Arama

Sultan Veled

Güncelleme: 9 Ekim 2013 Gösterim: 4.560 Cevap: 1
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
9 Ekim 2013       Mesaj #1
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Sultan Veled
MsXlabs.org & Vikipedi, Özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Muhammed Sultan Bahaeddin Veled veya kısaca Sultan Veled (24 Nisan 1226, Karaman - 11 Kasım 1312, Konya), Mevlana Celaleddin Rumi'nin oğlu, Mevlevîliğin asıl kurucusu ve ikinci piri.
Annesi Semerkandlı Şerafeddin Lala'nın kızı Gevher Hatun Harzem hanedanından olduğundan, Sultan Veled diye anıldığı rivayet edilmektedir. Sultan Veled, Mevlâna'nın en çok sevdiği talebelerinden Selâhaddîn Zerkûb'un kızı, Fâtıma Hâtun ile evlenmiştir. Bu hanımından Ârif Çelebi dünyaya gelmiştir. Sultan Veled, ilk hanımının vefatından sonra iki kere daha evlenmiş olup, bu evliliklerden de Şemseddin Emir Abid, Selahaddin Emir Zahid ve Hüsameddin Emir Vacid doğmuştur. Ulu Arif Çelebi, Abid Çelebi ve Vacid Çelebi şeyh olmuşlardır.
Sultan Veled, Hüsameddin Çelebi'nin 1284 tarihinde vefatı üzerine, Mevlevî şeyhi oldu ve 1312'deki vefatına kadar bu makamda kaldı. Halifeliği döneminde Mevlana'nın düşüncelerini temel olarak Mevlevîliği kendine özgü kuralları, törenleri olan bir tarikat durumuna getirmiştir.
Eserleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Divan
  • İbtidaname
  • Rebâbnâme
  • İntihanâme
  • Maârif

Biyografi Konusu: Sultan Veled nereli hayatı kimdir.
Sen sadece aynasin...
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
9 Ekim 2013       Mesaj #2
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Sultan Veled (1226 Larende / Konya-1312 Konya)
MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Çocukluğunda Konya'da, daha sonra Şam ve Halep'te öğrenim görerek yetişti. Babası Mevlâna'nın ve onu halife olarak temsil eden Çelebi Hüsamettin'in ölümü üzerine Mevlevî şeyhi oldu. Mevlâna'nın reformcu düşüncelerini değerlendirerek, henüz kuruluş hâlinde olan Mevlevîliği geliştirme ve yayma girişimlerinde bulundu. Reformu sistemleştirmeye, ideolojiyi tarikat hâline getirmeye çalıştı.

"Sultan Veled Bahaal-din Muhammet-Divan" adlı Farsça bir divanı, "İbtidaname", "Rebabname" ve "İntihaname" adlı üç Farsça mesnevisi ve "Maarif" (Bilgiler) adlı Farsça bir düzyazı yapıtı vardır. Divanı kaside, gazel, terci, kıt'a ve rubailerinin yer aldığı 29 küçük divan'ın birleştirilmesinden oluşmuştur. "İbtidaname", Mevlâna'nın ve onunla ilişkileri olan kişilerin yaşamlarına ilişkin bilgileri kapsar. Diğer iki mesnevisinde "hakikat yolcularına" öğütler yer alır. "Maarif" adlı yapıtında kendi özelliklerini ve dönemine ilişkin olayları anlatır. Farsça şiirlerinde büyük ölçüde Mevlâna'nın etkisi altında kaldığı kabul edilen Sultan Veled'in batı Oğuz lehçesi kullandığı Türkçe şiirleri divan edebiyatının ilk örneklerinden sayılır.

Sen sadece aynasin...

Benzer Konular

28 Eylül 2011 / KisukE UraharA Edebiyat ww
31 Temmuz 2012 / Mira Siyaset tr
20 Eylül 2012 / The Unique Asker tr
9 Haziran 2012 / Jumong Siyaset tr
17 Ağustos 2015 / Safi Siyaset ww