Arama

Bitmemiş Öyküler (Unfinished Tales) - J. R. R. Tolkien

Güncelleme: 20 Haziran 2012 Gösterim: 3.104 Cevap: 0
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
20 Haziran 2012       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Unfinished Tales (Bitmemiş Öyküler)
MsXLabs.org & Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Yazan: J. R. R. Tolkien
Orijinal ismi: Unfinished Tales of Númenor and Middle-earth

Kitap Hakkında

Unfinished Tales veya Unfinished Tales of Númenor and Middle-earth (Türkçe: "Bitmemiş Öyküler" ya da "Orta Dünya ve Númenor'un Bitmemiş Öyküleri"), fantastik kurgu yazarı İngiliz dilbilimci J. R. R. Tolkien'in ömrü zarfında tamamlayamadığı, oğlu Christopher Tolkien'in düzenleyip 1980'de yayımladığı hikâyeler ve notlardan oluşan kitaptır. Kitap, baba Tolkien'in kurguladığı Orta Dünya evreni hakkında detaylı bilgiler içerir.
Silmarillion’daki birbiriyle tutarlı ve birbirini takip eden roman düzeninden farklı olarak Unfinished Tales kitabındaki öyküler, Tolkien'in yarım bıraktığı şekliyle sunulmuştur, sadece karakterlerin isimleri değiştirilip düzenlenmiştir (bu değişiklikler, baba Tolkien'in eserlerin taslaklarını kaleme alırken karakterlerin isimleri için bir sürü alternatif sunması şeklinde kafa karıştırıcı çalışma üslubunun okuyucuları şaşırtmasını önlemek amacıyla yapılmıştır). Kitaptaki bölümlerden bazıları yarım kalmış öyküler iken, diğer bazı bölümlerde Orta Dünya hakkında çeşitli bilgiler yer alıyor. Kitaptaki her bir efsanenin sonuna, taslağın diğer eserlerdeki bilgilerle uyuşmayan yönleri ve bazı tam çözülemeyen notlarla ilgili açıklamalar yer alıyor.

Christopher Tolkien Silmarillion’da olduğu gibi, Unfinished Tales eserini yayımladığında da henüz babasının arşivindeki bütün notları incelememişti. Erken yayımlanmış bir eser olarak Unfinished Tales, Yüzüklerin Efendisi’nde çok kısa olarak bahsedilen karakterler ve olaylar hakkında ayrıntılı bilgiler içeriyor. Örneğin; Gandalf ve diğer Istarin'in (büyücülerin) kökenleri, Isildur'un Ferah Çayırlar'da ölümü ve ardından Tek Yüzük’ün kaybolması, Rohan krallığının kuruluşu hakkında bilgiler yer alıyor.
Aldarion ve Erendis'in öyküsü, çöküşünden önce Númenor'da yaşananları anlatan bilinen tek Númenor hikâyesidir. Kitapta ayrıca, bir Númenor haritası mevcuttur.
Unfinished Tales kitabının ticari başarısı, Tolkien'in ölümünden birkaç sene sonra eserlerine olan ilginin azalması bir yana gün geçtikçe arttığını göstermiştir. Artan ilgiye dayanarak, yazarın oğlu Christopher Tolkien on iki ciltten oluşacak olan Orta Dünya Tarihi ayrıntılı inceleme serisine başlamıştır. Bu on iki ciltlik seride baba Tolkien'in hemen hemen bütün külliyatı analiz edilmektedir.


