Arama

Frizce

Güncelleme: 29 Nisan 2017 Gösterim: 1.401 Cevap: 0
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
31 Mart 2010       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye

Frizce

Ad:  Frizce.jpg
Gösterim: 127
Boyut:  27.4 KB

Frizce friesisch, Batı Germen öbeğine bağlı, İngilizceyle büyük yakınlığı olan dil. Eski Frizce Hollanda’nın bugünkü Noord-Holland (Kuzey Hollanda) ilinden Almanya’daki Schleswig’e kadar Kuzey Denizi kıyısı boyunca uzanan yörede ve buranın açıklarındaki adalarda konuşulurdu. Bugünkü Frizce ise ancak üç küçük bölgede konuşulmaktadır. Batı, Doğu ve Kuzey Frizce olmak üzere, her bölgenin kendi lehçesi vardır. Batı Frizce, Hollanda’nın Friesland ilinde ve buradaki Schiermonnikoog ve Terschelling adalarında, Doğu Frizce Almanya’nın Oldenburg kentinin batısındaki Saterland’da, Kuzey Frizce ise Almanya sınırlarındaki Schleswig’in batı kıyısı boyunca ve bu kıyı açıklarındaki Sylt, Föhr, Amrum ve Halligen adalarıyla Helgoland’da konuşulur.
Sponsorlu Bağlantılar

Bu konudaki ilk yazılı kaynaklar 13. yüzyıl sonlarından kalmadır ve Eski Frizceyle yazılmıştır. 16. yüzyılın sonuna değin kullanılan Eski Frizcede, İngilizce ve Frizceyi öbür Germen dillerinden ayıran bütün özellikler vardır.

Eski Frizce döneminden sonra 300 yıl boyunca Frizce yazı dili olarak çok fazla kullanılmamışsa da, yakın zamanlarda Batı Frizcenin konuşulduğu bölgede bir canlanma olmuştur. Günümüzde Friesland’da okullarda ve mahkemelerde kullanılan Frizce, Hollanda hükümeti tarafından resmî dil olarak kabul edilmiş ve bir Friz Dili Akademisi kurulmuştur. Doğu ve Kuzey Frizce ise, Almanca karşısında gittikçe gerilemektedir.


MsXLabs.org & Ana Britannica


Son düzenleyen _Yağmur_; 29 Nisan 2017 13:37
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.