Arama

Surname Nedir?

Güncelleme: 25 Kasım 2012 Gösterim: 5.962 Cevap: 1
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
15 Eylül 2012       Mesaj #1
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Surname
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Osmanlılar döneminde şehzadelerin sünnet düğünleriyle, kadın sultanların evlenme törenlerini betimlemek amacıyla yazılmış manzum ya da mensur yapıt. Kaside biçiminde olanlarına surriye de denilmiştir. Surnamelerde, gece ve gündüz süren eğlencelerde gösterilen hünerler, açılan yarışmalar, kazananlara dağıtılan ödüller, halk için hazırlanan sofralarla büyüklere verilen şölenler, vezirlerden her birinin sunduğu armağanlar, padişahın vezirlere giydirdiği kürkler, verdiği armağanlar anlatılır.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
theMira
ölmez fenerli - avatarı
ölmez fenerli
Ziyaretçi
25 Kasım 2012       Mesaj #2
ölmez fenerli - avatarı
Ziyaretçi
Surname
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Surname, Divan edebıyatında sünnet ,düğün şenlik gıbı sevınçli olayları anlatan eserlerdır.
Levni Çelebi bir minyatürüne kendisini de işlemiştir. Hakkında bilgi Topkapı Sarayı 3.ahmet kütüphanesinden elde edinilebilir. Levni’nin en tanınmış eseri Surname’dir. Surname, yazılı ve bol resimli bir kitaptır ve bir sünnet düğünü resmedilmiştir. Yüzlerce değişik sahneyi içeren bu minyatürlerde Levni, esprili bir yaklaşımla resmetmiştir.
Surnamelerde sünnet düğünlerine hıtan, evlenme törenlerine velime denir. En meşhur Surnameler: -Camiül hubur der mecalisi sürur. -Surnamei Abdi -Surnamei Nabi -Surnamei Vehbi -Surnamei Haaşmet -Surnamei Lebib -Surnamei Hızır -Surnamei Esad -Veladeti Hatice Sultan.