Yazar Hakkında (bak. J. R. R. Tolkien)
John Ronald Reuel Tolkien, 3 Ocak 1893'de Güney Afrika’da Dünyaya geldi. İngiliz bir ailenin oğlu olan Tolkien’in çocukluğu 1895 yılında döndükleri İngiltere’ye geçti.
Dil bilimci olan Tolkien Latince, Fransızca ve Almancayı erken yaşlarda öğrendi. Daha sonraki yıllarda yunanca, eski İngilizce, Anglo Sakson dili, eski İzlanda dili, gotik, modern ve ortaçağ Gal dili, Fince, İspanyolca ve İtalyanca öğrenmeye başladı. Bu dillere ek olarak Tolkien, kendisi de 14 farklı dil icat etmiş ve orta dünya sakinleri için alfabeler oluşturmuştur.
Sarehole köyü Tolkien’in hayal dünyasında önemli bir yere sahiptir. Babasının ölümü üzerine bu köye yerleşmişlerdi. Köydeki Cole Bank Road değirmeni yüzüklerin efendisi adlı romanını besleyecek önemli imgelerden bir tanesiydi.
Öğrenim hayatı sırasıyla king edward okulu, St. Pphilip Grammer Okulu ve Oxford Üniversitesi’nde geçti. King Edwards'da okurken " klasik diller başarı ödülü "nü kazandı. Oxford’da okuduğu yıllarda, Birmingham’da tanıştığı Edith Bratt ile evlendi. Mezun olduktan sonra İngiliz ordusuna katıldı. (1916-1917). Bu dönem dünyayı kavuran 1. Dünya Savaşı sürmekteydi. Tolkien de Somme cephesinde savaştı. Çok yakın üç arkadaşından ikisini bu savaşta kaybeden Tolkien, 1917 yılında geçirdiği bunalımdan ötürü ordudan ayrıldı.
1920'de Leeds Üniversitesi’nde İngiliz dili okutmanlığına başladı. 4 yıl sonra da profesörlüğe yükseltildi ve o zamana dek bilinen en başarılı filoloji uzmanlarından biri oldu.
Kendini monarşist ve Katolik olarak tanımlayan yazarın dünyaca ünlü eseri yüzüklerin efendisi ‘seri üretim yapan robot fabrikalara, trafik gürültüsüne ve modern Avrupa yaşamının sevimsizliğine’ öfkesini kustu’ öfkesini yansıtıyordu sanki. Tolkien, "yüzüklerin efendisi" basıldığında 60 yaşını geride bırakmıştı. Bu eser aynı zamanda kuzey efsanelerindeki cücelerden esinlemeydi ve Tolkien bu efsanelerden de beslenerek yeni bir dil inşa etmeye çalıştı.
Kitabın basımının üzerinden daha bir yıl geçmemişti ki "Hobbit" çocuk edebiyatı dalında New York Herald Tribune ödülünü kazandı ve klasikler arasına girdi. Olumlu eleştirilerin yanında olumsuz eleştiriler de alsa da bu, kitabın kısa zamanda popüler olmasına engel olmadı.
Kitabın yayımcısı Stanley Unwin, Tolkien’e "Hobbit"in devamını yazmasını önerdiğinde o "Yüzüklerin Efendisi”ni yazmaya başlamıştı bile. 12 yılda tamamlanan "yüzüklerin efendisi", Tolkien emekliye ayrılmadan önce yayımlandı. "Yüzüklerin Efendisi”nin ilk iki bölümü kitapçı raflarında yerlerini aldığında, takvimler 1954'ü gösteriyordu. bir yıl sonra da üçüncü bölüm İngiltere’de yayınlandı. Üçleme "Hobbit"ten de fazla ilgi topladı.
Emekliliğinin ardından Bournemouth'a yerleşen tolkien, eşinin 1971'deki ölümünden sonra Oxford’a döndü ve 2 Eylül 1973'te öldü. Yazar, Oxford’un kuzeyindeki Wolvercote Mezarlığı’nda eşi Edith’in yanına gömüldü.
En önemsediği çalışmalarının bazılarının toplandığı "Silmarillion"ın basılışını göremedi. 20. yy.ın ilk yarısında olup biten her şey vardı bu kitapta: 1920’lerin ve 1930’ların puslu atmosferi, kitlelerin korkusu, arkaizme geri dönüş, vb. gibi konular işleniyordu bu kitapta.

Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!

Benzer Konular

17 Şubat 2016 / Misafir Genel Mesajlar
22 Kasım 2011 / GusinapsE Felsefe ww
18 Aralık 2011 / ocean97 Genel Mesajlar
22 Şubat 2010 / RuffRyders Oyunlar
14 Temmuz 2012 / jack90 Oyunlar