Almanya, Polonya, Bul garistan, Çin, Fransa ve İngiltere'de bulunmuştur.
1941 yılında "Vaqıf", 1942 yılındaysa "Ferhad Ve Şirin" dramlarından dolayı devlet mükafatı almıştır.

Başlıca Eserleri: Eserleri, 6 ciltte, Bakı, 1960-1972; Seçilmiş Dram Eserleri ve Poemaları. Bakı, 1974; Seçilmiş Eserleri, 2 ciltte, Bakı, 1966,1976; El Bilir Ki Sen Menimsen. Bakı, 1970.

Biyografi Konusu: Semed Vurgun Vekilov nereli hayatı kimdir.

Benzer Konular

4 Kasım 2015 / Pasakli_Prenses Tıp Bilimleri
9 Temmuz 2015 / ThinkerBeLL X-Sözlük
24 Mart 2009 / ThinkerBeLL Genel Mesajlar
24 Mart 2009 / Yavru_Aslan Üyeler Hakkında