Arama

Dilekçe Nedir? Nasıl Yazılır?

Güncelleme: 9 Ocak 2012 Gösterim: 29.145 Cevap: 2
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
1 Aralık 2010       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Dilekçe Nedir? Nasıl Yazılır?

Sponsorlu Bağlantılar
Dilekçe, bir isteği bildirmek, bir şikayeti duyurmak veya herhangi bir konuda bilgi vermek amacıyla resmi veya özel kurumlara/kuruluşLara yazılan resmî yazıdır. Herkes, hayatı boyunca, çeşitli işlerinin ve dileklerinin görülebilmesi için, çeşitli devlet dairelerine dilekçe verir.
Bir okula girmek için okul müdürlüğüne, bir daireye memur olmak için O dairenin ilgili müdürlüğüne, bir hakkının aranması için mahkemelere ve başka çeşitli yerlere, dilekçeler verilir.

Dilekçe, herkesin zaman zaman yazmak zorunda kalabileceği bir mektup türüdür.
Dilekçe yazarken aşağıdaki hususlara dikkat edilmelidir:

1. Dilekçe çizgisiz beyaz kağıda (A4) yazılır. teksir kağıdı, çizgili kağıt veya yarım kâğıt kullanılmaz. dilekçe metni genellikle kısa olur. ancak bazı özel durumlarda kâğıdın ön yüzü yeterli olmazsa kağıdın arka yüzüne yazılmaz ikinci bir kağıt kullanılır.
2. Dilekçe bilgisayarla, daktiloyla veya (mavi yada siyah mürekkepli) dolma kalemle yazılır. tükenmez kalemle veya kurşun kalemle dilekçe yazılmaz.
3. Dilekçe metni fazla uzun olmayacağı için yazı, sayfaya bakışım kuralı dikkate alınarak güzel bir kompozisyonla yerleştirilmelidir. (yukarıda kağıdın dörtte biri kadar, sol tarafta en az 3 cm ve sağ tarafta 1 cm boşluk bırakılmalıdır.)
4. Dilekçeye sorunla ilgilenecek kuruma (veya makama) hitapla başlanır. hitaplar kurumun idari yapısına uygun olmalı ve eksiksiz yazılmalıdır: ankara valiliğine, meram kaymakamlığına, kayseri büyük şehir belediyesi başkanlığına, selçuk üniversitesi rektörlüğüne, fen-edebiyat fakültesi dekanlığına, gibi.
5. Dilekçe, hangi kuruma veriliyorsa bu makamın adı başa yazılır. Kurum adının sağ altına kurumun bulunduğu şehir adı yazılır.
6. Hitaptan sonra paragraftan itibaren dilekçenin metnine geçilir. kısa bir tanıtımdan sonra dilek (istek, sorun veya durum) yazılır. dilekçede ciddî, resmî ve saygılı bir üslûp kullanılır. yapılması istenen, talep edilen her neyse, en kısa şekilde fakat tam olarak açıkça ifade edilir. gereksiz ayrıntıLara ve kişiselliğe yer verilmez.
7. Bir konuda üst makamın bilgilendirilmesi amaçlanmışsa “….durumu bilgilerinize saygılarımla arz ederim”, üst makamın bir sorunu çözmesi, bir işlemi başlatması isteniyorsa “gereğini saygılarımla arz ederim”,
yapılacak bir işlem için izin isteniyorsa “izninizi saygılarımla arz ederim” gibi saygı ifadeleriyle son bulmalıdır.

8. Doğru, düzgün, özenli ve temiz bir Türkçeyle yazılmalıdır.
9. Yazım ve noktalama kurallarına dikkat edilmelidir.
10. Mutlaka imzalanmalıdır. Bir dilekçede sadece bir kişinin imzası bulunur ve imzasız dilekçeler geçersiz sayılır.
11. Dilekçe sahibi adını ve açık adresini belirtmelidir. Sol alt köşeye adres yazılıdır.
12. Dilekçeye eklenecek ek belgeler yazının sonunda “ekler” başlığı altında maddeler halinde sıralanmalıdır. Evrakın kaybolmaması için (varsa) ekler mutlaka belirtilir.
13. Konunun belirlendiği metin bölümünde. Bu bir şikâyet dilekçesiyse, şikâyet sağlam kanıtlara dayandırılır. Eğer iş isteme dilekçesiyse, öğrenim durumu, yaş, kısa bir öz geçmiş, kurumca aranan seçkin nitelikler açık seçik belirtilir.

