Arama

Sefiller - Victor Hugo

Güncelleme: 9 Eylül 2012 Gösterim: 2.299 Cevap: 0
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
9 Eylül 2012       Mesaj #1
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Sefiller - Victor Hugo
MsXLabs.Og &Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & Vikipedi
Sponsorlu Bağlantılar

(Les Misèrables) Victor Hugo'nun romanı (1862). Çeşitli aralıklarla 1845-1862 yılları arasında yazıldı. Restorasyon dönemi, Temmuz Devrimi, Burjuva krallığı ve 1832-1834 Paris işçi ayaklanmaları, romanın tarihî arka plânını oluşturur. Beş bölümden oluşan roman, serbest bırakılmış bir kürek mahkûmunun (Jean Valjean), başından geçenleri anlatır. Jean Valjean, kısa bir süre içinde, M. Madeleine takma adıyla zengin bir sanayici, sevilen bir yurttaş ve küçük bir kentin belediye başkanı olur. Koşulların fahişeliğe ittiği Fantine'in ve onun ölümünden sonra kızı Cosette'in koruyuculuğunu üstlenir, polis müfettişi Javert de, Valjean'ın karanlık geçmişini araştırmaya koyulur. Bu yüzden Valjean, birçok zorlukla karşılaşır; tüm ilgisini ve sevgisini Cosette'e yöneltir. Cosette ile kentte yaptığı gezintilerde, genç avukat Pontmercy'ye rastlarlar. Cosette ve Pontmercy'nin ilişkisi evlilikle noktalanır. Cosette'in mutlu olduğunu gören Valjean kendini amacına ulaşmış sayar ve Pontmercy'ye kendi geçmişiyle ilgili sırları açıklar. Bu yüzden Valjean'dan uzaklaşan Pontmercy, yıllar sonra, Paris'teki sokak çatışmalarında kendisini ölümden kurtaran kişinin Valjean olduğunu öğrenir. Cosette ile birlikte ölüm döşeğindeki yaşlı adamın yanına gider. Sevdiklerine yeniden kavuşan Valjean, huzur içinde ölür. "Sefiller", Hugo'nun toplumsal felsefesini yansıtır: Hugo'ya göre insanlar temelde eşittirler, yoksullar toplumun önyargıları yüzünden ezilirler.

250px Ebcosette

Sefiller (Fransızca: Les Misérables), Victor Hugo'nun 1862 yılında yazmış olduğu roman. Roman Fransız Devrimi'nin etkisiyle ortaya çıkan romantizm akımının en önemli eserlerindendir.

Konu

Jean Valjean ekmek çaldığı için beş yıl kürek cezasına çarptırılmış, birkaç kez kaçmaya kalkıştığı için cezası ağırlaşmış, on dokuz yıl hapiste kalmıştır. Çok kuvvetli bir insan olan Jean Valjean, hapiste iyi duygularını kaybetmiş gibidir. Hapisten çıkınca, mahkûm olduğunu gösteren belge yüzünden herkes ona kötü davranır. Bir piskopos onu evine alır, o ise evden gümüş takımları çalar, fakat yakalanır. Piskopos, şikayetçi olmaz, üstelik ona iki de gümüş şamdan hediye eder; onlardan elde edeceği parayı namuslu adam olma yolunda harcamasını ister.Son olay, Jean Valjean’ın yaşamında bir dönüm noktası olur. Madeleine adıyla iş hayatına atılır, zengin olur, belediye başkanı seçilir. Fantin adında düşmüş, fakat ruhça temiz bir kadını polis şefi Javert’in elinden kurtarır. Javert, birdenbire ortaya çıkan ve kısa sürede zengin olan ve herkesin “Baba” dediği Madeleine’in kim olduğunu merak eder.Madeleine, aranmakta olan Jean Valjean diye başka birisinin yakalandığını öğrenince, kendi yerine suçsuz birinin küreğe mahkûm edilmesine gönlü razı olmaz, polis şefi Javert’e teslim olur.Jean Valjean, zindandan yine kaçar. Bu kez Fantine’in kızı Cossette’i büyütüp yetiştirmek ister. Javert, yine peşindedir. Jean Valjean bir manastıra saklanır, Fauchelevent adı ile yaşar. Cossette büyümüştür. Üniversite öğrencisi Marius ile aralarında bir aşk doğar.Jean Valjean, Marius’u daima korur. İhtilal başlamış, Marius,Cumhuriyetçilerin safında yer almıştır. Cumhuriyetçilerce daha önce esir alınan Javert idam edilecektir. Bu işi Jean Valjean alır ve o, Javert’in kaçmasına göz yumar. Marius çatışmada yaralanır. Ona Javert yardım eder. Jean Valjean teslim olmak için geri döner, ancak Ja-vert’i bulamaz. Javert, minnettarlık duygusuyla, görevini yapmadığı için Seine nehrine atlayarak kendi kendisini cezalandırmıştır.Marius ile Cosette evlenirler. Çok yaşlanmış olan Jean Valjean ölür; başucunda piskoposun kendisine hediye ettiği şamdanlar yanmaktadır.Fransız edebiyatının en önemli romanlarından biri olan Sefiller, romantik akımın etkilerini taşıyan bir eserdir. Bir suçlunun yaşam öyküsünü konu edinen bu eser, birçok dile çevrilmiş, sevilerek okunmuştur. Araştırmacılar, Hugo’nun bu roman üstünde on yedi yıl çalıştığını belirtirler.
Sefiller, Fransız Edebiyatı'nın en önemli yazarlarından biri olan Victor Hugo'nun en çok okunmuş eseridir. Fransız Edebiyatı'ndan Voltaire, Rousseau, Montesquieu, Diderot ve benzeri pek çok yazarın benimsemiş olduğu "toplum için sanat" (engagement) anlayışını Victor Hugo bu eserinde romantizm akımı ile birlikte uygular. Victor Hugo'nun romantizm akımını seçmiş olması yine dönem koşullarına göre değerlendirilmelidir; 19. yüzyıl Fransa'sında özellikle Fransız İhtilali (14 Temmuz 1789) sonrasında verilen ölümler ve yaşanan politik karışıklıklar halkın genelini büyük bir yasa sürüklemiştir; bu sebeple de insanlar kendilerini bu şartlardan uzaklaştıracak, duygu yüklü eserlere ihtiyaç duymuşlardır. 18. yy'da verilen eserler sadece akla dayandıtılmış eserlerdir ve halkın bu isteğine yeterli karşılığı veremez; onların sesini duyurabilmek için romantizm akımı bu dönemde doğmuştur ve Victor Hugo da eserlerini bu akımda vermeyi seçmiştir.
Eserde dönem (19.yy) Fransa'sına pek çok eleştiride bulunulmaktadır. Sefiller, bir nevi toplum aynası görevi görür. Jean Valjean üzerinden ölüm cezasının yanlışlığı gösterilir; Cosette, çocuk işçileri eleştirmek için yaratılmış bir karakterdir; Fantie ise kadınların yaşayışını, ahlaksızlığa itilişini insanlara gösteren karakterdir.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Sen sadece aynasin...

Benzer Konular

27 Haziran 2012 / KisukE UraharA Edebiyat ww
10 Nisan 2016 / ziyaretçi Cevaplanmış
1 Şubat 2011 / Misafir Soru-Cevap