Arama

Arnavutça

Güncelleme: 21 Aralık 2015 Gösterim: 5.159 Cevap: 2
_KleopatrA_ - avatarı
_KleopatrA_
Ziyaretçi
31 Mart 2010       Mesaj #1
_KleopatrA_ - avatarı
Ziyaretçi
Arnavutça
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar
  • Arnavutça Shqip Konuşulduğu ülkeler
    • Arnavutluk, Kosova, Makedonya Cumhuriyeti, Yunanistan, İtalya, Türkiye
  • Toplam konuşan kişi sayısı
    • 15 milyon
  • Sıralama
    • ilk 50'de değil
  • Dil aileleri
    • Hint-Avrupa Dilleri
Kurumsal durum Kurumsal dil olduğu ülkeler
  • 22px Flag of Albaniasvg Arnavutluk,
  • 22px Flag of Kosovosvg Kosova,
  • 22px Flag of Macedoniasvg Makedonya Cumhuriyeti,
  • 22px Flag of Montenegrosvg Karadağ
Şu ülkelerde bölgesel dil:
  • 22px Flag of Serbiasvg Sırbistan
  • 22px Flag of Italysvg İtalya
Dil kodları
  • ISO 639-1 sq
  • ISO 639-2 alb(B) sqi(T)
Arnavutça (gjuha shqipe, gûha şkîpe veya cuha şçipe), Arnavutların konuştuğu dil. Hint-Avrupa dil ailesi icinde özgün bir dildir.
Roma'nın 5. yüzyılda Gotlarca yıkılması sonrasındaki İllirya bölgesindeki Slav işgali sonucu Slav dilleri ile yakınlaşan Arnavutçaya 1000 yıldan fazla Doğu Roma (Bizans) yönetimi sonucu Yunanca ve ayrıca 432 yıl süren Osmanlı yönetimi sonucu Türkçe ve Arapça kelimeler de girmiştir. Ancak en çok etkilendiği dil Orta Çağ boyunca yönetiminde bulunduğu Venedik sebebiyle Latincedir. Dilbilgisi olarak en çok Romence ile benzerlik gösterir.
Günümüz modern Arnavutça'sında Latince kökenli sözcüklerin sayısı giderek artmaktadır. Modern Arnavutça, ulusal Arnavut eğitim politikası gereğince Osmanlı döneminde Türkçe ve Arapça'dan geçen sözcüklerden neredeyse tamamen arındırılmıştır. Aşağıda Türkçe'den Arnavutça'ya geçen, ama resmi Arnavutça yazışmalarda kullanılmamasına gayret edilen bazı sözcükler görülmektedir.

Türkçe-Arnavutça Ortak Sözcükler
Ad:  arnavutça kelimeler.gif
Gösterim: 1971
Boyut:  3.2 KB
Arnavut Alfabesi
Ad:  arnavutça.gif
Gösterim: 1019
Boyut:  3.8 KB
Bir kaç Arnavutça kelime ve cümle
Ad:  Arnavutça cümle örnekleri.gif
Gösterim: 4134
Boyut:  6.0 KB

Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
15 Mayıs 2011       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Arnavutça
Sponsorlu Bağlantılar

(gjuha shqipe, gûha şkîpe veya cuha şçipe)
Arnavutların konuştuğu dil.

Hint-Avrupa dil ailesinden bir dil. Bugün büyük çoğunluğu Arnavutluk'ta yaşayan 2 milyonu aşkın insan tarafından konuşulmaktadır. Eski İllirya dilinin bir devamı olarak gösterilen Arnavutça'nın bugün iki lehçesi vardır: Kuzeyde Geg lehçesi, güneyde Tosk lehçesi, Arnavutçada 1908'den bu yana Lâtin alfabesi kullanılmaktadır.

Ad:  800px-Albanian_language_map.jpg
Gösterim: 809
Boyut:  72.6 KB
Arnavutça konuşulan bölgeler

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
21 Aralık 2015       Mesaj #3
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
ARNAVUTÇA a. Özellikle Arnavutluk'ta konuşulan Hint-Avrupa dili.

—ANSİKL. Arnavutçanın (yerel adı şkip) konuşulduğu alan Arnavutluk'un sınırlarım biraz aşar (yaklaşık 2 500 000 kişi konuşur): özellikle Yugoslavya'da, Kosova bölgesiyle Leskovac'tan Ohrid gölüne uzanan çizginin batısında (yaklaşık 1 500 000 kişi) da konuşulur Bu sayıya, İtalya' nın güneyinde Sicilya'da ve Yunanistan'ın güneyinde ıssız köylerde yaşayan ve Arnavutça konuşan 300 000 kişiyi de eklemek gerekir. Bu yayılma, XIII. yy ile XV. yy. arasında nedenleri pek bilinmeyen göçlerden daha sonra da, Osmanlı döneminden kaynaklanır. Bunların yanı sıra, ABD'de de birkaç arnavut göçmen topluluğu vardır.

Arnavutçanın, Şkumbin ırmağının iki yakasında, birbirinden en az bin yıl önce ayrılmış iki değişik lehçesi vardır: güneyde toskça. kuzeyde gegce. Toskçaya oranla gegce birçok kola ayrılır: Elbasan, Tiran ve işkodra lehçeleriyle Yugoslavya’nın özerk Kosova bölgesinde konuşulan lehçeleri içerir Daha bütünlük gösteren toskça, Yunanistan ile İtalya'nın iç kesimlerinde konuşulur Temelde Toskçayla Gegcenin Elbasan lehçelerinin oluşturduğu resmi dil, 1908'den beri Latin harfleriyle yazılır Bu tarihten önce metinler, çok değişik yazı türleriyle (karma ve yerli alfabeler dışında Slav, Yunan, Türk, Arap) oluşturulurdu. Bilinen ilk Arnavutça metin, 1462 yılından kalma bir vaftiz örneğidir.

Arnavutçanın Hint-Avrupa kökenli olduğunu, 1854'te Franz Bopp ortaya çıkardı. Görünürde Hint-Avrupa dillerinden hiçbiriyle yakınlığı olmayan Arnavutça, bağlı bulunduğu grubun günümüzde yaşayan tek dilidir. Bununla birlikte, eski yapısı incelendiğinde, Baltık İslav grubuyla kimi benzerlikler bulunduğu görülür.
Arnavutçanın dilbilgisel kategorileri öteki Avrupa dilleriyle aynıdır; adın bir cinsi, sayısı, üç ya da dört durumlu çekimi vardır; sıfat, nitelediği addan sonra gelir; fiil çekimi, etken ve edilgen çatılar arasında bir çatının bulunması gibi, arkaik özellikler içerir. Sözlük, tarihi boyunca çok büyük etkiler altında kalmıştır. Eski Yunancadan aktarma çok az sözcük vardır, buna karşılık Romalılar ile ilişkiler, uzun süreli ve derin olmuştur; latinceden, özellikle Balkanlar'da konuşulan latinceden ve Rumenceden birçok sözcük aktarılmıştır. Daha sonraları Arnavutça, İtalyan, Türk, Yunan, Sırp ve Makedonya dillerinden, son 500 yıl boyunca Venedikliler, Osmanlılar, Yunanlılar ve Slavlar ile olan kültürel ilişkileri kanıtlayan, çok sayıda sözcük almıştır.

Kaynak: MsXLabs.org & Büyük L.
🌘 🚀