Dilekçe Örneği
ÖĞRENCİ BELGESİ ALMAK İÇİN DİLEKÇE ÖRNEĞİ
Tarih
İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ FEN FAKÜLTESİ DEKANLIĞI’NA
Fakültenizin ……………………. Bölümü……………………… numaralı öğrencisiyim …………………………………………………… verilmek üzere öğrenci belgesinin hazırlanıp tarafıma verilmesini saygılarımla arz ederim.
Adres: Adı Soyadı ve İmzası
Tel:


Ekleri Olan Dilekçe Örneği
ÖĞRENCİ KİMLİĞİNİ KAYBEDENLERİN MÜRACATTA VERMELERİ GEREKEN DİLEKÇE ÖRNEĞİ
Tarih
İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ FEN FAKÜLTESİ DEKANLIĞINA
Fakülteniz ……………………Bölümü ………………………. numaralı öğrencisiyim. Üniversitemiz Kartlı Geçiş ve E-Cüzdan uygulaması dahilinde almış olduğum öğrenci kimliğimi kaybettim. Gerekli belgeler ekte sunulmuş olup, tarafıma yeni bir öğrenci kimliği düzenlenmesini arz ederim.
ADRESADI SOYADI VE İMZASI
EK:
1- 1 ADET RESİM
2- 1 ADET BANKA DEKONTU (KİMLİK ÜCRETİNİN YATIRILDIĞINI BELİRTEN)
3- GAZETE İLANI


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
Pickopat_MeLek - avatarı
Pickopat_MeLek
Ziyaretçi
1 Aralık 2010       Mesaj #2
Pickopat_MeLek - avatarı
Ziyaretçi
dilekçe, bir isteği bildirmek, bir şikayeti duyurmak veya herhangi bir konuda bilgi vermek amacıyla resmi veya özel kurumlara/kuruluşlara yazılan resmî yazıdır. her türk vatandaşının resmî kurumlara dilekçe verme hakkı vardır ve bu hak anayasanın teminatı altındadır.

Sponsorlu Bağlantılar
dilekçe yazarken aşağıdaki hususlara dikkat edilmelidir:

1. dilekçe çizgisiz beyaz kağıda (A4) yazılır. teksir kağıdı, çizgili kağıt veya yarım kâğıt kullanılmaz. dilekçe metni genellikle kısa olur. ancak bazı özel durumlarda kâğıdın ön yüzü yeterli olmazsa kağıdın arka yüzüne yazılmaz ikinci bir kağıt kullanılır.

2. dilekçe bilgisayarla, daktiloyla veya (mavi yada siyah mürekkepli) dolma kalemle yazılır. tükenmez kalemle veya kurşun kalemle dilekçe yazılmaz.

3. dilekçe metni fazla uzun olmayacağı için yazı, sayfaya bakışım kuralı dikkate alınarak güzel bir kompozisyonla yerleştirilmelidir. (yukarıda kağıdın dörtte biri kadar, sol tarafta en az 3 cm ve sağ tarafta 1 cm boşluk bırakılmalıdır.)

4. dilekçeye sorunla ilgilenecek kuruma (veya makama) hitapla başlanır. hitaplar kurumun idari yapısına uygun olmalı ve eksiksiz yazılmalıdır: ankara valiliğine, meram kaymakamlığına, kayseri büyük şehir belediyesi başkanlığına, selçuk üniversitesi rektörlüğüne, fen-edebiyat fakültesi dekanlığına, sarayönü meslek yüksek okulu müdürlüğüne gibi.

dilekçe büyük bir kurumda bir alt birimi ilgilendiriyorsa hitapta bu belirtilebilir:

T.C.

MİLLî EĞİTİM BAKANLIĞI

PERSONEL GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE,

ANKARA

hitap, satırı ortalayacak şekilde yukarıdaki örnekte olduğu gibi yazılmalıdır. makamın bulunduğu yer adı, büyük harflerle hitabın altına sağ tarafa yazılır. kurum ve kuruluş adlarına getirilen eklerin kesme işaretiyle ayrılmadığına ve hitaptan sonra virgül kullanıldığına dikkat ediniz.

