Arama

İngilizce

Güncelleme: 31 Mart 2010 Gösterim: 3.724 Cevap: 1
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
31 Mart 2010       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
İngilizce (İngiliz Dili)

Sponsorlu Bağlantılar
Hint-Avrupa (Hint-Ari) dil ailesinin Germen dilleri grubundan olan İngilizce, bugün dünyanın başlıca dilleri arasında en yaygın kullanılanıdır. Kuzey Amerika, İngiliz Adaları, Avustralya, Yeni Zelanda ve Kuzey Afrika Cumhuriyeti başta olmak üzere, dünya nüfusunun beşte birinin ana ya da resmi dili İngilizcedir. Ayrıca uluslararası ticaret, bilimsel araştırma, vb. alanlarda da geçerliliğini sürdürmektedir. Dünyanın yarıdan fazla basın ve yayın iletişim ağı İngilizce yapılmaktadır, turizm konusunda da varlığı yadsınamaz olmuştur.
İngiliz dilinin üç dönemde oluştuğu varsayılır:


Tarihçe
1. Eski İngilizce (Anglosakson Dönemi; İS 450-1100)
Alman kökenli Germenik boylardan Angleler, Saksonlar ve Jutelerin İS 5. yy.da istilasıyla etkinliğini gösteren dört lehçe Northurbrian. Mercian, Kentish ve Batı Sakson oldu. İlk İngiliz boyu sayılan Keltler (Celt), nerdeyse soykırıma uğradığından dillerinden ancak birkaç sözcük kalabildi. 597′deki Roma istilasıyla, İngiliz bilim dilini zenginleştiren Latince kökenli sözcükleri dile getirdi.
2. Orta İngilizce (Normanlar Dönemi; İS 1100-1500)
Viking kökenli Norman istilasının kendilerinden önceki Viking dilinden daha kapsamlı, etkin olduğu görülür. Fransızcanın bir lehçesini konuşan Normanlar, toplumun soylu kesiminde, edebiyat yaşamında, yönetimde Fransızcayı geçerli kıldılar. Yazılı dilden sökülüp” atılan İngilizce, halkın dili olarak yaşamını sürdürdü. Çeşitli dil ve lehçelerle zenginleşen İngilizcenin bu dönemdeki en önemli değişimi, özellikle Fransızcanın da etkisiyle, sözcüklerde genellikle birinci heceye kayan vurgulama dizgesiyle, çekim eklerinin çoğunun atılışı oldu. Dönem sonuna kadar Fransızca ve Latince özellikle yönetim, hukuk, din ve askeri alanlarda İngilizceye binlerce sözcük kattı.
3. Modern (Çağdaş) İngilizce (Shakespeare ve Rönesans Dönemi; İS 1500-1700)
1476′da Caxton’ın İngiltere’ye getirdiği matbaa makinesiyle, İngiliz dilinin belli ölçü ve standartlara sokulmasını zorunlu kıldı. Modern İngilizcenin gelişmesinde en büyük atılım, 1500-1625 arasındaki Rönesans akımıyla oldu. Klasik Çağ!ın klasik dilleri, Latince ve Grekçeyle dilin zenginleşmesi hızlanarak, İngilizce geniş bir anlatım gücü kazandı. Ayrıca İspanyolca, İtalyanca, Fransızcanın da katkısı sürüp gitti. Ancak 1600′lerden başlayarak Klasizmin yabancı dil istilasına karşı oluşan tepki, dilin öz benliğine dönülmesini sağladı. Shakespeare, Spenser, Milton gibi büyük yazarların katkısıyla benliğine kavuşan İngilizcede en büyük değişim, bölgelere göre çok farklılıklar gösteren sözcük okunuş ve yazılışlarının belli kurallara bağlanması akımıydı, ilk çağdaş İngilizcenin kurucusu onurunu taşıyan Shakespeare eserlerinde % 90 (20-25 bin) yerli sözcük kullanarak bu alanda kırılması güç bir rekor elde etti. 14. yy’da İncil’in Latinceden İngilizceye çevrilmesi de, yazım biçimine büyük etki yaptı. Tüm Avrupa’yı saran Rönesans ve Reform hareketlerinin, kitle iletişiminin, eğitim etkinliklerinin, çeşitli buluşların çağdaş İngilizceyi geliştirdiği yadsınamaz. 1700′lü yıllardan başlayarak İngiliz dilini denetim altına almak, düzene sokmak, dilbilgisini kurallara bağlamak gibi çalışmalar yapıldı. İlk gerçek sözlük 1775′te Samuel Johnson tarafından derlendi. Bunu izleyen sözlük ve dilbilgisi kitapları dildeki ilkeleri kesinleştirdi. Bu çağlarda genişleyen İngiliz, Asya ve Afrika sömürgelerinin yerli dillerinden, Amerika’dan yeni sözcükler katılmayı sürdürdü. 20. yy.ın ekonomi, iletişim, teknoloji ve uzay etkinlikleri İngiliz dilini yalnız zenginleştirmekle kalmadı, aynı zamanda yeryüzüne yayılmasını da sağladı. Çağımızda 750.000′i aşkın sözcükle genişlemesini sürdüren İngilizce, konuşmadaki pratikliği, dilbilgisinin karmaşık olmayışı, sözcük üretiminin ve fiil çekiminin kolay oluşu yönünden çoğunluğun yeğlediği ortak dil olma gücünü sürdürmektedir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
31 Mart 2010       Mesaj #2
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
İngilizce
