Arama

Publius Terentius Afer

Güncelleme: 8 Ağustos 2015 Gösterim: 1.896 Cevap: 2
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
15 Ekim 2012       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Terentius
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

terenz2

Terentius — tam adı Publius Terentius Afer olan Berberi asıllı Latin Comedia yazarı.

Yaşamı
MÖ 184 (ya da MÖ 194) yılında Kartaca'da dünyaya gelmiştir. Daha çocuk yaşta köle kılınmıştır. İsmindeki Afer ona o günlerde Afrikalılarca verilmiştir. Romalı senatör Terentius Lucanus'a satılır ya da hediye edilir. Güzelliği ve yeteneği sayesinde efendisini oldukça etkiler ve özgür bir vatandaş gibi eğitim görmeye başlar, aynı zamanda da azad edilir. Romalı ikinci sınıf bir kadınla evlenir ve bir kızı olur.

Aristokrat sınıf tarafından kabul edilir ve burada Scipionlar tarafından korunur. Kariyeri oldukça kısadır. Altı komedi yazdıktan sonra, 160'ta, Roma'dan ayrılır ve Yunanistan'a gider, henüz yayınlanmamış oyunlarının konusunu burada bulur. Çünkü burada 108 komedi yazmış Menandros'un oyunlarını okuma fırsatını bulur ve bunları latin diline aktarır. MÖ 159'da geri dönüş yolculuğuna başlar ancak o artık eski bilindik Terentuis değildir. Tam bu anda daha 25 (ya da 35) yaşındayken ömrü tükenir ve çalışmaları yarıda kesilir. Ölümüne ilişkin iki görüş öne sürülmüştür:

Leucate koyunda gemisi batmış ve ölmüştür.
El yazmalarının kayboluşundan ötürü büyük üzüntü duyarak, Arkadia, Stymphalos'ta ölür.

Eserleri

  • Andria, Andros Güzeli.
  • Eunuchus.
  • Hecyra.
  • Héautontimoroumenos.
  • Phormio
  • Adelphes, kardeşler.

Biyografi Konusu: Publius Terentius Afer nereli hayatı kimdir.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
15 Ekim 2012       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Terentius (İ.Ö. 190'a doğru Kartaca-159, ?),

Sponsorlu Bağlantılar
Lâtin yazar. Tam adı Publius Terentius Afer'dir. Küçük yaşta köle olarak Afrika'dan Roma'ya getirildi. Senatör Terentius Lucanus tarafından satın alınarak eğitildi. Sonra azat edildi. Yetiştirilmesinde Yunan kültürünün etkisi oldu. Güldürülerinde ahlâkçı bir tutum vardır. Kişilerin ruhsal yapılarını göz önünde tuttuğu için geleneksel Lâtin güldürülerindeki basit oyunlara rastlanmaz. Bu nedenle de yapıtları "az güldüren" türden güldürülerdir. Yaşadığı çağda yeterince değerlendirilememesine karşılık Rönesans döneminde ve 19. yüzyılda yeniden ele alınmış; burjuva dramı için örnek sayılmıştır. Terentius'tan günümüze altı güldürü kalmıştır. İ.Ö. 166-160 yılları arasında oynanmış olan bu oyunlar sırasıyla şunlardır:
  • "Andria" (Andros Güzeli),
  • "Hecyra" (Kaynana),
  • "Heautontimorumenos" (Özünün Celladı),
  • "Eunuchus" (Hadım), "Phormio",
  • "Adelphoe" (Kardeşler).

"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
8 Ağustos 2015       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Ad:  terentsij.jpg
Gösterim: 231
Boyut:  71.9 KB

TERENTİUS
(Publius Afer), latin komedi yazarı (Kartaca İ.Ö. 185’e doğr. - İ.Ö. 159). Afrika kökenli bir köleydi, iyi bir eğitim görmesini sağlayan efendisi Terentius Lucanus tarafından azat edildi. Scipiolar' ın ve Aemiliuslar'ın kültürlü çevrelerine girdi ve ilk oyunu Andria”y\ 19 yaşında yazdı. Öteki beş komedisini (Hadım1 Özünün" celladı, Formio", Kaynana’ ve Kardeşler"), 166-160 arasında oynattı ve bir Yunanistan yolculuğu sırasında çok genç yaşta öldü.
Onu aşırmayla suçlayan rakiplerinin saldırıları karşısında kendini komedilerinin ön oyunlarında savundu. Gerçek birer polemik savunma söylevi olan bu ön oyunlarda, edebiyata ilişkin görüşlerini de açıkladı. Menandros'un oyunlarına özenen oyunlarında, bir delikanlının kimin nesi olduğu bilinmeyen bir genç kıza âşık olması, kurnaz bir kölenin çevirdiği dolaplar ve baba oğul ilişkileri gibi, yeni komedinin geleneksel temalarını sergiledi. Bununla birlikte, Plautus’tan farklı olarak, dramatik düğümlerden ve komik sıçramalardan çok, ruhbilimsel çözümlemeye önem verdi. Karakterleri genellikle ikişer ikişer karşı karşıya getirerek, klasik tiyatro repertuvarındaki her tipi en ufak incelikleriyle belirleyip birbirinden ayırdı ve komedilerinin her birinde bir sorunu ele aldı., Örneğin, Moliâre'in Kocalar okulu (l'Ecole des maris) adlı komedisinde esinleneceği Kardeşler'de (Adelphae) eğitim sorununu, Özünün celladı'nda farklı farklı çözümleri kişilerin kendilerince anlatılan aile ilişkileri sorununu ortaya koydu. Yalın ve ince bir dille yazılan bu ölçü ve .denge tiyatrosu, duygusal sahneler ve insanlıklarıyla sevgi uyandıran kişilerle doludur. Plautus’a özgü salt komik etkilerin ve fantezinin yokluğu, yer yer Terentıus'un komedilerinin çekicilikten yoksun kalmalarına yol açar ve Roma seyircisince beğenilmemelerini açıklar. Gerçekten de bu ruhbilimsel oyunlar, Terentius'un sık sık girip çıktığı kültürlü çevrelerin dile getirilmesiydi ve hellenik duyarlığa Plautus'un tiyatrosundan daha yakındı.

Kaynak: Büyük Larousse

Benzer Konular

14 Temmuz 2015 / asla_asla_deme Edebiyat ww
5 Temmuz 2015 / _Yağmur_ Edebiyat ww
8 Şubat 2016 / Jumong Siyaset ww
10 Haziran 2011 / _Yağmur_ Siyaset ww
18 Ağustos 2013 / _EKSELANS_ Taslak Konular