Arama

Kumarbaz - Dostoyevski

Güncelleme: 21 Mayıs 2012 Gösterim: 3.474 Cevap: 0
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
21 Mayıs 2012       Mesaj #1
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Kumarbaz
Vikipedi Özgür Ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Kumarbaz, Dostoyevski'nin gençlik yıllarını, dramatik aşk ve kumar tutkusunu en yalın hali ile kaleme aldığı yapıtlarından biridir. İlk büyük romanı olan ve büyük bir kitleye ulaşan Suç ve Ceza'dan sonra yayınevi ile yaptığı anlaşmaya bağlı kalmak mecburiyeti üzerine (Kumarbaz romanının 25 gün içerisinde yazılmaması halinde Dostoyevski ileride yazacağı romanlardan herhangi bir hak talep edemeyecekti) romanın yetişememe telaşı ve en önemlisi iyi bir roman yazmak düşüncesiyle tuttuğu stenograf Anna Grigoryevna'nın yardımı ile yazmış ve kendinden genç olan bu kadınla daha sonra evlenmiştir. Roman 25 günde tamamlanmıştır.


Konu:
Genç,iyi eğitim gömüş,soylu birisi olan Aleksey Ivanaviç’in tek umudunu rulete bağlaması.

Özet:
Aleksey İvanoviç, bir Rus aristokrat ailesinin yanında öğretmenlik yapmaktadır. Aile için bir öğretmenden daha fazlası, neredeyse aileden biri olmuştur.

Bu ailenin kızı Polina'ya olan aşkı ise, gittikçe daha fazla artmaktadır.
Ailenin maddi durumu iyi değildir, büyük bir mal varlığına sahip halanın ölüm haberi, bugünden yarına büyük bir heyecanla beklenmektedir. Ama ne var ki, ümitle beklenen ölüm haberi yerine halanın kendisi çıkagelir. Hem de kanlı canlı olarak.

Bu unutulmaz hikaye, adından da anlaşıldığı gibi bir kumarbazın hikayesi... Belki de bir kumarbazdan çok, kumar tutkusunun ne olduğunu, nasıl bu kadar vazgeçilmez olabildiğini, insanın hayatına neler katıp, neleri (Küfür)ürdüğünü anlatıyor.

Kumarbaz; genç, iyi eğitim görmüş, soylu birisinin tek umudunu rulete bağlamasının romanı... "Sermaye biriktirme yeteneğinden yoksun olan Ruslar, ellerine avuçlarına geçeni de bir çırpıda har vurup harman savururlar..." diyor romanın kahramanı... Çok kolay kazanan çok kolay kaybetmekten korkmayacaktır ve de çok kolay kaybeden yeniden kolayca kazanmak isteyecektir... "Para sayesinde sizin gözünüzde bambaşka bir adam olacağım." dediği sevdiği kadından her kumar salonunda biraz daha uzaklaşan zavallı kumarbaz... "Bırakmasına bırakacağım kumarı ama... Eğer yitirdiklerimi geri alabilirsem." diyor Aleksi İvanoviç... Hayatında da en az kumar oynuyor gibi risklere açık... Kazanma ve kaybetme arasında gelip giden bir hayat ve ne yazık ki zamanın akıp gitmesi... Yazarın usta kalemiyle öyle bir hale geliyorsunuz ki kendinizi kumar masasının başında bir taraftar olarak yakalayıveriyorsunuz... "Haydi, oyundan çekil artık!" "Sakın, 'zero'ya oynama!..."

Kumarbaz tüm varlığını, gücünü, yeteneğini rulet masasına yatıran; bilinmeyene, tehlikeye özlem duyan;hem başkaldıran, hem korkan;
içinde binbir türlü çelişki barındıran kumara tutkun bir adamın romanı.

Kendisi de bir süre kumarın tutsağı olan Dostoyevski, belki hiçbir romanına kendi yaşamından bu kadar çok şey katmamıştır. Hiçbir şey yazmasaydı bile Kumarbaz onu Dostoyevski yapmaya yeterdi.

19. yüzyılın ve Rus edebiyatının büyük romancısı Dostoyevski, ünlü başyapıtı Kumarbaz'da bakışlarını kumar salonlarının, masalarının görkemli çekiciliğine kapılanlara yönelterek kumar tutkusunu somutlaştırıyor ve tüm romanlarında olduğu gibi yine insan ruhuna, insan davranışlarının kökenine iniyor. Okuyucuyu; insanların, servetlerinin yanı sıra onurlarını, kişiliklerini yitirmelerine neden olan kumar tutkusunun, dostlukları nasıl çıkar ilişkilerine dönüştürdüğünü; saygıları, sevgileri, aşkları nasıl tükettiğini; en uzakta duranları bile nasıl tutsak aldığını gösteren "Kumarbaz"la başbaşa bırakıyoruz.

In science we trust.

Benzer Konular

17 Temmuz 2013 / buz perisi Edebiyat
20 Mayıs 2010 / _Yağmur_ Edebiyat
21 Mayıs 2012 / buz perisi Edebiyat