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Amerika Birleşik Devletleri, Anglofon Karayipler, Avustralya, Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı , İrlanda Cumhuriyeti, Kanada ve Yeni Zelanda'da yaşayanların çoğunun anadilidir. İkinci dil ve resmî dil olarak dünya genelinde, özellikle İngiliz Milletler Topluluğu ülkeleri ve çok sayıda uluslararası örgüt tarafından kullanılmaktadır.
Modern İngilizce, anadili farklı olan insanların konuştuğu ilk "küresel ortak dil" yada olarak tanımlanmaktadır. İngilizce iletişim, bilim, ticaret, havacılık, eğlence, radyo ve diplomasi alanlarında egemen uluslararası yardımcı dildir. Dilin Britanya Adaları'ndan öteye yayılmasında Britanya İmparatorluğunun büyük payı vardır. Amerika Birleşik Devletleri'nin II. Dünya Savaşı sonrasında artan ekonomik ve kültürel etkisi, İngilizcenin benimsenmesini önemli şekilde hızlandırmıştır.
Bazı alanlarda ve mesleklerde yeterli düzeyde İngilizce bilinmesi gerekir. Bundan dolayı bir milyarı aşkın kişi en az basit seviyede İngilizce konuşabilmektedir.
Nüfusunun çoğunluğu İngilizce konuşan ülkeler koyu mavi; resmî dil olup nüfusunun çoğunluğu İngilizce konuşmayan ülkeler açık mavi renkle işaret edilmiştir. İngilizce ayrıca Avrupa Birliği'nin resmî dillerinden biridir.
Ad:  800px-Anglospeak.svg.jpg
Gösterim: 748
Boyut:  19.3 KB
  • Konuşulduğu ülkeler: Başta Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya, Birleşik Krallık, Güney Afrika, İrlanda, Kanada, Yeni Zelanda ve Singapur olmak üzere bir çok ülkede yaygın biçimde konuşulmaktadır.
  • Konuşan kişi sayısı:
    • Anadil: 309 – 400 milyon
    • İkinci dil: 199 – 1.400 milyon
    • Toplam: 0,5 – 1,8 milyar
  • Sıralama:
    • 3. (anadil)
    • Toplam: 1. veya 2.
  • Dil ailesi:
    • Hint-Avrupa
      • Cermen
        • Batı Cermen
          • Anglo-Frizce
            • Anglik
              • İngilizce
  • Yazı sistemi: İngiliz alfabesi
  • Resmî dil olduğu ülkeler:
    • 53 ülke
    • Birleşmiş Milletler
    • Avrupa Birliği
    • İngiliz Milletler Topluluğu
  • Düzenleyici kurum: Resmî bir düzenleyici kurum yok.
  • Dil kodları
    • ISO 639-1: en
    • ISO 639-2: eng
    • ISO 639-3: eng
Tarihçe
İngilizce, Cermen kökenli bir dildir. Kavimler Göçüyle yer değiştirmiş Cermen kavimlerinin Britanya Adalarında yaşayan Keltleri sürerek bu adalara getirdikleri dildir. Adını adaya yerleşen ve Saksonlarla karışan Angluslardan almıştır. Bu kavimler dillerine "Anglik" demişlerdir. Cermen kavimleri tarafından Britanya Adaları'nda kullanılmasına dayandırılarak, filologlar tarafından kaynağının Almanca olduğu savunulmaktadır.
Roma İmparatorluğu döneminde Britanya adalarına gönderilen rahipler, buraya İncil'in başlıca cevirilerinden birinin dili olan Latince'yi getirmiş ve uzun yıllar Latince'nin etkisi baş göstermiştir. Daha sonra Kuzey'den gelen Norman istilaları ile "Normanca" denilen dil ile karışmıştır. Yönetici sınıf bu dili konuşurken köylü sınıfı olarak kabul edilen halk "Old English" yani Eski İngilizce'yi konuşmaktaydı. 1066'da Hastings Savaşı'yla William the Conqueror (Fatih William) adaları ele geçirirek uzun yıllar boyunca Normancanın yerleşmesine sebep olmuştur. Normanların İngiltere'yi fethi, aynı zamanda İngiltere'nin son fethidir.
Günümüzde Amerika Birleşik Devletleri'nde, Birleşik Krallık'ta, Avustralya'da, Kanada'da, Güney Asya'nın bir bölümünde, Mısır'da ve Afrika'nın belirli kesimlerinde anadil ya da ikinci dil olarak konuşulmaktadır.
İngilizce, Çince ve İspanyolca'dan sonra ilk resmi dil olarak dünyanın en çok konuşulan üçüncü dilidir.


Coğrafi dağılımı
Anadili İngilizce olanlar daha çok Amerika Kıtası, Avustralya ve Britanya adalarında bulunmaktadır. Ayrıca Okyanusyada da çok konuşulan bir dildir.
Dünyada resmi dil olarak en çok kullanılan üçüncü dil olmasına rağmen, Dünyada en çok kullanılan birinci dildir. Dünyada İngilizce iletişim dili olarak kabul edilir. Bu yüzden 1 milyarı aşkın kişi en basit seviyede de olsa İngilizce bilmektedir. Bununla birlikte İngilizce en fazla bilinen ikinci dil olma özelliğinide kapsar.
Anadili İngilizce olan insanların ülkelere göre dağılımı (1997 verileri)
Ad:  English_dialects1997.png
Gösterim: 869
Boyut:  15.5 KB
Ad:  eng1.png
Gösterim: 1463
Boyut:  8.9 KB

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!

Benzer Konular

2 Eylül 2015 / Ziyaretçi Soru-Cevap
20 Ocak 2013 / Ziyaretçi Soru-Cevap
5 Eylül 2012 / NeutralizeR Edebiyat
23 Temmuz 2012 / cansunur arslan Soru-Cevap