5. hitaptan sonra paragraftan itibaren dilekçenin metnine geçilir. kısa bir tanıtımdan sonra dilek (istek, sorun veya durum) yazılır. dilekçede ciddî, resmî ve saygılı bir üslûp kullanılır. yapılması istenen, talep edilen her neyse, en kısa şekilde fakat tam olarak açıkça ifade edilir. gereksiz ayrıntılara ve kişiselliğe yer verilmez.

isteğin yasalara uygun olmasına dikkat edilir.

dilekçe metni (durumu bilgilerinize arz ederim, gereğini arz ederim, tensiplerinize arz ederim...gibi) arz cümlesiyle tamamlanır. üst makama arz, ast makamdan rica edilir. bu sebeple üst makamdan bir istekte bulunurken rica ederim denmez.

6. dilekçe metni tamamlandıktan sonra sağ tarafa (veya sağ üst köşeye) tarih atılır. tarihin altına dilekçeyi verenin adı soyadı yazılır ve imzalanır. bir dilekçede sadece bir kişinin imzası olacağı, imzasız dilekçelerin geçersiz olduğu ve imzanın okunabilecek nitelikte olması gerektiği unutulmamalıdır.

7. dilekçe imzalandıktan sonra sol tarafa açık adres yazılır. dilekçeyle birlikte verilen ekler varsa bunlar adresi yazdıktan sonra ekler başlığı altında numara verilerek sıralanır. evrakın kaybolmaması için (varsa) ekler mutlaka belirtilmelidir.

yukarıda sıralanan niteliklere uymayan dilekçelerin işleme konulmayabileceğini unutmayınız.

dilekçenin hangi makamda olduğunu takip edebilmek için ilgili kurumca dilekçeye verilen kayıt numarası (gelen evrak defterindeki sıra numarası) alınmalıdır.

posta yoluyla ilgili kurumlara gönderilecek dilekçeler en azından taahhütlü posta ile yollanmalıdır

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
9 Ocak 2012       Mesaj #3
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Dilekçe

Bir dilekte yada şikayette bulunmak veya bilgi vermek amacıyla resmi makamlara sunulan tarihli,imzalı mektuptur.Kişiyi ve kamuyu ilgilendiren bir hakkın sağlanması, bir haksızlığın düzeltilmesi, kaldırılması için gerçek yahut tüzel kişilerce ilgili makamlara yazılan yazılara dilekçe denildiği gibi, istida, arzuhal de denir.

Dilekçe Yazımında Göz Önünde Bulundurulması Gereken Kurallar
  • Dilekçeler, konularına göre uzun veya kısa olabilir. Konular kısa v öz olarak belirtilir. Gereksiz ayrıntılara yer verilmez.
  • Dilekçelerde ciddi, ağırbaşlı bir dil kullanılır. Anlatımın yalın ve duru olmasına özen gösterilir. Süslü, yapmacık, laubali bir ifadeden kesinlikle kaçınılmalıdır.
  • Dilekçeler; çizgisiz, beyaz dosya kağıdına daktiloyla veya dolmakalemle, okunaklı el yazısıyla yazılmalıdır.
  • Dilekçe hangi kuruma veriliyorsa,bu makamın adı başa yazılır. Kurum adının sağ altına kurumun bulunduğu şehir adı yazılır.
  • Konunun kısa bir özeti bu başlığın altına yazılır.
  • Daha sonra konunun belirlendiği metin bölümüne geçilir. Bu bir şikayet dilekçesiyse, şikayet sağlam kanıtlara dayandırılmalıdır. Eğer iş isteme dilekçesiyse, öğrenim durumu, yaş, kısa bir özgeçmiş, kurumca aranan seçkin nitelikler açık seçik belirtilmelidir.
  • Dilekçede bir durum belirtiliyorsa, son cümle Durumu bilgilerinize saygılarımla sunarım, bir istek belirtiliyorsa Gereğini izinlerinize saygılarımla sunarım şeklinde olmalıdır.
  • Dilekçe bitiminde sağ alt köşeye ad ve soyadı yazılmalı, imzalanmalıdır. Tarih, isim ve imzanın bir satır üstünde olabileceği gibi dilekçenin sağ üst köşesine de konulabilir.
  • Sol alt köşeye açık adres yazılmalıdır.
  • Dilekçe, herkesin zaman zaman yazmak zorunda kalabileceği bir mektup türüdür. Dilekçenin ilk bakışta güven verici bir düzen içinde olması gerekir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
theMira

Benzer Konular

11 Eylül 2014 / Misafir Soru-Cevap
9 Haziran 2011 / Misafir Cevaplanmış
4 Ekim 2011 / Misafir Soru-Cevap
3 Mart 2015 / Misafir Soru-Cevap