Arama

Tacü't-Tevarih - Hoca Saadettin

Güncelleme: 28 Ekim 2011 Gösterim: 3.245 Cevap: 0
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
28 Ekim 2011       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Tacü't-Tevarih
MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & Vikipedi
Sponsorlu Bağlantılar

Hoca Sadettin Efendi'nin yapıtı (1863). "Hoca Tarihi" adıyla da bilinir. Osmanlı Devleti'nin kuruluşundan Yavuz Sultan Selim'in ölümüne kadar geçen dönemi anlatan önemli bir kaynaktır. İki cilt hâlinde yayımlandı. İstanbul Üniversitesi Kütüphanesi, Topkapı Sarayı III. Ahmet Kütüphanesi, Nuruosmaniye ve Ayasofya kütüphanelerinde yazma ve basma örnekleri bulunmaktadır. Sadeleştirilmiş basımı 5 cilt olarak İsmet Parmaksızoğlu tarafından hazırlanıp yayımlandı.

Tacü't-Tevarih, Hoca Sadettin Efendi'nin; Osmanlı Devleti'nin kuruluşundan I. Selim'in ölümüne kadar geçen süreç içerisinde Osmanlı Tarihini ela alıp yazdığı tarihi el yazması yapıt. Tac üt-tevarih'in el yazması bir nüshası İskilip Halk Kütüphanesi bünyesinde yer alan İskilip El Yazma Eserler Kütüphanesinde mevcuttur. Tac üt-tevarih, 1862 yılında dönemin matbaa imkânları kullanılarak 2. cilt olarak basılmıştır ayrıca 1974 - 1979 yılları arasında İsmet Parmaksızoğlu tarafından sadeleştirilerek günümüz Türkiye Türkçesine de 5 cilt olarak aktarılmıştır.

Tac üt-tevarih; padişah III. Murat'a (1574 - 1595) sunulmuştur. Yapıtın son bölümü aynı zamanda o döneme ilişkin bilgin, şair, din ve tasavvuf insanlarının yaşam öykülerini içerir.

Tac üt-tevarih; tarihçilik tekniği açısından izlediği ve sergilediği eleştirel bakış ve görüş ile ayrıntılı ele aldığı olaylar açısından değer taşır. Hoca Sadettin Efendi, yapıtını yazarken kendisinden önce yazılmış olan Âşıkpaşazade, İdris-i Bitlisi, Neşri ve diğerlerinin yapıtlarından yararlanmış ancak bu yapıtlardaki yanlışlık, abartma, çelişki ve yan tutmalar ayıklanarak yararlanılmıştır. Yapıtta ayrıca I. Selim dönemine ilişkin kaynağı padişahın nedimi de olan babası Hasan Can'ın anlattıklarını içeriyor olması da önemlidir.

Tarih yazım tekniği ve yöntemi açısından oldukça nesnel ve eleştirel görüş içeren bu yapıt dil ve anlatım olarak aynı derece de başarılı değildir. Dil ve anlatım olarak Osmanlı Türkçesinde sık sık kullanılan süslü, secili eski nesrin güç anlaşılan örneklerindendir.


Bknz.=)Hoca Saadettin
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

20 Aralık 2011 / Misafir Edebiyat tr
26 Şubat 2016 / KisukE UraharA Müzik tr
25 Temmuz 2012 / Kral_Aslan Edebiyat tr
22 Ağustos 2011 / ener Türkiye'den
8 Mayıs 2011 / probLem girL Taslak Konular